torstai 28. helmikuuta 2019

Helmikuun kylvöt (ja arvontamuistutus!)

Aloitin kevätkylvöt tammikuussa, ja nyt helmikuussa kylvöt saivat jatkoa. Osa tammikuussa kylvämistäni chileistä ja paprikoista ei itänyt, joten kylvin niitä uuden erän. Kuitenkin myös muutamia muita kasveja kuului helmikuun kylvölistalleni. Lisäksi kaupan vihannestiskiltä satuimme ostamaan erittäin hyvänmakuista punaista paprikaa, joten pakko oli kokeilumielessä kylvää senkin siemeniä.

Maustepaprika 'Biquinho' iti muihin chileihin ja paprikoihin verrattuna todella nopeasti, noin viikossa.

Tässäpä helmikuun kylvöni:
- chili 'Bird Pepper' (2. kylvökerta) ja mieto nimetön chili (2. kylvökerta)
-  maustepaprika 'Lombardo' (2. kylvökerta) ja 'Biquinho'
- kaupan vihannestiskiltä makea, punainen paprika 
- mukulaselleri 'Dolvi'
- kuukausimansikka 'Alexandra'
- laventeli
- tuoksulaventeli
- punalehtinen koristeapila

Kuukausimansikka 'Alexandran' hennot, teleskooppia muistuttavat taimet kurkottelevat kohti valoa.

Tein helmikuun kylvöt vasta kuun puolivälin jälkeen, ja niistä osa onkin vielä itämättä. Saapa nähdä, joudunko jotakin kylvämään vielä uudestaan. Toivottavasti ainakin nyt uudelleen kylvetyt chilit ja paprikat itäisivät, sillä kolmatta kertaa en niitä ala enää kylvämään. Muita chilin ja paprikan taimia minulla on tammikuun onnistuneista kylvöistä jo ihan mukava määrä, mutta haluaisin kovasti päästä maistamaan näitäkin lajikkeita. Ensi kuussa kylvettävää onkin jo hurja määrä, joten maaliskuun kylvöt aloitan todennäköisesti jo tulevana viikonloppuna ja jatkan niitä pitkin maaliskuuta.

Tammikuun kylvöistä mm. monet chilit, paprikat, keijunmekko ja jättiverbena ovat jo hyvässä kasvussa.

Oletko sinä jo aloittanut kevätkylvöjä? Tässä vielä linkki aiemmin keräämääni kylvökalenteriin helpottamaan kevätkylvöjen ajankohdan suunnittelua.

Kivaa loppuviikkoa!

P.s. Blogissani on käynnissä keväinen siemenarvonta ja osallistumisaikaa on tämän viikon loppuun asti, joten siihen ehtii vielä hyvin mukaan.:)

keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Omia persikoita maaliskuussa?

Kerroin aiemmin persikkapuistamme, jotka innostuivat kukkimaan ja tekemään raakileita kovin varhain. Espanjan-lomamme aikana persikkapuut pääsivät kaikista järjestelyistä huolimatta kuivahtamaan ja toinen puista pudotti kaikki raakileensa, toinenkin suurimman osan. Onneksi joitakin on vielä jäljellä ja yritän vaalia puuta nyt erityisellä huolella. Ilokseni viime päivinä pari raakiletta on alkanut hennosti punastumaan, joten elättelen vielä toiveita omista persikoista.

Kypsyminen on vasta aivan alkuvaiheessa. Nyt tarvitaan huolellisen hoidon lisäksi malttia, eikä roima annos tuuriakaan olisi pahitteeksi. :)

Jo tähän asti pääseminen persikkapuiden kanssa tuntuu saavutukselta, mutta täytyy kyllä myöntää, että jos en yhtään hedelmää saa maistiaiseksi, olen siltikin jonkin verran pettynyt. Alunperin tavoitteenanihan oli vain saada puut talven yli, mutta kauniin kukinnan ja muodostuneiden raakileiden myötä odotukset nousivatkin paljon korkeammalle. Palailen myöhemmin vielä puiden kuulumisiin, ja kerron, miten hedelmien kanssa lopulta kävi. Pitäkäähän peukkuja!:)

Tähän lopuksi muistutan vielä blogissani käynnissä olevasta kivasta siemenarvonnasta, jonka osallistumisaikaa on tämän viikon loppuun.

Iloa päivääsi!

maanantai 25. helmikuuta 2019

DIY: Kukkiva pöytä puutarhaan

Saimme eräältä rakennustyömaalta muutamia tyhjiä kaapelikeloja, joiden ajattelin sopivan jonkin kivan puutarhaelementin tekoon. Näistä ensimmäinen päätyy ensi kesänä puutarhaamme kukkivaksi pöydäksi Kukkivan penkin seuraan. Muiden jalostumisesta uusiin käyttötarkoituksiin postailen myöhemin. :)

Lopputulos kesällä tulee toivottavasti olemaan jotain tämänkaltaista, tosin kesäkukilla.
Tässä lähtötilanne. Kelan keskellä ollut lieriö oli paksua pahvia, joten sen korvasimme ilmastointiputken pätkällä. Toisen pöytälevyn keskellä ollutta reikää suurensimme, jotta saan istutettua siihen kasveja. Lopuksi pöytä sai mustan maalipinnan.

