perjantai 19. toukokuuta 2017

Puutarhasuunnitelmia ja -unelmia

Edellisessä postauksessani kerroin jo, että tämän vuoden ykkösprojektimme on kasvihuoneen rakentaminen. Muitakin suunnitelmia kesäksi ja syksyksi on, ja käynkin ne tässä lyhyesti läpi. Kiva nähdä sitten loppusyksyllä, miten suunnitelmani ja unelmani toteutuivat!

Tämän puutarhakauden suunnitelmia ja unelmia:
- kasvihuoneen pystytys ja sisustus, tärkeiden oheistarvikkeiden hankkiminen. Toivottavasti jotain pientä ehtisin jo tämän kesän aikana kasvihuoneessa kasvattamaankin, edes jotain salaattia tai yrttejä. Ennen kuin voimme tilata kasvihuoneen perustuksiin tarvittavan murskekuorman, minun pitäisi saada viimesyksyinen kivituhkasuursäkki tyhjennettyä murskekuorman alta pois. Samoin perustuskuopan kaivamisesta syntyvälle maa-ainekselle tarkoitetussa kohdassa on tällä hetkellä kivikasa, joka pitäisi siirtää ensin pois.
- lähes renkaanmuotoinen, kohokukkapenkki puolivarjoon metsäpuutarhaan: valko- ja joko sini- tai keltakukkaisia perennoja, kirjavalehtisiä perennoja, heiniä, ehkä kärhö tai joku roikkuva perenna kohopenkin reunalta laskeutumaan. Istutusalue tulee nykyisen luonnonkivikasan tilalle eli kasa täytyy ensin saada pois. Osan kasveista olen jo päättänyt, mm. valkovuokkoja, kuunliljoja, valkotäpläimikkää ja kieloja. Jos sinulla on jotain hyviä ehdotuksia kasvivalintojen suhteen, niin otan niitä kiitollisena vastaan!
- penkki e.m. istutusalueen luo koivun alle

Kolmiopenkkikin jäi viime syksynä vielä vähän kesken ja mm. sen reunus pitäisi viimeistellä.

- kiveykset Rinnepenkkien alle ja Kaaripenkin reunaan. Tätä jo aloittelin, jotta saan kivituhkasäkin ja osan luonnonkivistä käytettyä. Jäljelle jäävät luonnonkivet siirrän sitten uuteen paikkaan, johon ei ole suunnitteilla mitään erikoista lähivuosille. (Ei pitänyt nykyisellekään kohdalle olla, mutta niin ne vaan suunnitelmat muuttuvat! :) )

Toinen Rinnepenkeistä sai jo reunuksen, toisesta se vielä puuttuu.

Olen niin kyllästynyt joka keväiseen vihreiden rajausnauhojen uudelleen upottamiseen, että tänä kesänä Kaaripenkistäkin tuo vihdoin lähtee ja tilalle tulee reunakiveys. Jatkossa on nurmikon leikkaaminenkin sitten istutusalueen vierestä helpompaa.

- nykyistä kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille. Tätä olen miehelle yrittänyt ehdotella jo pari vuotta ja piirrellyt kuvia visiostani. Jospa tänä kesänä tämäkin toteutuisi.
- terassin laajennuksen aloittaminen. Pohjatyöt ovat jo valmiina, joten mies pääsisi rakentamaan heti, kun kasvihuone on kasattu.

Jos aikaa jää, voisi aloitella myös:
- ruukkualuetta ja pientä siltaa kasvihuoneen läheisyyteen
- laatoitettua istuskelualuetta kasvihuoneen eteen- porraspergolaa (ainakin tämä jää varmaan seuraavaan vuoteen, sen verran pitkältä tuo lista jo näyttää)

Mitä suunnitelmia tai unelmia sinulla on tulevan puutarhakauden suhteen?

Ihanaa viikonloppua!

38 kommenttia:

 1. Sinulla on mukavasti suunnitelmia kesäksi. Kiva aloittaa kesäkautta, kun on tehnyt suunnitelmat jo valmiiksi. Minäkin poistin nuo vihreät rajausnauhat viime kesänä ja laitoin tilalle reunakiveyksen. Siisti lopputulos tuli. - Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia on hauska tehdä keväällä puutarhakautta odotellessa. Reunakiveykset ovat varmasti ajan saatossa näppärämmät kuin nuo rajausnauhat, ainakaan meillä kun nuo nauhat eivät pysy paikallaan kuin yhden kesän. Aurinkoista viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Kivalta näyttää tuo reunus jossa kivituhkaa ja luonnon kiviä!
  Meillä tämän kevään projektina on ollut kasvatuslaatikkoalueen perustaminen ja siellä onkin jo kasvamassa hernettä ja salaatteja. Sen ympärille on juuri valmistumassa aita, jotta peurat eivät popsi kaikkea suihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onkin fiksua suojata jo alusta lähtien hyötykasvialue peuroilta ym. Helposti käy niin, että suojauksen muistaa laittaa vasta, kun eläimet ovat ehtineet käydä apajilla.

