maanantai 5. helmikuuta 2018

Lasten puutarha

Olen jo aiemmin kertonut, että meillä on kolme pientä lasta, 5-, 3- ja 2-vuotias. Koko perheemme viettää paljon aikaa puutarhassa, ja silloin on tärkeää, että myös lapsilla on mieluisaa tekemistä. Tällöin lasten leikkiessä voi ehkä itsekin tehdä samalla jotain pieniä puutarhatöitä. Toisaalta lapsemme tykkäävät myös osallistua puutarhatouhuihin. Tämän postauksen tein yhteistyössä lastemme kanssa. He kertoivat suosikkipaikkojaan ja touhujaan puutarhassa, ja osa kuvista ovat 5-vuotiaan ottamia, tosin pienellä äidin avustuksella. :) Tervetuloa kurkkaamaan lasten puutarhaan!Pihamme yksi huomiota herättävimmistä rakennelmista on lasten leikkimökki. Mäenlasku, alhaalla olevalla hiekkalaatikolla touhuaminen ja keinuminen ovat kaikkien lastemme lempipuuhaa. Mökissä viihtyy eniten vanhin lapsemme, ja välillä, kun ihmettelemme, minne hän hävisi, kuuluu mökistä iloinen huuto: ”Täällä ollaan!”. Kaksi nuorinta ei vielä mökissä varsinaisesti leiki, vaan käyvät siellä lähinnä piipahtamassa. Olen miettinyt, että jatkossa tähän mökin luokse ruukkuihin istutetut mansikat tms. olisivat hauskoja.Nurmikenttää olemme tarkoituksella säilyttäneet, jotta tilaa riittäisi pelejä ja leikkejä varten. Kasvihuone ja istutuslaatikot lohkaisivat siitä palan, mutta onneksi pelaamaan mahtuu vielä hyvin. Täytyy tunnustaa, että tällekin alueelle minulla on jo muita suunnitelmia ja haaveita, mutta näitä pääsen toteuttamaan vasta vuosien ja vuosien kuluttua. Onneksi muualla puutarhassa on vielä runsaasti tekemistä ja uusia projekteja odottamassa, joten tämä alue voi senkin puolesta ihan hyvin säilyä nurmikenttänä vielä pitkän aikaa.Maatrampoliini löytyy metsäpuutarhastamme. Halusimme lapsille trampoliinin, joka ei olisi niin näkyvä kuin tavalliset. Kohopenkin ja varjopenkissä kasvavien alvejuurien ja kanukoiden taakse maatrampoliini maastoutuu hyvin. Maatrampoliinissa on sekin hyvä puoli, että sitä ei tarvitse siirrellä nurmikkoa leikatessa. Lisäksi sen voi jättää talveksi paikoilleen, kunhan muistaa pari kertaa talven aikana poistaa siitä lumet, jolloin sillä voi hyppiä ympäri vuoden.Kun Kohopenkki ja sen takana oleva Varjopenkki alvejuurineen rehevöityvät kesän myötä, jää maatrampoliini turvaverkkonsa kera lähes näkymättömiin talolta päin katsottuna.

Maatrampoliinin vieressä on Varjopenkki, jossa laikkukirjokanukan alla kasvaa tarhatiarellaa. Tarhatiarellalle varatusta alueesta puolet on kuitenkin edelleen tyhjillään, koska en ole parin vuoden etsinnästä huolimatta löytänyt ”Jeepers Creepersiä”, jota nimenomaan tuohon kohtaan haluaisin saada. Lapsemme leikkivät mielellään piilosta, ja tuolta laikkukirjokanukan ja alvejuurien katveesta onkin löytynyt mukava piilopaikka.Sydänpolku on jo itsessään lapsillemme mieluinen paikka. Monet rallit on siinä ajettu niin kottikärryillä kuin taaperomopollakin, ja kiva siellä on juosta ihan muuten vaankin. Sydänpolulla kasvaa kuitenkin myös suuri osa marjoistamme. Lapsillamme on polun varrella Mansikkakivi, jolla on kiva istuskella ja maistella makeita metsämansikoita. Myös mesimarjat, jalomaaraimet, pensasmustikat, pensasvadelmat, lakat ja puolukat maistuvat.

Rolf esittelee Sydänpolun aluetta. Vasemmalla Mansikkakivi ja polun oikealla puolella maanpeittokasvina metsämansikkaa.

Nuotiopaikka on yksi koko perheemme suosikeista, ja lapsetkin pitävät siitä erityisen paljon. Usein syksyisin ja talvellakin viikonloppuiltoina poltamme nuotiota, toisinaan paistamme myös makkaraa tai tikkupullaa. Tonttimme on rinteessä, joten talvisin hyödynnämme myös maaston muotoja ja teemme lapsille talon päätyyn etupihalta takapihalle jatkuvan pitkän pulkkamäen. Mäenlaskun jälkeen lämmin mehu ja nuotiolla paistettu makkara maistuvatkin erityisen hyviltä.

Myös kasvatuslaatikot ja kasvihuone saavat lapsilta kiitosta. Oman sadon saaminen ja se, että pääsee osallistumaan kasvien kasvatukseen kylvöstä lähtien, on mukavaa, palkitsevaa, mutta myös opettavaista. Innokkaat pikkupuutarhurit odottavatkin jo kevättä, jolloin he pääsevät taas siemenkylvöjen ääreen.

Ihanaa uutta viikkoa!

28 kommenttia:

 1. Voi miten sulonen kuva tuo viimenen. Elät ihaninta aikoo kun lapset on siinä jalakoin juuressa. Tuop muistoja mieleen. Mukavasti ootta ottanu lapset huomioon pihan rakennuksessa. Touhuu heillekkin riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä yhteisistä hetkistä täytyy tosiaan yrittää ottaa kaikki ilo irti. Aika tuntuu kuluvan niin nopeasti.

