maanantai 1. heinäkuuta 2019

Unelmana omavaraisempi elämä: Suunnitelmien eteneminen ja mangoldiherkkuja

Nyt heinäkuun ensimmäisenä maanantaina jatkuu jälleen omavaraisuusaiheinen yhteispostaussarja, johon minäkin tällä postauksellani osallistun. Tämän kuukauden aiheena on jokin omavaraisuuteen liittyvä resepti ja  omavaraisuuden lisäämiseen liittyvien suunnitelmien eteneminen.

Mangoldia 'Rhubarb Chard' on tänä kesänä syöty salaateissa jo moneen kertaan.

Mangoldi on omassa puutarhassamme suosikkivihannekseni, jota kylvän vuodesta toiseen. Etenkin lajikkeeseen 'Rhubarb Chard' olen aivan ihastunut, sillä se on minusta erityisen maukas verrattuna esimerkiksi viime vuonna kokeilemiini kelta-, oranssi- ja valkoruotisiin mangoldeihin. Mangoldin kasvattaminen on myös minusta ollut vaivatonta. Se on meillä itänyt tosi hyvin ja kasvattanut runsaan sadon vähällä hoidolla. Viime vuonna ensimmäisen kerran pakastin mangoldia nopean pannulla käyttämisen jälkeen n. 200g:n annoksina, ja niiden myötä olemme päässeet herkuttelemaan omalla mangoldilla nyt vuoden ympäri. Mangoldin pieniä lehtiä käytämme läpi kesän salaateissa sellaisenaan, mutta isot lehdet ja lehtiruodit kypsennämme. Suosikkimangoldireseptejäni ovat nopea mangoldipaistos esim. lihan tai kalan lisukkeeksi ja mangoldiletut, jotka loppuvat aina lasten mielestä kesken, vaikka paistaisin niitä minkälaisen kasan. Samalla perusohjeella teen myös nokkos- ja pinaattiletut, korvaan vain mangoldin samalla määrällä nokkosta tai pinaattia. Tässäpä näiden kummankin reseptit:

Mangoldipaistos
mangoldia
rasvaa paistamiseen
suolaa ja pippuria maun mukaan

Huuhtele mangoldit ja hienonna niitä hieman. Paista mangoldeja keskilämmöllä pannulla öljyn kera, kunnes lehtiruoditkin pehmenevät. Halutessaan paistamisen loppuvaiheessa voi lisätä voita antamaan makua. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Mangoldiletut
0.5 l maitoa
2-3 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
n. 200g hienonnettua mangoldia, myös pakastettu mangoldi käy
1-2 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää

Vatkaa maito ja munat sekaisin. Sekoita joukkoon jauhot, mangoldi ja mausteet. Anna taikinan tekeytyä hetken aikaa. Paista taikinasta ohuita lettuja. Lettuja voi vielä jalostaa eteenpäin lettukääryleiksi täyttämällä ne esim. paistetun jauhelihan + porkkanaraasteen + hienonnetun sipulin ja ranskankerman seoksella, ja gratinoimalla ne uunissa juustoraastekuorrutuksen alla.

Istutuslaatikoissa kasvu on jo rehevää. Porkkanoiden harvennustaimia olemme rouskutelleet viime päivinä.

Tälle vuodelle omavaraisuuden lisäämistä ajatellen tekemämme suunnitelmat ovat taas vähitellen edenneet. Lämpökompostori on hyvin pöhisemässä, ja vähitellen olemme aloittaneet pohjien tekemistä lopullista kompostointialuetta varten. Marjasinikuusamalle ostimme kaverin, ja sen istutin kasvihuoneen läheisyyteen. Kasvihuoneen ympärille valmistui pikkupatio ruukkupuutarhaa varten ja sen kylkeen yksi suuri istutuslaatikko yksivuotisille hyötykasveille ja raparperi-mansikkalaatikko, joista postasinkin juuri viime viikolla. Kaikki kylvöt olen tehnyt, toki salaattia yms. nopeakasvuisia herkkuja kylvän pitkin kesää, kun istutuslaatikoihin vapautuu tilaa sadonkorjuun myötä. Myös kaikki esikasvattamani hyötykasvit ovat päässeet paikoilleen kasvihuoneeseen ja istutuslaatikoihin. Monivuotisten yrttien tarha on lähes valmis, ja siitä postailen lähiaikoina lisää. Pinaattia ja nokkosta olen kerännyt jo hyvän määrän pakastimeen talven varalle. Aurinkopaneelit tuottavat tällä hetkellä päivällä jo niin paljon, että myyntiin jäisi hyvin sähköä. Niinpä olemme pyrkineet mahdollisuuksien mukaan keskittämään mm. pesukoneen, tiskikoneen yms. sähkölaitteiden käytön tuohon korkeimman sähköntuoton ajalle, jotta saisimme hyödynnettyä tuoton itse mahdollisimman suurelta osin.

