lauantai 9. syyskuuta 2017

Ruukkupuutarha


Haaveilen runsaasta ruukkupuutarhasta kasvihuoneen luo istuskelualuetta reunustamaan. Näissä ruukuissa saisi olla niin hyöty- kuin koristekasvejakin. Tähän asti ruukkupuutarhani on keskittynyt terassille ja sen portaille. 
Minulla on ruukuissa liljoja ja miekkaliljoja, jotka molemmat ovat kauppojen aiempien vuosien kesäkuunlopun sesonkipoistoista ilmaiseksi pelastettuja. Nämä poistosipulit ovat usein olleet nuhjaantuneita ja vähän homeisiakin, mutta ruukuissa ne ovat ehtineet kuitenkin yleensä kukkaan jo samana kesänä. Ilokseni liljojen talvehtiminen on onnistunut ulkona ruukuissa kasvatuslaatikoiden tms. multaan upotettuna, ja kukinta on runsastunut vuosi vuodelta, myös sivusipuleita on ilmestynyt. Miekkaliljat talvetan ruukuissaan varastossa. Ne lähtivät tänä kesänä hitaasti kasvuun eivätkä ehtineet kukkaan lainkaan. 

Värililja "Patricia´s Pride" ja LA-hybridi-lilja "Brindisi"

Värililja "Patricia´s Pride"

LA-hybridi-lilja "Brindisi"

Tänä vuonna liljojen lisäksi terassilla ovat kukkineet keväällä esikasvattamani orvokit, päivänsini ja tuoksuherne. Kosmoskukkia esikasvatin, mutta ne kuolivat yhtä taimea lukuun ottamatta, joka sekään ei näytä ehtivän kukkaan. Yhdessä ruukussa minulla on jo pari vuotta ollut hopeahärkki, joka sai tänä kesänä seurakseen päivänsinen. 

Päivänsini ja orvokki

Päivänsini tekee hauskasti erivärisiä kukkia.Tuoksuherne

Lisäksi ruukkupuutarhaani kuuluvat ehdottomasti erilaiset yrtit. Mäkimeirami, ruohosipuli ja timjami ovat viime vuonna kylvettyjä, ja ne talvehtivat hienosti ulkona ruukuissaan tuivion oksien alle piilotettuina. Rukolaa ja basilikaa kasvatan myös joka kesä. Ryytisalvia, iisoppi ja venäläinen rakuunakin kasvavat ruukuissa. Tänä kesänä avomaankurkku ”Rhensk Druv” toi vehreyttä ja väriä terassille, ja ämpäriperunatkin olivat alkukesästä osana ruukkupuutarhaa. Myös tomaatti ”Tiny Tim” vieraili ruukkutarhassa ennen siirtymistään kasvihuoneeseen. 

Timanttituijat "Smaragd", yrtit ja avomaankurkku "Rhensk Druv" reunustavat terassia ulkoporealtaan edustalla, etualalla neilikkaruusu "Pink Grootendorst". Kuva on elokuulta.

Nyt ruukkupuutarhani on jo kutistunut vähiin, kun kaikki hyötykasvit ovat tosiaan siirtyneet kasvihuoneen lämpöön. Orvokit, päivänsini ja tuoksuherne jatkavat kuitenkin edelleen kukintaansa terassilla, ja etupihan puolella portailla kukkivat vielä pelargonit. Tuijat viihtyvät terassilla ruukuissaan ympäri vuoden ja saavat taas talven lähestyessä pihavalot ylleen. Mitä kasveja Sinun ruukkupuutarhaasi kuuluu?


Raikkaita ja kuulaita syyskuun päiviä!

48 kommenttia:

 1. Nuo liljat ovat mun lempikukkia.Äidilläni oli juuri kukassa tuo valkoinen,jossa keskellä tummaa.

  VastaaPoista
 2. Voi miten ihanalta siellä näyttää😍 Upeita kuvia ja niin kauniita nuo liljat! Tosi kaunis tuo Patricia´s Pride..Mukavaa viikonloppua sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo Patricia's Pride on näistä omista liljoistani tämänhetkinen lempparini. Mukavaa viikonloppua sinullekin!♡

   Poista
 3. Kauniita ruukkuliljoja sinulla. Minä kasvatan ruukuissa gladioluksia ja kesäkukkia. Nyt sain kyllä sinulta idean laittaa ensi keäsksi liljoja enemmän ruukkuun, kun tänä vuonna eivät taida kaikki maassa kasvavat puuliljat jaksaa kukkia, pinemmät kukkivat kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakin minulla tuo ruukkukasvatus on tosiaan hienosti aikaistanut liljojen kukintaa ja toisaalta myös pidentänyt sitä, kun ruukuissa olevat aloittavat ja sitten maassa kasvavat jatkavat siitä.

   Poista
 4. Ihanat liljat! Minulla on tällä erää ruukuissa vain kesäkukkia ja tomaatteja. Kun tuo sade lakkaisi, lähtisin kaupoilta hakemaan syysistutusmateriaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minunkin täytyy lähiaikoina käydä ostoksilla, sillä pelargonioiden on piakkoin aika siirtyä sisälle. Kiva nähdä, mitä ihanaa kaupasta löydät!

