Tänään on vuorossa monen blogin yhteispostaus kotivara-aiheesta. Ensin ajattelin, etten lähtisi tähän yhteispostaukseen mukaan, sillä kotivara perinteisessä merkityksessään (kotona oleva varasto poikkeusolojen varalle sisältäen ruokaa, juomaa ja muita kodin päivittäistarvikkeita (kynttilöitä, paristoja yms), jotka riittävät 72 tunnin ajaksi koko ruokakunnalle/perheelle) liittyy meidän osaltamme puutarhaan vain vähän. Toki osa kotivarastamme on puutarhan antimia, joita on pakastin täynnä ja jonkin verran myös kuivattuna sekä mehuksi keitettynä. Näihin puutarhan antimiin kuuluvat mm. erilaiset puutarhan marjat, omenat, herneet, pinaatti, nokkonen, mangoldi, chilit ja paprikat, kurpitsa ja porkkana sekä palsternakka. Omaa hunajaakin on kilotolkulla. Pelkästään näillä puutarhan antimilla ei viiden hengen perheemme kuitenkaan kolmea vuorokautta pärjäisi (tai voisi pärjätä, mutta aika nälkä tulisi), ja vuorokausia kestävän sähkökatkoksen tullessa pakastimen sulaminenkin voisi aiheuttaa sadon säilytysongelmia. Kasvukauden aikana puutarhasta ja kasvihuoneesta sen sijaan saisi ihan hyvin ja monipuolisesti syötävää pöytään. Joka tapauksessa olemme keränneet kotivaraa pääasiassa ihan kaupan tuotteista, joiden täydennyksenä sitten ovat oman maan antimet.
Osa kotivarastamme on peräisin omasta puutarhasta sisältäen mm. marjoja, hedelmiä, mangoldia, porkkanaa ja herneitä. |
En nyt ala tässä kuitenkaan käydä tarkemmin läpi, minkälaisia säilykkeitä, kuiva-ainetuotteita yms. kaapeistamme löytyy, vaan ajattelinkin kirjoittaa asiasta vähän eri näkökulmasta. Tällaisen poikkeustilanteen tullessa myös puutarha ja huonekasvitkin tarvitsevat edelleen hoitoa, joten pohdinkin asiaa ”puutarhan kotivaran” kannalta. Kasvit tarvitsevat vettä, valoa, kasvualustan ja ravinteita. Näistä vesi on sellainen, jota poikkeusoloissakin olisi hyvä olla tarjolla, jos mahdollista. Meillä vettä kerätään talteen sadeveden muodossa. Lisäksi loppukeväisin lapioimme kolme 200 litran tynnyriä täyteen lunta, josta riittää yleensä kasteluvedeksi pitkälle toukokuuhun. Sadeveden keräämme rännirosvojen avulla samaisiin tynnyreihin. Kasteluvettä meillä yleensä on riittänyt kohtalaisen hyvin tälläkin systeemillä poikkeuksellisen kuivia kesiä lukuun ottamatta. Puutarha yleensä pärjää muutaman vuorokauden ihan hyvin ilman kastelua, mutta kasvihuone ja ruukkupuutarha ovat toinen juttu. Poikkeustilanteessa olisikin hyvä olla jonkin verran vettä varalla niitäkin varten. Talvella huonekasvit tarvitsevat kasteluvettä, mutta omani ovat valikoituneet sellaisiksi, että ne pärjäävät reilun viikonkin kastelematta. Hätätilanteessa talvella voi ottaa sisälle astiaan sulamaan lunta, jolla voi kastelun hoitaa, kunhan sulamisvesi on lähellä huoneenlämpöä.
Eräänlaisena kotivarana voi pitää myös omaa siemenvarastoa. Minulla on hyvä kokoelma puutarhassamme kasvatettavien hyötykasvien, kesäkukkien ja myös perennojen siemeniä, ja tarpeen mukaan täydennän varastoa etenkin syksyn siemenpoistomyynneistä. Lisäksi kerään puutarhasta monien kasvien siemeniä talteen tulevia kylvöjä varten. Vuosittain kerään esim. auringonkukan, ruiskaunokin, herneiden, papujen, tomaatin, chilin, paprikan, kurpitsan, pioniunikoiden ja kehäkukan siemeniä. Tänä syksynä jätin ensimmäistä kertaa pari porkkanaa talvehtimaan, jotta saisin niistä siemeniä ensi vuonna.
Kotivaraan kuuluu myös se, että pystyy lämmittämään taloa esim. sähkökatkoksenkin aikana. Meillä on sähkölämmitys, mutta halkoja löytyy kuitenkin varaavaa takka-leivinuuniyhdistelmää varten, jonka avulla lämmintä ruokaakin saisi poikkeusoloissa tehtyä. Osa halkovarastostamme on omasta puutarhasta kaadetuista puista, osa ostettuja.
