sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Sipulikukkien (ja kevään!) odotusta

Viime syksynä noin 15 kg kukkasipuleita muutti puutarhaamme mullan alle uinumaan ja odottamaan kevään lämpöä, valoa ja kasvun ihmettä. Kuvat otin alkuperäisen istutussuunnitelmani mukaisesti kukkapenkeittäin. Muutin kuitenkin suunnitelmia joidenkin penkkien osalta kesken istutusurakan, joten osasta kuvista saattaa puuttua jotakin ja toisissa olla jotain ylimääräistä. Lisäksi joitakin viime hetken hankintoja puuttuu kuvista kokonaan, esim. keltareunapikarililja. Näitä kukkia pitäisi keväällä nousta kukkapenkeistämme:

Kohopenkki
- tulppaanit mm. Punainen Darwin, Cartouche, Finola ja muita vaaleanpunaisia, valkoisia, puna-valkoisia ja violetteja tulppaaneja
- narsissi Bridal Crown
- vaaleanpunainen ja valkoinen espanjansinililja





Kaaripenkki
- ukkolaukka
- pallerolaukka
- kelta-punaiset ja punaiset tulppaanit
- kevätkurjenmiekka
- sinitähtihyasintti
- vaaleanpunaiset, valkoiset ja siniset isokevättähdet
- englanninsinililja





Kaaripenkin valikoima näyttää hyvinkin kirjavalta, mutta penkki on leveä ja puna-keltaiset sävyt ovat toisessa päässä, siniset toisessa. Lisäksi sinisten sipulikukkien kukinta on yleensä ollut jo loppumassa, kun keltaiset ja punaiset vasta alkavat availla nuppujaan.

Suunnikas
- violetit ja valkoiset ukkolaukat
- kirjopikarililja
- turkinlumikello



Kolmiopenkki
- keltaiset, kelta-punaiset ja valkoiset tulppaanit
- tarhakoiranhammas
- rusokoiranhammas
- oregoninkoiranhammas
- keltareunapikarililja
- vaaleamunkinhuppu





Penkki
- tulppaanit Sunshine Club ja Antoinette ja keltaisia tulppaaneja



Lisäksi laitoin lasten kanssa yhteen ruukkuun helmililjoja, toiseen sinisiä isokevättähtiä. Ruukuille kaivoimme istutuslaatikkoon sopivat kolot ja peittelimme ne sinne. Kahteen kivirenkaaseen laitoin ihan viime hetkillä keltaisia tulppaaneja ja jotain pikkusipuleita, mutta en enää millään muista, mitä ne olivat. Niistä ei tullut silloin enää otettua kuvia, enkä näköjään kirjannut niitä mihinkään ylös... Ehkä asia selviää muutaman kuukauden kuluttua, jos sipulit itävät!

Keltaiset kukat ovat aiemmin olleet puutarhassamme selkeänä vähemmistönä, mutta viime syksynä tuli hankittua yllättävän paljon keltaisia sipulikukkia. Niin sitä mieli muuttuu. :)
Onko Sinulla jotain suosikki- tai inhokkiväriä puutarhassa?

57 kommenttia:

 1. Oi sinulla on niin paljon kevään odotusta, ihna mahtava määrä sipulikukkia. Minä en saanut hankittua kirjopikarililjaa viime syksynä, se jäi vähän harmittamaan. Keltainen on ollut valtaväri minun kukkapenkeissä mutta nyt värit taitaa kääntyä vaaleanpunaiseen, ja siniseen, tarkoituksella. Ihanaa kevään odotusta ja haaveilua sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki! Joka vuosi kukkasipuleita on tullut ostettua vähän enemmän kuin edellisenä. On niin palkitsevaa ja ihanaa vihdoin keväällä nähdä istutusurakan tulos. Hyvää kevään odotusta myös sinulle!

   Poista
 2. Kunnioitettava valikoima ! Rakastan etenkin keltaista, pinkkiä ja violettia. Ennen en jostain kumman
  syystä halunnut sinisiä kukkia. Nyt tykkään kovasti 💙 Valkoisista kukkasista pidän vähiten, mutta
  nekin ovat kauniita muiden värien ohessa. Kirkas punainen ja tummanpunainenkin miellyttävät...
  Inhokkeja ei ole 🙂On se taas ihana elämys kun piha alkaa itää ja kukoistaa 🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla siniset kukat ovat vähemmistössä, vaikka pidän niistä paljon. Olenkin nyt yrittänyt tietoisesti lisätä niiden määrää.

