perjantai 29. syyskuuta 2017

Upouusi Porraspenkki

Kuluneena kesänä olen perustanut useita uusia istutusalueita, ja eniten innoissani olen Porraspenkistä. Kerroin aiemmin kesälomareissulla tekemistäni kasviostoksista. Vanhoissa kukkapenkeissä ei näille uusille hankinnoille ollut tilaa, joten täytyi ryhtyä suunnittelemaan uutta. Varjon ja puolivarjon kasvit päätyivät metsäpuutarhaan O-penkkiin ja Puolikuun penkkiin, joista postaan myöhemmin lisää. Ihanaiset aurinkoisen paikan kukkijat sen sijaan saivat paikkansa Porraspenkistä. 

Tarhasulkaneilikka "Roseus"

Mies rakensi penkille puukehikkoreunuksen samaan tyyliin kuin viereisessä Kohopenkissä. Koska uusi istutusalue on rinteessä, se porrastettiin, jotta multa pysyisi paremmin paikoillaan. Pari vuotta sitten istutettu syyshortensia oli alueen keskellä jo valmiina, mutta se meinasi jäädä vähän uutta penkkiä matalammalle, joten kaivoimme sen ylös ja kohotimme sitä. Onneksi juuripaakku oli vielä kahden nostettavissa, eikä kasvi näytä tuosta operaatiosta kärsineen. 



Elokuussa sain vihdoin viimeisetkin perennat penkkiin paikoilleen, syyskuun alussa täytin reunuksen kolot kivillä ja tällainen penkistä lopulta tuli.


Alimmassa portaassa mm. sulkaneilikka "Munot", tarhasulkaneilikka "Roseus", valkokukkainen verikurjenpolvi "Albus" ja amerikankeijunkukka "Dale´s Strain". Reunojen päälle minulla on tarkoituksena asetella vielä luonnonkiviä samaan tapaan kuin Kohopenkissä, mutta se saa odottaa, kunnes saan viimeisetkin kukkasipulit istutettua paikoilleen.

Keltainen ei kuulu puutarhassa lempiväreihini, mutta tässä penkissä on kuitenkin useita keltaisia kukkijoita yhdistettynä vaaleanpunaisen eri sävyihin. Tähän valitsemani keltakukkaiset perennat olivat sellaisia kaunottaria, etten pystynyt niitä vastustamaan. :)


Amerikankeijunkukka "Dale´s Strain"

Myskimalva "Rosea" kasvaa ylimmässä portaassa.

Tässä vielä Porraspenkin kasvilistaus:

- oshimasara ”Eversheen” (Carex oshimensis)

- keltainen lilja (Lilium)

- enkeliperhoangervo (Gillenia trifoliata)

- keltamaljakataja ”Limegrow” (Juniperus horizontalis)

- myskimalva ”Rosea” (Malva moschata)

- kultahelokki (Oenothera fructicosa ssp. glauca)

- kultatyräkki (Euphorbia epithymoides)

- kesäpikkusydän (Dicentra formosa)

- syyshortensia ”Grandiflora” (Hydrangea paniculata)

- kuolanpioni (Paeonia anomala)

- kiinanpioni ”Primevere”, ”Coral Charm”, ”Huurretta suuteleva kukka”, ”Kansas” ja Duchesse de Nemours (Paeonia lactiflora)

- punapäivänkakkara ”Garden Treasure” (Tanacetum coccineum)

- nukkapähkämö (Stachys byzantina)

- ohotanmaruna "Nana" (Artemisia schmidtiana)

- kyläkurjenpolvi "Midnight Reiter" (Geranium pratense)

- isopäivänkakkara ”Aglaia” (Leucanthemum x superbum)

- kirjolupiini ”Edelknaben” (Lupinus polyphyllus)

- isoinkarvillea (Incarvillea delavayi)

- vuorikaunokki ”Purple Heart” (Centaurea montana)

- sulkaneilikka ”Munot” (Dianthus plumarius)

- tarhasulkaneilikka ”Roseus”( Dianthus Plumarius –ryhmä)

- amerikankeijunkukka "Dale´s Strain" (Heuchera americana)

- leimurakkaus "Vesuvius" (Lychnis xarkwrightii)

- verikurjenpolvi "Albus" (Geranium sanguineum)

Keskimmäisen portaan etureunassa vuorottelevat ohotanmaruna "Nana" ja violettilehtinen kyläkurjenpolvi "Midnight Reiter".

