perjantai 12. toukokuuta 2017

Ämpäriperunat

Viime kesänä kasvatin ämpäriperunoita ensimmäistä kertaa ja kasvatuksen vaivattomuudesta ja hyvästä sadosta vakuuttuneena päätin ehdottomasti kasvattaa niitä jatkossakin. Tänä vuonna ryhdyin toimeen hieman viime vuotta aiemmin. Lisäksi nyt hankin "ihan oikeita" siemenperunoita (Siikliä), viime vuonna käytin ruokakaupasta ostettuja, kaapissa itämään alkaneita perunoita, joiden lajiketta ei edes selvinnyt perunapussista.

Laitoin nyt perunat valoisaan paikkaan itämään huhtikuun alkupuolella sanomalehden päälle. Viime vuonna perunat olivat kananmunakennossa itämässä, mutta nyt unohdin kerätä kennoja etukäteen, joten sanomalehtipaperi sai kelvata. Perunat saivat olla pari viikkoa muuten ihan rauhassa, mutta muutaman kerran suihkuttelin niitä vesipullolla. 



Noin kahden viikon jälkeen perunat olivat itäneet. Yleensä suositellaan odottamaan, että idut ovat suurinpiirtein yhden senttimetrin pituiset, ja sitten istuttamaan perunat. Myös etukäteen idättämättömiä perunoita voi istuttaa, ja toisaalta omistani osa ehti kasvattaa melkein viiden senttimetrin idut, ennen kuin kerkesin istutushommiin.

Istutin perunoita ruukkuihin ja ämpäreihin. Ensimmäisen erän laitoin 21.4., toisen 1.5. ja vielä yksi satsi olisi tarkoitus laittaa, niin satoa pääsee korjaamaan sitten pitkin kesää. Astian pohjassa täytyy olla reikä ylimääräisen veden poistumista varten, joten rikkinäiset ämpärit voi hyvin hyödyntää tähän tarkoitukseen. Ämpärin/ruukun pohjalle laitetaan ruukkusoraa/pieniä kiviä ja sitten suodatinkangas. 



Seuraavaksi lisätään multaa noin 20 senttimetrin kerros, jonka päälle asetellaan perunat. Yhteen ämpäriin voi laittaa 2-3 perunaa. Kuvassa oleva ruukkuni on ämpäriä suurempi, joten laitoin siihen neljä siemenperunaa. 



Perunoiden päälle lisätään noin 10 senttimetriä multaa, jonka jälkeen kastellaan hyvin. Itse vein ämpärit ja ruukut aluksi saunan lauteiden alle. Kun ensimmäiset versot nousevat pintaan, astiat on siirrettävä valoisaan paikkaan. Ulos astiat voi siirtää vasta, kun yöpakkasia ei enää ole, mutta päivisin niitä voi ulkoiluttaa jo aiemmin lämpimällä säällä. Minulla ensimmäisenä kylvetyt perunat ulkoilevat jo päivittäin, yöksi ne nostetaan sisälle. Jälkimmäinen erä on vielä saunan lauteiden alla itämässä. Alussa kastelutarve on vähäisempää, mutta versojen kasvamisen myötä kasteluakin täytyy lisätä, jotta multa pysyy kosteana.

Siiklin taimissa on kauniisti punertavia lehtiä.

Lisäksi astioihin täytyy lisätä multaa muutaman kerran kasvun aikana. Ensimmäinen kerta on ajankohtainen, kun perunoiden varret ovat kasvaneet noin 10cm korkuisiksi. Aina kun varret ovat kasvaneet jälleen 10cm, multaa lisätään uudelleen ja aina alimpiin lehtiin asti, jotta kehittyvät perunat eivät viherry. Muistaakseni viime kesänä lisäsin multaa astioihin kahdesti.

Ämpäriperunoilla saa kivasti ja helposti vehreyttä esim. terassille, parvekkeelle tai patiolle, ja lopuksi pääsee vielä maistelemaan itse kasvatettua satoa.

Parin kuukauden kuluttua istutuksesta voi alkaa miettimään sadonkorjuuta. Koko ämpärin voi tyhjentää kerralla. Itse korjasin satoa viime kesänä aina taimi kerrallaan, jolloin saimme juuri nostettuja perunoita sillin kanssa useamman kerran muutaman viikon aikana.





Oletko sinä kokeillut kasvattaa ämpäriperunoita? Tai onko sinulla perunoita kasvamassa kasvimaalla? Jos kyllä, niin minkälaisin kokemuksin ja mikä on suosikkilajikkeesi?

 Iloista viikonloppua!

61 kommenttia:

  1. Minunkin piti laittaa noita ämpäripottuja jo aiemmin, mutta saamattomuus iski. Anoppi on kesän ekat potut nostanut jo pitkään ämpäristä. Perunoiden suhteen ollaan oltu saamapuolella eli muut innokkaat lähipuutarhurit ovat niitä meille toimittaneet. Tänä kesänä olisi kuitenkin kiva sillipotut hakea nopsaan omalta terassilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, että olette saaneet perunoita toisilta ja sitä kautta päässeet maistelemaan vastanostettuja perunoita! Jos ämpäripottuja tekee mieli kokeilla, niin vielä ehtii hyvin. :)

      Poista
  2. Hyvä idea ja tarkat ohjeet!

