tiistai 31. tammikuuta 2017

Sateenkaaria ja variksia

Kävimme viime lauantai-aamuna kävelyllä kotimme lähiympäristössä. Ulkona oli pikkupakkasta, mutta taivaalla hehkui sateenkaari. Itse en ole koskaan aiemmin nähnyt talvella sateenkaarta. Haloilmiöt sen sijaan ovat tänäkin talvena monesti loistaneet taivaalla. Sateenkaari taitaakin olla talvella melko harvinainen ilmiö, ja siitä oli juttua myös Savon Sanomissa 29.1.2017. Onneksi sattui kamera kävelylle mukaan!





Laitan tähän samaan postaukseen vielä kuvan variksista, jotka viikonloppuna kuoriutuivat kartongista Pihabongauksen innostamina ja lehahtivat lentelemään lapsiemme leikkihuoneen oveen.



Näiden kuvien myötä iloista alkanutta viikkoa kaikille!

lauantai 28. tammikuuta 2017

Pihabongaus 2017

Olemme osallistuneet Pihabongaukseen jo muutamana vuotena peräkkäin, joten tänäkin vuonna se oli merkattu kalenteriin jo hyvissä ajoin, ettei se vain pääsisi unohtumaan. Lapsemmekin, vaikka ovatkin vielä pieniä, tykkäävät lintujen katselusta, ja käymme esim. keväisin ja kesäisin kiertelemässä lähialueiden lintutorneja koko perheen voimin. Näillä retkillä nuorin matkustaa vielä rintarepussa ja keskimmäinen kantorinkassa, vanhin jaksaa jo muutaman kilometrin matkan taivaltaa, kunhan mielenkiintoista nähtävää ja lepo- ja evästaukoja löytyy reitin varrelta. Seurailemme lintulaudalla ja puutarhassamme käyviä lintuja lähes päivittäin, joten siinä suhteessa Pihabongaus-päivä ei paljon muista päivistä poikkea muutoin, kuin että silloin kirjaamme havaintomme ylös. Lisätietoa Pihabongaus-tapahtumasta löydät BirdLife Suomen -sivuilta.

Tarkkailimme lintuja tänään kotimme ympäristössä klo 9-10. Näimme tunnin aikana yhteensä kaksitoista tali-, kahdeksan sini-, kaksi hömö- ja kolme kuusitiaista, kaksi viherpeippoa, kuusi harakkaa, yhden variksen ja kaksikymmentäneljä kesykyyhkyä. Tässä vielä joitakin kuvia puutarhamme lintuvieraista.

Talitiaiset ryhtyivät poseeraamaan kameralle.



Sinitiaisten herkkua ovat talipallot.

Hömötiainen miettii, kehtaisiko tuosta maistaa.

Viherpeippo on ruokailunkin ajan jatkuvasti valppaana.

Osallistutko Sinä Pihabongaukseen? Jos kiinnostuit tapahtumasta, mutta et vielä ole osallistunut, niin huomennakin ehtii! :)

keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Puutarhaseura

Olen parin vuoden aikana jo useampaan kertaan ajatellut liittyä paikallisen puutarhaseuran jäseneksi. Jotenkin se on kuitenkin aina jäänyt. Juuri sillä kyseisellä hetkellä en ole ehtinyt tai jostain syystä voinut liittymisilmoitusta täyttää ja sitten olen taas unohtanut koko asian joksikin aikaa. Luen Kotipuutarha-lehteä ja nyt viimeisimmässä numerossa huomasin ilmoituksen, että sen vuosimaksusta saa puutarhayhdistyksen jäsenetuna alennusta. Toki muitakin alennuksia puutarhaseuran jäsenille on tarjolla, mutta sitäkin tärkeämpänä kuitenkin vertaiskontakteja, kursseja, koulutuksia, puutarhatapaamisia ja kaikkea muuta mukavaa. Niinpä jälleen kaivoin esille paikallisen puutarhaseuran internet-sivut. Tällä kertaa ehdin käydä ne ajan kanssa läpi ja vihdoinkin myös liittyä jäseneksi. Jäsenpostia odotellessa... :)





Oletko Sinä jonkin puutarhaseuran jäsen?