Keskimmäisestä portaasta löytyy myös nukkapähkämöä.

Syyshortensia "Grandiflora" kukkii keskimmäisessä portaassa.

Tervetuloa uudet lukijat!
Aurinkoista viikonloppua ja hyvää alkavaa lokakuuta kaikille!

maanantai 25. syyskuuta 2017

Satoa

Sadonkorjuuaika on ihanaa! Tänä kesänä olemme päässeet nauttimaan siitä aivan eri tavalla kuin aiemmin, kun kasvatuslaatikot olivat nyt ensimmäistä kasvukautta käytössä. Lisäksi kasvihuoneemme valmistui ja vähän ehdimme saamaan sieltäkin satoa. On se vaan niin jännä, miten älyttömän hyvä mieli voi tulla oman maan antimista sadon määrästä riippumatta. Jo pari kurkunviipaletta ja salaatinlehti leivän päällä saavat hymyn huulille, kun tietää, että ne on itse kasvatettu. On ollut aivan ihanaa hakea päivittäin jotain raaka-aineita aterioille omalta pihalta. Pääasiassa sato onkin käytetty vähitellen päivittäisessä ruoanlaitossa, lukuunottamatta marjoja, tilliä ja pinaattia, joita riitti pakastimeenkin asti. Tässäpä on jonkinlaista yhteenvetoa tämän satokauden onnistumisista ja epäonnistumisista.

Istutuslaatikoissa mm. tilliä, herneitä, papuja, mangoldia, palsternakkaa, samettikukkaa, porkkanoita ja salaatteja.

Ämpäriperunat aloittivat meillä satokauden. Juhannuksesta alkaen olemmekin olleet omavaraisia perunan suhteen, sillä aina ämpärin tyhjennyttyä kylvin uudet siemenperunat tilalle. Näiden kahden ämpäriperunaerän välissä saimme perunaa osittain maatuneeseen havunneulas-/oksahakekasaan piilottamistani siemenperunoista. Jälkimmäisestä ämpäriperunasatsista olemme nyt pari viikkoa käyneet nostamassa perunaa, ja vielä on muutama perunaämpäri kasvihuoneessa jäljellä.

Avomaankurkku ”Rhensk Druv” pääsi esikasvatuksen jälkeen terassille. Yksi kylmä yö teki kuitenkin parin viikon jälkeen tuhojaan ja ainoastaan yksi taimista jäi henkiin. Kylvin ruukkuihin uusia siemeniä, jotka itivät hyvin. Tuo esikasvatettu kurkku alkoi tekemään satoa heinäkuun lopulla, suorakylvetyt elokuun loppupuolella, ja kurkkuja on riittänyt ihan hyvin.


Rukola, avomaankurkku "Rhensk Druv", tilli, nauris "Goldana", lehtisalaatti "Red Salad Bowl" ja keräsalaatti "Market Favourite"

Tomaatit ”Tiny Tim” lähtivät hyvin kasvuun, mutta  ne kärvistelivät viileiden säiden vuoksi sisällä heinäkuulle asti, kärsivät valonpuutteesta ja lomareissun aikana kuivahtivat. Siitä huolimatta saimme vähän maistiaisia. Kasvihuoneeseen päästyään tomaatit intoutuivat kukkimaan uudelleen ja pikkuisia raakileita on nyt paljon, mutta saa nähdä, miten ne ehtivät kypsyä.


Tomaatti "Tiny Tim"

Lehtisalaatti ”Red Salad Bowl” ja kesäsalaatti ”Market Favourite” tekivät runsaasti satoa koko kesän. Samoin rukola, pinaatti ja lamopinaatti kasvoivat hyvin. Mangoldia kasvatin ensimmäistä kertaa ja rakastuin siihen kerta heitolla. Sitä tulee jatkossa varmasti kylvettyä vuosittain. 

Keräsalaatti "Market Favourite", rukola, lehtisalaatti "Red Salad Bowl", avomaankurkku "Rhensk Druv"


Tilliä riitti pakastimeen asti, ja myös timjami, mäkimeirami, iisoppi, ryytisalvia ja venäläinen rakuuna viheriöivät. Talvivalkosipuli ”Alexandra” sen sijaan kasvoi huonosti, kymmenestä kynnestä ainoastaan yksi iti. Sitä haluan silti yrittää kasvattaa uudelleen.

