maanantai 3. lokakuuta 2022

Unelmana omavaraisempi elämä: Tunnelmia sadonkorjuun jälkeen

Nyt lokakuun ensimmäisenä maanantaina on taas aika kirjoitella omavaraisuusaiheisen postaussarjan merkeissä. Tänään aiheena ovat tunnelmat sadonkorjuun jälkeen ja metsästykseen liittyvät asiat. Niiden lisäksi postauksen lopusta löytyy jälleen pientä päivitystä omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisestä. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Viime viikonloppuna herkuttelimme mm. porkkanoilla, kyssäkaalilla, mangoldilla, punajuurilla ja perunoilla.

Postailinkin viime viikolla vähän sadonkorjuukuulumisiamme. Olemme keränneet satoa puutarhamme pitkin kesää ja suurin osa hyötytarhan antimista onkin jo päätynyt joko lautaselle tai säilöön talven varalle. Jonkin verran porkkanoita ja perunoita on vielä maassa, ja niitä nostamme tässä lokakuun aikana sitä mukaa, kun niitä käytämme. Myös mangoldia löytyy vielä laatikoista ja senkin jäljellä oleviä lehtiä napsimme suoraan pöytään. Lisäksi maa-artisokat ovat nostamatta vielä kokonaan, mutta niitä ehtiikin käyttää hyvin tässä loppusyksyn aikana, ja osan jätämme joka tapauksessa kasvattamaan satoa ensi vuodelle.

Kesäkurpitsaa 'Diamant' F1, patty pan -kurpitsaa 'Sunburst' F1, avomaankurkkuja, lamopinaattia ja silpoydinherneitä

Tämä vuosi oli puutarhassamme erityisen hyvä mm. herneiden ja parsakaalien kannalta. Herneiden satokausi jatkui meillä todella pitkään, ja viimeiset silpoydinherneet poiminkin vasta syyskuun lopussa. Pettymyksen tuotti itselleni uusi parsakaalilajike 'Romanesco Natalino', jonka taimet kyllä olivat todella voimakaskasvuisia, mutta kukintoja ne eivät tehneet lainkaan. Onneksi jo aiemmilta vuosilta tutut parsakaalit 'Premium Crop' F1 ja 'Miranda' puskivat nuppujaan sitten senkin edestä. Kurpitsojakin tuli hyvin, ja niitä on useita sisällä odottelemassa käyttöä tässä syksyn tai alkutalven aikana. 

Parsakaalia söimme kesän aikana lähes viikoittain, sillä parsakaalit 'Premium Crop' ja 'Miranda' tulivat satoikään eri aikaan ja kumpaakin minulla oli kasvamassa useita taimia. Satokautta pidensivät sivukukinnot, joita riitti syyskuun loppuun asti. Kuvassa parsakaali 'Premium Crop' F1, ilmasipulia, kasvihuonekurkku, kesäkurpitsa ja kulhollinen basilikaa.

Oman pihan perunoita meillä on ennenkin vaivannut rupi, ja sama homma oli tänäkin vuonna. Mökkipalstallemme keväällä perustamallamme kasvimaalla kasvaneet perunat sen sijaan olivat ihan priimakuntoisia, joten sieltä nostimme perunaa myös varastoitavaksi talveksi. Myös sipulit onnistuivat siellä hyvin, kun kotipihallamme niihin iskevät sipulikärpäsen toukat vuodesta toiseen, vaikka miten yritän niitä suojata. Saimmekin mökkipalstamme ansiosta nyt ensimmäistä kertaa myös sipuleita aina varastoitavaksi asti.

Kasvihuoneissa tomaatteja tuli tänä vuonna ennätysmäärä. Muutama kilogramma niitä on vielä sisällä pikku hiljaa kypsymässä, joten omia tomaatteja riittää ilokseni vielä lähiviikoille. Myös kasvihuonekurkut onnistuivat tänä vuonna todella hyvin. Munakoisoja kasvatin ensimmäistä kertaa ja niistä lajikkeet 'Rotonda Bianca Sfumata di Rosa' sekä 'Famers Long' F1 tuottivat satoa. Niitä kasvatan varmasti jatkossakin. Sen sijaan vesimeloneja emme saaneet ollenkaan, sillä taimet jostain syystä vain juroivat eivätkä lähteneet tänä vuonna kunnolla kasvuun. 

Tomaatteja, sokerimaissin tähkä 'Golden Bantam', munakoiso 'Rotonda Bianca Sfumata di Rosa', chilejä, paprikoita ja muutama ananaskirsikka

Monivuotisten hyötykasvien kannalta tämä kesä oli myös ihan hyvä. Omenoita tuli vähän vähemmän kuin viime vuonna ja pihlajanmarjakoi teki jonkin verran tuhoja. Silti omenaa riitti mehustettavaksi asti. Luumupuumme sen sijaan tekivät nyt ensimmäistä kertaa kunnon sadon, ja vaikka olemme popsineet luumuja urakalla niin tuoreena kuin piirakoissa ja paistoksissakin muutaman viime viikon aikana, jäi niitä runsaasti myös pakastettavaksi.  

 

Luumuvuosi meillä oli todella hyvä. Tässä yhden iltapalan naposteluluumut.

