Omavaraisuusasiat ovat nykyisin esillä monessa paikassa, ja sen kannustamana aloin itsekin pohtia meidän omavaraisuuttamme. Olen aiemmin ajatellut sen olevan kohdallamme kovin vähäistä, ja ihaillut heitä, jotka varastoivat perunoita ja juureksia talven varalle ja tekevät kellarin täyteen erilaisia säilykkeitä, hilloja, mehuja yms. Alettuani kuitenkin miettiä asiaa tarkemmin yllätyin siitä, kuinka monessa asiassa viime vuonna lopulta olimmekaan omavaraisia. Hyötykasveista suurimman osan kohdalla omavaraisuutta riitti vain satokauden ajaksi, mutta hämmästyttävän monen kohdalla sato piisaakin koko vuodeksi, mitä en olisi tullut ajatelleeksi ilman tätä tekemääni listausta.
Tässäpä omavaraisuuspohdintojani viime vuoden osalta:
- kurkku: Kasvihuone- ja avomaankurkkujen sato riitti heinä-syyskuulle perheemme tarpeisiin. Omavaraisuusaika 3kk.
-
mangoldi: Mangoldia söimme runsaasti koko kesän ja alkusyksyn. Syksyllä korjasin lopun sadon, paistoin pilkotut mangoldit ja pakastin annospusseissa. Niistä on jo monet lettutaikinat ja lisukehöystöt tehty, mutta mangoldia on pakastimessa silti riittävästi kesään asti. Omavaraisuusaika 12kk.
|
Retikka 'Musta Pyöreä', sipuli, ämpäriperuna 'Blue Kongo' ja mangoldi 'Bright Lights' |
- vesimeloni: Vesimelonista saimme vain maistiaisia parin melonin verran. Meillä lapset rakastavat vesimeloneja, joten niitä tulee ostettua kaupasta melko usein.
- salaatti ja rukola: Istutuslaatikoissa kasvattamani salaatit riittivät viisihenkisen perheemme tarpeisiin kesän ajaksi. Omavaraisuusaika 3-4kk.
- pinaatti: Pinaatti kasvoi viime kesänäkin mukavasti. Sitä riitti salaatteihin ja lettuihin kesällä, mutta myös ryöpättynä pakastimeen, ja näillä näkymin sitä piisaa seuraavaan satokauteen asti. Omavaraisuusaika 12kk.
- kukkakaali: Kukkakaalin suhteen saimme tyytyä vain yhteen kaaliin, joten sen suhteen omavaraisuudesta ei ole puhettakaan. Kukkakaalia meillä kuluu paljon, sillä sitä syödään viikoittain.
-
kurpitsa: Kurpitsasato oli viime kesänä runsas, minkä vuoksi sitä syötiinkin loppukesällä ja syksyllä melkein kyllästymiseen asti niin keitoissa, uunissa kypsennettynä kuin padoissakin. Jonkin verran sitä pakastinkin valmiiksi kypsennettynä eikä kurpitsaa tarvitse ostaa ennen ensi kesää. Omavaraisuusaika 12kk.
|
Jättikurpitsa |
- ananaskirsikka: Ananaskirsikoita emme ole koskaan ostaneet kaupasta, ja pääsimme maistamaan niitä ensimmäistä kertaa viime vuoden loppupuolella. Sato ei ollut suuri, mutta emme todennäköisesti ole ananaskirsikoita myöskään kaupasta ostamassa, joten käytännössä senkin suhteen olimme omavaraisia.
- kyssäkaali: Kyssäkaaliin rakastuimme viime kesänä, vaikkakin omaa satoa riitti vain kuukaudeksi. Sekään ei ole aiemmin kuulunut ruokaostoksiemme joukkoon, mutta nyt kuuluu. Omavaraisuusaika 1kk.
- mukulaselleri: Mukulasellereitä kasvatin vain muutamia ja ne päätyivät suoraan lautaselle. Omavaraisuusaika 2kk.
-
nauris: Nauriit ovat itsekasvattamistamme juureksista suosikkilistamme kärkipaikoilla. Omavaraisuusaika 2kk.
|
Rukola, tilli, salaatteja, avomaankurkku 'Rhensk Druv', nauris 'Goldana' |
- mansikka: Kesän mansikat saimme Sydänpolulla maanpeitekasvina kasvavista metsämansikoista ja Liljarinteen kuukausimansikoista. Kuitenkin 10kg puutarhamansikoita ostimme talven varalle pakastimeen. Omavaraisuusaika 2kk.
- sipuli: Kesällä pikkusipuleita tulee meillä syötyä lähes päivittäin niin raakana salaateissa kuin kypsennettynäkin. Kesän ajan olimme sipuleiden suhteen melko pitkälle omavaraisia, muutama nippu täytyi silloin tällöin ostaa. Varastoitavaksi sipuleita ei kuitenkaan riittänyt. Omavaraisuusaika 2kk.
- valkosipuli: Valkosipulit onnistuivat viime kesänä paremmin kuin edellisenä ja jonkin verran niitä jäi myös talven varalle. Omavaraisuusaika 3kk.