Kun pöytä pääsee puutarhaan, täytän reiästä putken mullalla ja istutan siihen melko matalaksi jääviä kesäkukkia. Mustaa pöytälevyä vasten eriväriset kukat ja vihreät lehdet korostuvat varmasti kivasti.

Aurinkoista alkanutta viikkoa!

P.s. Blogissani on käynnissä kiva siemenarvonta, jossa on palkintona tämän vuoden uutuussiemeniä Nelson Gardenilta. Arvontaan ehtii vielä hyvin mukaan!:)

lauantai 23. helmikuuta 2019

Puutarhasuunnitelmia ja -unelmia kesälle 2019 (+ muistutus siemenarvonnasta!)

Jo parina keväänä olen postannut listauksen tulevan kesän puutarhasuunnitelmistani ja -haaveistani, ja kyseisen postauksen teko on yksi blogivuoteni kohokohdista, kun saan täysin uppoutua tulevan kesän odotukseen ja antaa unelmien lentää. Suunnitelmien tekemisen aloitin taas jo syksyllä, ja nyt ne alkavat vihdoin olla valmiina. Ensi kesän projektien suunnittelussa käytin taas pohjana viime puutarhavuoden yhteenvetoa, josta keskeneräiset ja tekemättä jääneet projektit suurilta osin siirtyvät tälle vuodelle, osa tosin edelleen jalostuneena. Kuitenkin myös täysin uusia, syksyn ja talven aikana vähitellen kehkeytyneitä suunnitelmia on luvassa.

Kohopenkin tulppaaneita

Tässäpä listausta ensi kesän puutarhaprojekteistamme:
- terassin laajennus jatkuu edelleen. Nyt vuorossa on allasterassi, jota erottamaan portaista tulee pitkä, kaidemainen istutusallas kesäkukkia ja/tai monivuotisia kasveja varten. Myös aurinkoterassi kaipaa vielä viimeistelyä, ja esim. aurinkotuolit ovat ensi kesän ostoslistalla. Pikkuinen terassialue tulee myös toisen Rinnepenkin yläreunaan asti pientä hyötykasvien ruukkupuutarhaa varten.
- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille.
- Kivikkolaakson jatkaminen ja viimeistely. Alueelta puuttuu vielä osa istutuksista ja lisäksi kivien latomista riittää.
- kasvihuonetta ympäröivän pation jatkaminen valmiiksi. Lisäksi pation toiseen reunaan tulee vielä yksi puutarhamansikkalaatikko ja taakse pitkä istutuslaatikko hyötykasveille.
- nykyistä sievempi ruukkupuutarha monivuotisille yrteille. Tämän ruukkupuutarhan olisi tarkoitus olla "talven kestävä", jotta minun ei enää tarvitsisi upottaa ruukkuja/valeistuttaa yrttejä istutuslaatikoihin talven ajaksi. Yrttitarha on tulossa reunustamaan kävelyreittiä portaiden alaosasta kasvihuoneen luo mukaillen laatikoissa olevan mansikkamaan toista päätyä. Haluaisin alueelle myös kaunista koristekiveä ja pikkuisen puutarhasillan, jonka kautta tulisi kulku mansikkamaalle.
- suurempi, käytännöllisempi ja kauniimpi kompostointialue ja vihdoin se lämpökompostorikin
- uusi kumpumainen istutusalue, jonka keskelle tulee pajumaja
- Rinnepenkin kivireunuksen korjaus, uusi kivireunus Kaaripenkille

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2020, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- porraspergola
- kiveys kasvihuoneen eteen istuskelualuetta varten
- sadevesien talteenottojärjestelmä huomaamattomammaksi
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- etupihalle uusi rehevä, vehreä ja runsas istutusalue vastapainoksi koristekiven peittämälle istutusalueelle
- pieni vertikaalinen puutarha
- nykyistä isompi hyönteishotelli
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen tekeminen

Tässä vielä toissakesäiseen ilmakuvaan merkittynä ensi kesän projekteja. Täytyy tänä vuonna ottaa uusi kuva, sillä piha on tästä tilanteesta muuttunut jo tosi paljon.

Malttamattomana odotan jälleen lumien sulamista, jotta vihdoin pääsemme toteuttamaan suunnitelmia. Onko sinulla jo ensi kesälle puutarhasuunnitelmia?