   Poista
 5. Hienoja onnistumisia ja upeita palkintokukintoja niistä! :)
  Tuo tuoksuherne on minun suosikkini.Ja vielä se kaunein värikin esittelyssä.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä en useaan vuoteen ollut kasvattanut tuoksuhernettä ja olin jo unohtanut, kuinka ihanalta se tuoksuukaan. Tämän kesän jälkeen siitä tulee kyllä ruukkupuutarhamme vakiokasvi.

   Poista
 6. Voi miten upeita liljoja! <3 Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Ihanat liljat! Melkoisesti sinulla ruukkuja puutarhassasi. Täällä kylmä ei ole vienyt vielä kukkia, joten syysistutukset saa suuremmin odottaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla etupihan pelargoniat alkavat vähitellen olla sisäänsiirtymisen tarpeessa, joten niiden tilalle täytyisi kohtapuoliin jotain hankkia. Terassilla kukinta vielä toivottavasti jatkuu tovin.

   Poista
 8. Vau, kuinka kivan näköistä! Ruukuissa kasvit on varmaan paremmin hallittavissa, mutta ehkä työläämpää. Jotenkin tuntuu, että ei se työ sinua haittaa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aika helpolla olen tänä kesänä ruukkuistutusten kanssa päässyt, sillä sateiden ansiosta niitä ei juuri ole tarvinut kastella. Mutta kuivana kesänä sitä kasteltavaa sitten tosiaan riittää.:)

   Poista
 9. Kauniit liljat. Erityisesti tuon Patricia´s Priden värit ihastuttavat. Minulla kasvoi tänä vuonna ruukuissa lähinnä kesäkukkia. Eli neilikkaa, samettikukkaa, pelargoneja sekä keskipäivänkukkaa.
  Lisäksi ruukuissa kasvoi pallotuijia, daaliaa ja gladioluksia. Enemmänkin kasvattaisin ruukuissa, mutta iso piha vaatii niin paljon työtä, ettei aikaa ruukkuistutusten kastelulle ja hoidolle tahdo löytyä tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin ollut ruukuissa vaikka mitä! Kastelun osalta tämä kesä oli ainakin täällä ruukkupuutarhan osalta vaivaton, koska ruukut ovat ihan taivasalla, mutta onhan ruukkukasvien hoidossa silti tosiaan oma työnsä.

   Poista
 10. Minulla ei ole ruukkupuutarhaa, mutta kaunista syksyä sinne silti!

  VastaaPoista
 11. Jopas on ruukku poikineen! Ruukkukasvatus on varmaan paremmin hallittavaa. Liljasi ovat upeita ja nyt uskallan ehkä itsekin alelaareista noukkia sipuleita. Useinhan ne on sitten puoli-ilmaisia.

  Näkymät kasvihuoneeseen suuntaan ovat kyllä upeat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ale-sipulit ovat tosiaan ainakin meillä itäneet ihan hyvällä prosentilla ja ruukuissa ehtineet kukkimaankin suhteellisen myöhäisestä istutusajankohdasta huolimatta.

   Poista
 12. Onpas kauniit liljat ruukuissa. Tuo Brindisi on ihanan värinen. Minulla kasvaa ruukussa / istutusastiassa tavallisten kesäkukkien lisäksi kosmoskukkia, kesämalvikkia, keijunkukkaa ja kehäkukkaa. Niin ja peruna kasvoi myös muovilaatikossa tänä kesänä. Ensi kesänä ajattelin laittaa ruukkuun ainakin jonkin heinän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihania ruukkuistutuksia sinulla! Heinätkin olisivat ruukuissa tosiaan aika hauskoja.

   Poista
 13. Minun ruukkuistutukset voivat aina huonosti, joko unohdan kastella tai sitten liika sade mädättää kaiken. Niinpä lähinnä ihastelen muiden ruukkuja istutuksineen, kuten sinun kauniita liljoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin toisen isohko ruukun orvokit ja päivänsinit menivät sateiden vuoksi liiasta kosteudesta vähän huononnäköisiksi. Täytyy ensi kesää varten porata tuon ruukun pohjaan pari reikää lisää.

   Poista
 14. Hienosti ovat tuijat selvinneet isoissa ruukuissa. Minulla oli aikoinaan paljonkin ruukuissa kasvamassa kaikenlaista ja yleensä ne menestyivät hyvin. Ruukkupuutarha on siitä hyvä, että sitä voi aina siivota ja täydentää kesän mittaan vaihtamalla kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli noiden tuijien alla aiemmin kesäkukkia kasvamassa, mutta kyllästyin niiden jokasyksyiseen poissiivoamiseen, ja nyt parin vuoden ajan tuijien ruukuissa onkin ollut koristekivikate. Ruukkupuutarhan ilmettä on tosiaan helppo uudistaa kesän mittaan.

