tiistai 5. syyskuuta 2017

Liljat ja kärhöt

Liljat ja kärhöt kuuluvat ehdottomasti suosikkikasveihini. Liljojen suuret kukat ovat eksoottisia ja näyttäviä, ja monesti ne myös tuoksuvat hyvältä. Kärhöt taas tuovat puutarhaan ulottuvuutta ja kerroksellisuutta, ja myös niiden kukinta on kaunista katseltavaa. Uusia liljoja ja kärhöjä olenkin hankkinut puutarhaamme vuosittain.

Tarhaviinikärhö "Etoile Violette"

Tänä vuonna liljat kärsivät sateista ja esim. Kaaripenkin LA-hybridi-lilja "Kingdom" ei ehtinyt kunnolla kukkaankaan, kun kostea sää jo runteli sen. Meillä ensimmäisenä kukki heinä-elokuussa värililja "Mapira" Kaaripenkissä.

Värililja "Mapira"


Seuraavana olivat vuorossa ruukuissa kasvavat LA-hybridi-liljat "Brindisi". Ne talvehtivat ulkona istutuslaatikkoon haudatuissa ruukuissaan hyvin. Kesäkuun lopussa paikallinen rautakauppa jakoi loput liljansipulit ilmaiseksi, ja niitä meillekin tuli muutama pussillinen. Nämä istutin samanlaisiin ruukkuihin ja osa sipuleista lähtikin kasvuun. Kukkaan ne eivät tänä kesänä ennättäneet, mutta toivotaan, että ne selviäisivät talvesta ja kukkisivat ensi vuonna. 

LA-hybridi "Brindisi"


Puulilja ”Pink Palace" on vihdoin avannut valtavat nuppunsa Kaaripenkissä ja sama lilja alkaa piakkoin kukkimaan myös Kohopenkissä. Uudessa Porraspenkissä keltainen värililja toivottavasti keräilee voimia ensi vuotta varten. 


Puulilja "Pink Palace" ja väriminttu "Fireball"

Kärhöjen pääkukinta on meillä vasta alkanut. Tarha-alppikärhö ”Albina plena” kukki jo alkukesästä, tosin muutaman kukan se intoutui tekemään vielä nyt syyskuun alussa, ja keskikesällä ilahdutti silmää mantsuriankärhö. 

Tarha-alppikärhö "Albina plena" teki vielä muutamia uusia kukkia...


...mutta pääasiassa sen kukinnot ovat jo siemenhöytylävaiheessa.

Mantsuriankärhö

Nyt on tarhaviini-, tarhalyhty- ja loistokärhöjen vuoro tuoda väriä köynnöstukiin. Suurin osa kärhöistäni kiipeilee joko Sydänpolulle johtavassa portissa tai Sydänpolun aluetta rajaavissa köynnöstuissa. Nuotiopaikan luona oleva kiinankeltakärhö ei päässyt tänä vuonna kukkaan asti. Luulin sen itse asiassa jo kuolleen, mutta pari viikkoa sitten huomasin sen pienet versot kurkistamassa kiviympyrästä. Viime kuussa löysin alennusmyynnistä kärhöjä eurolla (!), ja niitä oli tietysti pakko ostaa. Jospa niistä edes muutama selviäisi talvesta ja palkitsisi ihanilla kukilla ensi kesänä... :)

Etualalla Kolmiopenkki. Portti ja kärhötuet rajaavat taka-alalle jäävän Sydänpolun omaksi tilakseen.


Loistokärhö "Julka"

Loistokärhö "Jackmanii purpurea" kukkii tuen toisessa reunassa, samassa tuessa loistokärhö "John Paul II" avaa ensimmäiset nuppunsa todennäköisesti lähipäivinä.


Keskimmäisessä tuessa kasvavat tarhaviinikärhöt "Etoile Violette" ja "Madame Julia Correvon".

Tarhaviinikärhö "Madame Julia Correvon"

Tarhalyhtykärhö "Princess Diana" kasvaa puutarhaportin toisella sivulla...

... ja tarhalyhtykärhö "Princess Kate" portin toisella laidalla.

Suurin osa kärhöistämme on vasta pari vuotta vanhoja, ja nyt tänä kesänä kukinta on taas edellistä runsaampi. Toiveikkaana odotankin tulevia vuosia. Jospa meilläkin muutaman vuoden kuluttua olisi oikein runsaat, rehevät kärhökasvustot. :)

Raikkaita syyskuun päiviä kaikille!

44 kommenttia:

 1. Kauniita liljoja ja upea kokoelma hienoja kärhöjä.

  VastaaPoista
 2. Oi että, ihania kärhöjä ja liljoja!

  VastaaPoista
 3. Olen näissä asioissa niin untuvikko, että mieleeni ei paljon muuta tule kuin pääsiäislilja ja tiikerililja (onkohan tämä nimi edes oikein?). Jälkimmäistä meillä kasvoi, mutta kasvu loppui kun mies keväällä perkasi penkin. Pääsiäisliljan tuoksu on kyllä upea.

  Kauniita kärhöjä. Kauniita sävyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tiikerililjat ovat tosi kauniita. Niitä meillä ei ole, mutta kelpaisivat kyllä, niin kuin varmaan kaikki muutkin liljat.:D

   Poista
 4. Niin kauniita liljoja ja kärhöjä!