Tähän loppuun muistutan vielä blogissani käynnissä olevasta kivasta kevään uutuussiemenien arvonnasta. Käyhän kurkkaamassa, jos et ole vielä osallistunut.:)

Tunnelmallista viikonloppua!

torstai 21. helmikuuta 2019

Esittelyssä uutuussiemeniä + ihana siemenarvonta!

Sain uudelta blogiyhteistyökumppaniltani Nelson Gardenilta esiteltäväksi koko joukon ihania tämän vuoden uutuussiemeniä. Lisäksi sain kivan siemenpaketin arvottavaksi lukijoilleni. Uusia siemeniä on aina hauska kokeilla, sillä usein niiden joukosta löytyy sellaisia kasveja, jotka tulevat jäämään kylvölistalle jatkossakin. Näissä uutuuksissa on sekä hyötykasvien että kesäkukkien siemeniä.



- amppelitomaatti 'Romello': Helposti hedelmää tekevä tomaattilajike, joka tuottaa runsaasti pieniä, n. 3cm halkaisijaltaan olevia, makeita tomaatteja. Sopii erityisen hyvin amppeliin, johon voi istuttaa 2-3 taimea ja antaa versojen roikkua vapaasti. Varkaita ei tule nyppiä pois. Esikasvatus maalis-huhtikuussa kuten muillakin tomaateilla. Meillä tomaatit ovat suurta herkkua, ja on hauska kokeilla nyt niiden kasvatusta myös terassilla amppelissa.
- kesäporkkana 'Oxheart': Jo 1800-luvulta asti tunnettu porkkanalajike, joka kasvattaa paksuja, makeita, kartiomaisia porkkanoita. Lajike sopii hyvin myös kuivattavaksi ja pakastettavaksi. Suorakylvö varhain, huhti-kesäkuussa, kunhan maa on muokattavissa. Porkkanoita meillä kuluu paljon, ja uudet lajikkeet ovat aina tervetulleita maisteltavaksi.
- kesäporkkana 'White Satin' F1: Kaunis, valkoinen porkkana, jonka luvataan olevan rapea, mehukas ja maultaan makea. Suorakylvö kuten edellisessä. Eri sävyisiä oransseja ja keltaisia porkkanoita olen aiemmin kokeillut, mutta tämä valkoinen porkkana on kiva uusi tuttavuus.
- kurpitsa 'Eso': Pyöreä, kelta-vihreä kurpitsa, jonka kuorettomat siemenet sopivat hyvin ruoanlaittoon, esim. paahdettavaksi. Hedelmäliha säikeetön ja maukas. Voidaan esikasvattaa huhti-toukokuussa tai suorakylvää maan ollessa n. 15-asteinen. Kurpitsoja olen kokeillut tähän mennessä vasta paria eri lajiketta. On kiva nähdä, tuleeko tästä uusi suosikkikurpitsamme.
- maustepaprika 'Biquinho': Maukas, ei tulinen chilipaprika, joka tuottaa paljon kauniita, kypsänä punaisia hedelmiä. Voidaan korjata halutun kypsyisenä. Sopii kasvihuoneeseen tai ruukkuun suojaiseen, aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Esikasvatus tammi-maaliskuussa muiden chilien tapaan. Chilejä minulla on tänä vuonna kokeilussa montaa itselleni uutta lajiketta, ja etenkin nämä miedot chilit kiinnostavat, sillä ne ovat lastenkin mieleen.
- isotsinnia 'Graffiti': Näyttävä yhdistelmä erivärisiä tsinnioita, jotka kasvavat 60-80 cm korkeiksi. Sopii hyvin leikkokukaksi ja kukkien poimiminen auttaa kasvia haaroittumaan. Kukkii koko kesän, kun kuihtuneet kukat poistetaan. Suositeltavaa esikasvattaa maalis-toukokuussa. Viime vuonna epäonnistuin tsinnioiden esikasvatuksen kanssa, joten tämän suhteen minulla on suuret odotukset, josko nyt pääsisin nauttimaan tsinnioidenkin kukinnasta.
- pensasköynnöskrassi 'Crazy Jewel': Yhdistelmä hienoja krassilajikkeita, jotka kasvavat 30-40cm korkeiksi. Sopii hyvin esim. reunuskasviksi, parvekelaatikoihin ja kukkapenkkiin. Syötävät, ruokiin koristeiksi sopivat kukat ovat n. 5cm halkaisijaltaan. Voidaan esikasvattaa huhti-toukokuussa tai suorakylvää touko-kesäkuussa. Köynnöskrassia kasvatin viime kesänäkin terassiin upotetuissa istutusaltaissa ja tätä punaisen ja valkean väriyhdistelmää on hauska päästä kokeilemaan.
- tarhakehäkukka 'Kinglet Yellow': Auringonkeltainen, 40-60cm korkea, näyttävä kehäkukka, jonka kukan halkaisija on n. 7cm. Hyvä leikkokukka, joka viihtyy niin kukkapenkissä kuin kasvimaallakin ja sopii viherlannoitteeksi. Siementää helposti. Syötävät terälehdet sopivat esim. salaatteihin koristeeksi. Kuihtuneiden kukkien poistaminen pidentää kukinta-aikaa. Suorakylvö huhti-kesäkuussa, sopii myös syyskylvöihin. Minulla osa kehäkukista on kylvetty istutuslaatikoihin jo viime syksynä muiden syyskylvettävien kera. Lopuista laatikoista osaan kylvän kumppanuuskasviajatuksella vielä suorakylvönä tätä lajiketta. Kehäkukat kuuluvat jokavuotisiin kylvöihini, joten saapa nähdä, tuleeko tästä lajikkeesta pysyvämpi kaunotar puutarhaamme.

