lauantai 12. elokuuta 2017

Kasvihuoneen ensimmäiset asukkaat

Kasvihuoneeseemme pääsivät muuttamaan jo ensimmäiset kasvit. Jouduin pitämään tämän kanssa kiirettä, jotta ehtisin saada edes jotain satoa kasvihuoneesta tänä vuonna. Niinpä heti kasvarin valmistuttua kylvin laatikoihin rukolaa, salaatteja ja lamopinaattia. Keväällä laittamani ämpäriperunat on jo herkuteltu, mutta siemenperunoita jäi minulla tuolloin yli, ja laitoinkin aina uuden satsin perunoita tulemaan kunkin ämpärin tyhjennyttyä. Tämä uusi ämpäriperunaerä oli ensin ulkona, mutta kasvu oli kovin hidasta. Siirsin sitten nekin kasvihuoneeseen ja heti alkoi tapahtua!:) Lisäksi minulla on kevään esikasvatuksista ruukuissa muutama tomaatintaimi, jotka ovat kyllä todella kärsineitä. Ne unohtuivat muutama viikko sitten yöksi ulos, ja tottakai lämpötila putosi aamuyöllä turhan alas niiden kannalta. Lisäksi ne ovat joutuneet kärvistelemään ajoittain sisällä liian vähässä valossa, ja lomamatkan aikana pari niistä pääsi kuivahtamaan. Toisin sanottuna en niiden suhteen kovin suuria satotoiveita elättele, mutta veinpä nekin  kasvihuoneeseen, kun se nyt lienee niille kuitenkin se paras paikka. Hankin myös viiniköynnökset "Zilga " ja "Somerset Seedless" kasvattelemaan juuriaan selvitäkseen talvesta.

Viiniköynnökset "Zilga " ja "Somerset Seedless ". Tässä vaiheessa tuki köynnöksille vielä puuttui, mutta nyt sekin on jo paikoillaan.

Lehtisalaatti "Red Salad Bowl", rukola, basilika "Baskuro" ja uudenseelannin pinaatti ovat jo itäneet. Austalialainen lehtisalaatti vielä antaa odottaa itseään.

Uudenseelannin pinaatti l. lamopinaatti

Ämpäriperunat pukkaavat versoa hyvin.

Tomaatti "Tiny Tim" tekee vain muutamia pikkutomaatteja tänä kesänä, mutta sekin on tosi hyvin, sillä luulin jo menettäväni sadon kokonaan.

Tämän kesän kasvihuonekasvatukset jäävät näihin, mutta olen iloinen, että ehdin kuitenkin jo vähän harjoitella ja tutustua kasvihuoneessa kasvattamiseen. Vähitellen mielessä alkavat jo pyöriä kaikki ihanuudet, mitä haluaisin ensi kesänä kokeilla. Löysin puutarhamyymälästä hyötykasvien siemeniä -50%:n alennuksella ja samalla, kun hankin siemeniä syyskylvöjä varten, ostin joitakin pusseja mm. erilaisten tomaattilajikkeiden ja kasvihuonekurkkujen siemeniä odottamaan seuraavaa kasvukautta. Ensi kesänä pääsenkin sitten jo vähän laajemmin kokeilemaan kasvihuoneessa kasvattamista.

Miten Sinun kasvihuonekasvatuksesi onnistuivat tänä vuonna? Entä onko sinulla jotain suosikkikasvia tai -lajiketta, jota suosittelisit aloittelijalle? :)

Lämmintä ja lempeää viikonloppua!

36 kommenttia:

 1. Minulla ei ole ollut kasvihuone tänä kesä toiminnassa, mutta ensi kesänä ihan varmasti. Olen onnistunut kasvattamaan helposti tomaatteja, kurkkuja, paprikaa ja munakoisoa. Viiniköynnös kiinnostaa kovasti. Siihen aion tutustua tarkemmin. Kivalta näyttää sinun kasvihuoneesi, onnea ja aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muistelisin, että tosiaan tänä vuonna jouduit jättämään kasvihuonekasvatukset väliin. Kiva, että ensi kesänä pääset taas kasvatuspuuhiin. Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 2. Sungold-tomaatit ovat suosikkejani. Kylmät kelit ovat täällä verottaneet satoa ja hidastaneet kasvua. Kiva, että salaatista yms. saa suht nopsaan satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaatit ja vastaavat ovat tosiaan mukavia sadon nopean valmistumisen vuoksi. Kiitos vinkistä! Täytyykin laittaa tuo tomaattilajike ylös, sen siemeniä minulla ei muistaakseni ole ensi kesää odottamassa.