  VastaaPoista
 5. Valloittavat liljat ja kärhöt teillä. Kärhöt tarvitsevat aikaa, mutta palkitsevat kärsivällisen kasvattajansa. Joskus tulee takapakkia, kuten meillä tänä vuonna. Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen ihaillut noita toisten vähän vanhempia kärhöjä ja ne kyllä vasta hienoja ovatkin. Samanlaista kukkaloistoa odotellessa.. :) Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Meillä kärhöt kukkivat hyvin tänäkin vuonna, mutta liljoista ei tainnut kukkia kuin kaksi, harmi vaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä liljat ovat olleet vähän oikukkaita. Nämä nykyiset ovat olleet luotettavia kukkijoita, muut ovat hiipuneet pois.

   Poista
 7. Kauniita liljoja ja kärhöjä. Minulla kaksi kärhöä toinen vielä nupuilla toinen kukkii jo pitkän aikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhösi kiinnostivat erityisesti, oli pari tuttuakin. Tuo Etoile Violette voisi olla tulevaisuuden hankinta.

   Poista
  2. ritva: Kiitos! Kärhöt ovat kyllä aivan ihania.:)

   Poista
  3. eilamar: Kiva, että löysit kiinnostavia lajikkeita! Etoile Violette on ainakin meillä ollut nopea- ja reheväkasvuinen ja myös runsaskukkainen, vaikka onkin vasta pari vuotta sitten istutettu. Sitä voin kyllä suositella :)

   Poista
 8. Mielettömän kauniita liljoja ja kärhöjä. Itsekkin olen niihin ihan hurahtanut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Liljojen ja kärhöjen kukinta on yksi kasvukauden kohokohdista.:)

   Poista
 9. Kärhöt on ihania ja liljat myös! Kauniita kuvia! <3

  VastaaPoista
 10. Kaikki lilaan vähänkään vivahtavat kukat ovat kovasti mieleeni, kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 11. Upeita kärhöjä ja liljoja.
  Mukavaa keskiviikko päivää sinne.

  VastaaPoista
 12. Kyllä kärhöt ovat upeita. En ole saanut kärhöjä kasvamaan, mutta nyt istutin uuteen paikkaan kesällä hankkimani ja ovat kyllä kasvaneet hurjasti. Katsotaan, ovatko talven jälkeen nämäkään hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kärhösi selviävät talvesta! Minä olen istuttanut omani 40-50cm syvyyteen, erillisiä talvisuojauksia en ole laittanut.

   Poista
 13. Voi miten ihania kukkia, nuo kärhöt on upeita😍 Minulla ei vielä ole yhtään kärhöä omalla pihalla mutta joskus kyllä sellaisia haluan kasvamaan:) Mukavaa keskiviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä hurahdin noihin kärhöihin täysin ja hankittuani yhden piti saada heti toinenkin, ja kolmas ja... :D Hauskaa viikonloppua!

   Poista
 14. Liljat ja kärhöt ovat niin upeita! Minulta molemmat kuolivat 2015/2016 talveen. Nyt on uudet istutettuna ja toivotaan parasta! Syksy ilman kärhöjen loistoa on kuin sauna ilman kiuasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kurja, että sinulla molemmat menivät toissa talvena. Kärhöjen kukinta on meilläkin tosi odotettu. Toivotaan, että uudet kärhösi selviävät talvesta ja palkitsevat kukkaloistolla ensi vuonna.

   Poista
 15. Eiköhän kärhöt menesty, noin hienoa kukintaa jo nuorena taimena. Liljat on minunkin mieleeni, Mapiraa olen aikeissa hankkia, upea tumma väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan pärjäisivät. Mapira on minustakin tosi kiva ja ainakin meillä osoittautunut kestäväksi lajikkeeksi.

   Poista
 16. 'Princess Diana' on todella kaunis. Eurolla kärhöjä, mikä löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä euron kärhöjä ei tosiaan voinut vastustaa! :D Vähän sain jo miettiä, mihin saan ne mahtumaan, kun en uutta istutusaluetta viitsinyt alkaa niille perustamaan. Lopulta hyvät paikat löysin kuitenkin kaikille.

   Poista
 17. Kärhöt ja liljat on minunkin suosikkejani. Ihana tuo 'Princess Diana'! Pakko keksiä toinenkin paikka kärhöille pihaltamme, kun vanhaan ei taida enää enempää mahtua. Sais ainakin tuon Dianan sitten.. Euron kärhöt kuulostaa erittäin hyvältä hankinnalta! :) Jäi kiinnostamaan tuo kärhö 'John Paul II', kun jo nimi kuulosti niin samalta kuin 'Jan Pawel II', jollainen minulla on. Googlettamalla selvisi, että on näköjään sama kärhö kyseessä. :) Kaikkea sitä oppiikin. Kukkaisaa loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "Princess Diana" on minustakin ihana, vähän erilainen kuin nuo muut kärhöt. Enpä tiennytkään, että nuo ovat yksi ja sama kärhö, vaikka tosiaan nimet muistuttavat toisiaan. Kiva, oppia uutta.:) Iloista viikonloppua!

   Poista
 18. Kauniita nuo kärhöt ja liljat :) Aivan tulee halu koittaa itsekin niiden kasvatusta :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos siihen vain on mahdollisuus.:) Iloista viikonloppua!

   Poista
 19. Oioi, aivan ihania liljoja ja kärhöjä ja upeita kuvia!
  Kärhöjä en ole koskaan kokeillut, liljoille kävi täälläkin huonosti toissa talvena. Pakkohan niitä on vielä yrittää kasvattaa. :)
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti uudet liljasi selviävät tulevista talvista. Iloista viikonloppua!

   Poista
 20. Ihanat Kärhöt ja liljat!
  Minulla on pihassa myös pari kärhöä.
  Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
 21. Kauniit kuvat niin kärhöistä kuin liljoistakin.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...