keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Puutarhan eläin- ja lintuvieraita

Lokakuun puolivälin jälkeen laitoimme jälleen linnuille ruokintapaikan valmiiksi ja heti sen jälkeen alkoi lintulaudalla kova vilske siivekkäiden hakiessa syötävää. Lintujen tarkkailu on hauskaa koko perheelle sopivaa puuhaa ja meillä lapsetkin viihtyvät pitkät ajat katsellen lumoutuneina puutarhan lintuvieraita. Tänä syksynä ensimmäistä kertaa olen nähnyt puutarhassamme parven pikkuvarpusia. Lisäksi ruokintapaikalla vierailevat ahkerasti tali- ja sinitiaiset. Myös harakat kuuluvat vakioruokailijoihin niiden noukkiessa maasta toisilta pudonneita siemeniä ja jyviä. Sen sijaan kuusi- ja hömötiaisia en ole vielä nähnyt lintulaudalla lainkaan, vaikka yleensä niitäkin on riittänyt, samoin viherpeipot ovat kaikonneet.

Pikkuvarpunen

Sinitiaiset ja pikkuvarpuset käyvät lintulaudalla sovussa. Talitiaiset odottavat, kunnes pikkuvarpusia ei laudalla enää ole.

SinitiainenTalitiainen odottaa ylväänä vuoroaan terassin Kivikkokasvialueella lintulaudan läheisyydessä.

Meillä aiemmin on ollut vain pieni lintulauta aivan olohuoneen ikkunan edessä, mutta nyt hankimme jo pitkään haaveilemani suuremman lintulaudan keskelle puutarhaa, jossa puiden ja pensaiden tarjoamaa suojaa on lähempänä. Toivon tämän myötä vielä useampien lintujen rohkenevan aterialle, etenkin kun nyt myös tilaa on paremmin. Viime kesänä näin puutarhassamme moneen kertaan männyn oksistossa hyppelemässä ja käpyä nakertamassa oravia, ja hankimme nyt myös niille ruokinta-automaatin metsäpuutarhan puolelle. Tupsukorvia ei kuitenkaan ole vielä näkynyt syömässä. Sen sijaan harakat ovat turhautumiseen asti käyneet istumassa automaatin kannella ihmettelemässä, miten sisällä oleviin pähkinöihin pääsisi käsiksi. Myös lumipeite kyseisen puun alla on täynnä harakan jälkiä.

Lumentulon ansiosta puutarhan eläin- ja lintuvieraiden touhuja on mahdollista arvuutella myös jälkien perusteella. Jänikset ovat ainakin käyneet taas katsastamassa, josko jotain herkkuja löytyisi kaluttavaksi, sillä niiden jälkiä risteilee ympäri puutarhaa. Sydänpolun luona näyttää asustavan pikkuisia jyrsijöitä, joiden pikkuriikkisiä tassunjälkiä kulkee helminauhamaisena jonona mm. alppiruusujen lomassa.
 
Jänis on käynyt kiertelemässä mm. luumupuiden ympärillä, mutta talvisuojausten vuoksi se on jäänyt ilman herkkuja. Harakkakin on käynyt tepastelemassa samassa paikassa.

Sydänpolkua pitkin on kipittänyt joku pieni jyrsijä.

Jonkun pikkuisen polku kulkee kiven yli alppiruusujen alle.
 
Minkälaisia eläin- ja lintuvieraita on sinun pihallasi?
 
Mukavaa keskiviikkoa!