    VastaaPoista
  3. Kätevä tyyli. Saa omia pottuja vaikka kerrostaloon parvekkehelta. En oo kokeellu, enkä muutenkaa oo perunaa vilijelly. Mutta jos saisin tehtyä muutaman kasvulavan, vois siihe laittaa muutaman potunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin viime kesänä kokeilin, kun huomasin kaapissa perunoiden jo alkaneen vähän itämään. Muuten ei varmaan olisi tullut silloin laitettuakaan. Kasvulava on varmasti myös hyvä paikka perunoiden kasvatukseen.

      Poista
  4. Olen kasvattanut ämpäriperunaa karun saaremme laiturilla jo parikymmentä vuotta. Kauniitten kasvutojensa lisäksi tosiaan saa nauttia ämpärituoreita perunoita elokuussa herkullisine lisäkkeineen. Hyvä vinkki tuo kananmunakenno, kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ämpäriperunoiden kasvattamisessa on tosiaan monta hyvää puolta. Kiva, että löysit uutta vinkkiä postauksestani, vaikka sinulla onkin jo pitkä kokemus ämpäriperunoista!

      Poista
  5. Olen kerran kokeillut ämpäriperunoita, enkä saanut niistä satoa juuri ollenkaan. Mutta minä nyt en perunasta missään saa satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, mitenköhän siinä niin kävi! Aika paljon ämpäripotut vaativat kastelua, mutta muuten ovat kyllä vaikuttaneet helppohoitoisilta.

      Poista
  6. Kiitos perusteellisista ohjeista. Minä olen kasvattanut pari kertaa unohtuneista kaupan perunoista maassa.Olivat paremman makuisia kuin kaupasta ostetut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omat, vasta nostetut perunat tosiaan voittavat maussa kaupasta ostetut mennen tullen. :)

      Poista
  7. Minä olen tökännyt silmuttuneita perunoita vain johonkin ylimääräiseen puutarhanurkkaan maahan. Kyllä on tuottanut satoa, vaikka ei penkkejä eikä multaamista olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin jää siemenperunoita nyt joitakin yli, joten ajattelin ne johonkin kulmaan tökätä, jos vaikka vähän satoa tuottaisivat. Kiva kuulla, että sinulla on siitä hyviä kokemuksia!

      Poista
  8. Tänä vuonna laitoin osan, jotka eivät mahtuneet kasvilavaan, pariin ämpäriin. Ne ovat olleet kasvihuoneen suojissa siitä asti, eli jo melkein pari viikkoa.
    Satoa odotellessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat oikein makoisan ja runsaan peruna- (ja muunkin) sadon! :)

      Poista
  9. Tämä olikin hyödyllinen postaus. Hyvää tietoa tuli ämpäriperunoista. Toivottavasti saat hyvän sadon. Hyvää viikonloppua ja hyvää Äitienpäivää!

    VastaaPoista
  10. Voi ei! Mä oon tänä vuonna unohtanut idättämisen kokonaan! Pitääkin pikaisesti siihen perehtyä! Tuo ämpäriperuna on kyllä loistoidea!

    VastaaPoista
  11. Laitoin jo hyvissä ajoin ämpäri/säkkiperunoita kasvariin, eli jo maaliskuun alussaa. Meillä täällä hiukan kevät edemmässä (noin ikk) kuin siellä suomessa. Ja ovatkin jo oikein isoja ja kohta saan jo satoa. Laji on tällä kertaa Annabella varhaisperunaa. Taitaa sitä olla sielläkin, tosin paljon erinimisiäkin. Todella helppoa kasvattaa noin ja saa hyvää satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvältä! Annabella on minulle entuudestaan vieras lajike, täytyykin kokeilla sitä joskus. Toivottavasti saat oikein hyvän sadon!

      Poista
  12. Kyllä minä laitoin kasvilavaan kasvamaan 5 kpl 24.4 ja laitoin kolminkertaisen kankaan päälle. Olen saanut kankaita ammattiviljelijältä, lopetetulta taimitarhalta. Ne kestää vaikka mitä ja vaikka kuinka kauan. Oli tästä tarkoitus seuraavassa postauksessa kirjoittaakin. Sitten olen ostanut kaupasta kolmea eri lajia,jotka olen myös laittanut kanamunakennoihin ja valoon itämään, valossa iduista tulee napakat eikä liian pitkiä.Annabella on meidän suosikki. Kun perunia laittaa erissä on niinkuin aina uusia perunoita. Kaupastaostetuissa on se hyvä puoli, että voi ostaa kappaleittain. Pitääpä katsoa miltä harson alla näyttää kun mennään viikonloppuna mökille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä ehdottomasti Annabellaa minunkin jatkossa kokeilla, kun sitä on jo useampi kehunut. Toivottavasti sinäkin saat oikein runsaan sadon!

