maanantai 26. helmikuuta 2018

Puutarhan kasvilistat

Kun aloitin blogin pitämisen, julkaisin ensimmäisissä postauksissani puutarhamme kasvilistat. Viime kesän aikana listat kuitenkin täydentyivät ja ajattelin päivittää ne nyt tännekin. Huomasin, että esimerkiksi ihanassa Navettapiian Puuhamaa –blogissa kasvilistat onkin tehty erillisinä sivuina, ja tosiaan tuolla tavalla ne eivät katoa niin helposti tänne postausten virtaan. Niinpä tein itsekin kasvilistoille ihan omat välilehtensä.

Nepalinhanhikki

Nyt talven aikana olen päivittänyt listojani ja sain ne vihdoin ajan tasalle. Olen listannut kasvimme sekä istutusalueittain että aakkosittain jaoteltuna mm. perennoihin ja puuvartisiin. Tarkoituksenani on päivittää listauksia sitä mukaa, kun uusia kasveja kertyy tai vanhoja kuolee pois. Kaikki kasvit näissä listauksissa eivät välttämättä mene juuri taksonomian mukaan, vaan osan lajittelusta olen tehnyt ihan käytännön syistä ainakin toistaiseksi nyt tällä tavalla (esim. kirsikka, luumu ja kääpiömanteli ovat erikseen, eivät yhteisen Prunus-osion alla, sillä löydän ne näin helpommin).

Lyhtykärhö "Princess Kate"

Tässä linkit listauksiini:
- kasvilista istutusalueittain
- kasvilista perennat
- kasvilista köynnökset
- kasvilista heinät
- kasvilista puut ja pensaat

 Onko sinulla ylhäällä kaikki puutarhassasi kasvavat kasvit?

Leppoisaa alkuviikkoa!

36 kommenttia:

 1. Melkoista järjestelmällisyyttä. Hattua nostan :) Kivaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä tykkään erilaisten listojen laatimisesta, niin kuin ehkä huomaa.. :D Kivaa uutta viikkoa sinullekin!<3

   Poista
 2. Mukava löytää vähän pohjoisemman alueen blogeja! Itse kirjoittelen 100km Oulun alapuolella, täältä löytyy uunituore blogi: http://10-vuotissuunnitelma.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kävit kommentoimassa, niin löysin sinun blogiisi.:)

   Poista
 3. Mulla on oma blogi puutarhan kasveille, ei sieltä varmaan ihan kaikki löydy, mutta aika kattavasti kuitenkin:)

  VastaaPoista
 4. Täällä kans listojen tekijä, mulla on exelillä tehty vastaava :)

  VastaaPoista
 5. Excel-lista löytyy istutusalueittain. Se on ajan tasalla viime syksyyn asti, mutta silloin tein vähän isommalla kädellä siemenkylvöjä suoraan penkkeihin. Ja en samantien kirjannut mitä laitoin minnekin. Arvaa muistanko enää! Lisäksi minulla on ollut rakenteilla sivu listaa varten, mutta sen muoto hakee vielä, joten en ole julkaissut vielä. Voi olla että otan eri alueista kesällä kuvat ja kuvien alle listaan kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkästi osa uusista kasveista tosiaan unohtuu, jos niitä ei heti laita ylös. Minulla on meinannut käydä niin myös, mutta onneksi löysin roskiin menossa olleet nimilaput. Kiva nähdä, millainen listastasi muotoutuu.:)

   Poista
 6. Olen myös listaillut lajikkeita Exceliin ryhmittäin, mutta en ole alun jälkeen jaksanut kirjailla niitä istutusaluettain, kun olen siirtojuoksuttanut osaa taimista jo pitkin pihaa. Ja tietenkään en ole merkinnyt mitään kasveja, joten esim. pionilajikkeiden kanssa on jo vaikeuksia muistaa, mikä on mikäkin. Reilu 630 erilaista lajiketta löytyy pihalta tällä hetkellä, joista perennoja suurin osa. Olisi hienoa saada edes murto-osa näistä kuvattua joskus :D

  Aurinkoisia pakkaspäiviä!

  T. Jonspe Eripurasten Rauhalasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan kasveja ei ole vielä merkattu mitenkään, mutta se kyllä pitäisi tehdä. Aurinkoisia talvipäiviä sinullekin!

   Poista
 7. Olen kai ennenkin sanonut, ihailevani tapaa, miten jäsennellysti ja järjestelmällisesti olet kirjannut puutarhasi eri alueet, kasvit jne.
  Meidän piha on muovautunut laisekseen yli 40 vuoden aikana "vasemmalla takajalalla huitaistuna", ison perheen kasvattamisen ohessa. Enkä ole huomannut kirjoittaa mitään ylös. Nyt siihen on aikaa ja aion opetella "puutarhakirjanpitoa".
  Hyvää viikon jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Monella ei varmasti kasveja olekaan kirjattuna ylös. Onneksi kirjaamisen voi aloittaa myöhemminkin, se voi olla vaan vähän työläämpää. Hyvää viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 8. Ihanat kuvat ja järjestelmällisyys..ihailen♥ Kaunista talvista alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
 9. Ihailtavaa järjestelmällisyyttä. Minulla ei ole kattavia luetteloita pihan kasveista, joistakin kasveista ei ole mitään tietoa, lappu hukkunu tai tieto hävinnyt päästä ennen kuin olen ehtinyt kirjata ylös. Yksi kansio on mihin kerän tietoa ja kasvien nimilappuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla oli aiemmin vihko, johon kirjasin kasvien nimet ja lyhyet tiivistelmät niistä ylös. Täällä blogissa uskon listojen pysyvän kuitenkin paremmin ajan tasalla.