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Sipulikukkien (ja kevään!) odotusta

Viime syksynä noin 15 kg kukkasipuleita muutti puutarhaamme mullan alle uinumaan ja odottamaan kevään lämpöä, valoa ja kasvun ihmettä. Kuvat otin alkuperäisen istutussuunnitelmani mukaisesti kukkapenkeittäin. Muutin kuitenkin suunnitelmia joidenkin penkkien osalta kesken istutusurakan, joten osasta kuvista saattaa puuttua jotakin ja toisissa olla jotain ylimääräistä. Lisäksi joitakin viime hetken hankintoja puuttuu kuvista kokonaan, esim. keltareunapikarililja. Näitä kukkia pitäisi keväällä nousta kukkapenkeistämme:

Kohopenkki
- tulppaanit mm. Punainen Darwin, Cartouche, Finola ja muita vaaleanpunaisia, valkoisia, puna-valkoisia ja violetteja tulppaaneja
- narsissi Bridal Crown
- vaaleanpunainen ja valkoinen espanjansinililja





Kaaripenkki
- ukkolaukka
- pallerolaukka
- kelta-punaiset ja punaiset tulppaanit
- kevätkurjenmiekka
- sinitähtihyasintti
- vaaleanpunaiset, valkoiset ja siniset isokevättähdet
- englanninsinililja





Kaaripenkin valikoima näyttää hyvinkin kirjavalta, mutta penkki on leveä ja puna-keltaiset sävyt ovat toisessa päässä, siniset toisessa. Lisäksi sinisten sipulikukkien kukinta on yleensä ollut jo loppumassa, kun keltaiset ja punaiset vasta alkavat availla nuppujaan.

Suunnikas
- violetit ja valkoiset ukkolaukat
- kirjopikarililja
- turkinlumikello



Kolmiopenkki
- keltaiset, kelta-punaiset ja valkoiset tulppaanit
- tarhakoiranhammas
- rusokoiranhammas
- oregoninkoiranhammas
- keltareunapikarililja
- vaaleamunkinhuppu





Penkki
- tulppaanit Sunshine Club ja Antoinette ja keltaisia tulppaaneja



Lisäksi laitoin lasten kanssa yhteen ruukkuun helmililjoja, toiseen sinisiä isokevättähtiä. Ruukuille kaivoimme istutuslaatikkoon sopivat kolot ja peittelimme ne sinne. Kahteen kivirenkaaseen laitoin ihan viime hetkillä keltaisia tulppaaneja ja jotain pikkusipuleita, mutta en enää millään muista, mitä ne olivat. Niistä ei tullut silloin enää otettua kuvia, enkä näköjään kirjannut niitä mihinkään ylös... Ehkä asia selviää muutaman kuukauden kuluttua, jos sipulit itävät!

Keltaiset kukat ovat aiemmin olleet puutarhassamme selkeänä vähemmistönä, mutta viime syksynä tuli hankittua yllättävän paljon keltaisia sipulikukkia. Niin sitä mieli muuttuu. :)
Onko Sinulla jotain suosikki- tai inhokkiväriä puutarhassa?

torstai 19. tammikuuta 2017

Valoa pimeyteen

Päivän pituus on täällä nyt vähän yli 6 tuntia, aurinko nousee n. klo 9.15 ja laskee n. klo 15.30. Pimeää aikaa vielä riittääkin yllin kyllin. Itse kaipaan pimeyteen valoa ja kauneutta. Ne piristävät  mieltä ja auttavat jaksamaan kevääseen, jolloin aurinkokin jo näyttäytyy taivaalla kauemmin. Monet laittavat ulos "jouluvalot" juuri ennen joulua ja poistavat ne heti joulun jälkeen tai viimeistään loppiaisena. Meillä laitetaan "talvivalot" usein jo marraskuussa tuomaan valoa ja loistetta pimeyteen ja annetaan niiden ilahduttaa ulkona aina helmi-maaliskuuhun saakka. Lisäksi etenkin viikonloppuisin ja muina "erityisinä" päivinä, kuten itsenäisyyspäivänä, jouluna, uutena vuotena tai perheen omina juhlapäivinä, sytytämme kynttilöitä lyhtyihin ja poltamme ulkotulia.

Etupihalla olemme koristaneet kaksi riippahernepensasta ulkovalosarjoilla. Pilarikatajat ovat koristeellisia ilman valojakin valkean lumikuorrutteen alla.



Etupihalla poltamme ulkotulia silloin tällöin ihan sellaisenaan hangessa sisääntuloväylän reunoilla.



Takapihan puolella terassilla loistavat ulkovalosarjat ruukuissa kasvavissa tuijissa. Kynttilälyhtyjä on mm. terassilla ja viereisen portaikon tasanteella.









Portaikon alapuolella molemmin puolin on pienistä luonnonkivistä ja jänisverkosta tehdyt kivipylväät, joissa on päällä keskellä upotettuna pylvään halkaisijaa n. 10 cm pienempi, pyöreä betonilaatta. Kesäisin laatan ja siten myös pylvään päällä on yleensä isot, pyöreät luonnonkivet, vaihtoehtoisesti siinä voisi pitää myös kukkaruukkuja. Talvisin kuitenkin poltamme ulkotulia pylväiden päällä. Lisäksi ulkovalosarjat kiertävät näitä pylväitä. Meillä on takapihalla Rinnepenkissä portaikon molemmin puolin valaisimet ja lisäksi löytyy kohdevalo, joka valaisee nuotiopaikan ympärillä olevia koivuja. Niitä pidämme päällä yleensä joka ilta. Näissä kuvissa valot ovat kuitenkin pois päältä, jotta ulkotulien, kynttilöiden ja valosarjojen loiste pääsisi paremmin oikeuksiinsa. Kuva puutarhamme ulko- ja kohdevaloista löytyy täältä, jos haluat käydä vilkaisemassa.





