torstai 30. kesäkuuta 2022

Kuulumisia palstalta

Viime viikonloppuna kävimme muutaman viikon tauon jälkeen mökkimetsäpalstallamme, ja siellä olivatkin näkymät muuttuneet valtavasti tänä aikana. Hankimme palstan viime vuoden lopulla, joten tämä ensimmäinen kesä onkin jännittävä, kun etukäteen emme tiedä, mitä kaikkea siellä kasvaa. Kasvimaan perustimme sinne edellisellä käyntikerralla kesäkuun alussa, ja perunat sekä sipulit olivat jo kivasti kasvussa. Tällä kertaa vielä laajensimme kasvimaata, ja kylvin sinne mm. hernettä ja palsternakkaa, piilotin multiin myös muutamat edelliskerrasta ylijääneet siemenperunat ja istutin pari talvikurpitsantaimea, jotka eivät kotipihan hyötytarhaan mahtuneet. Vihtoja tein pari pakastimeen joulusaunaa ajatellen ja tulevan talven varalle toimme kotiin jo ensimmäisen puukuormankin.

Leikkimökin ja päärakennuksen luona kukkivat päivänkakkarat. Aiomme jatkossa leikata nurmea paljon nykyistä pienemmältä alueelta ja osan nurmialasta korvata sen sijaan niittykukilla.

Saunarakennuksen terassin luona kasvaa komea lumipalloheisi.

Kasvimaa vielä pienen laajennuksen jälkeen. Tänä vuonna sen valikoima rajoittuu perunaan, sipuliin, talvikurpitsaan, palsternakkaan, papuihin ja herneisiin. Ensi vuonna haaveissamme olisi edelleen laajentaa kasvimaata ja myös sen kasvivalikoimaa.


Edellisestä käynnistä meillä ehti vierähtää tosiaan harmillisen pitkä tovi. Nyt jatkossa meillä olisikin tarkoitus vierailla mökkipalstalla paljon useammin. Tulevilla kerroilla polttopuita täytyy vielä tuoda kotiin lisää ja pieni mansikkamaakin on meillä suunnitteilla.:)

Kivaa kesäkuun viimeistä päivää!

keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Villiyrttejä: Kuusenkerkkäsiirappi

Olen pitkään halunnut tehdä itse kuusenkerkkäsiirappia, mutta vielä viimekin vuonna se jäi. Tänä kesänä tilanne olikin pakko korjata! Olen lapsena maistanut kuusenkerkkäsiirappia mummolassa ja muistan tykänneeni siitä silloin. Metsäpalstallamme on kuusikkoa, joten sieltä oli kätevä käydä napsimassa tarvittavat kerkät. Olin vähän myöhässä niiden keräämisen kanssa, mutta onneksi varjoisasta siimeksestä löysin muutamia kuusia, joissa kerkät olivat vielä tarpeeksi pikkuisia. Niistä keittelinkin viikonloppuna elämäni ensimmäisen kuusenkerkkäsiirapin, joka osoittautui aivan yhtä ihanaksi herkuksi kuin muistelinkin.:)

Kuusenkerkkäsiirappi sopii esimerkiksi jälkiruokien mausteeksi, jäätelöannoksiin tai riistaruokien kaveriksi.
 

Kuusenkerkkäsiirappi
1 litra kuusenkerkkiä
vettä
n. 200g sokeria

Huuhtele kerkät ja kaada ne kattilaan. Lisää kylmää vettä sen verran, että kerkät juuri peittyvät ja anna liota yön yli. Keitä kerkkiä liotusvedessään noin kaksi tuntia. Sen jälkeen siivilöi kerkät pois. Lisää sokeri veteen ja keitä seosta noin kaksi tuntia välillä sekoittaen. Mitä pidempään seosta keittää, sitä paksumpaa siirapista tulee. Siirapin voi halutessaan maustaa keittämisen loppuvaiheessa esimerkiksi sitruunamehulla tai vaniljalla. Kaada kuuma siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin. 

Me olemme nyt viime päivinä maistelleet kuusenkerkkäsiirappia mm. jäätelön kanssa ja puuron päällä, ja niiden kanssa se on ollut tosi hyvää. Erilaisten jälkiruokien kastikkeena jatkamme sen testailua ja jonkin riistaruoankin kanssa aiomme sitä ehdottomasti kokeilla.:)

Aiempia postauksiani villiyrttiherkuista:

- Vuohenputkipiirakka
- Voikukkamarmeladi
- Juhannuksen kaunein salaatti
- Voikukkasima
- Paistetut voikukannuput
- Paistetut maitohorsman versot ja nokkossipsit
- Villiyrttisuosikkejani

Oletko sinä tehnyt kuusenkerkkäsiirappia tai muita kuusenkerkkäherkkuja? 

