keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Kirjaesittely: Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta + arvonnan voittaja

Meillä kompostointi on vielä harmillisen aloitteluvaiheessa, ja olenkin ajatellut nyt talven aikana paneutuvani asiaan, jotta ensi kesänä kompostointialueen päivitystä varten minulla olisi jo hyvin asiasta tietoa. Olenkin nyt viime viikkoina lukenut Minervalta saamaani aiheesta kertovaa kirjaa Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta (Kirsi Tuominen, 2017, Minerva Kustannus Oy, 133 sivua). Suurkiitos Minervalle kirjasta!Kirjan aluksi määritellään, mitä kompostointi on, jonka jälkeen päästään paneutumaan siihen, mitä kaikkea voi kompostoida. Tämän jälkeen käydään läpi kompostoinnin aloittamista ja ohjataan sopivan kompostorin valintaan huomioiden mm. perheen koko ja syntyvän kompostoitavan jätteen laatu ja puutarhajätteen määrä. 

Tärkeimmät asiat on kerätty helppolukuisiin taulukoihin.

Kun sopiva kompostori on valittu, voidaan siirtyä miettimään kompostin hoitoa. Kirjassa ohjeistetaan mm. kompostin sopivan kosteuden määrittämistä, hiilen ja typen oikean suhteen ylläpitämistä, kompostin ilmastoinnista huolehtimista ja lisäravinneasioita. 

Tämän jälkeen annetaan varsin yksityiskohtaiset ohjeet niin elintarvikejätekompostin, puutarhajätekompostin kuin ulkokäymäläkompostinkin rakentamiseen, perustamiseen ja hoitoon käyden läpi myös kunkin kompostityypin yleisimmät ongelmat ratkaisuineen.

Kirja sisältää mm. selkeät, yksityiskohtaiset ohjeet erilaisten kompostien rakentamiseen itse.

Kompostin toiminnan arviointia, kompostoitumisen vaiheita ja jälkikompostointia käsitellään myös. Kirjasta löytyy lisäksi luku kompostin perushoitoon sisältäen ohjeet mm. kompostin jäätymisen estämiseksi ja toisaalta jäätyneen kompostin sulattamiseksi sekä monien muiden kompostointiongelmien ratkaisemiseksi. Kirjassa esitellään lyhyesti muitakin kompostointitapoja, kuten mato-, kate-, syvä- ja lantakomposti sekä pintakompostointi.

Lopuksi kirjassa käsitellään maanparannusta opetellen ensin tunnistamaan eri maalajeja ja sitten käyttämään erilaisia eloperäisiä ja muita maanparannusaineita.

Kompostoinnin lisäksi kirjassa paneudutaan myös maanparannuksen perusteisiin.

Kokonaisuudessaan kirja on varsin tuhti ja kattava tietopaketti kompostoinnin saloihin, ja se tarjoaa hyviä vinkkejä niin aloittelevalle kuin jo kokeneemmallekin kompostin käyttäjälle. Kirjan taulukot ovat selkeitä ja niistä on helppo yhdellä silmäyksellä tarkistaa monia tärkeimpiä kompostointiin liittyviä asioita. Itseäni ilahdutti myös paneutuminen kompostoinnin erilaisiin ongelmakohtiin, sillä niitäkin varmasti joskus tulee vastaan.

Lopuksi on vielä valkoisen kukkasipulipaketin arvonnan tulosten aika. Arvontaan osallistui 35 lukijaa yhteensä 56 arvalla. Arvonta toteutettiin tälläkin kertaa perinteisenä lappuarvontana, ja onnettarena toimi nyt vanhin lapsemme. Kukkasipulipaketin voitti SariHanne. Laitathan minulle yhteystietosi osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com, niin palkinto pääsee postin matkaan.:)

Kiitos arvontaan osallistuneille!
Mukavaa keskiviikkoa kaikille!

12 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoisen oloinen kirja! Meillä kun tuota kompostoitavaa tulee, lähinnä elukoiden sonnan muodossa ja puutarhajätettä. Olen miettinyt niille tehokasta ja siistiä konstia maaduttaa ihanaksi mullaksi kasvimaalle levitettäväksi. Täytyy varmaan hankkia tuo kirja käsiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti tutustua tähän kirjaan! Ainakin itse koin monta ahaa-elämystä tätä lukiessani. Nyt odotan ensi kesää, että pääsen testaamaan opittua käytännössä.:)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirja ja meillä tätä tietoa tarvitaan koska virallista kompostointia ei ole vielä tehty . Muutama kehikko on ja talousjätteelle kompostori. Tarkoitus on tehdä kolmiosainen kehikko puutarhajätteille. Ja onnea voittajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on tällä hetkellä vain pari lehtikompostoria, mutta ensi kesänä kompostointialuetta on tarkoitus laajentaa. Kiva olisi kuulla myöhemmin, millainen puutarhajätteen kompostistanne tuli.

   Poista
 3. Kirja on todella hyvä, Meillä on kaksi kehikkoa puutarhajätteille, ja talousjätteille on lämpökomposti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on kompostointi hyvin hallussa! Meillä lämpökompostori on vasta hankinnassa.

   Poista
 4. Hieno tietopaketti, varsinkin aloittavalle kompostoijalle.
  Tuo ongelmien ratkaisu-osio on hyvä lisä, josta konkarikin hyötyy.
  Onnea arvonnan voittajalle.
  Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minuakin ilahdutti tuo ongelmien ratkaisu -osio, sillä olen varma, että niitä tulee jo ensi kesänä vastaan.:D Hyvää itsenäisyyspäivää teillekin!

   Poista
 5. Tuota kompostointitietoutta meillä kyllä tarvittaisiin. Hyvä vinkki ja muistutus aiheesta. Nyt on hyvä hetki (ja aikaa muulta pihatouhulta) paneutua tähän. Meidän kompostoriin viedään ruuan tähteet. Välillä muistaessani heitän kerroksen heinää tai haketta sinne väliin. En riittävästi. Lopputulos ei ole ihan huippulaatua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella on tosiaan hyvin aikaa lukea puutarhakirjoja ja poimia niistä ideoita ja vinkkejä tulevaa kasvukautta varten. Mekin tarvitsisimme kompostorin keittiöjätettä varten.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...