   Poista
 3. Hyvät suunnitelmat! Minulla on mielessä ja tekeillä kivipolku.

  VastaaPoista
 4. Minulla oli seinän vieressä isot kivet estämässä kasvua. Yllättäen vuohenputki tunkeutui kivien takaa seinää vasten. Sen poistaminen on hankalaa. Nyt aion panna kivien alle ja lisäksi seinää vasten vihreät rajausnauhat. Yksi näytös kamppailussa vuohenputkea vastaan. Kumpi mahtaa voittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenputki on kyllä sitkeä ja ikävä taistelukaveri. Meillä oli entisen rivitaloasunnon pihalla sitä riesaksi asti. Nyt nykyisessä puutarhassamme sitä ei onneksi ainakaan vielä ole, sen sijaan pään vaivaa aiheuttaa korte.

   Poista
 5. Ihania suunnitelmia sinulla! :) Kiva seurata, mitä kaikkea ehdit toteuttamaan tänä kesänä. Minulla on tavoitteena saada ainakin aloittamani kukkapenkin laajennus valmiiksi ja tehdä kenties pari uutta kukkapenkkiä. Askelkivetty polku on myös haaveissa. Takapihan laatoitettu alue pitäisi laittaa kokonaan uusiksi, mutta se tuskin on tämän vuoden projekti. Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanilta kuulostavat sinunkin suunnitelmasi! Mukavaa viikonloppua!:)

   Poista
 6. Onnea unelmillesi!! Varsinkin tomaattimökille!

  VastaaPoista
 7. Ihania suunnitelmia! Minulla on myös paljon suunnitteilla. Parhaillaan teen uutta istutusaluetta daalioille, soihtuliljoille ym. esikasvatettaville. Suunnitelmissa olisi myös raivata tilaa muutamalle hedelmäpuulle, tehdä saniaispenkki sekä saada vihdoinkin alkuun ikuisuusprojekti muotopuutarha. Ilokseni kuulin, että meillä pitää kaivaa talonkulma auki viemäröinnin korjaamiseksi. Vinkkasin hommaa katsomaan tulleelle kaivurikuskille, että varaa päivän ylimääräistä minun projekteilleni😉. Saadaan vähän konevoimaa unelmien toteutukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavia suunnitelmia on sinullakin! Sattuipa sopivasti tuo kaivinkonejuttu, siitä on varmasti hyvä apu. :)

   Poista
 8. Mukavankuuloisia suunnitelmia. Itse yritän ottaa rauhallisesti. Ensimmäiseksi ohjelmassa on alppiruusupenkin perustaminen. Sitten katsotaan ehdinkö/jaksanko aloittaa sisääntulo ja piha tien istutusten päivittämisen. Todennäköisesti jostain bongahtaa jokin ekstraprojekti sotkemaan suunnitelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusut ovat kyllä ihania! Niitä olisi kiva hankkia lisää itsekin. Nuo ekstraprojektit tosiaan aina ilmestyvät jostain pistämään vähän pakkaa sekaisin.

   Poista
 9. Kiva lukea suunnitelmia! Saa ideoita itselle ja on mukava seurata miten edistyy ja mitä ratkaisuja - tuo kivituhka oli hyvä vinkki sitä en ole tajunnut tuohon kivireunaan laittaa... Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten suunnitelmista tosiaan löytyy välillä kivoja vinkkejä itsellekin. Mukavaa viikonloppua sinullekin!:)

   Poista
 10. Suunnittelu ja etenkin niiden toteutus on kivaa ja useimmin myös hyvin palkitsevaa lopputuloksen osalta.
  Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua Tiiu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa! Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua sinullekin!

   Poista
 11. Meidän pitäisi uusia kotiin terassi ja mökillä pitäisi rakentaa kesäkeittiö. Ja tietysti kaikkea muuta pienempää juttua kuten uusi kasvimaa kotiin jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin on oikein mukavia suunnitelmia! Kesäkeittiö olisikin mahtava!