Aurinkoista keskiviikkoa!

tiistai 28. kesäkuuta 2022

Hyötytarhan ensimmäistä satoa

Olen postaillut villiyrttien keräilystä pitkin alkukesää, mutta maistuvaa satoa olemme saaneet myös hyötytarhastamme. Raparperisato on ollut tuttuun tapaan taas hyvä, ja raparperia olen pilkkonut myös pakastimeen talven varalle. Mangoldin ja punajuuren pikkulehtiä olemme keränneet salaattitarpeiksi. Myös muutamia sipuleita olemme nostaneet varsineen käytettäväksi mm. uusien perunoiden kera. Ensimmäisistä ämpäreistä valmistui perunoita juuri juhannukseksi ja monivuotiset yrtit tekevät jo hyvin satoa. Yksi tämän hetken suosikkikasvini hyötytarhassamme on kuitenkin mahtavana ryppäänä kasvava ilmasipuli, jonka varsia olemme käyttäneet niin kevätsipulin varsien kuin ruohosipulinkin korvikkeena vaikka mihin. Ruohosipuli ja ilmasipulin varret kuuluvat myös niihin herkkuihin, joita lapset käyvät leikkiensä lomassa napsimassa suuhunsa.

Oikealla kyssäkaalia, sen vieressä mangoldia 'Rhubarb Chard', sitten punajuuria ja aivan takana papuja

Sipulit kasvavat hyönteisverkon suojissa.

Ilmasipulin varsista riittää monenlaiseen kesäruokaan. Sen kaverina kasvaa kesäkurpitsaa, jonka poikakukkia on todennäköisesti lähipäivinä jo sen verran monta samanaikaisesti auki, että pääsemme tekemään niistä täytettyjä, friteerattuja kurpitsankukkia.

Pihalla myös chilit tekevät jo ensimmäistä satoaan kasvihuoneen pikkupation ruukkupuutarhassa.

Monivuotisten yrttien alueelta löytyy mm. venäläistä rakuunaa, sitruunamelissaa, erilaisia minttuja, timjamia ja ruohosipulia.


Minkälaista satoa sinä olet jo kerännyt puutarhastasi?

Mukavia kesäkuun viimeisiä päiviä!

maanantai 27. kesäkuuta 2022

Suloiset syreenit

Syreenit ovat upeita alkukesän kukkivia puuvartisia, joista ainakin minulle tulee jollain tavalla tosi kesäinen fiilis. Tykkään kovasti myös syreenien tuoksusta. Niinpä muutamat syreenit ovat löytäneet kodin puutarhastamme. Enemmänkin näitä ihanuuksia huolisin, mutta tilan rajallisuuden vuoksi niitä ei kovin montaa enempää enää mahdu meille. Pihasyreeni 'Alba' ja sinivalkoinen puistosyreeni eivät vielä ole tulleet kukintaikään, joten niistä en nyt kuviakaan napannut. Tässäpä sen sijaan kuvia puutarhamme tällä hetkellä kukkivista, suloisista syreeneistä!

Jalosyreeni 'Moskovan Kaunotar' on viime kesän hankintojani. Siinä on nyt ainoastaan tämä yksi kukinto, joka kuitenkin on sitäkin kauniimpi. Tästä taitaa tulla lempisyreenini, kunhan pensas vielä vähän kasvaa.

Myös unkarinsyreenin ostimme viime kesänä.

Pikkusyreeni 'Palibin' kasvoi meillä pitkään Kaaripenkissä, josta siirsin sen pari vuotta sitten Pisaraan. Viime talvena se kuitenkin kuoli, joten hankimme nyt tilalle uuden. Tämä uusi on itse asiassa muutaman kymmenen senttimetriä korkeampi kuin edellinen ja sen puolesta parempikin tähän. Kuvan nappasin niin nopeasti istutuksen jälkeen, että tukikepitkin puuttuivat syreeniltä vielä tässä vaiheessa.

Pikkusyreeni 'Palibin'

Liljarinteessä kukassa ovat rungolliset puistosyreenit 'Tapanin syreeni' ja 'Tammelan Kaunotar'.

