maanantai 16. maaliskuuta 2020

Lukijan toive: Yhteenvetoa monivuotisista hyötykasveista, osa 2/2

Viime viikolla postasin yhteenvetoa puutarhamme monivuotisista hyötykasveista, ja tässä on nyt jatko-osa kyseiselle listaukselle. Kun viime viikolla pääpaino oli mm. hedelmäpuissa ja marjapensaissa, tällä kertaa esillä ovat loppujen marjojen lisäksi mm. yrtit.

-  raparperi: 'Victoria' ja kaksi nimetöntä lajiketta. Kasvoivat aiemmin tontin melko varjoisassa takanurkassa, ja siirsimme ne viime kesänä kasvihuoneen viereen istutuslaatikkoon. Satoa on tullut mukavasti jo useita vuosia. Suosikkimme näistä on nimetön lajike, jolla lehtiruoti punertaa myös "kuoren" alta. Raparperit ovat meillä käytännössä olemattomalla hoidolla, keväällä saatan kevätlannoitetta juurelle heittää, mutta muutoin en niitä juuri hoida.

Buried Pot Garden on monivuotisten yrttien valtakuntaa.

- viherminttu: On pari vuotta sitten ystävältä saamastani pistokkaasta kasvatettu. Edellistalveksi siirsin sen reikäpohjaisine ruukkuineen istutuslaatikkoon talvehtimaan, tänä talvena se on ensimmäistä kertaa Buried Pot Gardenissa maahan upotetussa, pohjattomassa ruukussa. Leviää runsaasti, helppo kasvattaa, mutta leviämistä täytyy tosiaan pitää kurissa. Meillä pohjaton ruukku on niin syväreunainen, että uskon sen rajoittavan mintun leviämishaluja.

- timjami: Nelisen vuotta sitten ostamani ruokakaupan timjami, joka on talvet viettänyt yleensä reikäpohjaisessa ruukussa tuivion oksien alla suojassa. Viime kesänä tämäkin pääsi Buried Pot Gardenin alueelle. Aukealla paikalla huolehdittava kevättalvella varjostuksesta. Hidas leviämään, mutta helppohoitoinen.

- venäläinen rakuuna: Siemenestä nelisen vuotta sitten kylvämäni. Tämä on talvehtinut samalla tavoin kuin timjamikin. Nopeasti lähtee keväällä uuteen kasvuun. Kukkii kauniin, sinisin kukin.

Timjamia, iisoppia ja venäläistä rakuunaa

- ryytisalvia: Tämänkin olen kylvänyt siemenestä nelisen vuotta sitten ja talvehtiminen on sujunut kuten kahdella edellisellä.

- sitruunamelissa: Siemenkylvöistä nelisen vuotta sitten. Kasvaa rehevänä, mutta ei leviä liiaksi. Lähtee keväällä nopeasti kasvuun. Talvehtiminen kuten edellisillä.

- ruohosipuli: Ruokakaupan ostotaimi muutaman vuoden takaa. Talvehtii kuten edellisetkin yrtit. Helppohoitoinen.

- iisoppi: Kylvin siemenestä nelisen vuotta sitten. Kukkii kauniin sinisin kukin, muodostaa näyttävän, tiiviin kasvuston. Talvehtiminen kuten edellisilläkin yrteillä. Kaikkia näitä yrttejä lannoitan kasvukauden alussa kanankakalla, mutta muuten ne saavat olla vähällä hoidolla. Napsin niiden kaikkien latvoja tiuhaan tahtiin ruoanlaittoon,  jolloin kasvustot tuuheutuvat. Syksyllä leikkaan niitä reilummin mm. kuivattavaksi.

- ilmasipuli: Istutin taimen vasta viime kesän loppupuolella. Muutamia ilmasipuleita söimme, osan niistä istutin emokasvin läheisyyteen, jotta kasvusto runsastuisi.

- kiinanlaikkuköynnös: Nimetön lajike ja 'Annikki'. Vanhempi köynnös on n. 4-vuotias, nuorempi parivuotias. Viime kesänä vanhempi näistä kukki ensimmäisen kerran, mutta satoa emme ole vielä saaneet.

- pähkinäpensas: Kaksi pensasta ristipölyttymisen vuoksi, toinen kolmevuotias, toinen istutettu viime kesänä. Metsäpuutarhassa, kuitenkin kohdassa, johon aurinko paistaa puiden lomasta lähes koko päivän. Olen keväisin poistanut ainoastaan vaurioituneita oksia, muuten en ole leikannut. Satoa vielä odotamme.

- maa-artisokka: Ruokakaupan maa-artisokat kätkin multaan n. viisi vuotta sitten. Siitä lähtien satoa olemme keränneet aina joko aivan loppusyksyllä ennen maan jäätymistä tai heti keväällä maan sulettua. Osan mukuloista jätän aina paikoilleen kasvamaan kokoa. Kukkii kauniin keltaisin kukin, tosin meillä kukinta on jäänyt tosi niukaksi. Kasvaa tontin varjoisassa takanurkassa, josta se on tarkoitus siirtää tänä kesänä aurinkoisempaan paikkaan. Keväällä lannoitan alueen esim. kanankakalla.

Lakat kukkivat Sydänpolulla.