   Poista
 3. Minä RAKASTAN sipulikukkia. Laitan niitä suuria määriä joka syksy. Tänä keväänä täytyy ottaa hyvin kuvia, mitä mihinkin nousi, jotta syksyllä osaisi suunnitella vähän paremmin. Varsinkin krookuksia on hävinnyt parempiin suihin satoja ��. Koiranhampaita haluaisin myös pihaani, yksi minulla on ollut, mutta sekin katosi pari vuotta sitten. Tuota munkinhuppua en ole koskaan kokeillut. Voisi sopia etupihalle... Inhokkiväri ollut joskus keltainen, mutta niinkuin itsekin kirjoitit, nyt olen alkanut pitää siitä. Varsinkin vaaleankeltaisesta yhdistettynä pinkkiin. Kirkkaanpunaista minulla ei kovin paljoa ole. Minulla jo ruukuissa kuistilla ensimmäiset sipulikukat ovat nousseet pintaan. Siitä se lähtee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulikukat tuovat kevään! Munkinhuppu on minullakin nyt ensikokeilussa. Kiva nähdä, mitä siitä tulee. Minäkin pidän pinkin ja vaaleankeltaisen yhdistelmästä, ne sopivat kivasti yhteen. Ihanaa, että sinulla on jo pian sipulikukkien kukintaa tiedossa! Niin se kevät vähitellen tulee! :)

   Poista
 4. Samoilla linjoilla. Sipuleita muhii maassa muutama kymmenen kiloa. Kaikkk värit käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulikukat ovat kyllä aivan ihania! Mahtavaa kukkaloistoa on sinulla tiedossa!

   Poista
 5. Mulla oli nyt poikkeuksellinen syksy, yhtään sipulia en istuttanut. Yhden pussillisen ostin narsisseja ja sekin "unohtui" tuohon kodinhoitohuoneen pöydälle...Voisihan ne siitä vielä pistellä multiin ja katsoa tuleeko mitään.
  Sulla on vaikka mitä ihanaa odotettavissa keväällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiva nähdä, mitä tuolta maan uumenista nousee. Kokeile ihmeessä, jos niistä narsisseista tulisi vielä jotain, vaikka kauniit ruukkuistutukset. :)

   Poista
 6. Mitä ihanin kukkaloisto sinulla on edessä! Keväällä kaikki mikä nousee, on ihanaa ja kaikki värit käy. Mutta silti vältän keltaisia kukkia, ne eivät ole lemppareitani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa; keväällä kaikki kasvit ja kukat ihastuttavat. Ne tuovat lupauksen tulevasta kesästä.

   Poista
 7. Minun syksyn kylvöt meni sairastellessa, mutta uusia syksyjä toivottavasti tulee ja löysinkin kivoja uusia tuttavuuksia kuvistasi. Kiitos siis vinkeistä! Väreillä ei ole väliä kunhan ovat värikkäitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos sait vinkkejä! Ensi syksynä sitten sipuleita viime syksynkin edestä. ;)

   Poista
 8. Ihanaa kukintaa on sinulla odotettavissa keväällä. Muistahan sitten kuvata kukkaloistoa. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti tulee kameran kanssa keväällä puutarhaa kierrettyä ja kuvia laitettua tännekin. :) Hyvää sunnuntai-iltaa!

   Poista
 9. Runsasta kukintaa luvassa!, aika piankin jo. Tuo kirjopikarililja on aivan ihastuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! :) Kirjopikarililjoja laitoin nyt ensimmäistä kertaa ja jännityksellä odotan, kukkivatko.