   Poista
 12. Kivasti on siellä suunnitelmia ja sitähän se on puutarhurointi parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitteleminen on melkein yhtä kivaa kuin itse toteuttaminen:)

   Poista
 13. Eristätkö juurimatolla koivunjuuren istutukset? Kokemuksesta suosittelisin! Koivu osaa kasvattaa juuret vetämään kaiken veden ja kasvuvoiman juuristoalueelleen tehtyihin penkkeihin.

  Minulla ei ole suuria suunnitelmia tälle kesälle. Uusi ruusumaa ja kärhöpenkin uudistus vain. Taimet on jo hankittu ja ruusumaan perustus työn alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti laitan juurimaton pohjalle. Kolmiopenkissäkin on ja itseasiassa sen reuna repsottaa vielä vähän kuten kuvassakin näkyy, joten tuo reuna-alue pitäisi siistiä. Ihania suunnitelmia sinulla, ruusut ja kärhöt ovat niin kauniita!

   Poista
 14. Paljon on sinullakin suunnitelmia. Kasvihuoneen rakentaminen varmasti suurin. Kivahan on suunnitelmia tehdä ja toteuttaa. Minullakin on mökkipihassa varsinkin niin paljon suunnitelmia, että alkaa jo vähän hirvittää. Perustin Facebookiin Kivikkopiha-ryhmän. Ajattelin vaan, että kun sinullakin noita kivitöitä on tiedossa. Siellä voi jakaa kuviaan ja kysellä toisilta mielipiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyykin käydä liittymässä tuohon fb-ryhmään! Talvella ja keväällä pääsee mukavasti etuajassa kesätunnelmiin, kun tekee suunnitelmia valmiiksi.

   Poista
 15. Paljon mielenkiintoisia suunnitelmia! Kasvihuoneen paikka näyttää nappivalinnalta. Ihanan siisti on tuo kivireunus kuvassasi. Penkkien reunusten siistiminen on minullakin suunnitelmissa, en jaksa enää taistella nurmikon leikkaamisen kanssa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piparminttu! Tuntuu tosiaan, että kun kerralla näkee vähän enemmän vaivaa reunusten kanssa, pääsee sitten tulevina vuosina helpommalla. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 16. Mielenkiintoisia suunnitelmia. Oma listani on lyhyt lähinnä siksi että toivon että ehtisin myös nauttimaan kesästä :) (+pienin lapsistani on vasta vauva, joten aikaa tehdä ei välttämättä ole paljon). Listasin omatkin suunnitelmat blogiini.

  Onko tuo tekemäsi reunakiveys uusi vai jo hetken ollut? Mietin omia reunakiveyksiä ja tuo voisi olla yksi mahdollinen, mutta mietin miten kestävä se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienten lasten kanssa tosiaan suunnitelmien toteuttamiseen menee enemmän aikaa. Minäkin olen usein lasten päiväuniaikana käynyt touhuamassa puutarhassa itkuhälyttimen turvin. Kuvassa oleva kiveys on uusi. Tein viime kesänä istutuslaatikkoalueen ympärille vastaavan ja ainakin toistaiseksi se on kestänyt hyvin.

   Poista
 17. Mukavat ja selvät suunnitelmat sinulla! Kunpa kesä olisi sellainen, että ne pystyisi toteuttamaankin :) Mulla (ja miehellä) on tälle kesälle vain kaksi hommaa: Ruusupenkin laajentaminen ja pergolan rakentaminen terassin yhteyteen. Jälkimmäistä onkin suunniteltu hartaasti pari vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Pergolastanne tulee varmasti ihana. Kiva nähdä kuvia sitten, kun se on valmis. Minäkin haaveilen pergolasta, ehkä se on vuorossa sitten ensi vuonna.

   Poista
 18. Teillä on paljon suunnitelmia kesälle ja monia hienoja paikkoja. Toivottavasti aikaa ja puhtia riittää! Tuloksia nähdään varmaan myöhemmin kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aiempina vuosina etukäteen suunnitellut projektit ovat loppuneet kesken. Tänä vuonna ei ehkä ole sitä vaaraa :D

   Poista
 19. Olet tehnyt hyvät suunnitelmat! Meillä tapahtuu parasta aikaa niin monella suunnalla ja kaikenlaista, ettei kovin pitkälle meneviä suunnitelmia osaa tehdäkään. Mutta nyt aika menee näihin kevätistutuksiin ja kukkapenkkien siistimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Minunkin pitäisi malttaa aloittaa kukkapenkkien siistiminen tähän aluksi, mutta kovasti houkuttavat jo uudet projektit.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...