Nyt
heinäkuun ensimmäisenä maanantaina jatkuu jälleen omavaraisuusaiheinen
yhteispostaussarja, johon minäkin tällä postauksellani osallistun.
Tämän kuukauden
aiheena on jokin omavaraisuuteen liittyvä resepti ja omavaraisuuden lisäämiseen liittyvien suunnitelmien
eteneminen.
Mangoldi
on omassa puutarhassamme suosikkivihannekseni, jota kylvän vuodesta
toiseen. Etenkin lajikkeeseen 'Rhubarb Chard' olen aivan ihastunut, sillä se
on minusta
erityisen maukas verrattuna esimerkiksi viime vuonna kokeilemiini kelta-, oranssi-
ja valkoruotisiin mangoldeihin. Mangoldin kasvattaminen on myös minusta
ollut vaivatonta. Se on meillä itänyt tosi hyvin ja kasvattanut runsaan
sadon vähällä hoidolla. Viime vuonna ensimmäisen
kerran pakastin mangoldia nopean pannulla käyttämisen
jälkeen n. 200g:n annoksina, ja niiden myötä olemme päässeet
herkuttelemaan omalla mangoldilla nyt vuoden ympäri. Mangoldin
pieniä lehtiä käytämme läpi kesän salaateissa sellaisenaan,
mutta isot lehdet ja lehtiruodit kypsennämme.
Suosikkimangoldireseptejäni ovat nopea mangoldipaistos esim. lihan tai
kalan lisukkeeksi ja mangoldiletut, jotka loppuvat aina lasten mielestä
kesken, vaikka paistaisin niitä minkälaisen kasan. Samalla perusohjeella teen myös nokkos- ja pinaattiletut, korvaan vain mangoldin samalla määrällä nokkosta tai pinaattia. Tässäpä näiden kummankin
reseptit:
Mangoldipaistos
mangoldia
rasvaa paistamiseen
suolaa ja pippuria maun mukaan
Huuhtele mangoldit ja hienonna niitä hieman. Paista mangoldeja keskilämmöllä pannulla öljyn kera, kunnes lehtiruoditkin pehmenevät. Halutessaan paistamisen loppuvaiheessa voi lisätä voita antamaan makua. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Mangoldiletut
0.5 l maitoa
2-3 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
n. 200g hienonnettua mangoldia, myös pakastettu mangoldi käy
1-2 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
Vatkaa maito ja munat sekaisin. Sekoita joukkoon jauhot, mangoldi ja mausteet. Anna taikinan tekeytyä hetken aikaa. Paista taikinasta ohuita lettuja. Lettuja voi vielä jalostaa eteenpäin lettukääryleiksi täyttämällä ne esim.
paistetun jauhelihan + porkkanaraasteen + hienonnetun sipulin ja
ranskankerman seoksella, ja gratinoimalla ne uunissa
juustoraastekuorrutuksen alla.
Istutuslaatikoissa kasvu on jo rehevää. Porkkanoiden harvennustaimia olemme rouskutelleet viime päivinä. |
Tälle vuodelle omavaraisuuden lisäämistä ajatellen tekemämme suunnitelmat ovat taas vähitellen edenneet. Lämpökompostori on hyvin pöhisemässä, ja vähitellen olemme aloittaneet pohjien tekemistä lopullista kompostointialuetta varten. Marjasinikuusamalle ostimme kaverin, ja sen istutin kasvihuoneen läheisyyteen. Kasvihuoneen ympärille valmistui pikkupatio ruukkupuutarhaa varten ja sen kylkeen yksi suuri istutuslaatikko yksivuotisille hyötykasveille ja raparperi-mansikkalaatikko, joista postasinkin juuri viime viikolla. Kaikki kylvöt olen tehnyt, toki salaattia yms. nopeakasvuisia herkkuja kylvän pitkin kesää, kun istutuslaatikoihin vapautuu tilaa sadonkorjuun myötä. Myös kaikki esikasvattamani hyötykasvit ovat päässeet paikoilleen kasvihuoneeseen ja istutuslaatikoihin. Monivuotisten yrttien tarha on lähes valmis, ja siitä postailen lähiaikoina lisää. Pinaattia ja nokkosta olen kerännyt jo hyvän määrän pakastimeen talven varalle. Aurinkopaneelit tuottavat tällä hetkellä päivällä jo niin paljon, että myyntiin jäisi hyvin sähköä. Niinpä olemme pyrkineet mahdollisuuksien mukaan keskittämään mm. pesukoneen, tiskikoneen yms. sähkölaitteiden käytön tuohon korkeimman sähköntuoton ajalle, jotta saisimme hyödynnettyä tuoton itse mahdollisimman suurelta osin.