   Poista
 10. Hyvä idea laittaa kasvilistat omiksi linkeikseen/sivuikseen. Niin olen tehnyt itsekin, koska omilta sivuiltaan asiat on helpompi tarvittaessa löytää. Pitäisi vaan päivittää useammin. Harmi, että blogger on tekstien ja taulukoiden suhteen hiukan jäykkä, mutta hyvin se hoituu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin selkeä ja kunnioitettavan pitkä lista kasveja! En olekaan huomannut listaasi aiemmin, sillä yleensä luen blogeja mobiiliversiona. Kiva, että vinkkasit siitä!:)

   Poista
 11. Huh on siinä ollut homma kirjotella kaikki ylös .. todella järjestelmällistä! Hienoa työtä!
  Itsellä vaan muistin varassa kaikki ;D ..jossain kyllä piirustukset, mutta olen siirrellyt kasveja/kukkia niin ne ei pidä enää paikkaansa!
  Mukavaa viikonalkua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitkin talvea olen noita vähitellen siirtänyt vihkosta koneelle, joten työ on jakautunut pitkälle jaksolle. Mukavaa viikonalkua sinullekin!<3

   Poista
 12. Mä muuten varmaan käyn katselemassa sun listoja. Eilen löytyi kirjahyllystä tämän meidän kylän laatima opus, missä kerrotaan mitä pitäisi tehdä millekin kasville ja minäkin vuodenaikana. En edes tiennyt, että meillä sellainen kirja on vaikka itse sen ole kaappiin pistänyt. Saatiinko se lahjaksi vai ostinko... en muista.

  Mä tykkään tästä sun blogista siksikin, kun opin aina jotain uutta. Pieni sisäinen puutarhuri heristelee korviaan ja täristelee nyrkkejään, on saamassa vainun mullan hajusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät! Kommentistasi tuli hyvä mieli.:) Kuulostaa ihanalta opukselta ja sisältää varmasti paljon mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa. Antoisia lukuhetkiä!

   Poista
 13. Voi miten järjestelmällisii ootta. Mie oon kirjannu vihkoon ylös, ei kyllä kaikki oo tullu laitettuu! Hyvä on olla kaikki tallessa jos tietuu tarvihtoo! Tässä ois työsarka miullekkin. Siulla on kaikki hyvässä järjestyksessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kasvit vihkossa ylhäällä, mutta luulen, että luovun siitä jatkossa, kun nyt sain vihdoin listat tänne blogin puolelle.

   Poista
 14. Kaunis kuva lyhtykärhöstä. Ihanan selkeät listaukset.

  VastaaPoista
 15. Voi tämä olisikin kiva idea, vielä kun jaksaisi toteuttaa omaankin pihaan! Olen myös haaveillut jostain kirjanpidosta, että muistaisi mitä kaikkea missäkin kasvaa. Ensimmäisenä kesänä yritin sitä, mutta se jäi melko nopeasti...

  Kaunis kuva lyhtykärhöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Listan aloittaminen tuntui minustakin vähän työläältä, mutta kun muuttui rutiiniksi aina uuden kasvin kirjaaminen, siitä tuli hauskaa hommaa.

   Poista
 16. Itse aina alotan jonkinlaista kartan tekemistä pihan kasveista ja sitten se alkuinnostuksen jälkeen jää ja hukkuu jonnekin. Sitten siirrän kasveja ja lopulta olen koko pihasta aivan pihalla. Heh. Tuo on selkeetä, kun on hyvät listat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ne listat niin välttämättömiä ole. Tärkeintä, että nauttii puutarhastaan.:)

   Poista
 17. Ihan mieletön lista kasveja! Minäkin pidän kirjaa kasveista kukkapenkeittäin. Ensimmäisenä puutarhavuotena saatoin vielä jotenkuten muistaa kasvit, mutta nyt niitä on jostain syystä niin paljon, että pelkkä muistinvaraisuus ei riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nopeasti tosiaan nuo nimet alkavat unohtua ja sekoittua, kun kasveja kertyy.

   Poista
 18. Kiitos linkityksestä! Sun lista onki tosi selekiä.
  Tuallaane lista helapottaa puutarhaelämää tosi palio ja postauksien tekua. En ainakaa muista kaikkien nimiä tai oikeenkiriootusasua. Listasta on helappo tarkistaa ja varsinki silloon, ku sen on tulostanu paperille. Alakuvuaresta mäki sain lopukki listasivut tehtyä ja päivitettyä. Paperiversiohon on helappo kirijoottaa uuret ostokset, jos ei tuu het lisättyä niitä koneelle. Mullaki oli aluus istutuskartat, muttei siitä mitää tullu. Kasvithan siirtyyvät jatkuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan!:) Tuo paperiversio onkin hyvä vinkki, kiitos siitä! Täytyykin printata sellainen kesäksi ja se on helppo ottaa taimistollekin mukaan, kun välillä tulee hetkiä, ettei muista, onko esim. joku tietty kurjenpolvilajike hankittu vai onko sen nimi tuttu muusta yhteydestä.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...