maanantai 10. joulukuuta 2018

Meille tuli aurinkopaneelit!

Olemme suunnitelleet aurinkopaneeleiden hankkimista jo muutaman vuoden ajan, ja mieheni on käynyt mm. paikkakunnallamme järjestetyissä aurinkopaneeli-infotilaisuuksissa. Nyt vihdoin koitti tälle hankinnalle sopiva ajankohta, ja saimmekin paneelit katollemme viime viikolla.

Paneelit kannattaa asentaa mieluiten etelään päin olevalle katolle, ja meilläkin ne tulivat siihen suuntaan talon etupihan puolelle. Kattomme on kulmaltaan sellainen, että paneeleihin ei tarvinnut lisätä kallistusta, vaan ne voivat olla ihan katonsuuntaisesti, ja ne ovatkin melko huomaamattomat. Sopivaapaneeleiden määrä arvioidaan katon koon ja talouden sähkön tarpeen mukaan. Meille paneeleita tuli yhteensä 22 kappaletta.

Aurinkopaneelit ovat katollamme melko huomaamattomat. Ne peittävät katon etupihan puolelta punaisella viivalla merkityltä leveydeltä.

Talvella lumia joutuu puhdistamaan katolta tavallista useammin, jos haluaa saada aurinkosähköä.

Joulu-tammikuu on aurinkopaneeleiden suhteen sähköntuotoltaan huonointa aikaa, mutta sen jälkeen sähköntuotanto lisääntyy. Sen lisäksi, että katamme osan sähkölaskusta aurinkopaneeleiden avulla, aiomme hyödyntää niitä myös terassin uima-altaan lämmittämiseen, jotta siihen ei tarvitse käyttää ostosähköä. Aurinkosähköjärjestelmämme on lisäksi liitetty sähköyhtiön verkkoon, joten yli oman tarpeen tulevan sähkön voimme myydä sähköyhtiölle. Meidän sähkönkulutuksellamme ja nykyisellä sähkön hinnalla paneelimme maksavat itsensä takaisin arviolta 10-15 vuoden aikana. Palaan aurinkopaneeliasioihin vielä myöhemmin, kunhan meille on ehtinyt kertyä niistä vähän enemmän käyttökokemusta. :)
Onko sinulla aurinkopaneeleja tai oletko miettinyt niiden hankkimista?

Ihanaa alkanutta viikkoa!

45 kommenttia:

 1. Järkevä hankinta! Meillä ei nykyisin ole aurinkopaneeleita. Aikanaan purjehtiessamme veneen aurinkopaneeli tuotti hyvin sähköä tarpeisiimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Purjehtiessa aurinkosähkö on varmasti näppärä tapa huolehtia energiansaannista.

   Poista
 2. Hieno hankinta! Täällä Pimeänperällä kaamos vähän jarruttaa intoa, muuten olisi harkinnassa meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin tehtiin laskelmia pitkään, mutta lopulta vakuututtiin, että meidän tilanteessamme hankinta on kannattava.

   Poista
 3. Hieno juttu tuo aurinkopaneelit! Meillä ei sellaisia ole eikä ole suunnitteillakaan, mutta esim. sähkölämmitteisessä omakotitalossa ne ovat varmaan tosi järkevä hankinta.
  Mukavaa viikon alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä tosiaan lämmitys hoituu sähköllä ja lisäksi varaavan takan avulla. Vaikka talvisin takkaa lämmitetään usein, sähköä kuluu silti melkoisesti. Mukavaa viikon alkua sinullekin!

   Poista
 4. Varmasti kannattava hankinta kun olette vielä nuoria. Meillä ei ole aurinkopaneeleita. Asumme rivitalossa ja mökille ei ole tarkoitus hankkia ,mutta odotan mielenkiinnolla lisää tietoa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahkerasti teimme laskelmia ja hankinta tosiaan näyttää kannattavalta. Postailen aiheesta lisää, kunhan käyttökokemusta kertyy.