Puistosyreeni 'Tammelan Kaunotar', jonka alla kukassa on sinivalkoinen kirjolupiini.

Puistosyreeni 'Tapanin syreeni'

Violetti pihasyreeni on kasvanut tonttimme rajalla seitsemisen vuotta. Sillä on mennyt pitkään kotiutua paikoilleen, mutta nyt vihdoin se on lähtenyt kunnon kasvuun ja kukkiikin ensimmäistä kertaa.


Onko sinun puutarhassasi syreenejä?

Kaikkea hyvää uuteen viikkoosi!

sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Mehiläistarhausta: Mehiläispesän jakaminen

Viime viikonloppuna kävimme tekemässä mehiläispesistämme jaokkeita. Postailin mehiläispesän jakamisesta jo pari vuotta sitten, mutta nyt kuvasimme asiasta myös videon. Tervetuloa jakamaan kanssamme mehiläispesiä tämän videon välityksellä!:) 

(Jos video ei näy alla, pääset katsomaan sen tästä linkistä: Mehiläistarhausta - Mehiläispesän jakaminen)   


 

Iloa päivääsi!


lauantai 25. kesäkuuta 2022

Ihanat alppiruusut < 3

Alppiruusut kuuluvat lempipuuvartisteni joukkoon upean kukintansa ansiosta. Olemmekin hankkineet niitä puutarhaamme useita erilaisia. Aluksi istutin niitä ainoastaan Sydänpolun alueelle, mutta pikku hiljaa niitä on tullut siroteltua muuallekin puutarhaan tuomaan alkukesään kaunista väriloistoa. Suurin osa alppiruusuistamme on jo puhjennut kukkaan, mutta sinialppiruusu 'Ramapo', kamtsatkanalppiruusu, alppiruusu 'Horizon Monarch' ja yakushimanalppiruusu 'Golden Torch' ovat vielä nupussa. Tervetuloa alppiruusujen värittämälle kuvakierrokselle puutarhaamme!

Sydänpolun alueella kukassa ovat mm. alppiruusut 'Hellikki', 'P.M.A. Tigerstedt' ja 'Roseum Elegans'.

Alppiruusu 'Hellikki' on intensiivisen punainen.

Alppiruusu 'Cunningham's White' aloitti Sydänpolun rhodojen kukinnan ja se on jo ehtinytkin varistaa terälehtensä.

Puistoalppiruusu 'Roseum Elegans'

Lamoalppiruusu 'Scarlet Wonder' on suloinen pikkurhodo.

Alppiruusu 'P.M.A. Tigerstedt'

Alppiruusu 'Mikkeli' vasta availee ensimmäisiä nuppujaan.

Sydänpolun alppiruusuja vielä toisesta suunnasta. Etualalla kukassa on 'Cunningham's White', sen takana 'Roseum Elegans'.

Isokaaren alueella kasvaa nuori alppiruusu 'Pohjolan Tytär.

Terassin istutusalueella hopeanhohtoisen alppipajun juurella kukkii puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum'.

 Aurinkoista juhannuslauantaita!

perjantai 24. kesäkuuta 2022

Ensimmäiset kärhöt

Kärhöt kuuluvat ehdottomasti lempikasveihini, ja niitä on puutarhaamme kertynytkin jo viitisenkymmentä erilaista. Meillä kärhöjen kukinta alkaa jo kesäkuun alkupuolella ja jatkuu aina pakkasiin asti eri lajikkeiden puhjetessa vuorollaan kukkaan. Kesäkuun kukkijat koostuvat pääosin alppikärhöistä, mutta myös maanpeitekasvina kasvavat kärhöt, esimerkiksi loistokärhö 'Miss Bateman' availevat yleensä ensimmäisiä nuppujaan jo kesäkuun puolella. Tässäpä kuvia puutarhamme ihanista alkukesällä kukkivista kärhöistä!

Sydänpolun reunalla kasvavat vanhimmät kärhömme. Puutarhaportin pieltä ja vasemmalla olevaa köynnöstukea pitkin kiipeilee tarha-alppikärhö 'Albina Plena'.

