torstai 27. lokakuuta 2022

Lokakuun satoa

Meillä sadonkorjuu on jatkunut lokakuun aikana niin kotipihalla kuin mökkipalstan kasvimaallakin. Oman pihan istutuslaatikoista nostin alkukuusta punajuuret, porkkanat ja keräsin kyssäkaalit. Lisäksi olen napsinut säännöllisesti parsakaalien 'Miranda' ja 'Premium Crop' sivukukintoja. Myös aiemmin parjaamani parsakaali 'Romanesco natalino' teki kuin tekikin lopulta satoa, joten pääsimme kuitenkin maistamaan sitä. Sen verran myöhäinen lajike se silti on, että kaikki taimet eivät ehtineet tehdä kukintoa lainkaan, joten se tuskin päätyy vakiokylvöjeni listalle. Parsakaalin lisäksi omalta pihalta olemme keränneet edelleen mangoldia ja lamopinaattia, jotka eivät parista hallayöstä olleet millänsäkään. Silpoydinherneet ovat jaksaneet tuottaa tänä vuonna satoa heinäkuusta lähtien yllättävän pitkään, ja viimeiset herneenpalotkin keräsin lokakuun alkupuolella. Perunaakin olemme nostaneet kasvihuoneen takana olevasta lavasta ja lisäksi maa-artisokkia olemme kaivelleet mm. sosekeittotarpeiksi. Viimeiset yrtit myös napsin kuivattavaksi. Ruusukaalit ovat vielä keräämättä, mutta niitä on tarkoitus napsia viikonlopun päivälliselle.

Parsakaalia 'Miranda' ja 'Romanesco natalino'

Kyssäkaalia 'Delikatess Weiss', mangoldia 'Rhubarb Chard', porkkanaa, perunaa ja punajuuria 'Cylindra'

 
Viimeiset timjamit, suklaamintut, piparmintut ja nipun venäläistä rakuunaa keräsin vielä kuivattavaksi.


Mökkipalstan sato on ollut nyt lokakuussa käytännössä pelkkää perunaa, sillä sipulit nostimme jo aiemmin ja juuri muuta sinne emme ehtineet vielä tänä kesänä laittaakaan kasvamaan.

Myös metsän satoa olemme keränneet ahkerasti. Olemme innokkaita sienestäjiä ja pakastimet ovat taas täyttyneet herkullisesta sienisaalista. Tänä vuonna vakiopaikkojemme tattisato jäi vähäiseksi ja saimme aikaiseksi vain parit herkkutattikeitot. Myös rouskuja ja kantarelleja on ollut tavanomaista vähemmän. Suppilovahveroita sen sijaan on riittänyt runsaasti, ja pakastamisen lisäksi olemme myös kuivanneet niitä talven varalle.

Meilläpäin tämä on ollut jälleen tosi hyvä suppilovahverovuosi.

Hyvää viikonjatkoa!

2 kommenttia:

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...