- peruna: Perunat kasvatimme jälleen ämpäreissä, ja aina nostettuani edelliset laitoin uudet siemenperunat. Yhteensä saimme kolme perunasatoa. Omavaraisuusaika 2kk.
- maissi: Maissia saimme kasvihuoneesta joitakin tähkiä. Maissia meillä kuitenkin syödään vuoden ympäri, joten jäimme kauas minkään asteisesta omavaraisuudesta.
- papu: Pavut epäonnistuivat viime kesänä ja niistä riitti lähinnä vain maistiaisia. Papuja onkin täytynyt ostaa pitkin syksyä ja talvea.
- herne: Silpoydinherneet päätyivät suoraan suuhun, pakastimeen tai kuivattavaksi asti niitä ei jäänyt, vaan niitäkin tuodaan kaupasta kotiin säännöllisesti. Omavaraisuusaika 2kk.
- porkkana: Porkkanasato oli viime vuonna hyvä. Omavaraisuusaika 3-4kk.
- retikka: Retikkaa emme osta kaupasta, vaikka se osoittautuikin viime kesänä todella maukkaaksi. Varastoitavaksi asti sitä ei jäänyt, mutta silti sen suhteen olimme käytännössä omavaraisia, sillä ostoslistalla sitä ei ole.
- palsternakka: Palsternakat onnistuivat todella hyvin. Omavaraisuusaika 10kk.
- tomaatti: Omia tomaatteja riitti kesäksi ja alkusyksyksi, mutta säilöntään tms. niitä ei jäänyt. Omavaraisuusaika 3kk.
- chili: Chilejä meillä oli viime kesänä kasvamassa paljon ja niitä käytimme tuoreeltaan, mutta myös pakastimme ja kuivasimme. Chilivarastomme riittävät ensi kesään. Omavaraisuusaika 12kk.
-
paprika: Paprikoita tuli lopulta melko vähän verrattuna siihen, kuinka paljon taimia oli. Suurin osa meni suoraan lautaselle, mutta syksyn viimeisimmät kuivasin ja jauhoin. Tuoretta paprikaa riitti vain hetkeksi, paprikajauhe kesti helmikuulle. Omavaraisuusaika 1kk.
|
Viimeinen chilisato kasvihuoneesta |
- basilika: Basilikaa minulla oli kasvamassa isossa ruukussa, mutta eipä se riittänyt mihinkään. Kuivattavaksi ei jäänyt yhtään, ja ainakin siinä aion petrata tänä vuonna. Omavaraisuusaika 3kk.
- minttu: Minttuja jäi runsaasti kuivattavaksi asti, vaikka niitä käytimme tuoreeltaankin. Omavaraisuusaika 12kk.
- rakuuna: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- timjami: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- sitruunamelissa: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- iisoppi: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- raparperi: Raparperisato oli hyvä ja pakastimessakin sitä on vielä runsaasti. Omavaraisuusaika 12kk.
- omena: Omenoilla herkuttelimme tuoreeltaan ja pakastimeen ja soseeksikin niitä päätyi hyvä määrä. Sose riittänee kesään asti. Tuoreita omenoita olemme kuitenkin ostaneet pitkin syksyä ja talvea. Omavaraisuusaika 3kk.
-
kirsikka: Kirsikkasato jäi huonoksi viime vuonna eikä niiden kohdalla omavaraisuudesta juuri voi puhua.
|
Kirsikka 'Latvian matala' |
- herukat: Puna-, valko-, viher- ja mustaherukoita tuli enemmän kuin aiempina vuosina ja niitä on pakastimessa vielä useita litroja. Omavaraisuusaika 12kk.
- vadelma: Vadelmasato oli kohtalainen. Omilla vadelmilla olemme kuitenkin tähän asti pärjänneet ja vähän niitä on vielä pakastimessakin jäljellä. Omavaraisuusaika 10kk.
- karviainen: Karviaissato jäi viime vuonna huonoksi, vaikka niitä vähän pakastimeen päätyikin. Niitä emme kuitenkaan osta mistään, joten olemme periaatteessa omavaraisia niidenkin suhteen koko vuoden.
- lakka: Lakkoja tuli muutamia lähinnä naposteltavaksi, joten niiden suhteen omavaraisuudesta olemme todella kaukana.
- mesimarja: Näitä tuli mukavasti. Omavaraisuusaika 12kk.
- jalomaarain: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- mustikka: Pensasmustikkapuskamme ovat vielä nuoria ja satokin on sen mukainen. Pensasmustikat häviävät puskista suoraan suuhun. Metsästä keräsimme mustikoita kuitenkin vuoden tarpeiksi.
-
hunaja: Ensimmäinen mehiläistarhauskesämme onnistui hyvin ja hunajaa tuli kivasti. Omavaraisuusaika 12kk.
|
Omaa hunajaa |
Tähän listaukseen aion palata vuoden kuluttua ja verrata sitä tämän vuoden omavaraisuusasteeseemme. Tavoitteenani olisi, että tänä vuonna olisimme taas hieman omavaraisempia kuin edellisenä. Saa nähdä, miten siinä onnistumme. :) Oletko sinä miettinyt omavaraisuusasioita?
Iloista viikonloppua!