Sadonkorjuutunnelmien lisäksi toinen tämän kuukauden aiheista on metsästys, ja siitä kirjoitankin tähän nyt vain lyhyesti. Itse emme metsästä, meiltä sitä taitoa ei löydy. Lapsuudenkodissani oli kuitenkin usein riistaruokaa, sillä isäni ja isoisäni olivat innokkaita metsästäjiä. Minua onkin vähän harmittanut, että riistaruoat ovat jääneet meillä nyt kovin vähäisiksi, sillä raaka-aineet ovat olleet lähinnä sitä, mitä kaupasta on joskus sattunut löytymään. Nyt kuitenkin miehellä on uusi työkaveri, joka harrastaa metsästystä ja vaihtaa mielellään lihaa meidän hunajaamme. Eilen herkuttelimmekin ensimmäisellä tällaisen vaihtokaupan myötä saamallamme jäniksellä, josta tuli ihana paisti kyssäkaaligratiinin kaveriksi. Voi, miten iloinen olinkaan tästä herkusta, joka toi lapsuuden maut mieleen! Lapsetkin tykkäsivät jänispaistista kovasti ja sitä on nyt onneksi luvassa lisääkin. Myös sorsaa meillä on nyt  pakastimessa odottamassa käyttöä.

Sitten vielä ihan lyhyesti juttua omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisestä! Mökkipalstallemme olemme tosiaan syksyn aikana puuhanneet puutarhamyymälöiden ale-taimista marja- ja hedelmätarhaa. Palstalla jo olleiden herukoiden ja karviaisten lisäksi siellä on nyt jo ihan mukavan kokoinen mansikkamaa, pensasmustikoita, karhunvatukkaa ja muutamia omenapuita. Myös kasvimaata olemme laajentaneet, ja sitä on tarkoitus suurentaa kevättä varten vielä lisääkin. Omalta pihaltamme siirsin sinne ilmasipulia ja alennusmyynnistä löytämämme parsat saivat oman lohkonsa. Myös talvivalkosipulia on tarkoitus istuttaa sinne vielä lähipäivinä.

Mökkipalstallamme kasvaa nyt myös parsaa 'Gijnlim', joka on sama lajike kuin kotipuutarhassammekin.

Kotipihallamme tämän hetken pääprojektimme on maakellari, joka on vielä pahasti kesken. Betonirakenteet ovat jo paikoillaan, mutta niiden peittäminen maamassalla on vasta alkuvaiheessa. Maamassat kellarin päälle tulevat nimittäin kesäkeittiön edustalla olevasta kaivannostamme, josta lapio- ja kottikärripelillä siirämme maata kellarin luo sitä mukaa, kun kaivamistyöt etenevät. Postailen tästä kellariprojektista vielä syksyn aikana tarkemmin, kunhan siitä on enemmän kerrottavaa.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Syyskuu: Hävikin vähentämistä
- Elokuu: Puutarhamme maatiaiskasveja
- Heinäkuu: Paras säilöntäohjeeni
- Kesäkuu: Villiyrttisuosikkejani
- Toukokuu: Inspiraatiota omaan puutarhaan
- Huhtikuu: Kasvimaan TOP5
- Maaliskuu: Miten lisätä omavaraisuutta?
- Helmikuu: Mehiläistarhausta - mehiläistarhaajan vuosi
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2022
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:

Vyöhyke 1: Nina Sointu, Jovela, Kakskulma

Vyöhyke 2: Oma tupa, tontti ja lupa, Sarin puutarhat, Pilkkeitä Pilpalasta

Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia, Villa Varmo, Kohti laadukkaampaa elämää, Sanni ja farmi

Vyöhyke 4: Korkeala

Vyöhyke 7: Korpitalo

Kaikkea hyvää lokakuuhusi!

8 kommenttia:

 1. Teillä on tullut ihanasti monenlaista satoa, ja huippujuttu, että tuli tuollainen sopiva riista-hunaja -vaihtokauppa! Täydellistä, kun pystyy tuollaisia vaihtareita tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo vaihtokauppajuttu on kyllä tosi ihana asia.:)

   Poista
 2. Hienoa, kun saatte vaihtokaupalla riistaa, tuo on sitä oikeaa meininkiä. Pihlajanmarjakoi tuntuu pilanneen omenasatoa aika laajalti - meilläkin, jostain sentään saa vähän hilloa, mutta suurin osa on viallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vaihtokauppa-asia on tosiaan hieno juttu. Tällä viikolla kävimme allekirjoittamassa sopimuksen, että paikallinen metsästysseura saa metsästää mökkipalstamme mailla. Lupasivat hirvenlihaa kiitoksena, joten jospa sitäkin olisi sitten jatkossa tarjolla.:)

   Poista
 3. Oletko kokeillut nostaa maa-artisokkaa yhtään tänä vuonna? Meillä on yleensä komeita mukuloita, mutta tänä vuonna ovat ainakin hieman myöhässä. Tein pari koenostoa tuossa tovi sitten ja mukulat olivat aivan pikkuruisia. Onneksi lämpöä on riittänyt täällä edelleen, eikä yöpakkasiakaan ole vielä ollut, joten ehkäpä mukulat saavuttavat vaan normaalin kokonsa tänä vuonna tavanomaista myöhempään lokakuussa.

  Mukavia syyspäiviä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En ole vielä nostanut, mutta olen käynyt kaivelemassa ja kurkkimassa, miltä mukulat näyttävät. Ainakin siitä reunasta, mistä kaivelin, näyttivät ihan hyvä kokoisilta, mutta saa tosiaan nähdä, millaisia ovat, kun aletaan niitä nostaa. Mukavia syyspäiviä sinnekin!:)

   Poista
 4. Ihan huippua tuollainen vaihtokauppa!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...