   Poista
 3. Kiva että kerkesit vielä kokeilemaan kasvihuone kasvattelua..Se on varmasti mukavaa😍Minulla ei kasvihuonetta vielä olekkaan..Siitä olen kyllä haaveillut.Kaunista kesäpäivää sinne💕🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneessa kasvattaminen vaikuttaa kyllä tosi hauskalta. Toivottavasti kasvihuonehaaveesi toteutuu joskus. Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 4. Hyvä idea laittaa salaatteja kasvihuoneeseen. Ensi vuoden kokeilut kuulostavat lupaavilta :) Nyt on hyvin aikaa suunnitella rauhassa ensi kesän kasvatuksia.
  Meillä kasvihuonekurkku menestyy hyvin, mutta tomaatit halkeilevat. Kelpaavat kuitenkin hyvin silti :) Lisäksi odottelen paprika- ja chilisadon kypsymistä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin vaikka minkälaista satoa luvassa! Kuulostaa ihanalta! Paprikoita ja chilejä on kyllä varmasti laitettava ensi kesäksi tulemaan. Niitä olen kasvattanut joskus vuosia sitten ruukuissa parvekkeella/terassilla. Jostain syystä niitä ei nykyisessä talossa asumisen aikana ole tullut laitettua. Miten lie jäänytkin laittamatta... Hauskaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 5. Minulla oli pieni kasvihuone talon viereen tehtynä ja siellä sain kasvatettua kesän ja syksyn aikana tarvittavat tomaatit. Muut eivät siellä hirveän hyvin menestyneet, ehkä oli liian kuivaa, kun siellä oli vain astioissa kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekasvatetut tomaatit ovat kyllä tosi hyviä. Mukavasti olet saanut satoa pienestäkin kasvihuoneesta.

   Poista
 6. Hyvin on kaikki lähteneet kasvuun, minulla ei ole kasvihuonetta minun sato on huonosti kasvaneet on ollut niin kylmää ja sateista. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti elokuu olisi säiden kannalta suotuisampi. Ihanaa sunnuntaita!

   Poista
 7. Onnea uudelle kasvihuoneelle, varmasti ihanaa päästä suunnittelemaan ensi kevättä. Tomaatit ovat minusta aika helppoja, itse tykkään eniten Sungoldista ja Black Cherrystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Noita lajikkeita täytyy kyllä kokeilla joskus. Tomaatteja aionkin varmasti kasvattaa jatkossa vuosittain.

   Poista
 8. Kasvihuonekurkkua suosittelen kokeilemaan. Lidlistä ostettu lajike "Konsa" on tehnyt tänä vuonna kauniita ja hyvän makuisia kurkkuja. Kohta kuukauteen ei olla ostettu kurkkua kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Olettepa saaneet hyvin kurkkusatoa. Olisikin ihanaa, kun saisi kurkkua ja tomaattia koko loppukesän tarpeiksi.

   Poista
 9. Onnea kasvihuone-kasvatuksen aloitukselle ja jatkolle. Meillä on kasvihuoneessa useita lajeja tomaattia, kasvihuonekurkkua, chiliä ja paprikaa. Lajikkeita en muista. Tämä kesä on sadoltaan keskinkertainen. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juuri noita haluaisin itsekin vuosittain kasvattaa. On kiva päästä talven tullen suunnittelemaan ensi kesän kasvatuksia ja hypistelemään siemenpusseja. Paprikansiemeniä minulla taitaa jo joku pussi olla, mutta chiliä ei vielä ole odottamassa. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 10. Hieno tuollainen kasvihuone! Itsella ei ole, pihalle ei mahdu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ilmankin saa kaikenlaista kivaa kasvatettua, vaikka kyllähän kasvari laajentaa kasvatusmahdollisuuksia.