Onko Sinulla vielä talvivalot koristamassa pihaasi tai puutarhaasi?
Valoisaa ja tunnelmallista tammikuuta!

maanantai 16. tammikuuta 2017

Hyttyspöllö

Puutarhamme rajautuu metsään, jonka takana on vähän matkan päässä järvi. Kesäisin puutarhassamme iniseekin usein runsaasti hyttysiä. Viime kesänä näitä pistäjiä oli ihan siedettävissä määrin, mutta sitä edellisenä niitä oli riesaksi asti, erityisesti iltaisin, jolloin terassilla istuskelu sai ikäviä piirteitä pikkuisten verenimijöiden surratessa ympärillä. Toki pitkähihaisia paitoja ja pitkiä housuja käyttämällä välttyy pistoilta, mutta ei niissä viitsisi koko kesää kulkea. Viime kesänä hankimme ThermaCELL-hyttyskarkottimen, joka vaikutti kyllä ihan toimivalta ratkaisulta. Olemme toisinaan poltelleet myös hyttyssavuja, mutta emme ole kuitenkaan löytäneet sellaista kivaa ja nättiä tapaa siihen.

Puutarhaostoksethan eivät katso aikaa, ja mukavia hankintoja kesää varten voi tehdä vaikka keskellä talvea. Kävimme perheen kanssa lomailemassa Vuokatissa ja löysin sieltä eräästä myymälästä tämän aivan ihastuttavan hyttyspöllön. Pöllön voi laittaa roikkumaan haluamalleen paikalle, ja hyttyssavukierre palaa turvallisesti ja kauniisti sen sisällä. Savu leviää pöllössä olevista rei´ístä tasaisesti ympäristöön.








Hyttyspöllöä voi käyttää myös kynttilälyhtynä, joten jos hyttyssavua ei siinä tulekaan polteltua, niin joka tapauksessa sille löytyy käyttöä! Kesää odotellessa... :)

perjantai 13. tammikuuta 2017

Neljä kuvaa vuodesta

Sain tämän hauskan haasteen sekä Navettapiialta Navettapiian Puuhamaa -blogista että Anneli A.:lta Pihakuiskaajan puutarha -blogista, kiitos teille! Olen katsellut teidän muiden kuvia tähän haasteeseen liittyen, ja monella neljä vuodenaikakuvaa ovat kaikki olleet samasta puutarhan kohdasta, vaikka kai se ei ollutkaan pakollista. On kuitenkin ollut mielenkiintoista nähdä tietyn paikan muutos vuodenkierron aikana. Yritin itsekin etsiä kuvia samasta kohdasta ja kuvakulmasta eri vuodenaikoina, mutta harmikseni niitä ei juuri löytynyt. Halusin kuitenkin kuvien olevan samasta istutusalueesta, joten päädyin valitsemaan seuraavat kuvat Kaaripenkistä. Kuvat ovat samasta kohdasta, mutta hyvinkin eri kuvakulmista.

Kaaripenkin tämän reunan kevään aloittavat isokevättähdet, jotka ovat hienosti levinneet muutaman vuoden aikana yhtenäiseksi kukkamereksi.

15.5.2016

Kesällä samassa kohdassa kukkivat loistosalvia ja loistotädyke, taustalla myös kurjenpolvet ja ystävältä taimivaihdossa saatu kirkkaanpunainen väriminttu. Värililja "Mapira" vasta kypsyttelee nuppujaan. 

14.7.2016

Syyskuun alussa värililja "Mapira" alkaa jo pudotella terälehtiään. Väriminttu ja loistosalvia kukkivat edelleen. Kaaripenkin takareuna rajautuu Kivimuuriin, ja kuvassa taka-alalla siintää metsään rajoittuva Sydänpolku.

1.9.2016

Talvella jäljellä ovat enää valkeasta hangesta sitkeästi törröttävät värimintut. Muut kasvit Kaaripenkin tässä päädyssä on joko syksyllä leikattu tai ne ovat peittyneet talven aikana lumen alle.