Palaan näiden kasvien kuulumisiin kesällä, kunhan sato/kukinta on ajankohtainen! :)

Ja sitten siemenarvonnan pariin. Palkintona on kiva siemenpaketti, joka sisältää yhden pussin kutakin seuraavista: kesäporkkana 'White Satin' F1, isotsinnia 'Graffiti', tarhakehäkukka 'Kinglet Yellow' ja pensasköynnöskrassi 'Crazy Jewel'.



Voit osallistua siemenpaketinarvontaan:
- yhdellä arvalla olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi (sivupalkissa oikealla kohta "Lue", joka ei näy mobiiliversiossa, vaan ainoastaan internetversiossa. Sivun alalaidasta saat vaihdettua mobiiliversion internetversioksi) ja jättämällä kommentin tähän postaukseen
- kahdella arvalla tykkäämällä lisäksi blogini sivusta "Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi" Facebookissa
- kolmella arvalla seuraamalla lisäksi Puutarhahetki-blogia blogit.fi:ssa
Jokaisesta seuraamistavasta saat siis yhden arvan, joten osallistua voit korkeintaan kolmella arvalla.
Muistathan mainita kommentissasi, monellako arvalla olet mukana!
Osallistumisaika alkaa tänään to 21.2.2019 ja päättyy su 3.3.2019. Palkinnon postitus vain Suomeen.

Tervetuloa osallistumaan arvontaan!
Mukavaa loppuviikkoa!

Blogiyhteistyössä Nelson Garden

keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Joulutähti huonekasviksi

Kotipuutarha-lehdessä oli äskettäin vinkkejä joulutähden hyödyntämiseen myös monivuotisena huonekasvina. Aiempina vuosina olen vain heittänyt pois lehtiään pudottaa alkaneet joulutähdet, mutta hauskaa kyllä olisi, jos niistä saisi pidemmänkin ilon. Meilläkin joulutunnelmaa oli tuomassa yksi punainen yksilö, joten ajattelin kokeilla lehden vinkeillä itsekin jatkaa joulutähden kautta.

Kun kasvi alkoi pudottaa vihreitä lehtiään, lyhensin sen versoja leikkaamalla pois punaiset ylälehdet.
Sen jälkeen siirsin ruukun kasvivalon alle, niukalle altakastelulle lämpimällä vedellä.
Uusien lehtien muodostuminen alkoi noin kuukauden kuluttua.

Nyt joulutähti jatkaa elämäänsä kasvipöydällä toisten huonekasvien joukossa, ja kesäksi se pääsee ulos terassin ruukkupuutarhaan. Syksystä alkaen kasvin tulisi viettää yli 12 tuntia vuorokaudesta pimeässä, jonka myötä ylälehtien pitäisi alkaa taas punertua joulua ajatellen.

Palailen kasvin kuulumisiin myöhemmin. Jännittävä on nähdä, kuinka pitkäaikainen ilo kasvista tulee ja saanko sen punastumaan vuoden loppua kohden. Oletko sinä kokeillut joulutähden kasvatusta huonekasvina?

Kivaa keskiviikkoa!

maanantai 18. helmikuuta 2019

Puutarhatuliaisia Andalusiasta

Lomailimme viime viikon Etelä-Espanjassa kiertäen Andalusiaa. Näin talvella on kiva päästä hetkeksi etelän auringon alle, ja nyt viikon jälkeen kevätkin tuntuu olevan taas jo paljon lähempänä. Uskomatonta, että ensi viikolla alkaa jo maaliskuu! 

Espanjassa luonto oli jo puhjennut kevääseen, ja kaunista kukintaa, suloisia hiirenkorvia ja vehreitä rinteitä riitti. Kävimme, tottakai, ihastelemassa myös muutamia puutarhoja, joiden esittelyt on luvassa myöhemmin. Kuvasaalis näistä puutarhoista on valtava, ja sain myös useita uusia ideoita omaan puutarhaamme. Niistä osan haluaisin toteuttaa jo tulevana kesänä, mutta saa nähdä, miten aika riittää. Kuvien ja unelmien lisäksi mukaamme tarttui muutamia puutarhaan liittyviä matkamuistoja.

