perjantai 30. maaliskuuta 2018

Kasvihuoneen pääsiäinen (ja muistutus Kevätmessujen lippuarvonnasta!)

Meillä kasvihuonetta ympäröi vielä noin metrin paksuinen hanki, mutta se ei estä kevättunnelmointia. Aurinkoisina päivinä kasvihuoneen sisälämpötila nousee kuitenkin jo pariinkymmeneen asteeseen. Se ilahduttaa, vaikka lumien sulaminen tuntuukin tänä vuonna kestävän ikuisuuden. Innostuin sisustamaan pääsiäistä myös kasvihuoneeseemme ja myös itse tehty istutuspöytä pääsi vihdoin paikoilleen. Tervetuloa viettämään kuvien välityksellä hetki kanssani kasvihuoneemme pääsiäistunnelmissa! :)

Olemme koko talven pitäneet polun auki kasvihuoneelle ja lisäksi ottaneet lumet pois kasvihuoneen ympäriltä ja katolta, etteivät korkeat kinokset rikkoisi laseja.

Auringonpaisteen lämmössä on mukava istuskella, ja jos sulkee silmänsä, voi kuvitella jo kesän olevan täällä.

Lasten kylvämä rairuoho ja oregoninlaukka tuovat ihanaa, uuden kasvun vihreyttä.

Istutin oregoninlaukan kukkasipulit joulukuussa ruukkuun, jota säilytin varastossa piippojen nousuun asti ja vein sitten sisälle valoisalle paikalle jatkamaan kasvua.

Tete-narsissit kuuluvat kevääseen.

Ulkona on vielä täysi talvi, mutta kasvihuoneessa ja omissa ajatuksissani on jo ihana kevät!

Muistutan tähän lopuksi blogissani käynnissä olevasta Kevätmessujen lippuarvonnasta. Jos olet messuille menossa, mutta liput vielä puuttuvat, käyhän ihmeessä osallistumassa.:)

Hyvää pääsiäistä kaikille!

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Kevätmessut 12.-15.4. + messulippuarvonta

Huhtikuun puolivälin seudussa järjestetään Helsingin Messukeskuksessa ihana varaslähtö kesään eli Kevätmessut, joita olen odottanut innolla jo useamman kuukauden. En ole kyseisillä messuilla koskaan ennen käynyt, vaan ihastellut niiden tarjontaa ja ideoita esim. sosiaalisessa mediassa ja  blogeissa. Tänä vuonna pääsen itsekin messuille, ja kävinkin tutustumassa monipuoliseen ohjelmaan jo etukäteen, jotta varmasti tulen kiertäneeksi kaikki kiinnostavimmat pisteet ja esitykset.:)

Kuva: Messukeskus

Messut koostuvat seuraavista osioista:
- Kevätpuutarha: oma messureissuni tulee varmasti painottumaan tälle osa-alueelle
- OmaMökki: tämänkin osion näytteilleasettajien pisteet aion käydä kiertämässä, sillä esim. pihakeittiöt kiinnostavat
- Lähiruoka&Luomu: täällä on pakko käydä maistelemassa herkkuja ja ostaa jotain kotiinviemisiäkin
- Oma Koti
- Sisusta: myös näistä kahdesta viimeisestä osiosta löytyy varmasti mielenkiintoista katseltavaa, sillä remontti- ja sisustusvinkit ovat aina tervetulleita. Aion käydä kiertelemässä näissä sen verran, mitä aikaa jää jäljelle kaikelta muulta.

