maanantai 4. joulukuuta 2017

Kirjaesittely: Pihan köynnöskasvit (ja arvontamuistutus!)

Talven aikana ehtii usein hyvin suunnittelemaan seuraavan kesän istutuksia ja muita puutarhaprojekteja. Ainakin itselläni mielessä pyörivät jo ensi kevät ja kesä, vaikkakin tällä hetkellä jouluvalmistelut vähän auttavat viemään pahinta puutarhakaipuuta taka-alalle. Talvella on mukava rauhoittua takkatulen ääreen ja lueskella puutarhakirjoja. Viimeisimmäksi tutustuin Minerva Kustannus Oy:lta saamaani Pihan köynnöskasvit -nimiseen kirjaan (Kirsi Tuominen, 2017, Minerva Kustannus Oy, 200 sivua). Paljon kiitoksia Minervalle ihanasta kirjasta!Kirja on uskomattoman laaja tietopaketti köynnösten maailmaan sisältäen mm. selkeitä istutus- ja hoito-ohjeita ja runsaasti erilaisten Suomen oloihin sopivien köynnösten esittelyjä.

Ensimmäinen luku on johdantoa ja kertoo köynnöskasvien hyödyistä. Seuraavassa luvussa esitellään yleisesti  puuvartisia, yksivuotisia, perennamaisia, satoa tuottavia ja kukkivia köynnöksiä, ja käydään lyhyesti läpi myös mm. eriväreissä kukkivia, kauniin ruskavärin omaavia, tuoksuvia ja perhosia houkuttavia köynnöksiä.Kolmas luku käsittelee köynnösten kiipeämistä ja lyhyesti esitellään kiipimäjuurilla ja tarttumalevyillä kiipeäviä kasveja ja toisaalta tukea vaativia köynnöksiä. Tässä yhteydessä annetaan myös vinkkejä kullekin kiipeämistyypille sopivimpiin erilaisiin köynnöstukiin.Neljäs luku on omistettu köynnösten istutukselle ja siihen sisältyy mm. ohjeita hyvän taimen valinnasta, sopivasta kasvualustasta ja sen kattamisesta. Lisäksi annetaan vinkkejä köynnösten istuttamiseen ruukkuihin. Viidennessä luvussa käydään läpi köynnösten hoitoa niin kastelun, lannoituksen, kalkituksen, talvisuojauksen, leikkauksen kuin kasvinsuojelunkin osalta. Kuudes luku esittelee eri vaihtoehtoja köynnösten lisäämiseen ja antaa selkeät ohjeet vaihe vaiheelta köynnösten taimikasvatukseen. Seitsemäs luku tarjoaa lukuisia erilaisia köynnösten käyttötarkoituksia puutarhaan.Kahdeksannessa luvussa opastetaan kuhunkin paikkaan sopivimman köynnöskasvin valintaa. Tämän jälkeen alkaa kirjan suurin osio, jossa esitellään 70 sivun verran erilaisia monivuotisia köynnöksiä kuvien ja lyhyiden esittelytekstien kera. Kirjan viimeisessä luvussa käydään luonnollisesti läpi yksivuotisia köynnöskasveja samaan tyyliin.

Kokonaisuudessa kirja käsittelee Suomessa viihtyviä köynnöksiä varsin laajasti. Kirjan vinkit ja ohjeet ovat todella selkeitä ja upeat kuvat tarjoavat inspiraatiota mitä moninaisimpiin puutarhan köynnösratkaisuihin. Kirjan esittelemä köynnösvalikoima on erittäin runsas ja ainakin itselleni kirjaa lukiessa vastaan tuli useita uusia, mielenkiintoisia köynnöslajeja.

Tähän lopuksi muistutan vielä huonekasvien hoitotuotepaketin arvonnasta, jonka osallistumisaikaa on jäljellä tämän viikon loppuun. :)

Talvista joulukuun alkua!