Kasvihuoneen uuden pikkupation takaosassa on "kaalilaatikko" mm. kaaleille ja kurpitsoille. Sivulla kasvaa matalassa laatikossa raparperia ja puutarhamansikkaa 'Polka' ja 'Bounty'.


Yksi pinaattierä päätymässä ryöppäyksen ja hienonnuksen jälkeen pakastimeen.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- kesäkuu: Puutarhan marjat

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Maatiaiskanasen elämää 

Ihanaa heinäkuun alkua!

38 kommenttia:

  1. Kiitos resepteistä �� tämä on ensimmäinen vuosi kun mulla kasvaa mangoldia joten reseptit tulivat tarpeeseen��

    VastaaPoista
  2. Tämäpä oli inspiroiva juttu. En voi tajuta, että en ole vielä ikinä kylvänyt mangoldia! Ensi vuonna täytyy korjata tilanne. Ne ovat niin kauniitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvä ihmeessä ensi vuonna! Ainakin itse odotan sen satoa yhtä paljon kuin parsan tai uuden perunan sesonkia.

      Poista
  3. Mangoldiletut kuulostavat aivan jutultani, kiitos ohjeesta.

    Upean näköinen kasvihuone, tuollaisesta haaveilen.

    VastaaPoista
  4. Kirjoitin muistikirjaan, että kylvä ensi keväänä mangoldia. Minulle aivan vieras kasvi, mutta vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Ainakin meillä siihen on tykästytty ihan kunnolla.

      Poista
  5. Mangoldia on meillä ollut joka kesä kasvamassa ja sitä on käytetty lähinnä paistoksissa muiden kasvisten kanssa ja pieniä lehtiä salaatissa. Joskus tein lehdistä mangoldikääryleitä lihatäytteellä, mutta jostain syystä ne eivät olleet hyvän makuisia.

    Ihana pinaattikimppu! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tänä kesänä pinaatti on kasvanut erityisen hyvin. Mangoldipaistos on kyllä hyvää ja sopii monen raaka-aineen kanssa.

      Poista
  6. Hyvänkuuloinen resepti ja ihanan näköinen kasvihuone! :)

    VastaaPoista
  7. Mangoldi on valitettavan väärin ymmärretty sekä aliarvioitu kasvis. Kuuluu myös minun lemppareihin, sillä kasvaa lähes itsestää ja maistuu ihanalle. Sitten on vielä se väri <3

    VastaaPoista
  8. mangoldi kuuluu myös minun suosiki vihanneksiin hyvän makunsa, monikäyttöisyytensä ja kauniin näkönsäkin vuoksi. tuo letturesepti kuulostaa hyvältä, taitaa mennä kokeiluun!
    nää omavaraisuus postaukset ovat todella mukavaa luettavaa, kiitos:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä yhteispostaussarja on minustakin huippujuttu. Olen löytänyt sen myötä paljon kiinnostavaa luettavaa. Mangoldi on kaiken muun hyvän lisäksi tosiaan vielä kauniskin.:)

      Poista
  9. Miulla ol tarkotus kylyvee mangoldia, siihen unohtu. Korjataan ens kesänä. Aikaseen oot pinatit kylyväny kun jo satoa korjoot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvin pinaatit jo syksyllä. Sillä tavoin olen saanut niistä paremman sadon kuin kevätkylvönä.