Kuva: Messukeskus

Kevätmessujen ohjelmasta keräsin vielä listan siitä, mitä ainakin haluaisin käydä katsomassa:
- Kysy aurinkosähköstä (Talotekniikkainfo 2d41)
- Suomalainen mökkipiha (Ideapuutarhan ohjelmalava)
- Pihatrendit 2018 (Ideapuutarhan ohjelmalava)
- Tutustu grillauksen tulevaisuuteen (Ideapuutarhan ohjelmalava)
- Ideoita piharuukkuun ja parvekelaatikkoon – kesäkukilla tunnelmaa ja väriä pihalle, terassille ja parvekkeelle (Ideapuutarhan ohjelmalava)
- Kotipuutarhan kyselytunti – kysy puutarhasta, asiantuntijat vastaavat (Ideapuutarhan ohjelmalava)
- Yrtit ja vihannesviljely parvekkeilla ja terasseilla (Ideapuutarhan ohjelmalava)
- Liisa Ihmemaassa –sadun inspiroima Ideapuutarha-aluetta on myös pakko käydä ihastelemassa

Krysanteemi

Sitten vielä arvonnan pariin. Sain tosiaan arvottavaksi kaksi lippua Kevätmessuille ja arvon ne yhtenä pakettina eli voittaja pääsee messuille yhdessä ystävänsä kanssa.

 Voit osallistua Kevätmessujen lippuarvontaan:
- yhdellä arvalla olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi (internetversiossa sivupalkissa oikealla kohta "Lue", joka ei siis näy mobiiliversiossa. Sivun alalaidasta saat vaihdettua mobiiliversion internetversioksi) ja jättämällä kommentin tähän postaukseen
- kahdella arvalla tykkäämällä lisäksi blogini sivusta "Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi" Facebookissa
- kolmella arvalla seuraamalla lisäksi Puutarhahetki-blogia blogit.fi:ssa
Jokaisesta seuraamistavasta saat siis yhden arvan, joten osallistua voit korkeintaan kolmella arvalla.
Muistathan mainita kommentissasi, monellako arvalla olet mukana!
Osallistumisaika alkaa tänään ke 28.3. ja päättyy to 5.4.2018. Liput lähetän voittajalle sähköpostin liitetiedostona, joten kerrothan kommentissasi myös sähköpostiosoitteesi.

Aurinkoista maaliskuun viimeistä viikkoa ja tervetuloa osallistumaan arvontaan!

maanantai 26. maaliskuuta 2018

Vihersisustusta

Olen jo aiemmin maininnutkin, että meillä olohuoneen viherkasvit ovat joutuneet siirtymään muualle, koska pienet lapsemme tykkäsivät kaivella niistä mullat pois, pihistää koristekivet ja riipiä lehtiä irti. Kasvit ovat olleet jo muutaman vuoden toisessa tilassa, jossa lapset eivät niihin pääse käsiksi. Olohuoneemme on kuitenkin ollut vähän ankean näköinen ilman viherkasveja, kun jotenkin en ole amppelikasvejakaan tullut hankkineeksi. Nyt sain esiteltäväksi uudelta blogiyhteistyökumppaniltani Floretilta hauskan kukkatelineen, joka mahdollisti ihanan ruukkuasetelman luomisen meidänkin olohuoneeseemme.
Krysanteemi

Floreti-kukkateline kiinnitetään ikkunan karmeihin.

Yläilmoissa ruukut ovat lastemme ulottumattomissa.

Floreti-kukkateline asennetaan ikkunankarmien avaimenreikiin ja sen kiinnittäminen onnistuu helposti ilman työkaluja.

Ruukunpidikkeiden korkeus ja ruukun etäisyys telineestä säädetään nuppien avulla.

Ruukunpidikkeet ovat halkaisijaltaan 12cm eli ruukun tulisi olla alaosastaan tuota kapeampi ja ylhäältä leveämpi, jotta se pysyy paikoillaan.



Kyllä vain ainakin omasta mielestäni olohuoneeseemme tuli heti lisää kivaa ilmettä, kun sain sinne muutamia kasveja tuomaan väriä ja vehreyttä. Onko sinulla amppeleita tai erilaisia kukkatelineitä tuomassa korkeuseroja viherkasvien asetteluun? 

Ihanaa pääsiäisen odotusta!