28 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Lintujen puuhia on kiva seurata.
  Jäljet lumessa on myös jännittäviä seurattavia.
  Kerrostaloasujana ei lintujen syöttäminen onnistu.
  Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lintujen tarkkailu on tosiaan hauskaa. Kivaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Lintuja ja muita pihan eläimiä on mukava seurata. Oravia näkee melkein joka päivä ja joitain myyrän jälkiäkin. Naapurin lintulaudalla käy kova vilske ja usein linnut lentävät sieltä meidän pihalle syömään. Pikkuvarpusia on tosiaan tänä vuonna paljon. Meillä oli kesällä niiden pesä etupihan pihdassa, niin varmaan sama poikue on nyt lintulautailemassa. Tiaisia näkyy, myös niitä hömö- ja kuusitiaisia. Viherpeippoja näin yhtenä päivänä pienen parven, mutta muuten ei niitä ole näkynyt. Hiirien ja myyrien jälkiä näkee (onneksi) harvakseltaan. Pysyttelevät ehkä nekin naapurin lintulaudan lähistöllä pusikoissa :D Rusakko oli meillä tehnyt täsmäiskuja kukkapenkkeihin ja käynyt kaivelemassa mm. belliksiä ja salviaa. Siinä olisi valmiiksi maustettu paisti jollekin... Kahden viimeisen kuvasi pikkuvieraaksi veikkaan metsähiirtä, mutta voi mennä paljonkin pieleen. Hauskaa keskiviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eilen näin minäkin ensimmäiset viherpeipot tänä talvena. Pari niitä oli tullut ruokailemaan. Toivottavasti pitkäkorvat eivät tee teillä enempää tuhoa. Meillä jänikset ovat onneksi toistaiseksi vain kierrelleet ympäri puutarhaa. Mukavaa loppuviikkoa!:)

   Poista
 3. Tali- ja sinitiasia, pikkuvarpusia, joskus punatulkkuja, keltasirkkuja ja harakoita. Kaksi oravaa pyrkii samoille apajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä käykin ruokintapaikalla vilinä! Punatulkkuja meillä ei ole talvisin näkynyt koskaan. Niitä olisi tosi kiva päästä seurailemaan.

   Poista
 4. Onpa mukavaa! :) Minä en vieläkään ole laittanut linturuokintaa. Ei ole ollut juurikaan pakkasia saati lunta, ja moni muuttolintu (joka ei tule selviämään lumisten pakkasjaksojen yli ruokinnastakaan huolimatta) viipyilee täällä yhä, eikä niitä ole tietenkään hyvä kannnustaa jäämään tarjoamalla herkkuja.

  Hömö- ja kuusitiainen ovat harvinaistuneet viime vuosina. Molemmat lienevät nykyään uhanalaisia. Niitä näkee aina vain harvemmin. Viherpeippoja puolestaan saattaa olla vähentänyt niiden keskuudessa leviävä tauti, joka voi äityä epidemiaksi ja tappaa joukoittain lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä muuttolintuja ei ole enää näkynyt viikkoihin. Pikkupakkasia on ollut jo jonkin aikaa ja lunta on kymmenisen senttiä. Todella kurja asia tuo hömö- ja kuusitiaisten harvinaistuminen. Ikävä kuulla, että viherpeipoilla leviää tuollainen tauti. Aiempina vuosina niitä on ollut pihassamme runsaasti ja ajattelin, josko ovat löytäneet mieluisamman ruokailupaikan, mutta tuo tautikin voi näköjään olla syynä.

   Poista
 5. Lintujen suraaminen on mukavaa puuhaa.

  VastaaPoista
 6. Kivat lintukuvat. Meillä on ollut tänä talvena ennätysmäärä lintuautomaateilla vierailijoita, jos vertaa edellisiin vuosiin. Punatulkkuja on ollut ilokseni runsaasti ja onpa närhikin käynyt vierailulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Punatulkut ja närhet olisivat ihania vieraita, vaikka muitakin ilokseen katselee.

