maanantai 31. elokuuta 2020

Väriminttuja

Värimintut kuuluvat loppukesän suosikkikukkijoideni joukkoon. Tykkään niiden helppohoitoisuudesta ja näyttävyydestä. Niistä saa jo lyhyessä ajassa reheviä kasvustoja, mutta toisaalta ainakin punaväriminttua joudun jo pitämään kurissakin, ettei se leviä liiaksi. Ne houkuttelevat myös mm. kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia, joten niiden luota löytyykin kukinta-aikaan usein mielenkiintoista seurattavaa, kun pörriäiset ovat ruoanhakureissulla. Meillä väriminttuja on tällä hetkellä neljää erilaista. Valkoisesta värimintusta haaveilen, ja toivon sellaisen tulevan vielä joskus taimiostoksilla vastaan.

Räiskyvä punaväriminttu kukkii Kaaripenkissä.

Sen takana ensimmäiset nuppunsa avaa pian syysleimu 'Laura'.

Punavärimintulla on kaverina myös mm. jalokurjenpolvi 'Orion'.

Kaaripenkin alkusyksyn kaunottariin kuuluu myös väriminttu 'Fireball'.

Matalan punavärimintun 'Balmy Lilac' kukinta jäi minulta melkein huomamaatta. Se on jo pari vuotta ollut valeistutuksessa suklaakirsikan 'Chokoladnaja' alla ja sinne se taitaa jäädä vielä tulevankin talven yli.

Liljarinteessä kasvava väriminttu 'Blaustrumpf' on minusta todella kauniin sävyinen ja kivaa vaihtelua puutarhamme väriminttujen muutoin niin punaiseen värimaailmaan.
 
Väriminttu 'Blaustrumpf' ja taustalla syysleimuja

Onko sinulla väriminttuja puutarhassasi? Oletko jostain onnistunut löytämään valkoisen lajikkeen?

Mukavaa uutta viikkoa!

lauantai 29. elokuuta 2020

Puutarhavierailulla: Botanischer Garten Rostock, Saksa, osa 1/7

Tänään blogissani alkaa kuvakierros upeassa Rostockin kasvitieteellisessä puutarhassa, josta kaunista esiteltävää riittää monen postauksen verran. Puutarha on suuri ja siellä on lukuisa määrä erilaisia alueita, joten ihasteltavaa on monipuolisesti aina kivipuutarhasta vesiaiheisiin ja metsäpuutarhaan asti. Nyt puutarhavierailun ensimmäisessä osassa piipahdamme lammen ympäristössä, jossa kasvaa myös muutamia hyötykasveja, ja kurkistamme systemaattisen puutarhan puolelle. Lisäksi otin tähän muutaman kuvan ihan puutarhan sisääntulon luota. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle Rostockin kasvitieteelliseen puutarhaan!
 

Puutarhan portilta leveä hiekkakäytävä johdattaa peremmälle puiden ja pensaiden muodostaman kokonaisuuden läpi. Puutarhapenkki on sijoitettu syvennykseen pensaiden siimekseen.


Puiden alusta on katettu maanpeitekasveilla. Tämän puun alla kasvaa tiheä kurjenpolvimatto.

Vuorenkilpikin on näyttävä laajana ja tiheänä kasvustona puun katveessa.

Puutarhalammelle johtavat portaat, joiden reunalla on komeilla kivilohkareilla rajatut istutusaltaat.

Lampea ympäröi siististi leikattu nurmi, josta nousee mm. suuria koristeheinätuppaita.

Portaiden reunassa olevissa istutusaltaissa kasvaa erilaisia hyötykasveja, esimerkiksi viljoja.

Herneillä on kaunis tuki.

Humala kasvaa komeana pylväänä.

Lammen lähistöllä on myös säleikköomenapuita.

Eksoottisempia kasveja on tuotu nauttimaan kesästä ruukkuineen päivineen.

Systemaattisessa puutarhassa kasvit ovat taas tarkassa järjestyksessä.

Polkujen risteykseen on istutettu laventelireunuksen sisälle samettikukkameri ja valkokukkaisia hortensioita.


Ensi viikolla kuvakierros jatkuu mm. kauniiden perennaistutusten ja viimeisessä kuvassa taustalla häämöttävän tunnelmallisen havupuutarhan parissa. 