   Poista
 11. Suosittelen ananaskirsikkaa. Alkaa tehdä marjoja jo aikaisin ja se on ihan lasten suosikki. Itse ostan sen aina taimena. Toinen suosikki on basilika, jota minulla kasvaa yksi laatikollinen. Itsetehty pesto on herkkua! Tämä kesä on sadoltaan ihan ok. Kasvihuone tasoittaa hyvin tätä kylmää kesää. Ulkokasvit ovat olleet tosi paljon jäljessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä! Tuota ananaskirsikkaa en kyllä olisi tullut itse ajatelleeksikaan. Sellainen täytyykin yrittää ensi kesäksi löytää jostain. Basilika on kyllä tosi hyvää, tuota itsetehtyä pestoa olisi kiva joskus kokeilla.

   Poista
 12. Kurkkuja on tullut jo useita, niitä suosittelen. Tomaatit kaipaavat vielä pääosin väriä, samoin chilit. Tämän kesän erikoisuus on vesimeloni, varmaan kohta valmis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin hienoa satoa luvassa. Mies on tuosta vesimelonin kasvattamisesta haaveillut. Saa nähdä, ryhtyykö vielä ensi vuonna sitä yrittämään. Kiva kuulla, että olet onnistunut siinä!:)

   Poista
 13. Siitä se alkaa ja ensi kesänä lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! :) On kyllä tosi kiva, että vähän ehdin jo jotain kokeilemaan, niin on ensi vuoden varalle edes pientä kokemusta noista tuuletus- ja lämpötilansäätö- yms. jutuista.

   Poista
 14. Ensi kasvukausi on sitten pitkä kasvihuoneessa. Hyvä sato tulee varmasti, viimeistään ens vuonna.

  VastaaPoista
 15. Minulla oli kasvihuoneessa perunoille liian kuuma, vartta kasvattivat kyllä, kunnes nuukahtivat. Mulla on aikaisempina vuosina ollut hyvin tomaattia ja kurkkua. Tänä vuonna... noh siitä avauduinkin omassa blogissa. Tomaatin juurelle kannattaa istuttaa basilikaa ja samettiruusua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin kirvaongelmastasi. Toivottavasti sait ne kuriin. Minullakin oli basilikaa tomaatin juurella, mutta ne kuolivat kesälomareissun aikana kuivuuteen. Onneksi tomaatit sentään selvisivät. Pitää kokeilla ensi kesänä tuota tomaatin ja basilikan liittoa uudelleen ja huolehtia kastelusta paremmin.:)

   Poista
 16. Tomaatit alkavat värittyä, ja niitä tulee vielä runsaasti, jos vain säät pysyvät plussan puolella. Ja viiniköynnöksenä meilläkin on Seedles, lähtenyt hyvin kasvamaan puutarhahuoneen lämmössä. Kiva, kun ehdit sisustamaan ja kasvattamaan jotakin jo tänä kesänä. Kyllä kasvihuonekasvatus tuo puutarhaan lisää iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanalta kuulostaa! Kunnon tomaattisato olisi kyllä upea asia. Jospa täälläkin jonain vuonna siihen päästäisiin. Kasvihuoneen myötä on tosiaan tullut ihan uudenlaista iloa puutarhaan, vaikka tällä kasvukaudella mitään suuria satoja ei luvassa olekaan.

   Poista
 17. Viinikäynnös on ihan idea juuri kasvihuoneeseen ja nythän sen ehdit hyvin saada alkuun. Saitko montakin perunasatoa peräkkäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiniköynnöstä olin haikaillut jo pidempään ja kasvihuone tosiaan ihanasti mahdollisti sen hankkimisen. Perunoista sain kaksi peräkkäistä satoa, ensimmäinen riitti juhannuksesta heinäkuun loppupuolelle ja toisesta ensimmäiset ämpärilliset alkavat valmistumaan lähiaikoina.

   Poista
 18. Minäkin pääsin rahtamaan kasveja sisälle kasvariin. Chilt saattavat vielä tuottaa satoa. Onnettomien ruukkutomaattien kanssa taitaa olla toivo menetetty ;) Ensi kesänä sitten..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sinäkin sait kasvariin jo tälle kesälle kasvatettavia! Toivotaan, että jotain satoa ehdit saada jo tänä kesänä.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...