Ostimme pari pientä, puista mökkiä puutarhaan tontuille tai Mörköpolun möröille. Lisäksi hankimme terassille valurautaisen vellikellon, jolla voi kutsua lapset (tai puutarhapuuhiin uppoutuneen äidin :D ) syömään.

Reissun vuoksi minulla ovat kommentoinnit niin omaani kuin teidän muidenkin blogeihin laahanneet jäljessä, mutta yritän kiriä niitä kiinni taas lähipäivien aikana. Helmikuun kylvöt jätin matkan vuoksi vasta kuun loppupuolella tehtäväksi, joten tällä viikolla on mukavaa puuhaa luvassa myös niiden parissa. Lisäksi kiva, keväinen arvonta käynnistyy blogissani vielä tämän viikon aikana.

Aurinkoista uutta viikkoa!

lauantai 16. helmikuuta 2019

Pohdintaa omavaraisuudesta vuonna 2018

Omavaraisuusasiat ovat nykyisin esillä monessa paikassa, ja sen kannustamana aloin itsekin pohtia meidän omavaraisuuttamme. Olen aiemmin ajatellut sen olevan kohdallamme kovin vähäistä, ja ihaillut heitä, jotka varastoivat perunoita ja juureksia talven varalle ja tekevät kellarin täyteen erilaisia säilykkeitä, hilloja, mehuja yms. Alettuani kuitenkin miettiä asiaa tarkemmin yllätyin siitä, kuinka monessa asiassa viime vuonna lopulta olimmekaan omavaraisia. Hyötykasveista suurimman osan kohdalla omavaraisuutta riitti vain satokauden ajaksi, mutta hämmästyttävän monen kohdalla sato piisaakin koko vuodeksi, mitä en olisi tullut ajatelleeksi ilman tätä tekemääni listausta.

Tässäpä omavaraisuuspohdintojani viime vuoden osalta:

- kurkku: Kasvihuone- ja avomaankurkkujen sato riitti heinä-syyskuulle perheemme tarpeisiin. Omavaraisuusaika 3kk.
- mangoldi: Mangoldia söimme runsaasti koko kesän ja alkusyksyn. Syksyllä korjasin lopun sadon, paistoin pilkotut mangoldit ja pakastin annospusseissa. Niistä on jo monet lettutaikinat ja lisukehöystöt tehty, mutta mangoldia on pakastimessa silti riittävästi kesään asti. Omavaraisuusaika 12kk.

Retikka 'Musta Pyöreä', sipuli, ämpäriperuna 'Blue Kongo' ja mangoldi 'Bright Lights'

- vesimeloni: Vesimelonista saimme vain maistiaisia parin melonin verran. Meillä lapset rakastavat vesimeloneja, joten niitä tulee ostettua kaupasta melko usein.
- salaatti ja rukola: Istutuslaatikoissa kasvattamani salaatit riittivät viisihenkisen perheemme tarpeisiin kesän ajaksi. Omavaraisuusaika 3-4kk.
- pinaatti: Pinaatti kasvoi viime kesänäkin mukavasti. Sitä riitti salaatteihin ja lettuihin kesällä, mutta myös ryöpättynä pakastimeen, ja näillä näkymin sitä piisaa seuraavaan satokauteen asti. Omavaraisuusaika 12kk.
- kukkakaali: Kukkakaalin suhteen saimme tyytyä vain yhteen kaaliin, joten sen suhteen omavaraisuudesta ei ole puhettakaan. Kukkakaalia meillä kuluu paljon, sillä sitä syödään viikoittain.
- kurpitsa: Kurpitsasato oli viime kesänä runsas, minkä vuoksi sitä syötiinkin loppukesällä ja syksyllä melkein kyllästymiseen asti niin keitoissa, uunissa kypsennettynä kuin padoissakin. Jonkin verran sitä pakastinkin valmiiksi kypsennettynä eikä kurpitsaa tarvitse ostaa ennen ensi kesää. Omavaraisuusaika 12kk.

Jättikurpitsa

- ananaskirsikka: Ananaskirsikoita emme ole koskaan ostaneet kaupasta, ja pääsimme maistamaan niitä ensimmäistä kertaa viime vuoden loppupuolella. Sato ei ollut suuri, mutta emme todennäköisesti ole ananaskirsikoita myöskään kaupasta ostamassa, joten käytännössä senkin suhteen olimme omavaraisia.
- kyssäkaali: Kyssäkaaliin rakastuimme viime kesänä, vaikkakin omaa satoa riitti vain kuukaudeksi. Sekään ei ole aiemmin kuulunut ruokaostoksiemme joukkoon, mutta nyt kuuluu. Omavaraisuusaika 1kk.
- mukulaselleri: Mukulasellereitä kasvatin vain muutamia ja ne päätyivät suoraan lautaselle. Omavaraisuusaika 2kk.
- nauris: Nauriit ovat itsekasvattamistamme juureksista suosikkilistamme kärkipaikoilla. Omavaraisuusaika 2kk.