Tässä vielä lista aiemmista viime vuoden kesälomareissumme Puutarhavierailulla-kohteista:

- Kurpark am Nesselberg
- Rostockin Rosengarten-ruusutarha
- Rostock Zoo:n puutarha-alueet
- Lundin kasvitieteellinen puutarha
- kokonaan kattojen päälle tehty Augustenborgs Botaniska Takträdgård
- Kielin vanha kasvitieteellinen puutarha
- Kielin yliopiston kasvitieteellinen puutarha
- Slottsträdgården, Malmö
- Renässans Trädgården, Malmö
- Botanisk Have, Kööpenhaminan kasvitieteellinen puutarha
- Schlossgarten Güstrow
- Schaugarten am Tiefwarensee

Hauskaa viikonloppua!

perjantai 28. elokuuta 2020

Esittelyssä kasvihuoneen edustan oleskelualue

 Kaupallinen yhteistyö: Ikikivi

Tämän kesän suurin projektimme on ollut kasvihuoneen edustan ja sinne johtavan polun liuskekiveyksen tekeminen. Voi, kuinka olenkaan odottanut, että saamme alueen valmiiksi! Mielikuva tästä alueesta kiveyksineen on ollut minulla jo parin-kolmen vuoden ajan, mutta vasta tänä vuonna sen toteuttaminen tuli ajankohtaiseksi. Jo varhain keväällä aloitimme perustusten teon, kesä-heinäkuussa pääsimme tekemään itse liuskekiveystä, jonka jälkeen aluetta piti vielä vähän viimeistellä, ja nyt neljän kuukauden työn jälkeen tuntuu aivan upealta nähdä alue valmiina. Viime viikonloppuna pääsimme vihdoin viettämään oleskelualueen "avajaisia". Herkuttelimme omenapuiden katveessa ihanilla jäätelöannoksilla, lapset saivat mehua ja miehen kanssa kilistimme kuohuviinilasilliset urakan päättymisen kunniaksi.

Vaaleista liuskekivistä tehty polku johtaa terassin portailta kasvihuoneen edustalle. Polun toiselle puolelle jää Buried Pot Garden, toiselle taas tänä kesänä valmistunut Pisara.

Tällä hetkellä kasvihuoneen edustan oleskelualue on yksi minulle rakkaimmista paikoista puutarhassamme. Tämän puutarhaunelman toteutumisesta kiitän myös Ikikiveä, jolta tilasimme alueen kauniit, vaaleat liuskekivet. Uudistuneella oleskelualueellamme tulemme varmasti viettämään paljon aikaa jatkossa. Itse suunnittelin jo alkavani juomaan viikonloppuisin iltapäiväteet oleskelualueen pöydän ääressä, jos sää vain sallii. Lapset taas tykkäävät ajella kiveyksellä mm. radio-ohjattavalla autolla, joka nurmikolla ja puutarhan hiekkapoluilla ei liiku yhtä hyvin kuin tässä tasaisella, kovalla alustalla.

Pisaran reunakivien ja liuskekiveyksen välissä on kivimursketta. Mesembriantemum kukkii edelleen runsaasti.

Kasvihuoneen oleskelualueelta terassille päin. Vasemmalla pieni puutarhasilta johtaa yrttitarhan yli mansikkalaatikoille.

Vaikka tämä projekti olikin aikaavievä ja melko työläs, lopputulos on kuitenkin sen verran palkitseva, että tulevina vuosina aiomme tehdä liuskekivettyä aluetta puutarhaamme vielä lisää. Näihin uusiin suunnitelmiin palailen, kun toteutuksen aika on käsillä.:) 

Ihanaa viikonloppua!

torstai 27. elokuuta 2020

Perhostelua

Tänä kesänä puutarhassamme on ollut perhosia todella paljon. Etenkin heinä-elokuun lämpiminä, aurinkoisina päivinä olemme saaneet seurata niiden liihottelua ja kukissa vierailua. Neitoperhoset ja nokkosperhoset ovat meillä yleisimpiä, mutta joukkoon mahtuu myös mm. sitruunaperhosia, amiraaleja ja sinisiipiä. Värimintut, jättiverbena, maksaruohot, purppurapunalatva ja syysleimut ovat erityisesti olleet perhosten mieleen. Tässä muutamia kuvia näistä ihanista liihottelijoista!<3

Neitoperhosia on tänä kesänä näkynyt meillä erityisen paljon. Niiden suosikkipaikka tuntuu olevan Buried Pot Gardenin yrttimättäät.