Blogiyhteistyössä: Floreti

perjantai 23. maaliskuuta 2018

Luonnonkivet

Tämän postauksen ajattelin omistaa luonnonkiville. Olemme niiden suhteen olleet hyvinkin omavaraisia, sillä jokaista istutuskuoppaa kaivaessa lapio kolahtaa kiviin. Niinpä niille on täytynyt keksiä järkevää käyttöä, ja monessa paikkassa niitä on puutarhassamme hyödynnettykin. Lisäksi esimerkiksi kivipuro siintää vielä haaveissa, ja eiköhän senkin aika joskus tule, sillä paikkaakin olen sille jo alustavasti suunnitellut. 

Kivikkokasvialue ja taustalla portaiden alla kivipylväät

Kivipylväät olen tehnyt verkosta ja täyttänyt ne kivillä. Ylhäällä on syvennys, jonka pohjalla on ympyränmuotoinen laatta. Valoisaan aikaan pylväiden päällä on pyöreähköt kivet koristeena, mutta talven lähestyessä kivet siirretään syrjään ja poltetaan pylväiden päällä ulkoroihuja. Lisäksi olemme kietoneet valosarjat pylväiden ympärille.



Samaan tapaan kuin kivipylväät olen tehnyt kaksi istutusallasta. Näissä kivirenkaan keskellä on pohjaton saavi täynnä multaa. Toisessa altaassa kasvavat päivänliljat "Stella d´Oro" ja "Sammy Russell", toisessa kiinankeltakärhö.

Myös nuotiopaikalla on hyödynnetty luonnonkiviä. Taustalla kivipylväs-mallinen kiinankeltakärhön istutusallas.

Rinnepenkkiä koristavat erikokoiset luonnonkivet, samoin kivikkokasvialueella luonnonkivet ovat suuressa roolissa. Kaaripenkin takareuna rajoittuu kivimuuriin, joka jatkuu matalana ”raja-aitana” Sydänpolun alueelle tontin reunaa myötäillen. Myös Kohopenkki ja Porraspenkki saavat ilmettä kivistä. Sydänpolulla on erikokoisia kiviä aseteltu koristeeksi ja toisaalta Mansikkakivi istuskelua varten. Etupihan istutusalue on katettu pienillä kivillä ja isommat kivet reunustavat sitä. Lisäksi etupihalta löytyy autotallin edustan ja kulkuväylän erottava kivikasa, johon aion ensi kesänä istuttaa koloihin pieniä suloisia kivikkokasveja. 

Rinnepenkkiä

Kohopenkkiä reunustavat luonnonkivet. Kukkimisvuorossa hopeatäpläpeipit. Pionit, syysleimut ja jaloangervot vasta kehittelevät nuppujaan.

Etupihan istutusaluetta, jota aion ensi kesänä muokata mm. poistamalla sinilaakakatajat. Riippahernepensaat ja pilarikatajat saavat jäädä.

Etupihan kivikasa, joka saa ensi kesänä pehmeämpää ilmettä kivikkokasvien myötä.

Kiviä on käytetty puutarhassamme monessa paikassa rajaamaan ja reunustamaan alueita. Sydänpolku ja Kaaripolku ovat pienten luonnonkivien reunustamia. Rinnepenkit ja Kaaripenkki on rajattu luonnonkivien ja maakostean betonin avulla selkeästi erilleen nurmesta, ja Pensasryhmän ja terassin väliin jää kivikaistale. Kivikaari toimii myös osaltaan tilanjakajana metsäpuutarhassa. 

Kivikaari rajaa metsäpuutarhan aluetta nuotiopaikasta. Kaari on toistaiseksi väliaikainen, sillä isoja kiviä on vain tuotu tähän sitä mukaa, kun niitä on löytynyt. Alueelle on tarkoitus jatkossa tehdä siistit rajat erottamaan se nurmikosta ja samalla asetella kivet lopulliseen muotoon.

Istuskelukiviä puutarhastamme löytyy useita. Yksi näistä on jo aiemmin mainittu Mansikkakivi, toinen isompi kivi on Ruusuryhmän takana. Lisäksi istuskeluunkin sopiva astinkivi täyttää kulkuaukon O-penkin keskelle.