   Poista
 2. Helpottaa arkea huomattavasti, kun lapset viihtyvät omalla pihalla. Meillä on tämän kesän lasten toivelistalla sellainen kukkapenkki, josta saisi poimia niin paljon kukkia kun huvittaa😊. Äiti on vähän rajoittanut pikkuhortonomien kimppuja...Nyt täytyykin muokata uudet kylvökukkapenkit leikkimökin ympärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieluisaa tekemistä täytyy tosiaan lapsille löytyä, jos meinaa itsekin jotain pihalla saada tehdyksi. Tuollainen kukkapenkki olisikin ihana, kelpaisi minullekin!:)

   Poista
 3. Hyvin ootta ottanu tenavat huamiohon puutarhan laitos. Tua upotettu rampoliini on erityysen hyvä keksintö, sekä puutarhan yleesilimeen kannalta että turvallisuussyistä. Loppujen lopuksi pikkulapsiaika menöö ohitte tosi nopiaa ja sitte saa senki alueen kokonansa puutarhurin käyttöhön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatrampoliini on ollut kyllä tosi hyvä hankinta ja se onkin ympärivuotisessa käytössä. Aika kuluu tosiaan siivillä. Vähän uskomatontakin, että esikoinen menee jo ensi syksynä eskariin, vaikka vauva-ajasta tuntuu olevan vasta hetki.

   Poista
 4. Tuo leikkimökki on ihana <3 Teillä on niin kivan näköistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!<3 Leikkimökistä lapset pitävät tosi paljon.

   Poista
 5. Kivasti lapset otettu huomioon. Itse kannatan nurmikkoa myös ilman lapsiakin. Jotenkin se nurmikko vain kuuluu pihaan. Mutta nämä nyt on näitä mielipidekysymyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin varmasti nurmikkoa tulee aina olemaan, mutta vähän vähemmässä määrin kuin nykyisin. Nurmi tuntuu mukavalta paljaan jalan alla.:)

   Poista
 6. Kyllä tämä kotipiha jää ikuisesti lasten mieleen, vaikka myöhemmin asuisivat missä hyvänsä.

  Trampoliini on hyvin sijoitettu ja muutenkin sopiva. Trampoliini on hiukan ahdistava laite mielestäni, kun olen nähnyt ison lapsijoukon riehuvan siellä yhdessä. Yksi heistä loukkaantui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trampoliini voi tosiaan olla vaarallinen leikkipaikka, etenkin, jos hyppimiseen liittyviä sääntöjä ei noudateta. Hyppimistä saa sen vuoksi jatkuvasti olla valvomassa. Meillä ainakin toistaiseksi on haavereilta vältytty, toivottavasti vältytään jatkossakin.

   Poista
 7. Tuo maatramppa on kyllä kätsy! Sellaista olen vähän suunnitellut laittavani sitten joskus tälle maaliskuussa syntyvälle lapsenlapsellemme. Ja jotain muutakin täytyy mummulaan laitella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihania uutisia! Oikein paljon onnea teille kaikille! Ihania suunnitelmia sinulla pikkuista varten.:)

   Poista
 8. Tuon ikäisten kanssa vilinää riittää! Ja jotta puutarhatyöt onnistuu lasten kanssa on heille syytä olla tekemistä. ja liukumäki-leikkimökki yhdistelmän kanssa varmasti riittää tekemistä. Unelmapaikka lapsille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi! Tekemistä täytyy tosiaan lapsille löytyä, jos itsekin meinaa jotain pihalla touhuta.

   Poista
 9. Paljon on puuhapaikkoja pihassanne lapsille. Kolmen pienen kanssa on hyvä olla, että pystyy itsekin puuhaamaan pihalla. Siinä samalla lapset oppivat vanhempien kyljessä monta hyödyllistä toimea.
  Olen itsekin pohtinut tuota trampoliinia. Olette löytäneet sille hyvän paikan ja käytännöllisen mallin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin toivon, että samalla näistä puutarhahetkistä tarttuisi lapsille mieleen myös jotain hyödyllistä tulevaisuutta ajatellen.

   Poista
 10. Teillä on niin ihana piha ja kiva kun lapsetkin voivat olla mukana puutarhan hoidossa! Leikkimökki/paikka näyttää tosi kivalta:) Ihana on tuo alin kuva, niin suloinen❤ Leppoisaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Puutarhassa on kiva touhuta, kun lapsetkin viihtyvät siellä. Leppoisaa alkanutta viikkoa sinullekin!❤

   Poista
 11. Ihana postaus ja mukavaa kun lapsetkin saavat olla mukana viljelyssä. Näin ne oppivat rakastamaan oman maan antimia .Hyvää alkavaa viikkoa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lasten kanssa viljely on tosiaan hauskaa ja hyödyllistä. Nyt onneksi kylvöajat alkavat taas olla käsillä. Hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 12. Kaunis piha ja puutarha teillä .. mikä hienointa että lapset on huomioitu kivasti ja mukana myös puutarhahommissa <3
  Mukavaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi!<3 Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 13. Herttinen tuota suloista pikku Rolf-koiraa tassuineen 🐾 Että osaakin olla söpöläinen.
  Teillä on oikea unelmapiha lapsille ja koko perheelle ❤️Kyllä tuolla kunto pysyy korkealla
  ja myös mieliala. Liukumäki, mökki, keinut, nuotioalue... aivan ihanaa !

  VastaaPoista
 14. Oi mikä ihana piha myös lapsia ajatellen! Poikani (4v) sanoi kuvat nähtyään, että hän haluaisi tulla koputtamaan teidän ovea ja tulla leikkmään teidän pihaan. :D

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...