   Poista
 15. Kauniit kuvat. Minulle tuo ruukkukasvatus on aika vierasta, mutta näyttävät kasvit niissäkin kukoistavan. Minulla on ainoastaan oliivipuu ja kannat ruukuissa. Ensi talvena ajattelin kokeilla parin kelloköynnöksen taimen talvehtimista ruukussa. Jos onnistuu, kukinta saattaisi alkaa aikaisemmin kuin syyskuussa. Mukavaa viikonlopun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruukuissa kukinta tosiaan herkästi aikaistuu, joten myöhäänkukkiville ruukkukasvatus sopii siinä mielessä tosi hyvin. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 16. Kauniisti kukkivat ruukkukasvit.
  Meillä ei olla ruukuissa kasvatettu kun kesällä ollaan matkoilla niin kuka niitä kastelee.
  Ihanat liljat sulla.
  Okein mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä tänä kesänä ruukkukasvit selvisivät hyvin kaksi viikon kestoista lomareissuamme ilman kastelua, mutta ne ovatkin taivasalla. Kuivana kesänä jotain kastelusysteemiä pitäisi tosiaan virittää tai voisi tulla reissun aikana kurjaa jälkeä. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 17. Sinulla on hieno ruukkupuutarha. Ilmeisesti ne saavat osakseen myös sadevettä. Jännä, että mm. tukijat ovat menestyneet läpi vuoden ruukuissa. Toissa talvena moni menetti ruukuissa kasvaneet havut.
  Minulla on useana vuonna ollut liljoja ruukuissa, mutta syksyllä kaivan ne maahan. Myös kärhöjä ja maanpeiteruusuja olen pitänyt kesän ruukuissa ja siirtänyt syksyllä pihamultaan. Tänä vuonna monivuotisista ruukuissa oli vain kärhöjä. Terassilla talon seinustalla on daalioita, verenpisaroita, japaninihmekukkaa, kärsimysköynnös, kelloköynnöstä, amppelitomaattia ja mukulabegoniaa sekä kosmoskukkaa. Kastelemisessa on aika homma, sillä ruukkuihin ei sadevesi osu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruukut saavat tosiaan sadevettä osakseen, mikä helpottaa kastelua. Tuijat ovat olleet ruukuissaan nyt viisi vuotta ja yllättävän hyvin ovat viihtyneet. Toissa talvi vähän vaurioitti toisen latvaa, jonka vuoksi se on hiukan kaveriaan matalampi ja muodoltaan pyöreämpi. Sinulla onkin ihanan runsas ruukkupuutarha! Uskon, että sen kastelussa on työtä, mutta kukinta ja rehevyys varmasti palkitsevat. Minä olen ainakin toistaiseksi ollut laiska siirtämään kasveja maahan talveksi, joten ruukkuihin on valikoitunut monivuotisista ne, jotka ovat ruukuissaan selvinneet ympäri vuoden.

   Poista
 18. Sinulla on poikkeuksellisen hieno ruukkupuutaha. Erikoisesti kiinnitin huomota päivänsinen hienoon väriin. Meillä suureen päivänsineen kasvoi vain yhtä väriä kukkia,olivat ankeita "rekliinisiä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin yllätyin tuosta päivänsinestä, kun pussin kuvan perusteella odotin vain ihan niitä perussinisiä kukkia.

   Poista
 19. Monipualiset ruukkuvilijelmät. Portahien ja terassin reunat on hyviä ruukkujen paikkoja, hoitaavat samalla kaitehen virkaa. Mulla tuppaa nuata ruukkuja kans kevääsin kerääntyä, osa kukoostaa, osa ei. Kastelu on mun heikko kohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukut tosiaan rajaavat kivasti terassin ja portaikon reunoja. Meillä oli terassilla aiemmin kaide, mutta sen poiston jälkeen ruukut ovat olleet entistä suuremmassa roolissa. Kuivina kesinä minullakin tuon kastelun kanssa tulee joskus pulmia, se vain tuppaa joskus unohtumaan.

   Poista
 20. Kylläpä sinulla on upea ruukkutarha. Nuo liljat ovat sitten kauniita. Itsekin harrastan kotipihassa ruukkuistutuksia. Ruukut ovat isoja, joten ne pärjäävät hyvin muutaman päivän ilman kastelijaa, kun olemme mökillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Isot ruukut ovat tosiaan kastelun kannalta helpompia. Minulla oli ihan ensimmäisenä kesänä paljon melko pieniä ruukkuja ja sen kasteluruljanssin jälkeen en kyllä enää pikkuruukkuja ole käyttänyt kuin ihan yksittäisissä poikkeustapauksissa.

   Poista
 21. Ruukkupuutarha olisi tosi kiinnostava, mutta minulla se ei onnistu kastelun takia. Olen niin paljon mökillä eikä kukaan hoida kastelua. Kesälomalla auton takakontissa matkusti mökille muutama kesäkukkaruukku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelun kanssa joutuu tosiaan välillä vähän miettimään. Tämä kesä oli sen kannalta helppo runsaiden sateiden vuoksi.

   Poista
 22. Onpa upea ruukkutarha. Liljat ovat yksi suosikeistani ja samoja liljoja näkyy minullakin olevan. Mukavaa sunnuntaita!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Liljat ovat minustakin aivan ihania. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 23. Hauskasti hehkuvat nuo päivänsinen kukat!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...