Rukola, tilli, salaatteja, avomaankurkku 'Rhensk Druv', nauris 'Goldana'

- mansikka: Kesän mansikat saimme Sydänpolulla maanpeitekasvina kasvavista metsämansikoista ja Liljarinteen kuukausimansikoista. Kuitenkin 10kg puutarhamansikoita ostimme talven varalle pakastimeen. Omavaraisuusaika 2kk.
- sipuli: Kesällä pikkusipuleita tulee meillä syötyä lähes päivittäin niin raakana salaateissa kuin kypsennettynäkin. Kesän ajan olimme sipuleiden suhteen melko pitkälle omavaraisia, muutama nippu täytyi silloin tällöin ostaa. Varastoitavaksi sipuleita ei kuitenkaan riittänyt. Omavaraisuusaika 2kk.
- valkosipuli: Valkosipulit onnistuivat viime kesänä paremmin kuin edellisenä ja jonkin verran niitä jäi myös talven varalle. Omavaraisuusaika 3kk.
- peruna: Perunat kasvatimme jälleen ämpäreissä, ja aina nostettuani edelliset laitoin uudet siemenperunat. Yhteensä saimme kolme perunasatoa. Omavaraisuusaika 2kk.
- maissi: Maissia saimme kasvihuoneesta joitakin tähkiä. Maissia meillä kuitenkin syödään vuoden ympäri, joten jäimme kauas minkään asteisesta omavaraisuudesta.
- papu: Pavut epäonnistuivat viime kesänä ja niistä riitti lähinnä vain maistiaisia. Papuja onkin täytynyt ostaa pitkin syksyä ja talvea.
- herne: Silpoydinherneet päätyivät suoraan suuhun, pakastimeen tai kuivattavaksi asti niitä ei jäänyt, vaan niitäkin tuodaan kaupasta kotiin säännöllisesti. Omavaraisuusaika 2kk.
- porkkana: Porkkanasato oli viime vuonna hyvä. Omavaraisuusaika 3-4kk.
- retikka: Retikkaa emme osta kaupasta, vaikka se osoittautuikin viime kesänä todella maukkaaksi. Varastoitavaksi asti sitä ei jäänyt, mutta silti sen suhteen olimme käytännössä omavaraisia, sillä ostoslistalla sitä ei ole.
- palsternakka: Palsternakat onnistuivat todella hyvin. Omavaraisuusaika 10kk.
- tomaatti: Omia tomaatteja riitti kesäksi ja alkusyksyksi, mutta säilöntään tms. niitä ei jäänyt. Omavaraisuusaika 3kk.
- chili: Chilejä meillä oli viime kesänä kasvamassa paljon ja niitä käytimme tuoreeltaan, mutta myös pakastimme ja kuivasimme. Chilivarastomme riittävät ensi kesään. Omavaraisuusaika 12kk.
- paprika: Paprikoita tuli lopulta melko vähän verrattuna siihen, kuinka paljon taimia oli. Suurin osa meni suoraan lautaselle, mutta syksyn viimeisimmät kuivasin ja jauhoin. Tuoretta paprikaa riitti vain hetkeksi, paprikajauhe kesti helmikuulle. Omavaraisuusaika 1kk.

Viimeinen chilisato kasvihuoneesta



- basilika: Basilikaa minulla oli kasvamassa isossa ruukussa, mutta eipä se riittänyt mihinkään. Kuivattavaksi ei jäänyt yhtään, ja ainakin siinä aion petrata tänä vuonna. Omavaraisuusaika 3kk.
- minttu: Minttuja jäi runsaasti kuivattavaksi asti, vaikka niitä käytimme tuoreeltaankin. Omavaraisuusaika 12kk.
- rakuuna: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- timjami: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- sitruunamelissa: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- iisoppi: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- raparperi: Raparperisato oli hyvä ja pakastimessakin sitä on vielä runsaasti. Omavaraisuusaika 12kk.
- omena: Omenoilla herkuttelimme tuoreeltaan ja pakastimeen ja soseeksikin niitä päätyi hyvä määrä. Sose riittänee kesään asti. Tuoreita omenoita olemme kuitenkin ostaneet pitkin syksyä ja talvea. Omavaraisuusaika 3kk.
- kirsikka: Kirsikkasato jäi huonoksi viime vuonna eikä niiden kohdalla omavaraisuudesta juuri voi puhua.

