perjantai 5. tammikuuta 2018

Puutarhavierailulla: Äidin ja isäpuolen puutarha

Aloitettuani puutarhablogin pitämisen viime talvena ja saatuani teiltä kaikilta niin paljon ihania kommentteja ja kannustusta innostui myös äitini uudella tavalla puutarhan hoidosta. Niinpä he isäpuoleni kanssa päättivät laittaa pihansa uuteen uskoon ja kutsuivat kaivurin kaapimaan paikoittain vanhat pinnat pois, jotta he pääsivät aloittamaan uudelta pohjalta. Toki osa vanhojakin ratkaisuja jäi, mutta paljon tuli tilaa uusia suunnitelmia varten. He asuvat Etelä-Suomessa, II vyöhykkeellä. Viime kesänä kyläilyn yhteydessä kiertelimme myös puutarhassa, ja nyt heidän luvallaan laitan muutamia kuvia siitä, miltä heidän puutarhassaan näytti silloin: 

Äitini pitää erityisesti ruusuista. Tämä tertturuusu "Nina Weibull" on mielestäni todella herkullisen värinen.

Terassin läheisyydessä on ruusualue, jonka takaosassa vähän varjoisammassa kohdassa keväällä kukkii alppiruusu. Simpukat koristavat luonnonkivireunusta.

Heti ruusujen vieressä on kivetty istuskelualue ja pieni pergola, jota verhoaa villiviini.



Humalan peittämästä "köynnöstunnelista" on käynti peremmälle puutarhaan.

Myös loistokärhö "First Love" kiipeilee samassa tunnelissa.

Viime kesänä aloitettua aluetta, joka oli kuvaushetkellä vielä kesken. Betonirenkaassa kasvaa sekä perennoja että kesäkukkia. Osaan itsetehdyistä betonilaatoista on painettu mm. käden jälkiä ja upotettu esim. käyttämättä jääneitä rannerenkaita.

Keskellä pihaa olevassa kukkapenkissä kasvaa kaunista oranssia liljaa. Sen seurana on mm. kuunliljoja ja kurjenmiekkoja.

Näkymää tontin takaosasta talolle päin. Oikealla olevan pajuaidan takana aiemmassa kuvassa näkyvää työn alla ollutta aluetta, johon tulee mm. nuotiokorin sisältävä istuskelualue.

Neilikkaruusu "F.J. Grootendorst"

Äitini ja isäpuoleni pitävät kissoista, mikä näkyy myös puutarhassa mm. ruukkuvalinnoissa. Etupihalla sisääntulon luona olevan krysanteemien kukittaman kissan kaulaan on solmittu vanhat helmet.

Talon toisessa päädyssä on rehevä tuoksuvatukkapensas.

Toisten puutarhoissa vieraileminen on kivaa ja antoisaa, ja usein mukaan tarttuu uusia ideoita omaankin pihaan. Viime kesänä kävin kuvailemassa ja inspiroitumassa muissakin puutarhoissa, ja laitan myös niistä kuvia tänne jatkossa. :)

Iloista viikonloppua!

42 kommenttia:

  1. Ihana raikas postaus ja kuvat tämän tuhnuisen sään piristykseksi. Kiitos Tiiu <3
    Hyvää viikonloppua sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista
  2. Kivan näköinen puutarha äidilläsi ja isäpuolellasi. Ihana idea laittaa koruja puutarhaan. Ja tuo pajuaita on tosi upea!

    VastaaPoista
  3. Puutarhainnostus on tarttuvaa lajia, muttei onneksi nii kauhian vaarallista. Huamasin het nua petoonilaatat. Mulla olis muatikki valamihina, mutten oo niitä viälä käyttäny. Pajuaita on kiva. Puutarhaviaraalut on aina antoosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tarvitsisi jossain vaiheessa pihalaatoitusta tehdä, ja mietinkin, kävisivätkö itsetehdyt laatat myös meille. Täytyy vielä miettiä asiaa.:) Puutarhavierailut ovat tosiaan aina hyödyksi ja iloksi.

      Poista
  4. Usein kai puutarhainnostus tarttuu äidiltä tyttärelle, vaan tässä tapauksessa suunta onkin toinen. Mukavaa kaikissa tapauksissa.
    Äidilläsi on tuo ihana First Love, jonka suunnittelen hankkivani tulevana kesänä. Vierailut toisten puutarhoissa ovat inspiroivia ja niitä on kiva katsella näin virtuaalisestikin. Nämäkin kuvat saivat aivot mukavasti hyrräämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ihastuin tuohon First Love -kärhöön ja haaveilen siitä itsekin. Kaikki puutarhakuvat ovat tosiaan tervetullutta piristystä ja inspiraation lähdettä.

      Poista
  5. Ihania oivalluksia äitisi ja isäpuolesi puutarhassa. Tuo itsetehty laatoitus näytti niin kivalta että taidan kokeilla ihan itsekin.