- lakka: Lajikkeena 'Nyby'. Kasvaa laatikkomaisessa "pikkusuossa". Lakan kasvattamisesta puutarhassa postasin viime heinäkuussa, joten sitä en nyt tarkemmin käsittele tässä. Yllä linkki kyseiseen postaukseeni.

- mesimarja: Lajikkeet 'Pima' ja 'Susanna'. Myös mesimarjan kasvatuksesta postasin viime kesänä. kasvaa maanpeitekasvina Sydänpolulla.

Mesimarja

- jalomaarain: Lajikkeet 'Beata' ja 'Sofia'. Kaksi eri lajiketta ristipölytyksen vuoksi. Kasvaa maanpeitekasvina Sydänpolulla. Kasvatus kuten mesimarjalla.

- pensasmustikka: Lajikkeina 'North Blue', 'Patriot', 'Alvar', 'Aino' ja 'Jorma'. Meillä oli myös vaaleanpunamarjainen pensasmustikka, joka kuitenkin kuoli heti ensimmäisenä talvena. 'Aino' ja 'North Blue' tekevät jo hyvin satoa, ja näistä jälkimmäisessä on todella suuret mustikat. Ei sotke vaatteita kuten tavallinen mustikka. Suojattava jäniksiltä. Pensaamme ovat n. 5 vuotta vanhoja ja viime kesänä satoa tuli ensimmäistä kertaa pakastimeen asti. Lannoitan havu- ja rhodolannoitteella keväisin.

- metsämansikka: Kasvaa maanpeitekasvina Sydänpolulla mm. kirsikka- ja päärynäpuiden alla. Kuuluu tonttimme alkuperäiseen lajistoon, olemme antaneet sen levitä ja kitkeneet muita luonnonkasveja sen tieltä.

- puolukka 'Otson Karkki' ja pensaspuolukka 'Red Candy': Todella hitaasti leviävä, etenkin 'Otson Karkki'. Tavoitteenamme on saada mattomainen maanpeitekasvusto Sydänpolun toiseen reunaan.  Näistä ensimmäisen marjat ovat suuret, mutta niitä tulee ainakin vielä melko vähän. Jälkimmäisen marjat taas ovat selkeästi pienemmät, mutta niitä on paljon.

- isokarpalo: Kasvaa lakan kanssa samassa laatikossa, kts. yllä. Satoa emme ole vielä saaneet, yksittäisiä kukkia kuitenkin kesäisin on jo ollut.

- viiniköynnös: 'Zilga', 'Somerset Seedless', 'Bianca' ja 'Himrod'. Kaksi ensimmäistä kasvaa kasvihuoneessa pohjattomissa tynnyreissä ja kaksi viimeistä avomaalla väliaikaissijoituksessa kasvihuoneen takana suojaisassa paikassa. Köynnökset ovat vielä nuoria ja kesäleikkauksia en ole niille vielä tehnyt, vaan tähän asti olen leikannut ainoastaan marraskuussa. Ensi kesänä olisi vuorossa ensimmäinen kesäleikkuu. Satoa näistä emme ole vielä saaneet.

Persikkapuu 'Bonanza'

- persikkapuu 'Bonanza' ja aprikoosipuu: Persikkapuita meillä on kaksi, aprikoosipuita yksi. Ne kaikki kasvavat suurissa ruukuissa, jotka siirrämme ensin loppusyksyllä kasvihuoneeseen ja kelien edelleen kylmetessä autotalliin talvehtimaan. Talvehtimispaikkana autotallimme ei ole optimaalinen, sillä se on liian lämmin. Kun puut alkavat availla silmujaan, ne tuodaan sisälle kasvivalojen alle. Sisällä ne vaativat runsasta suihkuttelua, sillä sisäilma on niille liian kuiva. Keväällä ne pääsevät taas ruukuissaan ulos. Kevätlannoitan, kummaltakin olen juurivesoja leikannut, muita leikkauksia en ole tehnyt. Persikoista saimme viime keväänä yhden hedelmän maistiaisiksi, aprikoosi on kukkinut, mutta satoa ei ole vielä tullut.

Aurinkoista uutta viikkoa!

4 kommenttia:

  1. Tätä oli jännittävä lukea ja nähdä, mitä samoja kasveja ja mitä eroja löytyy omaan puutarhaan verrattuna.
    Teillä on tosi monta harvinaista lajia puutarhassanne. Onnea ja menestystä niille.
    Meiltä puuttuu mesimarjat ja lakat. Persikkapuumme (2kpl.) saivat valitettavasti tulipoltteen, ja ne oli hävitettävä.
    Hyvää viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Kirsti Kaija! Tosi harmillinen tuo tulipolte ja persikkapuidenne kohtalo. Hyvää viikon jatkoa sinne!

      Poista
  2. Sinä kyllä olet saanut hillat ja mesimarjat kukkimaan marjoiksi asti:))
    Minullakin oli hillaa,ja mesimarjaa ,mutta kukkaan asti pääsi vaan ei marjoiksi!
    Kiitos näistä ihanista tarinoista.näitä on mukava tulla lukemaan ,"iloa päiviin tuoden"
    Aurinkoista kevät viikkoa,Sinulle.
    Kiitos kun olet siellä!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Liisa! Ihana, että viihdyt blogini parissa.<3 Aurinkoista viikon jatkoa Sinulle!

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...