Kasvihuoneen uuden pikkupation takaosassa on "kaalilaatikko" mm. kaaleille ja kurpitsoille. Sivulla kasvaa matalassa laatikossa raparperia ja puutarhamansikkaa 'Polka' ja 'Bounty'. |
Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- toukokuu: Kasvimaa ja ruukkupuutarha
- kesäkuu: Puutarhan marjat
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Kiitos resepteistä �� tämä on ensimmäinen vuosi kun mulla kasvaa mangoldia joten reseptit tulivat tarpeeseen��
VastaaPoistaOle hyvä!:) Toivottavasti saat runsaan sadon.
PoistaTämäpä oli inspiroiva juttu. En voi tajuta, että en ole vielä ikinä kylvänyt mangoldia! Ensi vuonna täytyy korjata tilanne. Ne ovat niin kauniitakin.
VastaaPoistaKylvä ihmeessä ensi vuonna! Ainakin itse odotan sen satoa yhtä paljon kuin parsan tai uuden perunan sesonkia.
PoistaMangoldiletut kuulostavat aivan jutultani, kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaUpean näköinen kasvihuone, tuollaisesta haaveilen.
Kiitos! Mangoldiletut ovat herkkua.:)
PoistaKirjoitin muistikirjaan, että kylvä ensi keväänä mangoldia. Minulle aivan vieras kasvi, mutta vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta
VastaaPoistaKokeile ihmeessä! Ainakin meillä siihen on tykästytty ihan kunnolla.
PoistaMangoldia on meillä ollut joka kesä kasvamassa ja sitä on käytetty lähinnä paistoksissa muiden kasvisten kanssa ja pieniä lehtiä salaatissa. Joskus tein lehdistä mangoldikääryleitä lihatäytteellä, mutta jostain syystä ne eivät olleet hyvän makuisia.
VastaaPoistaIhana pinaattikimppu! <3
Kiitos! Tänä kesänä pinaatti on kasvanut erityisen hyvin. Mangoldipaistos on kyllä hyvää ja sopii monen raaka-aineen kanssa.
PoistaHyvänkuuloinen resepti ja ihanan näköinen kasvihuone! :)
VastaaPoistaKiitos!:)
PoistaMangoldi on valitettavan väärin ymmärretty sekä aliarvioitu kasvis. Kuuluu myös minun lemppareihin, sillä kasvaa lähes itsestää ja maistuu ihanalle. Sitten on vielä se väri <3
VastaaPoistaOlen ihan samaa mieltä kanssasi, se on mahtava kasvis.
Poistamangoldi kuuluu myös minun suosiki vihanneksiin hyvän makunsa, monikäyttöisyytensä ja kauniin näkönsäkin vuoksi. tuo letturesepti kuulostaa hyvältä, taitaa mennä kokeiluun!
VastaaPoistanää omavaraisuus postaukset ovat todella mukavaa luettavaa, kiitos:))
Tämä yhteispostaussarja on minustakin huippujuttu. Olen löytänyt sen myötä paljon kiinnostavaa luettavaa. Mangoldi on kaiken muun hyvän lisäksi tosiaan vielä kauniskin.:)
PoistaMiulla ol tarkotus kylyvee mangoldia, siihen unohtu. Korjataan ens kesänä. Aikaseen oot pinatit kylyväny kun jo satoa korjoot!
VastaaPoistaKylvin pinaatit jo syksyllä. Sillä tavoin olen saanut niistä paremman sadon kuin kevätkylvönä.