    VastaaPoista
  6. Niin kauniilta näyttää! Tuo first love on sitten upea:) Mukavaa alkavaa viikonloppua❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! First Love on tosiaan uskomattoman kaunis. Mukavaa viikonloppua sinullekin!❤

      Poista
  7. Onpa kaunista! Puutarhakateus iskee. ;)

    VastaaPoista
  8. Niin kaunista on. Mukavaa loppiaista:)

    VastaaPoista
  9. Tämä on jo todellista innostumista, kun kaivuri tilataan paikalle :)

    Kauniita ovat kaikki, ruusut herkkiä ja hehkeitä. Meillä oli vielä viime keväänä oranssseja liljoja takapihalla, mutta sitten mies päätti vähän siistiä. Valtaosa kukista katosi sen siistimisen myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaivuri tosiaan nopeutti hommaa kovasti. Lapiopelillä olisi ollut tosi työläs kuoria vanhat pinnat pois. Voi tuota teidän kukkien kohtaloa! Jospa vastaavaa siistimistä ei enää sattuisi uudelleen.

      Poista
  10. Puutarhavierailut ovat inspiroivia. Saa ideoita. Upea ruusu. Kukkaisaa alkanutta vuotta, Tiiu!

    VastaaPoista
  11. Such a lush and wonderful garden. It always gives inspiration to visit ohter peoples gardens. Beautiful rose with diamond-drops on.
    Jannicke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I totally agree with you; it is very inspiring to visit gardens. Thank you very much for your kind comment! I really appreciate it.<3

      Poista
  12. Voi miten ihana katsella kauniita kesäpuutarha kuvia ja minun äidillä kanssa kaunis iso puutarha jonka kukkia välillä käyn kuvaamassa <3
    Itsellä oli ruusumaa joka jäi terassin laajennuksen alle enkä ole vielä tehnyt uutta.
    Tämä nelosvyöhyke on vähän haasteellinen kasvattaa joitain ruusuja ynm jalosukuisia kasveja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin asutaan täällä nelosvyöhykkeellä ja välillä kadehdin eteläisempien vyöhykkeiden puutarhaharrastajia siitä paljon runsaammasta kasvivalikoimasta, joka heillä on käytettävissään. Toisaalta, omapahan on asuinpaikan valinta, ja on myös hauska kokeilla II- ja III-vyöhykkeiden kasveja täällä nelosellakin. Kun joku niistä sattuu menestymään, niin voi sitä riemua!:)

      Poista
  13. Hyviä kuvia näin räntäsateen keskelle piristykseksi :). Jokaisesta puutarhasta löytää varmasti itselle sopivia kohteita, joita voi soveltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa, että jokaisessa puutarhassa on yleensä jotain kivaa sovellettavaksi sopivaa.:)

      Poista
  14. Hauskoja yksityiskohtia tuolla puutarhassa. Riittää katseltavaa! Ja tuo köynnöstunneli on hieno! Sen tapaista on täälläkin aloitettu kasvattamaan. Tosin viime kesänä siinä ei vielä paljoa tapahtunut, mutta ehkä jo ensi kesänä. Ellei joku taas napsi köynnöksiä. Taisi olla joku hiiri tai myyrä...näin ainakin oletetaan. Laitettiin keisarinpikarililjoja lähelle kasvamaan, niin jos nyt ei kukaan söisi köynnöksiä. Yhtä köynnöstä ei nimittäin oltu syöty, kun sen lähellä kasvaa keisarinpikarililjaa! Taikalilja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin haluaisin joskus vielä köynnöstunnelin. Saa nähdä, milloin se päätyy projektilistalle, todennäköisesti vasta muutaman vuoden kuluttua, sillä muita juttuja on jo tulossa puutarhaamme parin seuraavan vuoden aikana sen verran paljon. Toivottavasti köynnöksenne säästyisivät tällä kertaa jyrsijöiltä ja saisitte kesällä nauttia niiden rehevästä kasvusta!

      Poista
    2. Ensi kesänä sen sitten näkee, että kuinka köynnökset säilyvät. Mutta uskon, että keisarinpikarililjoista on apua! Ainakin haluan uskoa..... :)

      Poista
  15. Oi kun tuli ikävä kesää!
    Humalakuja oli minullakin, mutta jouduin luopumaan siitä, koska kotilot rakastivat sitä vielä enemmän ja pian siitä oli vain raato jäljellä, vaikka kuinka yritin noukkia niitä kotiloita :/
    Ensi kesäski olisin erittäin kiitollinen jos saisin pari kanaa hoitamaan kotilo-ongelman <3
    Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotilot ovat kyllä varmasti kurja riesa. Toivottavasti löydät tehokkaan ratkaisun niihin. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

      Poista
  16. Tosi kaunis puutarha äidilläsi ja isäpuolellasi on hyvin rehevä. Minä tykkään kans käydä vieralemassa vieraiden puutarhoissa. Hyvää alkanutta uutta vuotta :)

    VastaaPoista
  17. Kaunis puutarha :) ihanat ruusut!

    VastaaPoista
  18. Kaunis ja vehmas puutarha :) Upeita ruusuja ja kärhöjä :)

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...