Neitoperhonen iisopissa

Herukkaperhosen bongasin paistattelemasta päivää lasten keinun narussa.

Nokkosperhosetkin viihtyvät Buried Pot Gardenissa. Tämä on levähtämässä kiinansipulin kukinnossa.

Nokkosperhosiakin on meillä tänä kesänä ollut erityisen paljon. Sen sijaan sitruunaperhosia olen nähnyt vain ihan yksittäisiä, samoin amiraaleja. Vuorineilikan 'Rubin' kukka peittyy lähes kokonaan nokkosperhosen alle.

Tämä nokkosperhonen oli terassilla ottamassa aurinkoa.

Juhannuksen aikoihin nämä kaksi kaverusta yllättivät minut puutarhaportin pielessä köllötellessään. Syreenikiitäjiä en olekaan ennen nähnyt.


Onko sinun puutarhassasi ollut hyvä perhoskesä?

keskiviikko 26. elokuuta 2020

Reissu mehuasemalle

Jo viime vuonna meillä tuli omenoita sen verran paljon, että jouduin miettimään, mihin ne kaikki käytän. Tuolloin söimme niitä paljon sellaisenaan, lisäksi käytimme niitä ruokiin ja leivontaan, tein omenasosetta ja osan pakastimme paloiteltuna. Tänä vuonna omenoita tulee viime vuotta enemmän, joten niille piti keksiä lisäkäyttöä. Aluksi ajattelin, että tekisin itse omenamehua, mutta lopulta jouduin tästä ajatuksesta luopumaan, sillä aika ei vain yksinkertaisesti riitä. Löysin netistä kuitenkin läheltä mehuaseman, jossa omista omenoista saa kätevästi mehua. Niinpä päädyimme testaamaan tätä ensimmäistä kertaa.

Tässä osa mehuasemalle päätyneistä omenoista. Keräsimme omenoita mehustamista varten yhteensä 21 kg, lajikkeina 'Pirja' ja 'Huvitus'. 'Vuokko' ja 'Punakaneli' tekevät vielä sen verran vähän satoa, että ne tulee syötyä suoraan puusta.

Mehuasemalle täytyi varata aika etukäteen ja tässä yhteydessä myös arvioida, kuinka paljon omenoita sinne on viemässä ja haluaako, että mehu myös pastöroidaan säilymisen parantamiseksi. Ajan varasimme viikko sitten ja viime viikonloppuna keräsimme asemalle vietävät omenat pahvilaatikoihin. Osan keräsimme suoraan puista, osan pudokkaina, joista jatkoon pääsivät vain vähäisiä pintavaurioita kärsineet omenat. Pudokkaat pesimme maanantai-iltana ja seuraavana aamuna mies kävi viemässä omenat mehuasemalle. Noin kymmenen minuutin jälkeen pastöroidut mehut olivat valmiina pusseissa kotiin vietäväksi. 21 kg:sta omenoita tuli valmista mehua vähän vajaa 15 litraa. 

Eilen illalla maistelimme mehua omenapuiden katveessa.

Tämä palvelu on kyllä todella näppärä ja mehu oikein maistuvaa, joten aiomme ottaa tämän vuosittaiseksi tavaksi. Omenoita jäi vielä reilusti yli syötäväksi sellaisenaan, soseiksi, leivontaan ja pakastimeenkin. Jonkin verran ajattelin niitä kuivatakin. Koska omenapuumme ovat vielä nuoria, vasta 8–vuotiaita, satomäärämme varmastikin lisääntyvät jatkossa. Tulevina vuosina voisimme viedä asemalle suurempiakin omenamääriä, sillä tuo mehu on todellista herkkua, monikäyttöistä ja säilyy viileässä pitkään.

 Oletko sinä käyttänyt mehuaseman palveluja? 

