maanantai 22. tammikuuta 2018

Kylvösuunnitelmia

Siemenpussien rapistelu ja hypistely alkoi täällä jo tammikuun alussa. Vielä olen malttanut mieleni, enkä ole mitään kylvänyt, vaikka kovasti jo haluaisin päästä esikasvatuksia aloittelemaan. Suunnitelmia olen kuitenkin jo laatinut, ja apunani on ollut myös eräs ihana hyötykasvikirja, jonka esittelen blogissani lähiaikoina. Ostin viime syksynä alesta reilun kasan siemenpusseja, joten nyt talvella pääsin siemenhankintojen suhteen helpolla. Ainoastaan muutamalla chili- ja tomaattilajikkeella ja parilla perennalla täydensin nyt siemenvalikoimaani. Seuraavia kasveja olen suunnitellut kylväväni ensi kesäksi: 

Hyötykasvit:
- kirsikkatomaatti "Sweet Million F1", "Gardener´s Delight" ja "Tiny Tim"
- pihvitomaatti "Marmande"
- kasvihuonetomaatti "Striped Stuffer", "Golden Sunrise", "Indigo Rose" ja "Tigerella"
- paprika "California Wonder"
- chilipaprika "De Cayenne", "Hungarian Yellow Wax Hot", "Mini Bell"-mix, "Habanero Lemon", "Jalapeño M" ja "Jamaican Bell"
- kasvihuonekurkku "Iznik F1" ja "Vert Long Maraicher"
- avomaankurkku "Rhensk Druv" ja "Beth Alpha"
-  basilika: tavallinen, "Large Leafed", "Dark Opal", "Bascuro", sitruuna- ja kanelibasilika
- rukola
- sitruunamelissa
- mangoldi "Rhubarb Chard" ja "Bright Lights"
- salaatti: keräsalaatti "Market Favourite", lehtisalaatti "Red Salad Bowl" ja bataviasalatti "Lollo Bionda"
- parsasalaatti
- uudenseelannin pinaatti l. lamopinaatti
- vihanneskrassi
- ananaskirsikka (karviaiskoiso)
- kukkakaali "Erfurte"
- kyssäkaali "Delikatess Weiss"
- mukulaselleri "Dolvi"
- lanttu "Wilhelmsburger"
- nauris "Goldana" ja kaskinauris "Enon kanta"
- sokerimaissi "Golden Bantam"
- kuukausimansikka "Rügen"
- kiinansipuli
- purjo "Autumn Giant"
- jättisipuli "Alisa Craig"
- pavut: salkopapu "Neckargold", härkäpapu "Triple White" ja pensaspapu "Prelude"
- silpoydinherne "Onward" ja "Kelvedon Wonder"Koristekasvit:
- aitoelämänlanka, sekoitus
- tuoksuherne, vaal.pun.
- päivänsini
- rusoikikukka, sekoitus
- ruiskaunokki, sekoitus
- hopeavillakko
- tarhaneito "Miss Jekyll"
- kiinanasteri "kääpiöasteri", sekoitus
- maloppi, sekoitus
- riippapetunia, sekoitus
- isosamettikukka "Vanilla F1"
- tarhakukonkannus
- punakosmoskukka "Sensation"
- isoauringonkukka, kerrottu
- ryhmäsamettikukka "Bonita", sekoitus
- kaunokainen, sekoitus
- maariankello
- pioniunikko "Paeoniflorum"
- idänunikko "Coral Reef"
- silkkiunikko "Shirley"

Kylvettävää riittää, joten laitoinkin viime syksynä osan hyötykasveista syyskylvönä, mm. kehäkukat, porkkanat, palsternakat ja pinaatin. Lisäksi kaikki kasvit, jotka sopivat suorakylvöihin, saavat odottaa maan sulamista ja lämpiämistä. Osa hyötykasveista päätyy istutuslaatikoihin, osa kasvihuoneeseen ja osa ruukkupuutarhaan terassille. Myös koristekasveista osa on ruukkupuutarhaa varten, osa Penkkiin ja joitakin kukkapenkin täydennykseksi.

Oletko sinä jo hankkinut siemenet? Entä oletko tehnyt jo kylvösuunnitelmia?

Hauskaa uutta viikkoa!