Kirsikka 'Latvian matala'


- herukat: Puna-, valko-, viher- ja mustaherukoita tuli enemmän kuin aiempina vuosina ja niitä on pakastimessa vielä useita litroja. Omavaraisuusaika 12kk.
- vadelma: Vadelmasato oli kohtalainen. Omilla vadelmilla olemme kuitenkin tähän asti pärjänneet ja vähän niitä on vielä pakastimessakin jäljellä. Omavaraisuusaika 10kk.
- karviainen: Karviaissato jäi viime vuonna huonoksi, vaikka niitä vähän pakastimeen päätyikin. Niitä emme kuitenkaan osta mistään, joten olemme periaatteessa omavaraisia niidenkin suhteen koko vuoden.
- lakka: Lakkoja tuli muutamia lähinnä naposteltavaksi, joten niiden suhteen omavaraisuudesta olemme todella kaukana.
- mesimarja: Näitä tuli mukavasti. Omavaraisuusaika 12kk.
- jalomaarain: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- mustikka: Pensasmustikkapuskamme ovat vielä nuoria ja satokin on sen mukainen. Pensasmustikat häviävät puskista suoraan suuhun. Metsästä keräsimme mustikoita kuitenkin vuoden tarpeiksi.
- hunaja: Ensimmäinen mehiläistarhauskesämme onnistui hyvin ja hunajaa tuli kivasti. Omavaraisuusaika 12kk.

Omaa hunajaa

Tähän listaukseen aion palata vuoden kuluttua ja verrata sitä tämän vuoden omavaraisuusasteeseemme. Tavoitteenani olisi, että tänä vuonna olisimme taas hieman omavaraisempia kuin edellisenä. Saa nähdä, miten siinä onnistumme. :) Oletko sinä miettinyt omavaraisuusasioita?

Iloista viikonloppua!

torstai 14. helmikuuta 2019

Hyvää ystävänpäivää!

 
 
Kiitos siitä, että olette olemassa, rakkaat lukijani ja blogiystäväni!
Oikein ihanaa ystävänpäivää! <3

keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Puutarhavuosi 2018 -haaste

Sain Tuulikilta Kukkia ja koukeroita -blogista tämän Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan aloittaman kivan haasteen, jossa on tarkoituksena palata vielä viime vuoteen ja pohtia sitä puutarhaharrastuksen kannalta. Kiitos vielä Tuulikille haasteesta!  Tällainen oli minun viime puutarhavuoteni:
Ilta-auringon hetki Sydänpolulla

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta

Vaikea kysymys heti aluksi... Meillä seuraavan kesän puutarhahommat suunnitellaan hyvin jo edellisenä talvena, ja suunnitelmissa pysytään melko mukavasti, vaikka välillä muutoksia tuleekin matkan varrella. Laiskottelemaan en kuluneenakaan kesänä juuri joutanut, ja hyöty- ja koristekasvit ovat kuuluneet vakiokasvatettaviini jo useamman vuoden. Lähinnä joitakin uusia hyötykasveja kokeilin, kun kasvihuone oli käytössä nyt ensimmäistä kokonaista kesää. Betonitöitä/romutaidetta meillä ei ainakaan toistaiseksi ole.

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä* ... *suunnilleen* ...

Suurin osa puutarhaprojekteista eteni suunnitellusti, lisäksi matkan varrella ilmaantui muutamia aivan uusia projekteja ja pari projektia jäi vielä kesken.

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

Kasveja tuli viime kesänä ostettua enemmän kuin aiempina, sillä perustin useita suuria istutusalueita. Lisäksi kylvin osan perennoista siemenestä.


Yksi lastillinen kasveja odottamassa istutusta, mm. alppipaju, nukkapaju, koristekastikka ja maksaruohoja.

4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani. Mikään ei pääse niitä tuhoamaan.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Olisit kysynyt, mikä meillä menestyy! Ei ole sellaista kasvia, jota en onnistuisi tappamaan, vaikka miten yritän huolella hoivailla.

Suuri osa kasveistamme on tänne IV-vyöhykkeellekin hyvin sopivia ja yleensä ne pärjäävät mukavasti. Tykkään kuitenkin kokeilla myös eteläisempien vyöhykkeiden kasveja, jolloin osa niistä tarjoaa iloisen yllätyksen menestymällä meilläkin, osa taas ei, mutta näitä riskejä olen valmis ottamaan.

5. Monessako puutarhakohteessa vierailit? (taimimyymälöitä ei lasketa!)
a. En yhdessäkään
b. No jos tuttavien puutarhat lasketaan, niin tulihan sitä muutamassa käytyä
c. Monta paikkaa kiersin, monta jäi vielä näkemättä
d. En enää muista, joka viikko vähintään yhdessä, sekä Suomessa että ulkomailla. Messut, puistot, puutarhat... kaikki mahdolliset kiersin.

Useita kauniita puutarhakohteita tuli kierrettyä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, mutta olisin voinut kiertää vielä enemmänkin.

Vierailimme mm. Trondheimissä Ringven kasvitieteellisessä puutarhassa.

6. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Katsuran, lisää erilaisia havuja, mm. kartiovalkokuusia ja marjakuusia, nykyistä isomman vesiaiheen, kiveyksiä ja pergolan, ainakin näin aluksi.:) Mitä pidempään tätä kysymystä mietin, sitä enemmän kaikkia ihania asioita tulee mieleeni. Onneksi aina niistä voi ainakin unelmoida.

7. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2018?
a. Lämpö ja aurinko
b. Kuivuus
c. Kukkaloisto
d. Joku muu, mikä?

Viime kesä oli lämmin ja aurinkoinen, mutta meillä kasvit eivät silti juurikaan kärsineet kuivuudesta. Kukintavuoro vaihtui etenkin alkukesästä nopeaan tahtiin, vaikka kaunista kukkaloistoa riittikin syksyyn asti. En kuitenkaan muista, että kukinta olisi ollut esimerkiksi jotenkin kauniimpi kuin edellisvuonna.


Kauniita, aurinkoisia kesäpäiviä riitti viime vuonna.

8. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Enpä tiedä, mikä olisi suurin saavutukseni, sillä puutarhaamme valmistui paljon uutta. Terassin laajennuksen eteneminen oli mahtava juttu, mutta mies hoiti rakentamisen, minä vain suunnittelun, ja projekti jäi vielä kesken uima-altaan osalta. Viime kesänä perustamistani istutusalueista Liljarinne on suurin ja sen vuoksi se vaati myös eniten työtä, joten nimetään nyt vaikka se.

9. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Sohvaryhmä terassille, sillä sen myötä terassista tuli kuin toinen olohuoneemme.


Terassin uusi istuskelualue

10. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei
b. Yksi
c. Älä edes kysy, montako!
d. Virhe? Mitä? Minullako? Eeei suinkaan...!

Eipä tule mieleen mitään, jota olisin ainakaan tähän mennessä katunut. Arempien kasvienkin tilanne selviää vasta lumien sulettua.

11. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Hyötykasvipuolella mm. maissi, ananaskirsikka ja vesimeloni, jotka tuottivat ensimmäiseksi kokeilukerraksi mukavasti satoa. Koristepuutarhan puolella yksi iloinen yllätys oli kivikkokasvisekoituksesta kylvöjeni seurauksena ilmestynyt akeena, ja Kolmiopenkistä yllättäen löytynyt keltarinnekaunokki, jonka olen alunperin ostanut juurakkona jonakin toisena kasvina.


Keltarinnekaunokki

12. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Varmaankin kevätkylvöjen parissa ne, jotka eivät itäneet/kuolivat jo taimivaiheessa. Esim. purjon ja hopeavillakon siemenet eivät itäneet, vaikka kylvin niitä useamman erän.

13. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasvimaalle
b. Kukkiin
c. Kiviin / Kiveyksiin
e. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
f. Puutarhamatkailuun

Terassin laajennukseen paloi rahaa paljon enemmän kuin kasvihankintoihin.

14. Mistä ihan todella innostuit?
a. Uudesta kasvituttavuudesta
b. Jostain puutarhafilosofiasta tai puutarhan tyylisuuntauksesta
c. Väreistä
d. Ihan joka asiasta!

Innostuksenkohteeni vaihtelevat kasvukauden edetessä. Aluksi iloitsen keväänmerkeistä, sitten kesäkukkijoista, valmistuneista projekteista, omasta sadosta, aurinkoisista päivistä, perhosista, linnuista, nuotion ääressä vieteyistä hetkistä, uusista kasvihankinnoista jne...

Jo pienet asiat ovat ilon arvoisia. Jättiverbena on oikea perhosmagneetti.

15. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
a. Kastellut
b. Lannoittanut
c. Hoivannut kasveja
d. Kitkenyt


Enempää en olisi kyennyt tekemään mitään näistä vaihtoehdoista. Ehkä olisin voinut viettää enemmän aikaa ihan vain rentoutuen ja kauniista kesäpäivästä nautiskellen.

16. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän? 
a. Kastellut
b. Lannoittanut
c. Hoivannut kasveja
d. Kitkenyt

En koe käyttäneeni kohtuuttoman paljon aikaa näistä mihinkään. Viime kesä oli hyvä kesä.

17. Odotatko tulevaa/alkavaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?

c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Ensi kesän puutarhasuunnitelmia olen pikkuhiljaa koonnut yhteen, ja isojakin projekteja on taas luvassa. En malttaisi millään odottaa, että pääsemme niitä aloittamaan! Muutama kuukausi vielä, ja sitten... :)

Rusoikikukka

Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.

2. Kerro haasteen aloittaja.
3. Haasta vähintään yksi blogiystävä mukaan.

Minä haastan mukaan tähän mukavaan viime kesän muisteloon Kivisen Vilman piha -blogin.

Mukavaa keskiviikkoa!