Kivaa keskiviikkoa!

tiistai 25. elokuuta 2020

Siementen keruuta

Vähitellen tässä loppukesän aikana olen taas keräillyt siemeniä talteen perennoista ja kesäkukista. Mm. myskimalva, unikot ja akileijat kuuluvat vakiokeräiltäviini, samoin sametti- ja kehäkukat. Tänä vuonna olen lisäksi kerännyt mm. pikkuampiaisyrtin, tuoksukaunokin ja etelänruusuruohon siemeniä. Hyötykasveistakin pitäisi siemeniä ottaa talteen, ja esim. herneen ja papujen palkoja olen jättänyt tuleentumaan sitä varten. Tomaatin siemeniä en tänä vuonna taida kerätä, kun edellisiäkin on sen verran hyvin jäljellä, mutta chileistä ajattelin muutamasta lajikkeesta ottaa siemenet talteen.

Krassien siemeniä on tosi helppo kerätä.

Kehäkukkien siemenet ovat pian valmiita talteenotettaviksi.

Silpoydinherneiden paloista muutamia jätin tuleentumaan, jotta saan niistä siemenet ensi kesäksi.

Akileijoista siemenet päätyivät talteen heti tämän kuvan ottamisen jälkeen.

 

Onko sinulla tapana kerätä omia siemeniä?

Kaikkea hyvää päivääsi!

maanantai 24. elokuuta 2020

Hämärän kaunottaret

Näin hämärinä loppukesän iltoina puutarhassa suuren arvon saavat mm. valkoiset kukkijat ja kirjavalehtiset kasvit, jotka hohtavat pimeässä. Kävin illalla puutarhakierroksella ja kuvasin samalla muutamia meidän puutarhamme hämärän kaunottarista. Tervetuloa piipahtamaan kanssani kuvien välityksellä puutarhassamme iltahämärissä! 

Mustilanhortensia on yksi iltahämäräisen puutarhamme kuningattarista.

Todella kaunis on myös syyshortensia 'Grandiflora'. Ohotanmaruna 'Nana' hehkuu hämärässä hopeisena ja taustalla pilkottaa edellisen kuvan mustilanhortensia.


Myös kuutamohortensia erottuu edukseen myöhään illalla.

Varjoryhmässä valkeana loistavat kuunliljan 'Fire And Ice' kirjavat lehdet. Tämä on minusta yksi kauneimpia kuunliljoja.


Hämärässä hohtaviin kuuluu myös hopeatäpläpeippi. Tähdenlennon polulta löytyy lisäksi useita kirjavalehtisiä kuunliljoja.

Laikkukirjokanukka 'Elegantissima' korostuu muiden pensaiden joukosta illan hämärtyessä.
 
Kiiltoleimut ja valkeat koivun rungot tuntuvat lähes loistavan hämärässä.

 

Myös merikohokki kuuluu hämärän kaunottariin. Sen taustalla pilkottaa kuunlilja 'Fire And Ice'.

Terassin portailla ehdoton illan kuningatar on valkea pelargoni.

 Kaunista alkavaa viikkoa!

lauantai 22. elokuuta 2020

Puutarhavierailulla: Kurpark am Nesselberg, Waren, Saksa, osa 2/2

Blogissani alkoi viime viikolla kuvakierros ihanassa Kurpark am Nesselbergissä mm. perenna-alueiden ja kantojen parissa. Nyt tässä puutarhavierailun toisessa osassa kierros jatkuu erilaisten puutarhapolkujen ja kesäkukkaistutusten parissa. Tervetuloa mukaan vierailulle tähän kauniiseen puistoon!

Viime postauksessa esittelemäni perenna-alue jää taka-alalle. Edessä hiekkapolkua reunustavat värikkäät kesäkukat.

Kesäkukkaistutus myötäilee polun reunaa kymmenien metrien matkalta.

Tässä samaa aluetta toiseen suuntaan.

Alueella kasvaa mm. hopeavillakkoa, kosmoskukkaa, petuniaa ja jättiverbenaa.

Kesäkukkareunuksen jälkeen polku sukeltaa puiden katveeseen ja esittelee erilaisia puutarhapoluille sopivia päällyste-/katevaihtoehtoja. Tässä polkua on tehty laudoista ja taaempana tukevista rangoista.

Seuraavaksi vuorossa on pienillä kivillä katettua polkua.

Hauskan askelpolun voi tehdä matalista puupölleistä. Taaempana purulla katettua puutarhapolkua.

Tämä polku on tehty ohuista, puunrungosta sahatuista pyörylöistä. Istutusalueella kukkivat ruusut.

Keskellä kukkaniittyä on ihana levähdyspaikka.
 

Aurinkoista ja rentouttavaa viikonloppua!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...