Tilli ja silpoydinherneitä

Porkkanat ja palsternakat onnistuivat todella hyvin. Ne molemmat laitoin viime syksynä syyskylvönä, ja sama on ehdottomasti edessä myös tänä syksynä. Nauriit esikasvatin ja niistäkin satoa tuli mukavasti, osaa olivat tosin pienet madot vioittaneet. Silpoydinherneitä saimme herkutella pitkin heinä-elokuuta, ja niistä tuli lapsiemme uusi suosikkiherkku. Aina pihalta sisälle mentäessä nuorimmainen huusi ”meemeet, meemeet!”, etteivät vain herneet jäisi saamatta. Härkäpavut onnistuivat myös hyvin. Pensaspapu sen sijaan jäi kitukasvuiseksi, mutta jaksoi kuitenkin muutaman palon tuottaa.

Porkkana, mangoldi, rukola, kerä- ja lehtisalaatit


Peruna "Siikli", palsternakka, härkäpapu, mangoldi "Rhubarb Chard"

Omenapuista ”Pirja” teki kymmenisen omenaa ja myös ”Punakaneli” teki ensimmäiset omenansa. Kirsikat sen sijaan jäivät tänä vuonna saamatta. ”Latvian matala” kukki kyllä runsaasti, mutta raakileita ei tullut kuin muutama. Viime kesänä kirsikoita tuli runsaasti, joten liekö syy ollut nyt viileässä alkukesässä ja pölyttäjien puutteessa. Muut kirsikkapuut ja luumu- sekä päärynäpuut eivät meillä kukkineet vielä tänäkään kesänä. Puutarhavadelmista ”Ottawa” jaksoi kypsyttää tänä kesänä jo kolmisen litraa vadelmia, ”Muskoka”, ”Fallgold”, ”Maurin makea” ja mesivadelma ”Heisa” tekivät vain yksittäisiä marjoja. Karhunvatukka ”Sonja” teki raakileita hyvin, mutta voi olla, etteivät ne ehdi kypsyä. Myös pensasmustikoita saimme tänä kesänä jo muutaman desilitran, ensi kesänä toivottavasti taas enemmän. Metsämansikkaa tuli Sydänpolulta mukavasti, samoin puolukkaa, mesimarjoja ja jalomaaraimia edellisvuosia enemmän. Myös lakka ”Nyby” jaksoi tehdä jo kourallisen marjoja. 

Pensasmustikka "Aino"


Mesimarja


 Puna-, musta-, valko- ja viherherukoita saimme muutaman litran, enemmän taas kuin viime vuonna, joten hyvään suuntaan mennään. Karviaiset kypsyivät vasta syyskuussa ja ”Lepaan keltainen” teki vain muutamia marjoja, ”Hinnonmäen punainen” vähän paremmin.

Puna-, musta-, valko- ja viherherukat sekä pensasvadelmat "Ottawa" ja "Muskoka"

Muutoin herkut alkavat olla jo korjattu, mutta viimeiset palsternakat, maa-artisokka ja kasvihuoneessa viimeiset ämpäriperunat, avomaankurkku, lehti- ja keräsalaatit, lamopinaatti ja rukola sekä muut yrtit jatkavat vielä satokautta.

Uudenseelannin l. lamopinaatti, rukola, lehtisalaatti "Red Salad Bowl" ja keräsalaatti "Market Favourite"

Mies on ahkeroinut meille istutuslaatikkoja toiset kolme, joten ensi kesänä pääsen kasvattelemaan hyötykasveja vähän enemmän. Osa uusista kokeiltavista kasveista on jo päätetty ja siemenet hankittu. Ensi kesän kasvatussuunnitelmat alkavat jo pyöriä mielessä. Toisaalta niitä on hyvä vähän miettiäkin, sillä aion laittaa osan kasviksista taas syyskylvönä, joten niiden paikat on ainakin pohdittava huolella.
Minkälainen satovuosi sinulla oli?

