Näin kuukauden ensimmäisenä maanantaina on taas aika postailla omavaraisuuteen liittyen. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tässä kuussa aiheena ovat kunkin bloggaajan omavaraistelun tausta ja toisaalta tulevaisuuden haaveet.
Meillä omavaraistelu on hiipinyt kuvioihin vähitellen. Muutimme yhdeksän vuotta sitten tähän taloon, ja vähitellen aloimme perustaa hyötarhaa koristepuutarhan tekemisen ohella. Puutarhainnostus vei mennessään, ja sen myötä kasvien kasvattaminen siemenestä, hyötytarhan laajentaminen, kasvihuoneiden hankkiminen ja oman sadon lisääminen ovat tapahtuneet pikku hiljaa. Aiemmin postailinkin jo tarkemmin hyötytarhamme ja kasvihuoneemme kehittymisen vaiheita. Onnistumiset ovat palkinneet ja toisaalta innostaneet edelleen kokeilemaan lisää.
Omavaraistelumme sydän on kasvihuoneen ympäristö lava- ja yrttitarhoineen, mansikka-, raparperi- ja maa-artisokkalaatikoineen sekä omenapuineen, vaikka paljon satoa tulee puutarhan muistakin osista. |
Kun kasveja on runsaasti, myös kasteluun tuli aiheelliseksi keksiä toimivia ratkaisuja. Sen myötä päivitimmekin sadevedenkeräysjärjestelmäämme. Myös aurinkopaneelien hankkiminen liittyi omavaraisteluajatukseen. Pölyttäjät taas ovat jo pitkään olleet lähellä sydäntämme, ja miehen käytyä mehiläistarhauskurssin, hankimme ensimmäiset omat pesämme. Sekin touhu on vähitellen vienyt mukanaan, ja syntyneiden jaokkeiden myötä mehiläispesiemme määrä on jo yli neljänkymmenen. Myös oman puutarhan pölytyshyöty on ollut mielessä mehiläisiin liittyen.
Villiyrteistä olemme käyttäneet aiemmin lähinnä nokkosta, joka meillä tosin onkin ollut ahkerassa käytössä, mutta tänä vuonna myös muiden villiyrttien käyttöä on tarkoitus lisätä. Tätä olemme jo itse asiassa aloitelleetkin, ja esimerkiksi voikukan nuput tulivat ruokalistallemme jäädäkseen. Postailin näistä villiyrttikokeiluistani aivan äskettäin ja lisää juttua on tulossa taas lähiaikoina.
Villiyrttikokeilujemme myötä mm. paistetut voikukan nuput osoittautuivat herkuksi, jota kokkaamme jatkossakin. |
Uutta inspiraatiota omavaraisteluun olen saanut myös alkuvuodesta aloittamieni opintojen myötä. Omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta –kurssi on tuonut jonkin verran uusia ajatuksia hyötyviljelyyn liittyen ja myös villiyrteistä olen oppinut paljon.
Tulevaisuuden haaveenamme on edelleen lisätä omavaraisuuttamme hyötykasvien suhteen ja myös monipuolistaa sadon säilöntätapojamme. Haluaisin lisätä myös puutarhamme monivuotisten hyötykasvien lajimäärää. Villiyrttejäkin haluasimme käyttää enemmän ja se tosiaan onkin jo työn alla. Lisäksi unelmissa siintää kesä-/kotikanala, johon pääsen perehtymään tuolla omavaraisuuskurssillakin vielä tarkemmin.
Lopuksi kirjoittelen vielä lyhyesti tämän vuoden omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisestä. Suorakylvöt hyötytarhaan on tehty, ja istutin sinne lämpimien kelien myötä myös kevään aikana esikasvattamani hyötykasvit. Samoin kasvihuoneessa tomaatit, chilit, paprikat, tomatillot, kurkut, maissit ja vesimelonit ovat hyvässä kasvussa. Villiyrttejä olemme tosiaan kokkailleet nyt viikoittain ja puutarhastakin saa jo varhaista satoa. Mehiläispesissä on hyvä pöhinä käynnissä ja mies teki jo muutaman jaokkeenkin. Sadevedenkeräyskontin viherkatto valmistui, ja siitä kirjoittelinkin viime viikolla tarkemmin. Varasto-polttopuu-yhdistelmä on nyt taas hetken jäähyllä, sillä haluaisimme saada kesäkeittiön pystyyn mahdollisimman varhain, jotta saisimme sen käyttöön jo tänä kesänä. Kunhan kesäkeittiön alue etenee, pääsemme sitten taas varaston pariin lähinnä maalaushommiin ja tekemään sinnekin vielä viherkaton.
Sadeveden keräyskontti sai viherkattonsa. Lautakehikon ympärille istutin myös juuttinaruja pitkin nousemaan kesäkukkaköynnöksiä, ne vielä puuttuivat tämän kuvan ottamisen aikaan. |
Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- Huhtikuu: Kompostointi- Maaliskuu: Kierrätys- ja säästövinkkejä puutarhaan
- Helmikuu: Hunajaisia juomia
- Tammikuu: Omavaraisteluni ideologia ja suunnitelmat vuodelle 2021
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Vyöhyke 1
Vyöhyke 2
Vyöhyke 3
Vyöhyke 4
Vyöhyke 5
Vyöhyke 7
Kaikkea hyvää kesäkuuhusi!
Ihana viherkatto! Minulla on haaveissa saada jokin pieni rakennus viherkatolla. Vaikkapa ulkohuussi!
VastaaPoistaOnpa teillä paljon mehiläisiä! Osaatko sanoa paljonko esimerkiksi 2 pesää tuottaa hunajaa vuodessa? Ihanaa alkanutta kesää sinne!
VastaaPoistaTe olette laaja-alaisesti omavaraisia. Onneksi olkoon!
VastaaPoistaOlette toteuttaneet monta sellaista asiaa, joista me olemme vain keskustelleet.
Onpa upea viherkatto. Kerrassaan mainio idea ja toteutus!
VastaaPoistaHyvä, kun puhuit tuosta sadevedenkeräämisestä. Se puoli olisi meillä alkuutin päivittämisen tarpeessa. Laitoin heti to do-listalle.
Aurinkoisia kesäpäiviä sinne :)
Tuo vesikontin naamioiminen on ihan mahtava. Meidän pitäisi laittaa kontti seinustalle mutta jotenkin sen rumuus on nyt alkanut häiritsemään eikä ole talviteloilta palannut mutta naamioiminen on oiva keksintö.
VastaaPoistaOnko joku postaus kuinka vesi saadaan talteen?