maanantai 3. huhtikuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön

Nyt huhtikuun ensimmäisenä maanantaina postaillaan jälleen omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen merkeissä. Aiheena tällä kertaa on mm. puhdas vesi ja/tai sanitaatio. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Me keräämme sadevedet talteen kasvien kastelua varten. Käytämme tässä rännirosvoa, josta vesi johdetaan puutarhaletkua pitkin IBC-konttiin. Kontin olemme maisemoineet valkoisella lautakehikolla, jonka päällä on maksaruohojen peittämä viherkatto. Lisäksi istutan vuosittain kesäkukkaköynnöksiä kehikon juurelle kiipeilemään kehikon seinämiä pitkin. IBC-kontista lähtee edelleen puutarhaletku kasvihuoneen luona oleville, 150-litraisille tynnyreille, jotka täytämme kontista tarvittaessa. Olen postaillut tästä sadevedenkeräysjärjestelmästämme aiemminkin ja siitä löytyy tarkemmin juttua ja kuvia edellä olevasta linkistä. 

Sadeveden keräämiseen käyttämämme IBC-kontin olemme piilottaneet valkean lautakehikon sisään, jonka päällä on viherkatto. Vesi tulee etupihan puolelta rännistä puutarhaletkua pitkin. Kun IBC-kontin hana avataan, rinnetontillamme kallistusta on sen verran, että vesi valuu puutarhaletkua pitkin edelleen kasvihuoneen luona oleville sadevesitynnyreille.

Omavaraisuussuunnitelmiemme suhteen eteneminen on edelleen ollut melko hidasta. Maaliskuun kylvöt tein ja helmi-maaliskuun kylvöjä olen päässyt jo koulimaan. Huhtikuun kylvöt aion tehdä ihan lähipäivinä. Tämän vuoden puutarhaprojektiemme suunnitelmat ovat vihdoin valmiina ja malttamattomana odotankin lumien sulamista, että pääsemme vihdoin näitä toteuttamaan.

Maaliskuun kylvöihini kuuluivat esimerkiksi tomaatit.

Viime viikkojen suurin juttu on kuitenkin esikoispuutarhakirjani, Omavaraistelua kaupunkipihalla, joka julkaistiin pari viikkoa sitten. Kirjan omalta blogisivulta löytyy mm. kirjan esittelyjä eri blogeissa ja myös videoesittely, jolla pääsee tarkemmin tutustumaan esimerkiksi kirjan sisällysluetteloon. Kirja sisältää runsaasti vinkkejä hyötyviljelyyn esimerkiksi sisällä, terassilla ja parvekkeella, kasvimaalla, lavatarhassa ja kasvihuoneessa. Lisäksi siinä on juttua mm. sadevesien keräämisestä hyötykäyttöön, kompostoinnista, siementen keräämisestä, kylvöistä, kasvien suvuttomasta lisäämisestä, villiyrteistä, luonnon marjoista, sienistä ja koristemateriaaleista sekä mehiläistarhauksesta. Nimestään huolimatta kirjan soveltuu hyvin omavaraisteluun myös maaseudulla. Viikonloppuna olin esittelemässä kirjaa Kuopiossa Puutarhapäivä kotipuutarhureille -tapahtumassa ja näitä esittelytilaisuuksia on luvassa kevään mittaan lisääkin. Kirja löytyy monien kotimaisten kirjakauppojen ja verkkokauppojen valikoimista ja sitä voi tilata myös kirjan kustantajan, Readme.fi:n, kautta.


Täksi viikoksi on luvattu ihanan aurinkoista keliä ja jo lämpimiäkin päiviä, joten lumet toivottavasti sulavat vauhdilla ja kevät etenee. On todella ilahduttavaa ajatella, että ehkä jo muutaman viikon päästä pihalla pääsee puutarhapuuhiin toden teolla!

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Maaliskuu: Siemenet kiertoon ja juttua omavaraisuudesta
- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Jovela, Kakskulma, Maijalassa, Apilankukka

Vyöhyke 2: Päivänpesän elämää, Sarin puutarhat, Oma tupa, tontti ja lupa

Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia, Harmaa torppa, Finland urban farming, Evil Dressmaker, Villa Varmo, Caramellia

Vyöhyke 7: Korpitalo

Kauniita kevätpäiviä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...