Nyt kesäkuun ensimmäisenä maanantaina omavaraisuusaiheisessa yhteispostaussarjassa kirjoitellaan mm. luonnon monimuotoisuudesta. Koordinaattoreina näissä postauksissa toimivat Tsajut ja Korkeala.
Monimuotoinen puutarha tuo lukuisia hyötyjä kotipuutarhurin kannalta ja edesauttaa myös lähiluonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisessa puutarhassa nimittäin viihtyvät esimerkiksi pölyttäjät ja monet muut hyödylliset ötökät, linnut ja pikkunisäkkäätkin. Puutarhan monimuotoisuutta on mahdollista lisätä mm. monipuolisella kasvivalikoimalla, jättämällä lahopuuta puutarhaan, erilaisilla istutusalueilla ja vesiaiheilla, joista linnut ja pikkunisäkkäät voivat turvallisesti käydä juomassa. Monivuotiset kasvit tarjoavat puutarhan asukeille paremmin suojaa kuin yksivuotiset, ja puuvartisten suojissa pesivät monet lajit, joten nekin auttavat lisäämään lajien runsautta. Mesikasvit taas houkuttelevat puutarhaan pölyttäjiä. Myös hoitamattomat alueet ovat monimuotoisuuden kannalta toivottavia, sillä ne tarjoavat otollisen elinympäristön monelle lajille.
Erityisesti metsäpuutarhamme alue tarjoaa kodin myös monille linnuille ja pikkunisäkkäille lukuisten pieneliöiden ja hyönteisten lisäksi. |
Meidän puutarhassamme monimuotoisuutta lisäävät monet erilaiset istutusalueet. Puutarhastamme löytyy aurinkoisia, paahteisia alueita ja toisaalta myös suojaisaa, varjoisaa metsän siimestä sekä monenlaista aluetta siitä väliltä. Pölyttäjien mieleen olevia kasveja kukkii meillä keväästä aina pakkasiin asti. Monenlaisten perennojen ja kukkivien puuvartisten lisäksi puutarhassamme on sijaa myös joillekin luonnonkasveille ja pikkuinen niittymäinen aluekin meiltä löytyy. Erilaiset kesäkukat täydentävät kasvivalikoimaa. Nurmikon määrä puutarhassamme on vähentynyt vuosi vuodelta ja nykyisin sitä on jo kovin vähän. Yksi nurmikaistale on meillä keväisin kukkanurmikkona, jossa varhaiset, pienet sipulikukat saavat kukkia ja myöhemmin siementää paikoilleen.
Kantopuutarhamme tarjoaa otolliset olosuhteet monille lahottajille. Kompostia käytämme esimerkiksi hyötytarhassa ja silloin, kun sitä riittää, muuallakin maanparannukseen, mikä taas tarjoaa ravintoa erilaisille hajottajille. Pienet vesiaiheet etu- ja takapihalla ovat sopivia juomapaikkoja pienille eläimille ja linnuille.
Kantopuutarhassamme on monille hajottajille mieluisat olosuhteet. |
Kukkiva Penkki on meillä ollut aina pelkästään suorakylvettävien kesäkukkien aluetta. Pari viikkoa sitten kylvin siihenkin jälleen kesäkukat, joista monet ovat jo itäneetkin. |
Kuunliljan versot osoittautuivat ihanaksi kevätherkuksi. |
Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- Toukokuu: Kasvihuoneen monipuolista käyttöä
- Huhtikuu: Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön
- Maaliskuu: Siemenet kiertoon ja juttua omavaraisuudesta
- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Vyöhyke 1: Kakskulma, Jovela, Krutbacken
Vyöhyke 2: Urban Farming, Oma tupa, tontti ja lupa, Sarin puutarhat,
Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia, Harmaa torppa, Villa Varmo, Evil Dressmaker, Mustikkamaitoa
Vyöhyke 7: Korpitalo
Kaunista kesäkuuta!
Nyt alkoi kiinnostaa tuo kuunliljojen käyttö. Kuinka olet niitä valmistanut?
VastaaPoista