   Poista
 5. Hyvä hankinta, ehdottomasti. Kiva kuulla myöhemmin kokemuksianne.
  Meillä on aurinkopaneelit uima-allas kasvihuoneen katolla. Saamme lämmintä vettä kesäsaunan ja uima-allashuoneen suihkuihin.
  Mukavaa tätä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo teidän uima-allaskasvihuoneenne kuulostaa kyllä ihanalta! Minä haaveilen uima-altaan viereen asennettavasta pihasuihkusta, mutta voi olla, että se jää vain haaveeksi. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Mahtavaa! Suomessa se tosin on hieman haastavampaa kuin täällä etelässä.
  Meillä on 83 neliön talossamme vain yksi tuollainen aurinkopaneli jolla saamme lämpimän veden koko talouteen. Kuumaa vettä riittääkin noin 320 päivää vuodessa kun aurinko porottaa. Loput päivät yritämme selviytyä haalealla vedellä tai sitten laitamme boilerin päälle jos oikein pilvistä sattuu olemaan monta päivää.
  Täällä aurinkoenergiasta verotetaan, joten se ei ole niin suosittua.
  Siksi meidän sähkö on edelleen valtion verkosta.
  Minusta on typeryyden huippu verottaa asiasta jota taivaalta saa ilman ydinvoimaa tai muuta!!
  Tämä maa eläisi varmasti pelkällä auringolla!!

  Nauttikaa aurinkoenergiasta ja lämpimästä joulusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siellä tosiaan aurinkoenergialla olisi varmasti suuret mahdollisuudet. Onpa kyllä todella outo tuo verotusjuttu. Mikähän kumma siinäkin on taustalla? Ihanaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 7. Aurinkoenergia kyllä kiinnostaa, ostin siitä kertovan kirjankin. Mutta asiassa on vielä monta mutkaa, mikä on järkevää jne jne.
  Meillä oli pieni suihkulähde, joka toimi pienellä aurinkopaneelilla. Se oli halpa, eikä toimi enää, mutta se oli hauska. Siitä kuitenkin alkoi mielenkiinto.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoenergia on tosiaan kiinnostava energiamuoto, johon itsekin aion paneutua jatkossa vielä tarkemmin.:)

   Poista
 8. Meillä on maalämpö ja ei kahta kallista järjestelmee laiteta. Sähkössä on siästetty. Lämmitellään leivinuuniikin ja saunakin lämpivää puulla. Aurinkopanelia ovat tännekkinpäin laittaneet, se on hyvä tapa siästee sähkölaskussa ja onhan se ilmaston kannaltakin hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalämpö on kyllä hyvä vaihtoehto. Me pohdimme aluksi sitä, mutta päädyimme lopulta aurinkoenergiaan. Molemmat ovat tosiaan hintavia järjestelmiä asentaa.

   Poista
 9. Laitatin mökille alkusyksystä. Pimeän aikaan niillä ei mitään virkaa, mutta valoisaan ja aurinkoiseen aikaan ne sopivat ja tuottavatkin. Muutama puu pitäs kaataa valon edestä, sanoivat työmiehet kun paneeleja katolle laittoivat. Joten odotellaan aurinkoisia aikoja. Mukavaa joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva on nähdä, miten tuotto lähtee käyntiin. Meillä paikka on tosi avoin, mitään varjostavaa ei ole. Mukavaa joulun aikaa sinullekin!

   Poista
 10. Ei ole, hankintahinta taitaa olla melkoisen kallis. Tokihan ne säästää ajanoloon, mutta se alkusijoitus....

  VastaaPoista
 11. Varmasti hankinta, josta on iloa vielä pitkäksi aikaa. Hieno tapa tuottaa energiaa.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 12. Ei olla mietittykään🙄hieno ympäristöystävällinen ratkaisu tietenkin! Tuota alkusijoitusta minäkin mietin miten kallis se mahtaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkusijoituksen järjestelmä tosiaan vaatii. Sen suuruus riippuu paljon mm. järjestelmän koosta. Netistä löytyy laskureita, joilla voi arvioida hankintahintaa.

   Poista
 13. iTSELLÄNI OLLUT PANEELIT 3V OLEN TYYTYVÄINEN RATKAISUUNI.

  VastaaPoista
 14. Onnea uusille aurinkopaneeleille. Hieno hankinta. Ihana puutarhablogi, täynnä kasvien kauneutta! Minulta onnistuisi vain nuo jäälyhdyt, jos tulisi pakkasta... Toivon teille aurinkoisia talvipäiviä, jotta saatte kaiken energian talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Tunnelmallista joulun aikaa sinulle!