18.12.2016

Vaikka en nyt samasta kuvakulmasta otettuja kuvia löytänytkään, oli silti mielenkiintoista käydä läpi yhden puutarhanosan muutos vuodenkierron aikana. Tämän haasteen innoittamana aion kuitenkin jatkossa kuvata puutarhaamme tietyistä kohdista samoista kuvakulmista säännöllisin väliajoin. Saapa loppuvuodesta nähdä, mitä olen saanut  aikaiseksi! :)

Haluan laittaa tämän haasteen edelleen kiertämään ja haastan mukaan 
savea ja papuja ihanasta ja monipuolisesta savea ja papuja -kasvimaablogista,
Titan valtavasti ruusutietoutta ja kaikkea muutakin mukavaa sisältävästä Unelmia ruusuista -blogista, 
Seitan aivan uskomattoman upeita valokuvia esittelevästä Seita-blogista
ja Kurjenkellon yksinkertaisesti ihastuttavasta Pienen pihan suuria unelmia -blogista.

Tässä vielä haasteen alkuperäinen ohje Kivipellon Sailalta 
Postaukseen toivoisin neljä kuvaa, jotka on otettu eri vuodenaikoina.
Mukana voi olla uusia ja vanhoja sekä jo julkaistuja kuvia.
Mukaan voisi haastaa neljä blogiystävää.
Haasteeseen voi vastata, jos haaste tuntuu hyvältä.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Talventörröttäjiä

Lumen tasaisen valkeuden rikkovat pystyyn jääneet perennat ja muut talventörröttäjät ovat mielestäni omalla tavallaan hyvin kauniita. Harvoin vain tulee lähdetyksi varta vasten niitä katselemaan, koska osa puutarhastamme pysyy yleensä talven ajan "koskemattomana". Yleensä kulkeminen talven aikana painottuu etupihalle, pulkkamäen ympäristöön talon päätyyn ja nuotiopaikan luo. Esimerkiksi Sydänpolun luo emme yleensä edes raivaa kulkuväylää hankeen. Nyt kävin kuitenkin kahlaamassa sielläkin kierroksen kameran kanssa ja tässä on kuvaustuokioni tuloksia:

Tarhalyhtykärhö "Princess Kate" ei ehtinyt syksyllä avata kaikkia nuppujaan.


Mustilanhortensian kuihtuneet kukinnot nuokkuvat lumihunnun alla.


Keijunruusun punainen kiulukka pilkistää hangesta.


Kuuran koristelemat kiinankeltakärhön siemenhahtuvat.


Aurinkonauhukset ovat uhmanneet tuulia ja lumipyryjä ja seisovat sinnikkäästi pystyssä.


Punatähkä muistuttaa näin talvella melkoisesti aurinkonauhusta.


Väriminttujen ulkoasu on runsaampi lehtineen ja haarautuneine varsineen.


Kiertäessäni puutarhaa kameran kanssa "sillä silmällä" ihan yllätyin itse siitä, kuinka paljon kauniita yksityiskohtia sieltä löytyikään. Pitäisi käydä useamminkin katselemassa sitä lumisessa asussaan. Miltä Sinun talvinen puutarhasi näyttää?

sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Talvinen puutarha

Talvella puutarha muuttuu aivan toisenlaiseksi sen pukeutuessa lumeen ja jäähän. Lumen alta piirtyvät pehmeät muodot vihjaavat alla piilevästä elämästä, ja esimerkiksi ikivihreiden kasvien ja koristeellisten, kauniinväristen  runkojen ja oksien merkitys korostuu. Myös pystyyn jätetyt perennat ja muut talventörrröttäjät luovat mielenkiintoista vaihtelua valkeuteen. 


Callunat koristavat ruukuissa etuoven portaikkoa.


Etupihan riippahernepensaiden vänkyrät oksat ovat koristeelliset hennon lumipeitteen alla.


Kuuran peittämä luiskan kaide Rinnepenkin ja isotuomipihlaja-aidan välissä.


Purppuraheisiangervo "Lady in Red":n oksat muodostavat hangesta nousevia kaaria.


Hyönteishotelli näyttää jääneen aikalailla tyhjilleen täksi talveksi.


Huurteiset pihlajat ja koivut kurottelevat kohti kuulasta sinitaivasta.


Sydänpolun varrella lumen alla piileksivät mm. alppiruusut, kapealehtikalmia ja suokukka.


Sydänpolun alueella on jos jonkinmoista verkkoa suojaamassa mm. hedelmäpuita ja atsaleoja jänistuhoilta.


Jänis on käynyt kiertelemässä puutarhassa, mutta ainakaan tällä reissulla ei pitkäkorva löytänyt syötävää. Ehkä lähimetsässä sillä on parempi onni...


Tähän postaukseen kertyi kuvia jo sen verran paljon, että säästän valokuvat ihanista talventörröttäjistäni seuraavaa postausta varten. :)
Mukavaa talvista päivää Sinulle!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...