   Poista
 10. Mahtava valikoima sipulikukkia! Sipulikukissa olen vierastanut keltaista syystä että pihamme on torjunnasta huolimatta täynnä voikukkaa ja se kukkii yhtäaikaa keltaisten tulppaanien kanssa. Kahdessa kohtaa niitä keltaisia tulppaaneja minulla on ja joka kevät asiaa harmittelen :D Mutta oransseja voisin ottaa, tai keltapunaisia.
  Nuo Lidlin 2kg pussien tulppaanit kukkivat minulla mahtavasti viime keväänä, syksyllä laitoin lisää samaa punertavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja! Minäkin totesin viime keväänä nuo Lidlin tulppaanit tosi hyviksi ja laitoin siksi syksyllä samoja lisää. Toivottavasti tänä keväänä onnistuisivat yhtä hyvin!

   Poista
 11. Aikamoisen määrän sipuleita olet multaan upottanut, mutta kyllä se kannattaa. Joka kevät piippoja odotellessa tulee miettineeksi, että vielä olisi voinut enemmänkin istuttaa.
  En oikeastaan inhoa puutarhassa mitään väriä. Lajeja ehkä enemmän sen vuoksi, että jotkut ovat tavalla tai toisella hankalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Keväällä syksyn istutusurakka palkitaan. Syksyllä sipuleita laittaa ihan mielellään, samalla voi jo haaveilla, mitä on keväällä luvassa.

   Poista
 12. Oih, upea satsaus kevääseen! Ei varmasti kaduta sitten pian kun saat nauttia kaikista noista ihanista kukkasista. Kiitos kun esittelit. Liityin jo lukijaksi, mutten ole vielä ehtinyt selata täällä, aion kyllä! Ihana blogi!

  VastaaPoista
 13. Upea kevät tiedossa! Minä pidän kaikista väreistä, kukkaniityn tunnelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kukkaniityn tunnelma on ihana! Sitä haluaisin puutarhaamme lisää.

   Poista
 14. Minä kans satsasin aika rankasti kevään sipuliloistoon. Edellistalvi tappoi lähes kaikki tuhansista sipulikukistani. Vielä pitää löytää liljoja kevään tarjonnasta ja toivoa istutettujen menestyvän.

  Keltaista olen kartellut puutarhassani, mutta keväällä sekin saa armon. Eli narsisseja ja kellertäviä tulppujakin on. Keväällä nekin tuntuvat oikein sopivilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin viime talvi teki tuhojaan sipulikukkien parissa. Paristasadasta narsissista ei kukkinut yksikään, vain muutama kasvatti edes lehdet. Tulppaanit selvisivät talvesta paremmin. Toivottavasti tänä talvena ei tulisi samanlaisia menetyksiä.

   Poista
 15. Vau mikä upea kattaus sipulikukkia! Niissä on varmasti riittänyt istuttamista.. mutta keväällä on luvassa mieletöntä kukkaloistoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muutamana iltana kävin sipuleita tökkimässä maahan, pari penkkiä kerrallaan. Hyvillä mielin odotan kevättä ja työn tuloksia. :)

   Poista
 16. Ihana kevät tiedossa teillä!
  Viime talvi teki meillä tuhoa myös sipulikukissa enkä viime syksynä hankkinut niitä lisää.
  Minäkin pidän kaikista väreistä, mutta puutarhassa kukkien värit ovat valkoisesta vaaleanpunaisen kautta liilaan-violettiin-viininpunaiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin helposti lähtee värimaailma juuri noihin sävyihin. Keväällä sinistä ja keltaistakin on vähän enemmän.

   Poista
 17. Vau mikä kukkatykitys on tulos. Toivottavasti talavi menis hyvi.
  Peruspunaasia kukkia, sen enempää sipuli ku muutakaa, ei mun pihas näy.....vai olisko sittekki joku esikko. Keltaasista tulpuustakaa en tykkää, mutta narsissit voi olla keltaasiaki. Oranssi on uusin färitulokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti talvi tosiaan olisi edellistä lempeämpi. Minullakin oranssi on puutarhan uusin väri, loppukesällä laitoin ensimmäiset oranssikukkaiset perennat.

   Poista
 18. Mahtava kukkaloisto tulee varmasti :) Mulla on varmaan violetti suosikki väri puutarhassa ja sitte tummanpunalehtiset (esim. Purppurakeijunkukka) ja hopeiset (esim. Hopeahärkki)Perennat. Keltaisesta en oo tykänny, mut sitä oli edellisen omistajan toimesta puutarhassa kun muutettiin, jotenkin siihen on sitten tottunu, eikä häiritse enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin pidän tummanpunalehtisistä ja hopeanvärisistä perennoista. Ne ovat kauniita ja huomiotaherättäviä koko kasvukauden ja tuovat kivaa vaihtelua vihreänsävyjen sekaan.