Lisää tietoa kotivarasta löydät mm. näistä linkeistä:
Tsajut
Sarin puutarhat
Metsäläisten elämää
Saaran lautasella
Jovela eli omavarainen.fi
Oma tupa, tontti ja lupa
Mummon kirja
Trio MiuMau ja herra Nilsson
Harmaa torppa
Kohti laadukkaampaa elämää
Sorakukka
Pienenpieni farmi
Rakkautta ja maan antimia
helecleaner
Ihme ituhippi
Vauhtihirmun elämää
Ihana maatuska
It's so mysigt!
Korkeala
airot ulapalla
Kalastaja kuivalla maalla
Vanha rouva Tuomela
Rentouttavaa sunnuntaita!
Rännivettä kerättiin ennen yleisesti vaikka ei niin tarvitukaan. Nykyisin sen soisi yleistyvän. Se on kuitenkin ilmaista puhdasta vettä ja kasveille kelpaa todella hyvin.
VastaaPoistaIhania tämä sinun puutarhablogi. Piristää kummasti näin syksyn pimeydessä.
T Outi
Sitä rännivettä käytettiin enemmänkin pesuvedeksi ja elikoitten juomavedeksikin. Oli lyhyempi kantomatka kuin kaivolta hakeminen....��
PoistaKiitos paljon, Outi! Kiva, että viihdyt blogini parissa. Tuo on ihan totta, että sadeveden käyttö voisi taas yleistyä.
PoistaNykyään on alueellisesti meilläkin niin pitkäkestoisia kuumuus- ja kuivuuskausia, että todellakin joutuu jo varautumaan vesiasiassa puutarhassakin.
VastaaPoistaMeillä on muuten sama tilanne, että jos sähköt katkeavat yli vuorokaudeksi, pakastettu sato menee huonoksi. Aggregaatti on ostoslistalla, mutta.. Noh, olen tämän potentiaalisen harmin huomioinut kotivarassa siten, että meillä on tuolla ruokakomerossa muutama litra etikkaa, muutamia kiloja hillosokeria ja valmiudet muuttaa pakastetut sadot säilykkeiksi jos sille on tarvetta. Ei mene sitten ihan kaikki pakastettu hukkaan, jos aggregaatti on edelleen vaan siellä ostoslistalla ja pakastimessa aletaan olla plussan puolella ;)
Todella hyvä idea nuo varalla olevat etikka ja hillosokeri! Täytyy käydä ostamassa meillekin niitä varastoon. Kiitos vinkistä!
PoistaHyvä postaus!:)
VastaaPoistaRännivettä meilläkin kerätään talteen ja nuo rännirosvot ovat tulevaisuuden ostoslistalla. Kuten tuo aggregaattikin. Ja jo taloa rakentaessamme päätimme hankkia ison varaavan takan, jossa on myös leivinuuni. Kaapista löytyy mm. useita pusseja jauhoja, pastaa, riisiä, sokeria ja suolaa,kuivahiivaa ja mausteita, puuroaineksia, herneitä, maitojauhetta yms. peruselintarvikeita. Plus pakastimen sisältö. Jonkin aikaa pärjäisi, vaikkei kauppaan pääsisikään. Ja toivon, ettei mitään huoltokatkoksia yhteiskuntaan tulisikaan, mutta ainakin syrjäseuduilla sähkökatkot saattavat kestää parikin viikkoa aina välillä. Siellä aggregaatti on tarpeen ja arkipäivää.
Tuo hyötykasvien siementen kerääminen omasta puutarhasta on tulevaisuuuden listalla. Sinulla se on jo arkipäivää ja hyvällä tolalla.:)
Kiitos paljon! Teillä on kotivara-asiat hyvällä mallilla. Tuo on ihan totta, että syrjäseuduilla sähkökatkoihin on saattanut jo tottua ja varautuminenkin on siksi jo kovin tuttua. Kaupungissa asiaa ei välttämättä tule niin ajatelleeksi, ellei siihen erikseen paneudu.
PoistaHyvä lähestysmistapa kotivaraan.
VastaaPoistaTästä laitan "korvan taakse" lumen keräämisen kasteluvedeksi. Kiitos vinkistä :)
Kiitos!:)
PoistaMeilläkin maalla kesäisin kerätään sadevesi,jolla peseydymme,huuhdotaan vessa(sisään ei enää tule vettä putkia pitkin) ja keitetään perunat ym.Ainoastaan talousvesi haetaan kanistereissa kyläkaupalta.Pieni sato käytetään tarkkaan,marjat ja sienet hyödynnetään,biojäte kompostoidaan ja omat siemenet kerätään.Jämäruoat jatketaan jne.😊Vanhassa talossa lämmitys ei ole sähköistä kiinni,kun joka huoneessa on pönttöuunit,keittiössä puuliesi ja tuvassa leivinuuni.Täältä kaupungista sinne onneksi pääsisi,jos tulisi jokin tilanne,ettei mikään täällä toimisi.😊
VastaaPoistaTämä on kyllä hyvä aihe nykyihmiselle!