Sydänpolulla Mansikkakivi tarjoaa lapsille paikan istuskella ja napostella polun varrella kasvavia metsämansikoita, mesimarjoja, mustikoita ja puolukoita.

Onko sinun puutarhassasi kiviä? Millä tavoin olet niitä käyttänyt?

Aurinkoista viikonvaihdetta!

keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Puutarhailta

Eilen oli jälleen Toivalan Hankkijalla keväisin järjestettävä Puutarhailta, johon itse osallistuin nyt toista kertaa. 

Savon ammattiopiston pisteessä oli esillä kauniita kukkakimppuja, joita sai myös ostaa kotiinviemisiksi.

Tällä kertaa ohjelmassa oli ensin tutustumista esittelypisteisiin, joissa tietoa ja ideoita olivat jakamassa mm. Hyötykasviyhdistys, Kuopion Puutarhaseura ry, Pitkälahden puutarhakerho, Savon ammattiopisto, Heimosen Puutarha, Wolf-Garten, Päivin Kukka-Aika ja Etelä-Siilinjärven asukasyhdistys. Tämän jälkeen vuorossa olivat mielenkiintoiset luennot pensaiden ja puiden hoitoleikkauksista, kesäkukkien ja hyötykasvien käytöstä kotipuutarhassa ja kotipuutarhan kasvinsuojelusta. Osallistujien kesken arvottiin myös mukavia puutarha-aiheisia palkintoja. 

Lisää Savon ammattiopiston taidonnäytteitä.

Pitkälahden Puutarhakerho oli tuonut esille erilaisia puutarhakoristeita.

Pienen hyötypuutarhan voi tehdä esim. parvekkeellekin ruukkuistutuksina.

Tapahtumasta mukaan tarttui taas hyviä kasvien hoitovinkkejä, iloista kevätmieltä ja paljon kivoja ideoita omaan puutarhaan. Tällaiset puutarhatapahtumat ovat tervetullutta piristystä lumien sulamista odotellessa. Oletko sinä käynyt jo tänä keväänä jossain puutarhatapahtumassa tai oletko menossa sellaiseen?

Valoa ja iloa viikkoosi!

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Kirjaesittely: Linnunpöntöt ja lintulaudat + arvonnan voittajat

Nyt on hyvä aika rakentaa hienoja ja yksilöllisiä linnunpönttöjä kesän pesintää varten, joten esittelen teille ajankohtaisen, hauskan kirjan, jonka sain Minerva Kustannus Oy:lta esiteltäväksi. Kyseessä on Linnunpöntöt ja lintulaudat. 35 persoonallista mallia (Michele McKee-Orsini, 2017, Minerva Kustannus Oy, 144 sivua). Lämmin kiitos Minervalle kirjasta!



Kirjassa ohjeistetaan aluksi ihan perinteisen linnunpöntön teko. Sen jälkeen päästään maanläheisten linnunpönttöjen pariin, joissa rakennusmateriaalina käytetään luonnonmateriaaleja, esim. kaarnaa, keppejä ja sammalta. Näitä maanläheisiä pönttöjä esitellään yhteensä yksitoista erilaista. 

Sammaleinen linnunpönttö maastoutuu ympäristöönsä.

Seuraavassa luvussa neuvotaan seitsemän erilaisen nykyaikaisen linnunpöntön teko. Ohjeita löytyy mm. värikkäisiin, monikerroksisiin, suoralinjaisiin ja teollistyylisiin rakennelmiin unohtamatta erilaisia koristelutapoja.

Loft-linnunpönttö

Kolmas luku keskittyy kierrätysmateriaaleista tehtyihin pönttöihin, joihin voi käyttää esim. viinipullonkorkkeja, komposiittilevyjä, kattopeltiä, katkenneita ketjuja ja vanhoja pöydänjalkoja. 

Korkkitalo

Oma lukunsa löytyy myös uudenlaisille linnunpöntöille, joiden ohjeissa mielikuvituksen on annettu lentää. Tässä luvussa esitellään esim. linnun näköinen ja laivanmuotoinen linnunpönttö.