Iloa syyskuun viimeisiin päiviin!

perjantai 22. syyskuuta 2017

Hämärtyvät illat

Vaikka syksyn alkaminen on toisaalta haikeaa aikaa, pidän paljon sen mukanaan tuomista hämärtyvistä illoista. Meillä ulkovalaistus on vielä pahasti keskeneräinen. Olemme tehneet vasta lähinnä hataria suunnitelmia, mutta niissä on vielä varaa muutoksiinkin. Lisää valaistusta kaipaisin etenkin terassin eri osille ja lisäksi tunnelma- ja korostusvaloja istutusalueille. Aurinkokennovaloilla ja lyhdyillä saa helposti ja nopeasti tunnelmallisen valaistuksen aikaan, mutta toiveissa olisi myös ihan kunnon pihavalot. Tällä hetkellä pihavalot löytyvät Rinnepenkeistä ja yksi valonheitin valaisee metsäpuutarhan reunassa kasvavaa suurta koivua. Tässä joitakin kuvia tämänhetkisistä valaistusratkaisuistamme.

Näkymä terassin portaiden yläpäästä. Vasemmalla ruukkupuutarhaa ja mm. tuoksuhernettä, oikealla kivikkokasvialue.

Maisemat ulkoporealtaan luota.

Rinnepenkeissä aurinkokennovalot valaisevat mm. lamohietakirsikkan ja hopeahärkin lehtiä.

Myös tuiviot ja luonnonkivet on valaistu aurinkokennovaloilla Rinnepenkeissä.

Kohdevalo nuotiopaikan läheisyydessä.

Sydänpolulla kivenmuotoiset aurinkokennovalot loistavat pimeässä.

Talo ja Rinnepenkit nurmikentältä päin. Portaiden alapäässä olevien luonnonkivipylväiden ympärille on yleensä syksyisin laitettu valosarjat, jotka ovat tänä vuonna vielä virittämättä. Lisäksi pylväiden päällä poltetaan usein viikonloppuisin roihuja.


Minkälaisia valaistusratkaisuja sinulla on puutarhassasi?

Tunnelmallista viikonloppua!

maanantai 18. syyskuuta 2017

Karvakorvan terveiset

Huomasin tässä blogiani selatessani, että koiramme Rolf on jäänyt esittelypostauksen jälkeen kokonaan huomiotta. Niinpä päätin nyt korjata asian ja omistaa tämän postauksen nelijalkaiselle ystävällemme. 



Rolf rakastaa pihalla oloa, ja heti sinne päästyään se juoksee ensin kunniakierroksen koko puutarhan ympäri ja sen jälkeen poukkoilee sinne tänne hullunlailla. Se osaa kuitenkin hienosti väistellä istutusalueita eikä se ole tehnyt lainkaan tuhoja puutarhassamme, päinvastoin jänikset ja irrallaan kulkevat kissat tuntuvat pysyvän aina muutaman päivän poissa Rolfin puutarhavierailun jälkeen.








Alkulämmittelyn jälkeen on yleensä aika leikkiä. Rolf tykkää noutaa, joten usein sille heitelläänkin rengasta, jonka se joko tuo tai vie mennessään. Kun leikit on leikitty, koira vetäytyy lepäämään ja tarkkailemaan muiden touhuja ison pihlajan alle, jossa sillä on myös vesikippo. Kesäisin Rolf tykkää köllötellä ja piehtaroida nurmella, mutta syksyn ja sadekelien tultua sen into ulkoilla vähenee. Talvisin se innostuu lumesta ja tykkää juosta paksussakin hangessa, jonka jälkeen on kiva syödä lunta ja juosta sitten taas lisää.



Rolf on utelias, iloinen ja innokas tekemään tuttavuutta, ja se tulee ihanasti toimeen lastenkin kanssa. Se tietää, että vanhimman lapsen kanssa voi leikkiä jo vähän raisummin, mutta taaperon kanssa täytyy olla varovaisempi. 



Iloiset terveiset Rolfilta ja rapsutuksia eläinystäville!

perjantai 15. syyskuuta 2017

Kaaripenkin syksyä

Kaaripenkki kukkii vielä ihanasti, ja kun katselee vain lähikuvia, voisi ihan hyvin kuvitella vielä olevan kesä. Vai mitä mieltä olet?