   Poista
 19. Nyt on teillä odotuksia keväällä - mahtavasti kukkia! Minäkään ne varsinaisesti rakasta keltaista, mutta monet niistä ovat helppoja kasvattaa. Keväällä kuitenkin narsissit saavat ihailuni. Sinulla on myös noita "CHANGING COLOURS" tulppaaneja - niiden värimuutosta on hauska seurata lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Innolla kyllä odotan, mitä kevät tuo tullessaan. Changing colours -tulppaaneja laitoin nyt ensimmäistä kertaa. Olet varmasti oikeassa, että lapset seuraavat värinvaihdosta mielellään.

   Poista
 20. Kaunista kevätkukintaa onkin sinulla tiedossa. Minulla ei etenkään sipulikukissa ole varsinaisia inhokkeja. Pidän kovasti pinkin, aprikoosin, valkoisen ja liilan värisistä sipulikukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko! Minustakin sipulikukat ovat kaikki ihania. Pitkän talven jälkeen kaikki kukkivat käyvät. :)

   Poista
 21. Jösses, siinä on sipulia kerrakseen! Toivottavasti kaikki nousevat keväällä, sitä odotellessa :)

  Keltainen on keväällä värittömän kauden jälkeen hyvinkin tarpeellinen herättäjä minulle. Sitä pitäisi itsellekin saada lisää, edes vaaleankeltaista pastellia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti tosiaan sipulit selviäisivät talvesta edellisvuotta paremmin. Minulla keltainen väri on lisääntynyt kuin varkain. Viime syksynä perustin ensimmäisen penkin, jonka toinen pääväri on keltainen, toinen onkin vaaleanpunainen.

   Poista
 22. Jopa on huikea määrä sipulikukkia! Ja osa minulle tuiki tuntemattomia. Olen istuttanut kaikenvärisiä sipulikukkia, myös keltaisia, vaikka keltainen väri on muuten vähemmistönä pihani perennojen kukissa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tarja! Keltainen väri sopii hyvin kevääseen ja sipulikukkiin. Tervetuloa lukijaksi ja mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 23. Oletpa tehnyt huolellista työtä, kun olet laittanut muistiin, mitä olet mihinkin penkkiin laittanut. Varmaan jännää katsoa keväällä miten onnistuit. Toivotaan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin opikseni edellisestä keväästä, kun en ollut laittanut kunnolla ylös ja iso osa sipuleista jäi nousematta enkä tiennyt, mistä mitäkin olisi pitänyt nousta. :)

   Poista
 24. Oi, ihanaa odotusta sinne <3 Joku kuukausi vielä ja sitten se alkaa!!

  VastaaPoista
 25. Oi, mitä kaunottaria siellä on odotettavissa!!
  Ihania lajikkeita!

  Kaunista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mantelilaakson Susanna! Kaunista viikkoa sinullekin!

   Poista
 26. Olet kyllä upottanut mahtavan määrän sipuleita. Omat sipulimäärät jäivät tähän verrattuna pieniksi. Jos syksyllä muistaisin taas koittaa laittaa noita englanninsinililjoja maahan. Aikaisempi yritys oli vähäkukkainen sekä uusintakukintaa en nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla syksyn kukkasipulimäärä on kasvanut vuosi vuodelta, toisaalta myös penkkien määrä. Jatkossa pitäisi laittaa tuleviin pankkeihin enemmän monivuotisia ja hyvin leviäviä sipuleita, ettei tuo syksyn istutusmäärä ihan lähtisi käsistä. Englanninsinililjat ovat kyllä hienoja, tykkään niistä tosi paljon.

   Poista
  2. Ehkä niitä sipuleita laittaisin jatkossakin kuitenkin penkkeihin, en pankkeihin :D

   Poista
 27. Upea tulee olemaan keväinen pihasi, kunhan nuo kaikki ihanuudet maan päälle kipuavat, toivottavasti näemme lopputuloksen täällä kuvissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti laitan tänne kuvia, kun kukinta-aika koittaa. :)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...