28 kommenttia:

 1. Olen aina pitänyt noista köynnöstävistä,suuria aloja kauniisti peittävistä kasveista.♡
  Mukavaa alkanutta viikkoa!♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin olen ihan hulluna köynnöksiin. Mukavaa viikkoa ja hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!♡

   Poista
 2. Näyttää kiintoisalta kirjalta!

  VastaaPoista
 3. Olen katsellut, että tuo olisi kyllä tosi mielenkiintoinen kirja <3 Mukavaa viikkoa teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakin minä löysin kirjasta kivoja uusia ideoita. Mukavaa viikkoa ja hyvää itsenäisyyspäivää teillekin!:)

   Poista
 4. Kerrassaan mielenkiintoinen teos. Me käydään miehen kanssa jatkuvasti keskustelua siitä, saako köynnöksiä laittaa rakennusten seinustoille. Hänen mielestään ei. Mukavaa tätä viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on miehen kanssa sama keskustelu.:) Olen miettinyt, saisiko asian ratkaistua jotenkin seinän viereen laitettavalla kehikolla, mutta jotenkin sekin tuntuu vähän hankalalta ratkaisulta. Mukavaa viikkoa ja hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin!

   Poista
 5. Kivan näköinen kirja. Tykkään tosi paljon köynnöksistä. Ja minulla niitä aika paljon onkin.
  Tuosta kirjasta olisi varmasti neuvoa niiden kasvatukseen ja uusien hankintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnökset ovat minustakin ihania! Ainakin itse löysin kirjasta hyviä uusia vinkkejä.

   Poista
 6. Pitääs istuttaakki muitaki ku kärhöjä. Tuas kirijas ne oliski kaikki koottuna samoohi kansiihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin köynnösvalikoima on painottunut kärhöihin, mutta tästä kirjasta löysin monta muuta kiinnostavaa kasvia.

   Poista
 7. Näyttää/kuulostaa oikein kivalta kirjalta! Mukavaa joulun odottelua sinne♥

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen kirja. Hyvää Itsenäisyyspäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Nila! Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin!

   Poista
 9. Kauniita nuo köynnöskasvit. Hyvää Itsenäisyyspäivää.

  VastaaPoista
 10. Toi kirja olis aikas mielenkiintonen. Siinä näyttää olevan paljon asiaa ja hienoja kuvia. Viime kesänä muutama köynnös laitettiin ja lisääkin olis kiva laittaa. Niistä saisi tehtyä kaikkea kivaa :) Tuota voisi Joulun jälkeen lueskella, kun joulutohinoista selvittyä alkaa jo olla puutarha-asiat mielessä :) Täytyy laittaa korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnökset ovat tosiaan ihania ja tuovat puutarhaan ulottuvuutta. Kiva, jos sait tästä liukuvinkin.:)

   Poista
 11. Kuvittelin joskus, että kukkivat monivuotiset köynnökset eivät viihdy enää täällä, mutta näin ystäväni monta kukkivaa kaunokaista. Voi kun olisi oma piha.

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja. Itse olen suuri kärhöfani, mutta muutkin köynnökset kiehtovat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen hulluna kärhöihin, mutta kyllä ne muutkin köynnökset tosiaan ovat myös kivoja.:)

   Poista
 13. Minusta nuo köynnös kaaret ja tuet itsessään jo näyttäviä ja ihania. Saavat haaveilemaan siinä kiipeilevistä kauniista, syötävistä ja tuoksuvista kasveista & kukista. Tällaisia kuvia etsin ja näytän myös miehelleni jos sattuisin saamaan innostumaan tekemään meille myös sellaisen tai edes jonkinlaisen kaarituen kukilleni. Toki voisin ehkäpä rakentaa sen itse, en ole kyllä mitään rakennellut aiemmin, muta jos saisi helpot ja hyvät ohjeet niin mikä ettei. Siinä voisi hyödyntää myös kierrätysmateriaalia. Hieno kirja eikä siihen ole muuta lisättävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä noista kaarituista! Ne ovat tosiaan jo pelkästäänkin hienoja ja luovat puutarhaan omanlaistaan tunnelmaa. Toivottavasti unelmasi köynnöskaaresta toteutuu!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...