torstai 9. heinäkuuta 2020

Sadevesien keräys hyötykäyttöön

Yksi tämän kesän projekteistamme on ollut sadevesien talteenottojärjestelmän päivitys. Aiemmin keräsimme sadevedet mansikkatarhan luo kolmeen 200 litran tynnyriin. Tarvitsimme kuitenkin suuremman säiliön ja hankimmekin nyt keväällä 1000-litraisen IBC-kontin. Alunperin mietimme kontin upottamista maahan, mutta välttyäksemme kaivamisurakalta päätimme lopulta sijoittaa kontin maan pinnalle ja maisemoida sen kasveilla. Nyt sadevesien talteenottojärjestelmämme kohentaminen on jo kivasti edennyt, vaikka tekemistä vielä riittääkin. Teimme laatoituksen talon päätyyn konttia varten, joka pääsi paikoilleen sopivasti ennen viime viikon kovia sateita.

Entiset rännirosvot ovat edelleen käytössä.

Rännirosvosta lähtevä letku kiinnitettiin talon seinään, jotta se ei pääsisi roikkumaan velttona ja vesi kulkisi säiliöön paremmin. Talomme on rinteessä ja vesi kulkeutuu ylemmältä tasolta alaspäin.

Sadevesi kerätään IBC-konttiin, josta jatkossa osa vedestä pääsee jatkamaan matkaansa edelleen rinnettä alas kasvihuoneen luo 200 litran tynnyriin. Tynnyrien päällä käytämme suojaverkkoja, jotka kuvaa otettaessa olivat poissa.

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, muuten alueen valmistelu on vielä aivan kesken. Osan kasveista olen jo hankkinut, mutta istutuspuuhiin on vielä matkaa. Palailenkin tämän alueen kuulumisiin, kunhan saan kasvit paikoilleen ja mahdollisesti IBC-kontin eteen jonkinlaista kehikkoakin vanhoista terassikaiteen laudoista.

Onko sinulla jonkinlainen sadeveden keräysjärjestelmä? Jos on, millainen?

Mukavaa torstaita!

P.s. Blogissani on käynnissä Pihan perinnekasvit -kirjan arvonta, johon ehtii vielä hyvin mukaan.:)

17 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen järjestelmä. Juuri vaihdoimme vanhan ulkorakennuksen räystäälle uuden rännin ja asensimme upouuden alastuloputken. Vesien johtaminen pois on vielä mietinnän alla. Ehkä siitä jokin tipan voisi ottaa talteen. Aiemmin oli 200-litrainen tynnyri rännin päässä, mutta se kasteli roiskiessaan seinän... Tasamaalla vaihtoehdot on vähissä ja omenapuukin juurineen osuu kohdalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti löydätte teille sopivan systeemin.

      Poista
  2. Tehokasta sadeveden keräilyä ja kiva, että saatte jatkossa myös kasvihuoneelle veden lähemmäksi. meillä kun on kaksi tasamaan tonttia, on tyydyttävä keräilemään vaan rännien alustoilta ja niissä onkin useammassa vesitynnyri. Tänä kesänä on vettä riittänyt taivaaltakin, mutta pari edellistä kesää olivat tynnyritkin usein tyhjillään. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meilläkin parina viime vuotena loppui vesi tynnyreistä heti alkuunsa, kun lumien sulamisvedet oli käytetty. Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. Samanlainen kontti on meilläkin, siitä menee letku kasvihuoneen hanalle ja hanasta saa kätevästi vettä kastelukannuihin ja letkulla suoraan kasveille, suosittelen miettimään hanaa jos tuossa on riittävästi alamäkeä kasvihuoneelle. Vesi tulee meilläkin omalla paineellaan koska vesikontti on ylempänä. Talveksi kontti lasketaan tyhjäksi ja hana jätetään auki, on kestänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos, Katja, tuosta hanavinkistä! Sitä täytyy heti alkaa selvittää.