36 kommenttia:

 1. Ihania suunnitelmia <3 Omat suunnitelmani ovat jotenkin "pikkuisen" vaiheessa. Ainoa suunnitelma tuntuu tällä hetkellä olevan lisätä kasvatus alueita ja lajikkeita paljon :D Nooh, ehkä vielä kerkiän :D Mukavaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvinhän tässä vielä ehtii.:) Mukavaa uutta viikkoa sinullekin!<3

   Poista
 2. Laitatko tomaatit eriaikaan kasvamaan, taitaa tulla iso sato?.Itse kokelin jo viime vuonna että osan kylvin 3 viikkoa myöhemmin,samoin kurkussa ettei sato hukuta alleen :) Muuten kuulostaa hyvälle suunnitelmasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voikin olla hyvä vinkki, kiitos! Täytyy vielä miettiä, miten teen.:)

   Poista
 3. No huhhuh, mikä määrä siemeniä :) Minä en juurikaan esikasvata, koska ei ole sellaista paikkaa. Kylvän kasvihuoneeseen, kun ilmat ovat sen verran lämpimät tai sitten suoraan penkkiin harson alle. Mukavaa alkanutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin jätän mahdollisimman paljon suorakylvöön. Muuten loppuvat esikasvatuspaikat helposti kesken. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!:)

   Poista
 4. En voi kuin ihailla ihmisiä, jotka esikasvattavat siemenestä asti kukat ym. Huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäonnistumisia tuossa hommassa tulee, mutta onnistumiset palkitsevat monin verroin.:)

   Poista
 5. Mukavia suunnitelmia❤️ Siellä kasvaakin sitten ensi kesänä vaikka mitä ihanaa! Yhtään siemenpussia ei ole tullut vielä hankittua. Mukavaa viikkoa❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa päästä taas kylvöpuuhiin.:) Mukavaa viikkoa sinullekin!❤

   Poista
 6. Mukavia suunnitelmia❤️ Siellä kasvaakin sitten ensi kesänä vaikka mitä ihanaa! Yhtään siemenpussia ei ole tullut vielä hankittua. Mukavaa viikkoa❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa päästä taas kylvöpuuhiin.:) Mukavaa viikkoa sinullekin!❤

   Poista
 7. Sinulla tulee ensi kesänä olemaan paljon kaunista silmänruokaa ja tuoretta, raikasta suuhunpantavaa. Ihailen kaikkia, jotka tekevät asiat tarkkojen suunnitelmien mukaan. Itsekin teen hyviä päätöksiä siihen suuntaan. Tiedän: "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty", sitten joku sattuma romuttaa osan suunnitelmasta ja lyön loputkin läskiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huolella tehdyt suunnitelmat helpottavat toteuttamista, mutta toki sattumalla on kuitenkin usein sormensa pelissä ja suunnitelmia joutuu sitten muokkaamaan.

   Poista
 8. Paljon olet jo saanutaiakiseksi, kun noin olet valmistautunut. Innolla odotan miltä pihasi tulee näyttämään <3
  Itse en ole hankkinut, enkä edes suunnutellut...tai no ajattelin, että hommaan sitten koululta tomaatin ja kurkun taimet ja kukkia sitten lähempänä istutusaikaa. Osan kukista kyllä laitan siemenistä kasvamaan, heti kun maa on vain sen verran sula....ehkä jotain esikasvatan...olen ainakin tähän asti niin aina tehnyt.
  Mukavia kylvöpuuhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivalta kuulostavat suunnitelmasi. Mukavia kylvöpuuhia sinullekin!:)

   Poista
 9. Aika lailla nuita samoja siemeniä löytyy itseltänikin, joita olisi tarkoitus kylvää. :D Tuo kyssäkaali on ihan super hyvää <3. Ja viime kesänä kokeilin myös parsakaalin kasvatusta ja se vasta hyvää olikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyssäkaali on minulle uusi kokeilu, sillä ystävät suosittelivat sitä lämpimästi. Toivottavasti ne onnistuisivat hyvin, että pääsisimme maistamaan. Parsakaaliakin olisi hauska kokeilla, ehkä sitten ensi vuonna.:)

   Poista
 10. Huisi määrä siemeniä. Kävin omat varastot läpi, ei tarvitse ostaa kuin porkkanan, tomaatin ja ehkä kasvihuonekurkun siemeniä. Ikkunalaudalle ei mahdu esikasvatukseen ihan mahdottomia ja suorakylvöjen kanssa en vaan onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yritän rajoittaa esim. tomaatin taimien kappalemäärissä, jotta tila riittäisi. Jos saisin yhden hyvän ja satoa tuottavan taimen jokaista lajiketta, olisin tyytyväinen. Toki muutama ylimääräinen täytyy laittaa varmuuden vuoksi ja valita sitten niistä parhaat.