      Poista
  10. Hyvä että muistutit mangoldista, sitä voisi laittaakin kasvamaan. Minusta se on niin nätti että sopii ihan mainiosti kukkapenkeissä kasvatettavaksi. Onpa muhkeat pinaatit! Siitäkin olisi siemeniä olemassa mutta olen vähän empinyt kasvatuksen kanssa kun pihalla on nokkosta tarjolla niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mangoldi on tosiaan kaunis vihannes. Pinaatti tekee tosiaan tänä kesänä upean sadon, paremman kuin vuosi sitten.

      Poista
  11. Meillä mies ei välitä mangoldin mausta, mutta kasvatan sitä silti vähän, koska se on niin kaunis <3

    VastaaPoista
  12. Meillä mangoldi korvasi pinaatin vuosia sitten ohukaisten, paistosten, piirakoiden ja keittojen raaka-aineena.
    Jostain syystä nekin lapsista, jotka vieroksuivat pinaattia tykästyivät mangoldiin.
    Hyvää omavaraista heinäkuun alkua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mangoldia voi tosiaan käyttää varsin samaan tapaan kuin pinaattia ja nokkosta. Hyvää heinäkuun alkua teillekin!

      Poista
  13. Olisi mukava kuulla mitä kuuluu monivuotiseen yrtti puutarhaan. Kun itsellä se on vasta osittain valmis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrtit sain alueelle jo istutettua, mutta saan alueen kokonaan valmiiksi lähiaikoina. Postailen siitä sitten lisää kuvien kera.:)

      Poista
  14. Miulle tulee paha mieli kun lueskelen teidän muiden onnistumisia. �� Omat mangoldini eivät itäneet ollenkaan ja pinaatti nikottelee sirkkalehti asteella kuukaudenkin päästä kylvöstä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, onpa kurja, että ne eivät ole lähteneet kunnolla kasvuun. Minäkin kylvin esim. mustajuurta uuden kierroksen, kun ensimmäinen ei lähtenyt kasvuun.

      Poista
  15. Tämä Mangoldi oli yksi mitä piti kokeilla, kun tuntuu, että kaikki sitä kehuvat. Unohdin. Ei se mitään, eipä tunnu mikään muukaan meillä maasta nousevan. Melko kateellisena saa katsella muiden ihanan reheviä puutarhakuvia - toisaalta nämä ihanuudet myös kannustavat jatkamaan yrittämistä ja ajoittamaan hommat oikeaan aikaan. Ihanaa heinäkuuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onpa harmi, etteivät kylvökset ole kasvaneet odotetusti. Jospa sieltä kuitenkin jotakin vielä nousisi. Mangoldi on kyllä kokeilemisen arvoinen ja saattaisipa siitä vielä tässäkin vaiheessa kylvettynä ehtiä saada mukavan sadon. Ihanaa heinäkuuta sinullekin!:)

      Poista
  16. Munkin täytyy ensi vuonna kokeilla mangoldia. Se on mulle oikeastaan täysin vieras. Pitää aloittaa googlaamalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla!:) Ainakin meillä se on suosittu herkku.

      Poista
  17. Kiitos mangoldireseptistä! En ole tätä kasvia koskaan kokeillutkaan kasvattaa, mutta kirjoitin sen nyt ylös puutarhapäiväkirjaani ensi vuoden kylvösuunnitelmaa varten. Pinaattia, nokkosta ja lehtikaalia menee meillä hyvin lapsillekin, joten mangoldi voisi olla loistava lisä noiden jatkoksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Mangoldi tosiaan maistuu ainakin meillä lapsillekin tosi hyvin.:)

      Poista
  18. Miten kiva mangoldiresepti! Miten en olekkaan ikinä tajunnut tätä kasvattaa! Kiitos!

    VastaaPoista
  19. Pinaattisi ovat huisin isoja. Omani intoutuivat kukkimaan valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ne eivät ole olleet niin innostuneita kukkimaan, kun kylvän ne jo syksyllä.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!