maanantai 3. elokuuta 2020

Unelmana omavaraisempi elämä: Sadonkorjuuta, säilöntää ja kesän rakennusprojekteja

Nyt on jälleen kuukauden ensimmäisen maanantain omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen aika. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tämän kuukauden aiheena ovat sadon säilöminen, kesän rakennusprojektit ja omavaraisuussuunnitelmien eteneminen.

Tämä kesä on ollut ainakin meillä sadon kannalta todella hyvä. Kasvimaalta ja kasvihuoneesta satoa tulee jo mukavasti, ja sitä riittää säilöttäväksikin. Pakastimeen on päätynyt omasta puutarhasta jo mm. silpoydin- ja sokeriherneitä, pinaattia, nokkosta, vadelmaa, kirsikkaa ja kesäkurpitsaa. Lisäksi olen kuivannut yrttejä. Pakastaminen ja kuivaaminen ovatkin meillä olleet pääasialliset sadon säilömiskonstit talven varalle. Nyt kokeilin kuitenkin ensimmäistä kertaa myös säilykkeiden tekoa, ja kovasti odotan, että pääsemme maistamaan mm. venäläisiä suolakurkkujamme. Postailin itse asiassa viime viikollakin sadon säilönnästä. Meillä aiempinakin vuosina pakastimen tilan kanssa on ollut tiukkaa, ja nyt tänä vuonna kasvimaan ja metsän antaessa runsain määrin antimiaan, olen alkanut haaveilla arkkupakastimesta, jolloin kaikkea hyvää mahtuisi pakastimeen vieläkin enemmän talven varalle.

Satokuva parin viikon takaa: mansikoita, basilikaa, ensimmäiset kirsikat, kurkkuja, kesäkurpitsaa, herneitä, papuja, kesäkurpitsan kukkia ja ämpäriperunoita.

Venäläiset suolakurkut

Oman puutarhan antimien lisäksi keräämme herkkuja metsästä. Mustikat ja puolukat kuuluvat jokavuotisiin kerättäviin. Vadelmia saamme tontin takareunassa kasvavista pusikoista. Tämä vuosi on ainakin täällä päin ollut hyvä myös metsämarjojen kannalta. Mustikkaa ja vadelmaa on meillä pakastimessa jo tosi hyvin, ja lakkojakin on useita litroja. Sienestämässäkin tykkäämme käydä, sillä sienet ovat koko perheemme suurta herkkua.

Tämän vuoden ensimmäisen sieniretken saalista: kukkarainen uunipellillinen kantarelleja odottaa puhdistamista.

Näin satokausiaikana syömme oman maan kasviksia päivittäin, ja yleensä pyrimmekin, että ostamme lämpimille ruoille ainoastaan lihan/kalan/kanan ja kaikki muu tulee omasta maasta. Lisäksi pidämme noin kerran viikossa kasvisruokapäivän. Koska kasvisten käyttö on runsasta, hävikkiä meillä ei yleensä oman sadon suhteen tule. Jos esim. kesäkurpitsoja, herneitä tms. valmistuu kerralla paljon, osa päätyy pakastimeen talven varalle. Pakastan monet kasvikset kätevinä annospakkauksina valmiiksi pilkottuina tai muuten käsiteltyinä, jolloin niiden käyttäminen pakastimesta on vaivatonta, eivätkä ne jää sinne lojumaan. Lisäksi "upotan" kasviksia raasteena mm. sämpylätaikinaan ja jauhelihan sekaan. Hävikkiä vähentää myös se, että kylvän ainoastaan sitä, mitä todella syömme, ja arvioin kunkin kasvin kylvömäärät edellisvuosien kokemuksen perusteella. Etenkin alkukesästä käytämme mm. porkkanoista, retiiseistä ja nauriista myös naatteja, mutta loppukesää kohden muuta satoa tulee niin paljon, että naatit päätyvät kasvimaalle katteeksi. Myös kurpitsojen poikakukista osa päätyy lautaselle.

Toiseksi tämän yhteispostauksen pääaiheista oli sovittu kesän rakennusprojektit. Meillä varasto-halkotelineyhdistelmän rakennus on edelleen ollut jäissä muiden puutarhahommien vuoksi, ja palaamme siihen todennäköisesti vasta syksyllä. Rakennusprojektimme ovatkin painottuneet nyt kivitöihin. Suurin tämän kesän projekteistamme on ollut kasvihuoneen edustan liuskekiveyksen tekeminen, jonka viimeistely on vielä vähän kesken, ja postailenkin valmiista alueesta tarkemmin vielä lähiaikoina. Lisäksi teimme laatoituksen talon päähän uutta sadeveden talteenottojärjestelmää varten, ja tähän rinnalle on tulossa myös pieni seinäkasvihuone.

Liuskekiveystä kylmäladontavaiheessa.

Muutoin omavaraisuussuunnitelmiemme eteneminen on painottunut viime viikkoina juurikin hyötytarhan, sadonkorjuun ja säilömisen puolelle, ja sama meininki jatkunee edelleen elokuun ajan. Kasvimaa ja kasvihuone tuottavat tällä hetkellä syötävää todella kivasti, ja myös mm. herukka- ja omenasato näyttävät lupaavilta. Luumujakin olemme saamassa nyt ensimmäistä kertaa. Myös hunajan sadonkorjuu on jo lähes tehty, muutama pesä on vielä käymättä. Hunajaa näyttää tulevan vähän vähemmän per pesä kuin viime vuonna, mutta koska pesämäärä meillä on suurempi kuin vuosi sitten, hunajan kokonaissato pyörinee silti samoissa määrissä kuin edellisvuonnakin.

Heinäkuu -20: Omavaraisuustaitoja ja -herkkuja 
Viime vuoden omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuneista blogeista kasvuvyöhykkeittäin:
 
Vyöhyke 1
 
Vyöhyke 2
 
Vyöhyke 3
 
 Kaunista ja satoisaa elokuuta!

4 kommenttia:

  1. Oi vitsi,kuinka tuli ikävä maalle katsomaan kuinka omat viljelmät voivat ja sienimetsään!
    Inspiroiduin kovasti postauksestasi!
    Marjaa olemme mekin keräilleet urakalla nyt kun sitä kasvaa valtavat määrät.
    Eläköön omavaraisuus!😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Tämä on tosiaan ollut hyvä marjavuosi.

      Poista
  2. Ihanan näköisiä kuvia! <3

    Kaupasta ei tarvitse tosiaan hakea, kuin hieman rasvoja ja maitotuotteita näin kesäaikaan. Me kun ollaan kahdestaan, niin voidaan syödä vähän sitä sun tätä. Ei tarvitse ajatella lapsiakaan, muuta kuin viikonloppuisin, kun tyttären perhe tulee käymään. Kuukunalle ei kaikki mummun kasvismössöt kelpaa!

    Mukavaa elokuun alkua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Teillä ollaan upean omavaraisia. mukavaa elokuun jatkoa!

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...