Kukka-aiheinen linnunpönttö

Viimeinen luku on omistettu erilaisille lintulaudoille. Lisäksi luvusta löytyy ohje laatikolle, josta linnut voivat hakea pesätarvikkeita.

Männynkäpylintulauta

Kirjan lopussa annetaan vielä tiivistetyt ohjeet esim. linnunpönttöjen ripustamiseen, kunnossapitoon ja pöntön valintaan eri lintulajeille.

Kirjassa jokaisesta pöntöstä on kuva, ja ohjeissa edetään selkeästi vaihe vaiheelta. Linnunpöntöt ja lintulaudat esittelee niin monia erilaisia linnunpönttöjä, että tästä valikoimasta jokaiseen pihaan ja puutarhaan löytyy varmasti sopiva. Itse ainakin ihastuin moneen malliin niin paljon, että miehellä taitaa olla nikkaroitavaa luvassa.:)

Sitten vielä Lahden Pihapiiri-messujen lippuarvonnan tulosten pariin! Arvonta toteutettiin tälläkin kertaa perinteisenä lappuarvontana, ja onnetar-vuorossa olivat nyt nuorin ja vanhin lapsemme. Lippupaketin Pihapiiri-messuille voittivat Sirpa ja Ulla. Lähetättehän minulle yhteystietonne osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com, niin  laitan palkinnot postiin.:)

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!
Lämpimät onnittelut voittajille ja hyvää uutta viikkoa kaikille!

perjantai 16. maaliskuuta 2018

Puutarhavierailulla: Parque del Drago, Icod de los Vinos, Teneriffa

Kävimme tammi-helmikuun vaihteessa lomailemassa Teneriffalla, ja muutamia puutarhakohteitakin kuului reissuohjelmaamme. Esittelin aiemmin Járdin Botánicon, ja nyt on vuorossa Parque del Drago, joka sijaitsee Teneriffan luoteisosassa pienessä Icod de los Vinosin kylässä. Puiston suurin nähtävyys on n. 22 metriä korkea El Drago Milenario eli Lohikäärmepuu. Vanha puu on UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalla. Kuitenkin puistosta löytyy myös paljon muuta silmäniloa. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle Parque del Dragoon!

Luonnonkiviä on puistossa paljon niin istutusalueita reunustamassa, kivetyksenä kuin muureinakin. Puistossa oli paljon ankkoja, sorsia, kukkoja ja kanoja kulkemassa polkuja pitkin, mikä tarjosi hauskaa tarkkailtavaa myös lapsillemme.


Kanariantraakkipuu El Drago Milenario



Tuoksujasmiini (Jasminum odoratissimum)

Palmujen katveessa kiemurtelee tunnelmallisia polkuja.

Alueella on myös pieni hyötykasvitarha, jossa kasvaa mm. banaania, erilaisia yrttejä ja rohtokasveja.

Puiston toisesta laidasta pääsee nousemaan kukkulan laelle näköalatasanteelle, josta avautuvat maisemat yli koko puiston Icod de los Vinosin kylän suuntaan ja myös merelle päin. Keskellä kanariantraakkipuu El Drago Milenario.

Ostin Parque del Dragosta aiemmassa postauksessa esittelemäni siemenet ja tällä hetkellä meillä on itänyt yksi oma pikkuinen "drago" ja yksi presidentinpalmu. Näistä postailen myöhemmin lisää, kunhan ne vielä vähän kasvavat.