   Poista
 15. Olemme aurinkopaneelien hankintaa jo jonkin aikaa harkinneet. Naapureissamme niitä on jo muutamiin asennettu. Sähkölämmitystalossa niistä olisi hyötyä. Mielenkiinnolla odotan, millaisia kokemuksia teille paneeleista kertyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkölämmitystaloon paneelit ovat tosiaan hyvä lisä. Postailen kevään lähestyessä kokemuksistamme tarkemmin.

   Poista
 16. Ei oo, eikä torennäköösesti tuukkaa, jos yhtää isäntää tunnen. Mutta velii on teheny itte jotaki aurinkokeräämiä, ei tiätääkseni oo vaa saanu niitä viälä asennetuksi. Saakokaa, siitä ku o jo joku vuasi, ku melekee koko kylä rakenti niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mies oli onneksi alusta asti tosi kiinnostuneena asiassa mukana. Muuten olisi varmasti jääneet paneelit hankkimatta. Vau, itsetehtyjä keräimiä! Kuulostaa hienolta!

   Poista
 17. Hyvä valinta! Ja mikäli kesät jatkuvat viime kesän mallisina, saatte aurinkoenergiaa roimasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Viime kesä oli kyllä varmasti aivan loistava aurinkoenergian kannalta.

   Poista
 18. Tosi hyvä valinta!
  jos suinkin mahdollista ,ettei puusto edessä,kannattava sijoitu...pitkälle aikajanalle.....
  Meillä kolme vuotta sitten kävi aurinkopaneeli -edustaja.ei mahdollista laittaa hyötyhuono puustoa niin paljon ympärillä,korkeita puita ja eteläpuolella..Mutta vihreetä peukkua peukutan!!
  Mukavaa keskiviikkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Meillä paikka on onneksi tosi avoin, puita tai muita varjostavia tekijöitä ei ole lainkaan. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 19. Meillä on aurinkopaneelit ja viime kesä oli oikein ihanteellinen niiden suhteen. Kaikki lämmin vesi saatiin katolta paneeleista ja muuta ei tarvittu. Isäntä teki paneelit kaverinsa kanssa joitain vuosia sitten. Ne on ollut kyllä loistava ratkaisu, kun helmikuusta alkaen alkaa lämpöä pikku hiljaa tulla ja pellettilämmityksen tarve vähenee, mitä lähemmäs kesää tullaan. Tietysti vaatii niitä aurinkoisia päiviä. Nyt ollaan hommaamassa aurinkopaneeleja myös sähkön tuotantoa varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva lukea positiivisista kokemuksistasi! Meillekin sanottiin, että helmikuussa sähköntuottoa alkaa jo vähitellen olla. Viime kesä oli kyllä tosi aurinkoinen, toivottavasti tulevakin.:)

   Poista
 20. Meillä on aurinkopanelit ollut yli 10v ja olen tykännyt niistä,mutta nykyään on jo pienempiä malleja joten voi olla,että vaihdetaan tai laitetaan niitä vielä lisää :)
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana, että teilläkin on hyviä kokemuksia aurinkopaneeleista! Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 21. Hyvä hankinta! Meillä on aurinkopaneelit asuntoauton katolla. Muutoin meillä on kalliolämpö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Asuntoautossa aurinkopaneelit ovat varmasti kätevät.

   Poista
 22. Mekin olemme pitkään harkinneet aurinkopaneelien asentamista. Talomme on vain hieman hassussa kulmassa joten emme ole vielä päättäneet miten ne olisi järkevintä sijoittaa. Hienoa nähdä kuinka huomaamattomat paneelit katollanne ovat vaikka niitä on noinkin monta.

  VastaaPoista
 23. Onnittelut teidän hankinnasta. Aurinkopaneelijärjestelmä omakotitaloon on myös minulla ollut mielessä. Laskelmat täytyisi vain tehdä kuinka monta aurinkopaneelia tarvitsemme. Mielenkiintoista, että periaatteessa tuo paneelien ilmansuunta etelään on sama kuin puiden oksilla. Yleisesti puiden oksien kasvu tapahtuu aurinkoa kohden joten etelän suunta on tässäkin oikea.

  VastaaPoista
 24. Hyvältä näyttää. Ei pistä paneelit kyllä silmään. Meidän tuttu kertoi, että he aikovat hommata aurinkopaneelit asuntoautoon. En ole itse tuosta ratkaisusta kuullut, mutta miksipä se ei toimisi myöskin. https://kauppa.caravanpalvelu.net/product-category/sahko-ja-elektroniikka/invertterit-ja-aurinkopaneelit/

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...