sunnuntai 3. joulukuuta 2023

3. luukku: Joulukukkieni TOP5

Minulla on muutama suosikkijoulukukka, joka on pakko hankkia joka ikiseksi jouluksi. Muuten tuntuu, että joulutunnelmasta jää uupumaan jotain. Yksi näistä joulukukista on sellainen, että se tuo mieleen lapsuuden joulut, ja toinenkin on kuulunut jouluumme jo pitkään. Näiden "vakiojoulukukkien" lisäksi myös muutama uudempi tulokas on noussut lempijoulukukkieni listalle. 

1. Hyasintti

Hyasinttien tuoksu tuo mieleeni lapsuuden joulut ja siksi niihin liittyy tiettyä nostalgiaa. Niitä onkin pakko hankkia useita joka vuosi, ja sillä tavoin, että kukintaa kestää pitkään. Meillä joulukuun hyasinttikausi alkaakin usein ensin valkoisilla ja sinisillä hyasinteilla itsenäisyyspäivän aikaan ja jatkuu sen jälkeen valkoisilla ja vaalenpunaisilla joulua kohden. Hyasinttien kukkasipulit säästän kevääseen, jolloin istutan ne jatkamaan elämäänsä puutarhassamme.

Hyasintit sopivat hyvin myös erilaisiin asetelmiin muiden joulun ajan kasvien kanssa.

2. Joulutähti

Joulutähti on myös vakiintunut meille jokajouluiseksi iloksi. Se on näyttävän näköinen ja säilyttää jouluisen ilmeensä pitkään. Joulutähden hyvä puoli on myös, että siitä saa kauniin huonekasvin, jota voi yrittää jatkossa saada kukkimaan uudelleen tulevina jouluina. Itse en ole onnistunut uudelleenkukittamisessa, mutta olen saanut joulutähdistä mukavaa, monivuotista täydennystä huonekasveihimme.

Joulutähdistä löytyy perinteisen punaisen lisäksi mm. valkoista vaihtoehtoa.

3. Jouluruusu

Jouluruusu on yksi uusimmista joulukukkasuosikeistani, johon ihastuin kerrasta. Se on herkän kaunis kukkija, joka ilahduttaa yhä uusilla nupuilla ja kukilla pitkään, kunhan kastelusta muistaa huolehtia. Kuten hyasintit, myös jouluruusut olen säästänyt kevääseen ja istuttanut ne sitten puutarhaamme, jos ne sattuisivat kotiutumaan sinne. Muutama jouluruusu puutarhassamme kasvaakin.

Jouluruusu on uskomattoman kaunis, tuoksuton joulukukka.

4. Amaryllis

Myös amaryllis on meillä vähän uudempi joulukukka. Olen niitä ihastellut jo pitkään, mutta omaan kotiin sellainen tuli hankittua ensimmäisen kerran vasta kolme vuotta sitten. Siitä lähtien myös amaryllikset ovat kuuluneet jouluumme. Amaryllistenkin sipulit säästän. Kesän ne saavat viettää ulkona ruukussa ja syksyllä niillä on vuorossa parin kuukauden lepokausi viileässä ja pimeässä. Sen jälkeen istutan sipulit uudelleen ruukkuun ja tuon sisälle, jolloin ne palkitsevat aikanaan uudella kukinnalla.

Amaryllis on erittäin näyttävä joulukukka. Niitä löytyy niin valkoisina, vaaleanpunaisina kuin kirkkaanpunaisinakin.

5. Tulilatva

Tulilatva on myös perinteinen joulukukka, joka meilläkin on monesti kuulunut erilaisiin jouluasetelmiin. Siitäkin löytyy useita eri värejä ja esimerkiksi valkoista, punaista ja vaaleanpunaista on helppo yhdistää joulun muihin kukkiin. Myös tulilatvasta voi saada pitkäaikaisen ilon huonekasvina, jonka voi kesäksi siirtää ulos.

Tämän pari vuotta sitten jouluksi hankkimani tulilatvan lehtiä oli koristeltu hopeisella kimalteella. Tulilatvan seurana on timanttiananas.


Leppoisaa sunnuntaita!

2 kommenttia:

  1. Hyasintit ovat sellasia, että niitä pitää olla joka joulu. Ne vaan on niin ihania! Amaryllis tulee myös joskus hankittua ja välillä olen yrittänyt kukittaa sitä uudelleenkin vaihtelevalla menestyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinulla on samoja suosikkeja kuin minullakin!:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...