   Poista
 11. Yleensä meillä on joka paikka taimipurkkeja täynnä, mutta tänä vuonna yritän rajoittaa. Meillä on aika huonot olosuhteet taimille, niin homma on aika hankalaa. Yritän suurimman osan laittaa suoraan kasvihuoneeseen tai pihalle. Vähän silti täytyy jotain kylvääkin sisälle. Hih. Kun ei vaan karkaa lapasesta........No ei tänä vuonna :) Mieli tekisi laajentaa viljelyalaa oikein reippaasti, mutta se on vielä mietintämyssyn alla. Visioita on, mutta toteutus vaatii aikalailla työtä tämän kaiken muun lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja suunnitelmia! Minäkin aina yritän pitää maltin tallella, mutta helposti sitä tulee innostuttua vähän liikaa.:)

   Poista
 12. Aikamoisen määrän meinaat kylvää, vau! Muutaman hyvän vinkin näistä sinun suunnitelmistasi jo poimin. Beth Alpha-kurkkua (oli kylläkin kasvihuonekurkku, olisiko samalla nimellä myös avomaan kurkku?) minulla oli viime kesänä kasvarissa ja se onnistui hyvin. Maukas ja runsassatoinen.
  Oma suunnitelma on edelleen työn alla. Ehtisiköhän huomenna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinulla on Beth Alphasta hyviä kokemuksia! Jospa se onnistuisi minullakin. Molemmat avomaankurkut ajattelin kasvattaa ruukuissa terassilla ja tarvittaessa siirtää loppukesällä kasvariin. Hyvin on vielä onneksi aikaa suunnitelmia hioa. Se onkin mukavaa puuhaa.:)

   Poista
 13. Tätä kun lukee, ei meinaa nahoissaan pysyä. Innostus iskee, vaan maltan vielä hetken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetki täytyy yrittää malttaa täälläkin. Helmikuun alkupuolelle asti yritän sinnitellä innostukseni kanssa.:)

   Poista
 14. Oi, oi sulla onkin mahtavat kylvösuunnitelmat!
  Mulla on vielä hieman lajikkeiden valinnat kesken, mutta kyllä täälläkin on suunnitelmissa esikasvattaa taimet itse.
  On niin mahtava päästä tositoimiin jo näin talvella, ikään kuin edesauttaisi kevään tuloa touhuillaan.
  Ja onhan se moninkertainen ilo saada satoa omista siemenkasvatuksistaan.
  Mukavia kylvöhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olet ihan oikeassa, esikasvatus tosiaan tuntuu kevään jouduttamiselta ja on onnistuessaan hurjan palkitsevaa.:) Mukavia kylvöhetkiä sinullekin!

   Poista
 15. Huh, mikä määrä! Ku on nuan palio kylyvettävää, on parasta ollakki hyvät suunnitelmat, ettei mee pasmat iha sekaasi. Syätävää ja kukkaloistua riittää ja toivottavasti olis suatuusat säät, että kylyvökset onnistuus.
  Meikälääne panostaa tuahon kukkapualehen paremmi, ku ei oo sitä kasvariakaa. Ei oo viälä mitää tarkkoja suunnitelmia, mutta joitaki uusia siämeniä oon ostanu ja vanhat menny kattellen läpitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan tulisi hyvä, lämmin kesä. Meillä onkin nyt ensimmäistä kertaa näin paljon hyötykasveja kasvatettavana. Kesäkukkienkin määrä tuntuu kasvavan vuosi vuodelta, kun aina keksii uusia paikkoja, joihin ruukkuja olisi kiva laittaa.

   Poista
 16. Paljon on siulla siemeniä. Toivotaan sopivasti vettä ja lämmintä kesällä jotta piäset nauttimaan sadosta. Miulla on siemeniä jo hankittu, muutamia vielä uupuu. On kukkia ja hyötykasveja. En vielä esikasvatusta alottanu, kuhan piästään helemikuulle niin kylyvän ensimmäiset siemenet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuussa minäkin aloitan kylvöt. Onneksi siihen ei ole enää kauaa!:) Toivottavasti kesä olisi tosiaan säiden puolesta edellistä parempi.

   Poista
 17. Siemeniä otin talteen omista ja laitoin paperipusseihin ja ovat mökillä viileässä. Pitää katsella mitä siellä oikein on. Tuppaa unohtumaan mitä kaikkea sitä tuli otettua. Mutta iso kasa siemeniä on sinulla valmiina. Istutus aikoja odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omien siemenien kerääminen on kyllä kätevä tapa hankkia seuraavan vuoden siemenet. Minäkin keräsin mm. kehäkukan, samettikukan, tillin ja kaliforniantuliunikon siemeniä.

   Poista
 18. Sinulla on valtavat kylvösuunnitelmat! Jos taimikasvatus on hyvin suunniteltu, se on hienoa. Minä yritän jarrutella ja kylvän vasta myöhemmin keväällä, jolloin saan taimille valoa ja onnistun viemään joitakin ulkokasvatukseen asti. Kiinnostavaa on sitten seurata, mitä kaikkea noista sinun siemnpusseista tulee esiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvettävää on tosiaan sen verran, että ihan hyvä oli aloittaa suunnittelu jo varhain. Nyt voi olla levollisin mielin ainakin sen puoleen, että tietää, mitä kylvää ja milloin. Saa nähdä, miten tämän vuoden kylvöt onnistuvat.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...