Tarha-alppikärhö 'Albina Plena'

Turveharkkoreunuksiselta O-penkiltä kasvihuoneelle johtavan polun varrella on useita kärhöpylväitä. Vasemmalla näkyy edellisten kuvien tarha-alppikärhö 'Albina Plena', seuraavissa köynnöstuissa kasvaa myöhemmin kesällä kukkivia kärhöjä, jotka vasta kasvattelevat versojaan. Yhdessä näistä tuista kasvaa myös tarha-alppikärhö 'Willy'. Takana pilkottavassa puutarhaportissa taas kiipeilee sininen tarha-alppikärhö.

Tarha-alppikärhö 'Willy' vasta availee nuppujaan.

Sininen tarha-alppikärhö on tämän puutarhaportin köynnöstäjä.

Sininen tarha-alppikärhö

Viime kesänä istutin uudelle Patiokaaren alueelle tarha-alppikärhön 'Pink Flamingo', joka kukkii puutarhassamme nyt ensimmäistä kertaa. Tälle alueelle pysyvä köynnöstuki on miehellä parasta aikaa työn alla, ja tällä hetkellä kärhöt kipuavatkin vielä väliaikaisia, matalia tukia pitkin.


Iloista juhannuksen aikaa!

torstai 23. kesäkuuta 2022

Lilja- ja Pionirinteen sininen hetki

Vaaleanpunaisen, valkoisen ja violetin yhdistelmä on suosikkini perennojen kukkien sävyissä. Myös Lilja- ja Pionirinteen päävärit koostuvat niistä. Alkukuusta vaaleanpunaiset ja violetit tulppaanit kirjoivat näitä rinteitämme ja pian pionit, ruusut, kurjenpolvet ja myöhemmin myös syysleimut ja purppurapunalatvat jatkavat samaa värimaailmaa. Kesäkuun puolivälin tienoilla näissä rinteissä on kuitenkin aina lyhyt sininen hetki, kun tulppaanit ovat jo lopettaneet kukintansa ja nämä muut vaaleanpuna-valko-violetit kukkijat vielä tovin kasvattelevat nuppujaan.

Pikkuampiaisyrtti värittää Liljarinteen etureunaa. Sen takana näkyy sinisävyisiä akileijoja.

Pikkuampiaisyrtti

Liljarinteen toisesta päästä katsottuna suloiset lemmikit levittäytyvät etenkin Mörköpolun ja molempien puutarhaporttien ympäristöön. Etualalla vuorikaunokki availee ensimmäisiä nuppujaan. Akileijat kukkivat istutusalueen keskiosissa. Sininen värimaailma on rauhallinen verrattuna aiempaan tulppaanien väriloistoon ja toisaalta myös tulevaan punaisten sävyjen hallitsevaan maisemaan.

Lehtoakileija

Vuorikaunokki

Lemmikki

Pionirinne on lemmikkien kukkamerta. Kuvan vasemmassa reunassa sininen tarha-alppikärhö on kukassa. Särkynytsydän ja ensimmäisiä nuppujaan availeva tarhapioni rikkovat jo sinistä värimaailmaa.

Tarha-alppikärhö


Mitkä ovat sinun puutarhasi päävärit? 

Iloa ja valoa päivääsi!

keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Kasvihuonekuulumisia

Kasvihuoneessamme hyötykasvit ovat lähteneet jo hienosti kasvuun ja näkymät alkavat olla taas kivan rehevät. Chilit ja paprikat ovat saaneet olla isomman kasvihuoneen pienellä patiolla jo toukokuun puolelta asti, joten kasvihuoneen sisällä on ollut hyvin tilaa touhuta. Tänä vuonna kokeilen ensimmäistä kertaa munakoison kasvattamista kolmen eri lajikkeen voimin ja kovasti jännitänkin, saammeko niistä satoa. Sokerimaissit, tomaatit, kasvihuonekurkut, ananaskirsikat ja tomatillot taas kuuluvat kasvihuoneemme vakiokasveihin. 

Vasemmalla tomaattia ja sokerimaissia, takana tomatilloa, tomaattia, kasvihuonekurkkua ja ananaskirsikkaa, oikealla munakoisoa ja tomaattia.

Munakoisot ovat hyvässä kasvussa. Niiden takana näkyy tomaatteja.

Tomaatit ovat aloittaneet kukintansa ja osa niistä kasvattelee jo raakileitaan.

Myös tomatillo 'Purple' kukkii jo.

Kasvihuonekurkuista 'Emily' kasvattelee jo ensimmäisiä kurkkujaan. Muut sen sijaan availevat juuri ensimmäisiä nuppujaan.

Jos sinulla on kasvihuone, mitä sinne kuuluu?