      Poista
  4. Vaikuttaa näppärältä ja siistimmältä kuin perinteinen tynnyri. Sadevesien hyötykäytölle iso peukku, sitä meilläkin harrastetaan. Tosin päivitys keräämisen suhteen olisi kyllä paikallaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin näin lyhyen kokemuksen jälkeen tämä vaikuttaa paljon paremmalta kuin edellinen systeemimme.:)

      Poista
  5. Sadevesien hyödyntäminen on hyvä juttu.Hyvältä vaikuttava systeemi. Meillä vedet menevät kasvihuoneen ja varaston syöksytorvien alla oleviin tynnyreihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadevesien hyödyntäminen on tosiaan järkevää. Minäkin olen miettinyt kasvihuoneen rännien alle pientä tynnyriä.

      Poista
  6. Meillä sadevedet ohjataan pihalampeen, josta sitten kastelukannuilla haetaan. Syöksyputkeen on terassin alla yhdistetty putki, joka johtaa maan alla pihalampeen. Lammen yhdellä kulmalla puolestaan on ylimenoputki, joka on liitetty sadevesikaivoon. Näin vesi pääsee välillä vaihtumaan lammessakin.
    Ennen lampea, meillä oli yhdellä talon nurkalla iso sadevesisäiliö, josta hanan kautta sai laskettua vedet kastelukannuun.

    VastaaPoista
  7. Meillä on myös tuollainen rosvo mutta vain yhdessä rännissä. Talossa olisi 6 isoa ränniä joista voisi veden kerätä talteen. Nyt olen kahdesta johtanut putket uuden omenapuuaidan juurelle ja vaihdellut putkien paikkoja jotta vesi menisi tasaisemmin puille hyödyksi. Silti kolmesta rännistä menee vesi "hukkaan" vaikka jäähän se joka tapauksessa omalle tontille kun ei olla kaava-alueella. Noita tankkeja meillä on viisi ja niihin pumppaan keväällä veden kasvimaan kaivosta joka yleensä kuivahtaa kesän edetessä. Tankit on rumasti kalliolla näkyvillä, niille pitäisi kyllä tehdä jotain. Olen miettinyt pajuaitoja mutta kun tankkeja on niin paljon, että aitaa menisi ihan hirveästi.

    VastaaPoista
  8. Kätevän näköinen systeemi! :)

    Meillä toteutuu toistaiseksi sadeveden keräys vain varaston katolta tynnyreihin. Talon rännit ovat tynnyreiden sijoittelun kannalta vähän hankalia, kaksi kun on kadun puolella (talo on tiessä kiinni, eli tynnyrit tulisivat kirjaimellisesti tielle) ja kaksi muuta muuten vaan haastavassa paikassa. Siihen vähiten haastavaan on ollut jo jonkun aikaa suunnitteilla joku keräyssysteemi, mutta on vielä ajatuksen tasolla. Haluaisin ehdottomasti kerätä enemmän vettä talteen.

    VastaaPoista
  9. Teillä kaikki tapahtuu tehokkaasti.
    Minäkin kerään sadevedet talteen, mutta te olette panostaneet siihen.
    Hyvää torstain jatkoa!

    VastaaPoista
  10. Sadeveden kerääminen on fiksu juttu. Olemme pohtineet asiaa ja luultavasti jonkinlainen systeemi pyritään ottamaan käyttöön rännien uusimisen yhteydessä.

    VastaaPoista
  11. Mullon navetan/puarin portinpiäles vanaha maitotankki, mihinkä tippuu osa sarevesistä. Lisäksi yhyrellä nurkalla o 200 litran muavinen tynnöri. Lisääki vois laittaa. Tuvan nurkista veret menöö valitettavasti hukkahan. Meillähän on tuallaasia IBC-konttia, (Ai sekö o niiren viralline nimi) hm....

    VastaaPoista
  12. Samanlainen kontti on meilläkin liiterin takana. Talon katolta tulisi enemmän vettä, mutta sinne ei ensinnäkään oikein saa mitään keräyssysteemiä ja toisekseen tiilikatosta irtoaa hirveästi hienojakoista pölyä, mikä aikaa myöten varmasti tukkisi kaikki putket ja säiliöt. Teillä on hyvä kun saa rinteen ansiosta veden kulkemaan putkissa omalla paineellaan. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...