Tähän loppuun vielä muistutan blogissani käynnissä olevasta messulippuarvonnasta, jonka osallistumisaikaa on jäljellä tämän viikon loppuun asti. Jos Pihapiiri-messut kiinnostavat, etkä ole vielä osallistunut, käy ihmeessä ilmoittautumassa mukaan arvontaan!:)

Hauskaa viikonloppua!<3

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Lintuvieraita

Olen harmitellut koko talven pihapiirimme lintulajien vähäistä määrää. Lintulaudan vierailijat ovat nimittäin rajoittuneet lähinnä tali- ja sinitiaisiin, ja lisäksi päivittäin pihalla on käynyt harakoita säksättämässä. Nyt pihlajiimme oli kuitenkin saapunut tilhiparvi ruokailemaan. Itse en tosin näitä päässyt näkemään, sillä ne kävivät ollessani töissä, eivätkä enää viikonloppuna tulleet uudestaan, vaikka kuinka kameran kanssa odotinkin. Onneksi mieheni sai näistä kauniista linnuista muutamia kuvia, jotka on tosin otettu ikkunan läpi, joten tarkkuus ei ole kaikissa aivan huippuluokkaa. Siltikin mieltäni lämmittää, että tilhet ovat vihdoin löytäneet tännekin!:)









Iloista keskiviikkoa!

P.s. blogissani on käynnissä vielä muutamien päivien ajan Lahden Pihapiiri-messujen lippuarvonta, johon voit osallistua kommentoimalla kyseistä postausta.

maanantai 12. maaliskuuta 2018

Huonekasvien keväthuolto (ja messulippuarvontamuistutus)

Huonekasvien keväthuollon aika on taas käsillä. Tänä vuonna teinkin vähän isomman huollon ja vaihdoin mullat traakkipuulle ja tuoksutraakkipuulle. Lisäksi avokado sai siirtyä suurempaan ruukkuun, jolloin sen ruukku vapautui edelleen pienelle traakkipuulle. Kuivat oksat karsin taas pois ja pyyhin kasvien lehdet puhtaiksi. Osa kasveista pääsi lämpimään suihkuun puhdistamaan lehtiään pölystä.

Tuoksutraakkipuu

Täytyy tunnustaa, että huonekasveillamme on ollut rankka vuosi, ja menetyksiäkin niiden joukossa on tullut. Kultaköynnös ja aasinkorva kuivahtivat kesälomareissun aikana eivätkä siitä enää toipuneet. Fiikuskin koki kovia, kun innokkaat pikkupuutarhurit olivat salaa kastelleet sen vesisäiliön liian täyteen ja huomasin sen vasta, kun lehtiä alkoi putoamaan urakalla. Onneksi fiikus kuitenkin selvisi.

Fiikus, traakkipuu ja tuoksutraakkipuu ovat edelleen väliaikaissijoituksessa aulassa, jossa ne ovat paremmin poissa pienten kätösten ulottuvilta. Ehkäpä vuoden päästä saan ne jo takaisin olohuoneeseen.

Avokado

Menetettyjen tilalle on kuitenkin tulossa hyvää vauhtia uusia huonekasveja ruokakaupasta ostettujen hedelmien siemenistä, samoin Teneriffalta ostamani palmujen ja kaktuksien siemenet ovat alkaneet itää. Näistä postaan myöhemmin lisää, kunhan taimet ovat vähän vielä kasvaneet. Lisäksi sain mieheltäni myöhästyneenä naistenpäivän lahjana bonsaimallisen fiikuksen "Ginseng".

Traakkipuu ja fiikus "Ginseng"

Huonekasvien keväthuoltoa olen usein pitänyt vähän tympeänäkin hommana, enkä ole sitä välttämättä ihan joka vuosi tehnyt tai sitten olen tyytynyt vain pölyjen pyyhkimiseen lehdistä. Tänä vuonna tämäkin touhu tuntui ensimmäistä kertaa oikeastaan ihan kivalta, ja ainahan kasvien siistiytynyt ilme palkitsee. Ehkäpä tästä lähtien jaksan panostaa huonekasveihimme aiempaa paremmin, ainakin toivon niin. :) Oletko sinä tehnyt huonekasvien keväthuollon vuosittain?

Tähän lopuksi vielä muistutus blogissani käynnissä olevasta Lahden Pihapiiri-messujen lippuarvonnasta, jonka osallistumisaika jatkuu tämän viikon loppuun asti.

Ihanaa uutta viikkoa!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...