Teillä onkin asiat hyvällä tolalla kotivaraa ajatellen.:)
PoistaMeillä tämä kesä oli ihan mahdoton. Oli liian sateetonta. Vähäinen vesi kaivosta meni puille ja pensaille, kasvimaalle sitä ei riittänyt. Onneksi emme olleet saaneet sitä kasvihuonetta, josta haaveilin, sillä siitä olisi tullut sahara.
VastaaPoistaKasteluvesi tosiaan oli tarpeen tänä kesänä. Meilläkään tynnyrivesi ei kuivimpaan aikaa riittänyt ja oli pakko turvautua vesijohtoveteen.
PoistaKotivara-ajattelu tänä päivänä on varmaan erilainen kuin aikoinaan. Menneiden sähkökatkoaikojen innoittamana on rakennettu varaavia takkoja ja uuneja, mutta monella omakotiasukkaalla polttopuiden hankinta ei ole yksikertainen asia. Lisäksi isomman puumäärän säilyttäminen on ongelma, kun liiteritä ei enää rakenneta. Kellarit kannattaisi ottaa ahkerammin käyttöön. Maakellari ei toimi sähkön varassa ja on ikiluotettava. Sadeveden keräys on ehdottoman järkevää. Mukavia pohdintoja olet koonnut tähän!
VastaaPoistaKiitos! Kellari olisi kyllä tosi kätevä, sinne saisi säilöön vaikka mitä.
PoistaOmasta mummolasta on tuttua sadeveden kerääminen kasveille, mutta toi lumen kerääminen oli aivan uusi - ja erittäin fiksu - juttu !
VastaaPoistaNyt vain keräämään lunta!:)
PoistaMeillä kotivara korostuu hurrikaanikauden aikaan. Silloin pitäisi olla juomavettä, pattereita, kynttilöitä, kaasua ulkogrilliin ja säilykkeitä varastossa. Parhaimmillaan sähköt ovat olleet pois kolmisenviikkoa, näin kertoo perimätieto. Itse en vielä täällä silloin asunut, mutta jäämyrsky sai tämän aikaiseksi parisenkymmentä vuotta sitten.
VastaaPoistaSiellä tosiaan kunnon kotivara on tosi tärkeä. Kolme viikkoa on kyllä pitkä aika olla ilman sähköä.
PoistaMinunkin mielestä syötävien kasvien siemenet on hyvää varautumista. Lumen keräämistä en ole ajatellut, meillä kaivo toimii sähköllä mutta saunalla on aina vettä pariksi päiväksi.
VastaaPoistaTuo veden säilyttäminen saunalla on kyllä hyvä juttu. Meillä talousvettä on varuilla muutamassa kanisterissa.
PoistaLunta en ole kerännyt koskaan, vaikka ehkä olisi pitänyt. Pari edellistä kevättä ovat olleet tosi kuivia. Sadevettä kerätään kyllä 1000 litran säiliöön ja moniin saaveihin.
VastaaPoistaTuo lumen kerääminen on ainakin meillä taannut kasteluveden nyt jo muutamaksi kevääksi.
PoistaEdellisinä kesinä on kyllä ollut tarpeen kaikki keväällä kerätty vesi.
VastaaPoistaTuo on ihan totta.
PoistaMainio idea tuo lumen kerääminen tynnyreihin, sepä pitää ottaa heti ensi keväänä käyttöön, eipä ole juolahtanut mieleen, kiitos vinkistä.
VastaaPoistaSadevesi oli kyllä niin kortilla viime kesänä.
Kiitos! Kiva, että postauksestani oli hyötyä.:)
PoistaMielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus!
VastaaPoistaJuomavettä(kin) pitäisi olla x-määrä / henki varalta esim. kanistereissa.
Kiitos! Meillä on muutama kanisteri talousvettä varten, mutta niihin veden vaihto säännöllisesti vaatii kyllä muistamista.
PoistaSiemenvarasto onkin mielenkiintoinen näkökulma kotivaraan, mutta tarpeellinen, hienoa!
VastaaPoistaKiitos!:)
PoistaLumesta tosiaan saa hyvää kasteluvettä, kun vain muistaa kevättalvella sitä kerätä tynnyreihin.:)
VastaaPoistaTynnyrilumen säilöminen kuulostaa hyvältä ajatukselta ja taidan varastaa ajatuksen myös meille käyttöön. Tyhjinähän nuo ovat talvella ja alkukeväästä kuitenkin, mikseivät siis voisi seisoskella lumilastissa :)
VastaaPoistaKiitos, Susa! Hyödynnä ihmeessä tuo lumen keräys, se on helppo tapa saada keväiset kasteluvedet.:)
Poista