Aurinkoista keskiviikkoa!

tiistai 21. kesäkuuta 2022

Villiyrttejä: Vuohenputkipiirakka

Olen postaillut villiyrtti-innostuksestani viimeisen vuoden aikana aina silloin tällöin. Tällekin kesälle olen valinnut muutamia meille uusia villiyrttejä, joita aion testata. Yksi näistä on vuohenputki, jota kehutaan varsinaiseksi herkuksi. Vuohenputken tunnistamisessa täytyy olla tarkkana, jotta sen erottaa varmasti mm. hukanputkesta, myrkkykeisosta ja myrkkykatkosta. Meidän puutarhassamme vuohenputkea ei ole, ja kävinkin varta vasten keräämässä näitä läheisen metsäpolun varrelta. Näin ensi alkuun ajattelimme maistella vuohenputkea piirakan muodossa, ja siitä tuli kyllä hurjan hyvää! Juhannuksen kahvipöytään teenkin tätä piirakkaa jo seuraavan kerran ja aion kerätä vuohenputkea myös pakastimeen talven herkutteluja varten. 

Vuohenputki muodostaa mattomaisia kasvustoja. Se tuoksuu ja myös maistuu porkkanaiselta.


Vuohenputkipiirakka

Taikina:
1.5 dl grahamjauhoja
1.5 dl vehnäjauhoja
125g kylmää margariinia
ripaus suolaa

Täyte:
1 prk (150g) creme fraichea
5dl vuohenputkea
1 iso kevätsipuli tai 2-3 pientä
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
100g juustoraastetta

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija n. 25cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Silppua vuohenputket ja kevätsipulit ja paista ne pannulla öljyssä pehmeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä piirakkapohjalle ensin creme fraiche, sen päälle vuohenputki-kevätsipuliseos ja päälle juustoraaste. Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Aiempia postauksiani villiyrttiherkuista:
- Voikukkamarmeladi
- Juhannuksen kaunein salaatti
- Voikukkasima
- Paistetut voikukannuput
- Paistetut maitohorsman versot ja nokkossipsit
- Villiyrttisuosikkejani  

Myös muita vuohenputkireseptejä aion kokeilla ihan lähiaikoina, joten lisää vuohenputkipostauksia on luvassa!:) 

Oletko sinä maistanut vuohenputkea?

Mukavaa tiistaita!

maanantai 20. kesäkuuta 2022

Alkukesän kukkivia puita ja pensaita, osa 2/2

Postailin viime viikolla puutarhamme kauniista, alkukesän kukkivista puuvartisista ja keräsin niitä tähän postaukseen nyt vielä lisää. Lamohietakirsikka on yksi näistä upeista kaunottarista, ja sitä kasvaakin useita kappaleita Rinnepenkeissämme, joissa ne levittäytyvät maanpeitekasveina mm. kääpiövuorimäntyjen lomassa. Lamohietakirsikoidemme kukinta vaihtelee vuosittain ja tänä kesänä se on taas runsas levittäen myös ihanaa tuoksua terassin alueelle. Myös monet hedelmäpuut kuuluvat näihin alkukesän ilahduttajiin peittyessään herkkään, valkoiseen kukkahuntuun. Tässäpä lisää kuvia puutarhamme alkukesän kukkivista pensaista ja puista!

Lamohietakirsikan valkoisissa kukissa on mukana hento vaaleanpunainen vivahde.

Lamohietakirsikka rönsyilee Rinnepenkissä.

Terassin vieressä Pensasryhmässä kukkivat tällä hetkellä mm. lumipalloheisit, suikerovihma ja höyhenpensas.

Lumipalloheisi 'Pohjanneito'

Suikerovihma

Höyhenpensas

Omenapuiden kukinta on aina yhtä kaunis.

Norjanangervoa 'Grefsheim' muotoilen säännöllisesti pyöreäksi. Siitä huolimatta se kukkii nyt runsaasti.

Kultaherukkaa leikkasin viime kesänä rajulla kädellä ja sen siirrämme todennäköisesti Liljarinteestä toisaalle. Sen kukat ovat hauskan kaksiväriset.

Muut kirsikkapuumme kukkivat jo aiemmin, mutta 'Sikkolan Kuulasmarja' availee nuppujaan vasta nyt.

Luumupuidemme 'Sinikka' kukinta oli tänä kesänä ensimmäistä kertaa näin runsas.


 Kaunista alkanutta viikkoa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...