   Poista
 7. Hienoja kuvia. Lintuja on hauska seurata. Toivottavasti meilläkin vierailee punatulkut tänä vuonna. Ne ovat harmittavasti vähentyneet. Mukavaa keskiviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä punatulkkuja ei ole talvisin näkynyt. Kesällä olen joskus niitä nähnyt syömässä voikukan siemeniä tai juomassa vesiaiheesta. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!<3

   Poista
 8. Hyviä kuvia olet saanut otettua.
  Itsellä ei kuvaaminen ei oikein onnistu, jos koirat ovat mukana pihalla linnut säikkyvät. Jos koirat jättää sisälle, ne haukkuvat jokseenkin äänekkäästi päästä mukaan ja säikyttävät linnut myös sillä tavalla.
  Meillä näkee ruokintapaikoilla ainakin varpusia, pikkuvarpusia, keltasirkkuja, käpytikkoja, variksia, harakoita ja naakkoja. Punatulkut ovat käyneet viimeaikoina harvinaiseksi, mutta joskus niitä tulee parvi syömään maasta lyhteistä karisseita jyviä. Oraville on oma ruokintapaikka, mutta ne yrittävät varastaa myös lintujen eväitä. Syksyllä meillä kävi läheisen autiotalon alla asustava mäyrä, jonka näimme vain kaukaa, mutta se jätti käyntikortiksi kakkakeon aina samaan paikkaan. Kakassa oli sulamattomia herukoita.
  Oikein mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Meillä toinen lintulaudoista on lähellä olohuoneen ikkunaa ja olenkin ottanut kuvat lasin läpi zoom-objektiivin kanssa. Teillä käy ruokintapaikalla mahtava joukko lintuja! Mäyrän touhuja on ollut varmasti hauska seurata. Oikein mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 9. Meillä ruokitaan kanssa lintuja ja niitä on kyllä kiva seurata. Oravat on kans tosi hauskoja epeleitä. Talviaikaan jänikset, kauriit/peurat käy kanssa pihassa ja välillä syövätkin jotain. Tai liikkuu ne siellä muihinkin vuodenaikoihin. Muitakin satunnaisia eläimiä täällä näkee. Keskellä metsää kun asutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut ovat tosiaan hauskoja tarkkailtavia. Oravia kaipailisin pihalle useammin. Talvisin niitä ei ole yleensä näkynyt. Toivottavasti ne löytäisivät ruokinta-automaatin ja alkaisivat vierailla pihallamme ahkerammin.

   Poista
 10. Kivat lintukuvat ja täällä myös tosi paljon pikkuvarpusia ja vähän vähemmän talitiaisia,viherpeippoja,pari harakkaa sekä muutamia variksia.Oravia ei ole näkynyt vähään aikaan eikä peltopyitä.
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihania lintuvieraita teillä! Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 11. Beautiful winter moments...lovely week ....❤️

  VastaaPoista
 12. Linnut ovat ihania. Nuorempana harrastin niitä enemmänkin, mutta bongariporukoista vieraannutti joittenkin (ei toki kaikkien) asenne, että harakat ja varpuset yms tavikset on "jo nähty". Itse seurailen talitinttien touhuja yhtä mielelläni kuin vinkuintialaisen veivipyrstötimalinkin. Nyt kun opiskelen kotoa käsin, ilonani on katsella läppärin näytön yli kuinka talitintit jonottavat ruokintapaikalle parvekkeen kaiteella. Välitöntä ressinlievitystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen tarkkailu on tosiaan oikein mukavaa puuhaa. Meillä toinen lintulauta on olohuoneen ikkunan lähellä, ja esim. sohvalla kirjaa lukiessani kurkin välillä ikkunasta, josko lintuja olisi ruokailemassa.

   Poista
 13. Pitääkin viedä lisää jyviä laudalle😊talipötköjä on myös tarjolla jos siemenet loppuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin pitäisi kokeilla noita talipötköjä joskus. Talipalloja meillä on yleensä ollut siementen lisänä.

   Poista
 14. söpöjä kuvia;).
  Varpuset tiaiset,oravat,fasaanit,ja yksi juputussi :)
  lintuja niiden ruokailua ja touhuja mukava kattua.
  Mukavaa iltaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Ihania vieraita pihallanne! Meilläkin lähistöllä liikkuu fasaaneja ja kesäisin niitä näkyy pihapiirissäkin. Talvella ne kuitenkin pysyvät piilossa jossakin. Mukavaa iltaa sinullekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...