PoistaHyvä että muistutit mangoldista, sitä voisi laittaakin kasvamaan. Minusta se on niin nätti että sopii ihan mainiosti kukkapenkeissä kasvatettavaksi. Onpa muhkeat pinaatit! Siitäkin olisi siemeniä olemassa mutta olen vähän empinyt kasvatuksen kanssa kun pihalla on nokkosta tarjolla niin paljon.
VastaaPoistaMangoldi on tosiaan kaunis vihannes. Pinaatti tekee tosiaan tänä kesänä upean sadon, paremman kuin vuosi sitten.
PoistaMeillä mies ei välitä mangoldin mausta, mutta kasvatan sitä silti vähän, koska se on niin kaunis <3
VastaaPoistaSe on minustakin tosi nätti vihannes.<3
PoistaMeillä mangoldi korvasi pinaatin vuosia sitten ohukaisten, paistosten, piirakoiden ja keittojen raaka-aineena.
VastaaPoistaJostain syystä nekin lapsista, jotka vieroksuivat pinaattia tykästyivät mangoldiin.
Hyvää omavaraista heinäkuun alkua teille!
Kiitos! Mangoldia voi tosiaan käyttää varsin samaan tapaan kuin pinaattia ja nokkosta. Hyvää heinäkuun alkua teillekin!
PoistaOlisi mukava kuulla mitä kuuluu monivuotiseen yrtti puutarhaan. Kun itsellä se on vasta osittain valmis.
VastaaPoistaYrtit sain alueelle jo istutettua, mutta saan alueen kokonaan valmiiksi lähiaikoina. Postailen siitä sitten lisää kuvien kera.:)
PoistaMiulle tulee paha mieli kun lueskelen teidän muiden onnistumisia. �� Omat mangoldini eivät itäneet ollenkaan ja pinaatti nikottelee sirkkalehti asteella kuukaudenkin päästä kylvöstä
VastaaPoistaVoi ei, onpa kurja, että ne eivät ole lähteneet kunnolla kasvuun. Minäkin kylvin esim. mustajuurta uuden kierroksen, kun ensimmäinen ei lähtenyt kasvuun.
PoistaTämä Mangoldi oli yksi mitä piti kokeilla, kun tuntuu, että kaikki sitä kehuvat. Unohdin. Ei se mitään, eipä tunnu mikään muukaan meillä maasta nousevan. Melko kateellisena saa katsella muiden ihanan reheviä puutarhakuvia - toisaalta nämä ihanuudet myös kannustavat jatkamaan yrittämistä ja ajoittamaan hommat oikeaan aikaan. Ihanaa heinäkuuta :)
VastaaPoistaKiitos! Onpa harmi, etteivät kylvökset ole kasvaneet odotetusti. Jospa sieltä kuitenkin jotakin vielä nousisi. Mangoldi on kyllä kokeilemisen arvoinen ja saattaisipa siitä vielä tässäkin vaiheessa kylvettynä ehtiä saada mukavan sadon. Ihanaa heinäkuuta sinullekin!:)
PoistaMunkin täytyy ensi vuonna kokeilla mangoldia. Se on mulle oikeastaan täysin vieras. Pitää aloittaa googlaamalla :D
VastaaPoistaKannattaa kokeilla!:) Ainakin meillä se on suosittu herkku.
PoistaKiitos mangoldireseptistä! En ole tätä kasvia koskaan kokeillutkaan kasvattaa, mutta kirjoitin sen nyt ylös puutarhapäiväkirjaani ensi vuoden kylvösuunnitelmaa varten. Pinaattia, nokkosta ja lehtikaalia menee meillä hyvin lapsillekin, joten mangoldi voisi olla loistava lisä noiden jatkoksi!
VastaaPoistaEipä kestä! Mangoldi tosiaan maistuu ainakin meillä lapsillekin tosi hyvin.:)
PoistaMiten kiva mangoldiresepti! Miten en olekkaan ikinä tajunnut tätä kasvattaa! Kiitos!
VastaaPoistaEipä kestä!:) Kiva, jos kiinnostuit mangoldista.
PoistaPinaattisi ovat huisin isoja. Omani intoutuivat kukkimaan valitettavasti.
VastaaPoistaMinulla ne eivät ole olleet niin innostuneita kukkimaan, kun kylvän ne jo syksyllä.
Poista