Morsiusharso

Vasemmalla takana punaväriminttu, sitten valkoinen myskimalva, nupussa oleva syysleimu "Laura", sen takana pikkusyreeni "Palibin" ja edessä avautumassa olevat punatähkät, joista oikealle väriminttu "Fireball", puulilja "Pink Palace", pallerolaukka ja pionit. Pallerolaukan edessä kasvaa morsiusharsoa ja aivan eturivin täyttävät kuunlijat, joista osa on vielä kukassa.

Luulin, että pallerolaukka kukkisi samoihin aikoihin ukkolaukan kanssa. Tämä myöhäinen ajankohta on kuitenkin itse asiassa parempi, sillä sen söpöt pikkupallot ovat hauska piristys pionien lehtien seassa.

Puulilja "Pink Palace" ja väriminttu "Fireball", jossa on myös kaunis herukkaperhonen vierailemassa.

Pikkusyreeni "Palibin" kukkii tänä vuonna ihmeen myöhään.

Punatähkä

Punaväriminttu houkuttelee pölyttäjiä.

Toivottavasti vähän erikoisen kesän jälkeen saisimme aurinkoisen ja suhteellisen lämpimän syksyn. Jos säät suosivat, nämä eivät jäisikään puutarhamme viimeisiksi kukkijoiksi, sillä monet kasvit ovat vielä nupussa. Nähtäväksi jää, ehtivätkö ne kukkia.

Ihanaa viikonloppua!

maanantai 11. syyskuuta 2017

Alkusyksyn kukkijoita



Tänä kesänä monen kasvin kukinta on meilläkin ollut selkeästi myöhässä, ja osan kohdalla olen saanut odottaa ja miettiä, ehtivätkö ne kukkaan ollenkaan. Suurin osa onneksi kerkesi, vaikkakin kovin myöhään, ja kukinta jäänee siksi tavallista lyhyemmäksi. Mm. punatähkä alkoi loistaa violettina vasta syyskuun alussa, samoin pikkusyreeni. Myös monet liljat ja kärhöt avasivat nuppunsa vasta silloin, syysleimut antavat edelleen odottaa itseään. Kirjoangervokin oli selkeästi normaalista aikataulustaan myöhässä. Syyskimikki ja henrynköynnöskuusama eivät ehtineet kukkaan lainkaan, eivät myöskään miekkaliljat ja kosmoskukka. Myös ruotsinköynnöskuusaman nuput odottavat vielä avautumista, joka taitaa jäädä vain haaveeksi. Tässä puutarhamme tämän kasvukauden viimeisiä kukkijoita.



Kirjoangervo "Genpei" tuo väriä Pensasryhmään.

Kirjoangervo "Genpei", vasemmalla alhaalla grönlanninhanhikki "Nuuk" ja taustalla lumipalloheisi "Pohjanneito"

Pensasryhmässä etualalla oleva mahonia alkaa värjätä osaa lehdistään jo kirkkaanpunaiseksi. Kukintavuorossa kirjoangervon lisäksi on pensashanhikki "Pink Paradise". Terassin laidalla neilikkaruusut "Pink Grootendorst" kukkivat runsaasti ja uusia nuppujakin on vielä hurjan paljon.

Neilikkaruusu "Pink Grootendorst"

Mustilanhortensia kasvaa yksittäispensaana puutarhan laidalla.

Herukkakaaren toisessa päässä olevassa kivirenkaassa kasvavat tarhapäivänliljat "Stella d´Oro" ja "Sammy Russell".

Tarhapäivänlilja "Sammy Russell"

O-penkin sinipiikkiputki ei ainakaan vielä näytä kovin siniseltä.

Kolmiopenkissä kukkivat kuunliljat, nepalinhanhikki, ystävältä saamani matala jaloangervo, espanjankurjenpolvi "Wargrave Pink" ja viimeiset siperianunikot sekä rohtosormustinkukat. Jaloangervot "Bumalda" ja "Younique" ovat vielä nupussa.

Nepalinhanhikki

Yllättävän monet kasvit ovat vielä kukassa ja kaunista katseltavaa löytyy useasta paikasta. Lisäksi osa kasveista alkaa jo pukeutua värikkääseen syysasuunsa. Erityisesti Kaaripenkissä on paljon ihania alkusyksyn kukkijoita, joista teen myöhemmin vielä oman postauksensa. Mitkä ovat Sinun suosikkejasi alkusyksyn kukkijoista?

Mukavaa uutta viikkoa, sateisesta sääennusteesta huolimatta!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...