      Poista
  13. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavana en ole perunaa viljellyt, mutta ruukkuviljely on oiva tapa ja lisäksi saa samalla silmäniloa ja kaunista vehreyttä terassille.
    Mukavaa alkavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet eivät tosiaan perunaa käytä ollenkaan. Meilläkään se ei kuulu läheskään päivittäiseen ruokavalioon, mutta uusien perunoiden aikaan sitä kuluu enemmän. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  14. Ämpärissä en ole perunoita kasvattanut, mutta juuri sivusin kesän ensimmäisten perunoiden kasvatusaihetta omassa blogitekstissäni "Kasvihuoneen lämmityspohdintaa". Käy kurkkaamassa ja osallistu samalla arvontaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä, että vinkkasit! Kävin lukemassa ja osallistuin arvontaankin. Kiitos vinkistä! :)

      Poista
  15. Me kokeiltiin kerran ämpäriperunoita, mutta saatiin yhdestä perunasta satoa vain muutaman pienoisen perunan verran. Pitääpä kokeilla näillä ohjeilla uudelleen! Kiitos tarkoista ohjeista ja hyvää viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Toivottavasti ensi kerralla saatte paremman sadon. Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  16. Onpas pömppömaha pojalla! On pottua syöty!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki lapsemme ovat normaalipainoisia ja syövät THL:n nykyisten ruokasuositusten mukaisesti. Nykyisin lisääntyvänä ongelmana Suomessakin oleva lasten ylipaino johtuu enemminkin liian energiapitoisesta ravinnosta, liiasta sokerin saannista ja liian vähäisestä liikunnasta kuin perunan syömisestä. Muutamasta ämpäriperunasatsista tulee kuitenkin sen verran rajallinen määrä pottuja, että tuskin sillä määrällä kukaan lihoo.

      Poista
  17. Tänään vasta nostin siemenperunat kellarista. Tämä kituvan kylmä kevät ei innostanut aiemmin. Ämpäripottuja monasti olen pohtinut saamatta aikaan. Pitäis varmaan kattoa onko keittiön perunaämpärissä itäneitä pohjalla. Usein on. Niistä vois virittää ensin kasvarissa viihtymään ja tilan loppuessa nostaa ne ulkopuolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! On ihan fiksua hyödyntää keittiön itäneet potut siemenperunoina.

      Poista
  18. Voi, olen kokonaan unohtanut perunat. Piti tuota ämpäriperunaa kokeilla, kun siitä on ollut juttuja muissakin blogeissa. Ennen viljelylaatikoihin siirtymistä meillä oli pieni perunamaa, mutta nyt ei ole muutamaan vuoteen perunaa lainkaan laitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehdit hyvin laittaa tälle kesälle kasvamaan. Minullakin viimeiset perunat odottelevat vielä ämpäriin pääsyä. :)

      Poista
  19. Houkutteleva vihje pikakasvatukseen nyt kun lämmin antaa odottaa itseään. Idätetyt perunat odottavat jo maahan pääsyä, mutta kylmyys on ensin häädettävä! Yleensä en turvautuisi tähän, mutta nyt täytyy harkita. Kiva kun muistutit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ämpäriperunat sopivat tosiaan hyvin kylmän kevään varasuunnitelmaksi, jos maahan ei pääse perunoita ajoissa laittamaan.

      Poista
  20. Ämpäriperunoita ei olla kokeiltu koska navetan kulmassa on isohko perunamaa. Se on miehen hommia joten minulla on kokemusta tosi vähän. Tämän vuoden lajikkeita en edes muista mutta Rikea on ollut aiemmin hyvä. Nyt sitä ei löytynyt mistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso perunamaa kuulostaa ihanalta! Rikeasta en ole aiemmin kuullutkaan. Sitäkin voisi kokeilla joskus, jos sitä sattuisi löytymään jostain.

      Poista
  21. En ole kyllä koskaan kokeillut, mutta ehkä kannattais! Olen niin jumittunut tuohon koristekasvipuoleen, että hyötykasvit ovat jääneet ihan varjoon. Perunankasvatus ämpärissä vaikuttais sopivan simppeliltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ämpäriperunat ovat ihan nätin näköisiäkin, jos ne laittaa kivaan ruukkuun, jolloin ne käyvät koristekasvistakin. :)

      Poista
  22. Viime kesänä kasvatin ensimmäisen kerran tuossa kasvulaatikossa. Siemenperunat oli ihan ruokakaupan pottulaarista. Hyvin onnistui ja tarkoitus olisi laittaa nytkin. Tuleekohan jo kohta kiire???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vielä ehtii perunat laittaa kasvamaan ihan hyvin. Minullakin on vielä viimeinen erä laittamatta.

      Poista
  23. Tuota pitäisikin kokeilla, onnistuisi pienelläkin pihalla.
    Hyvää ja aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ämpäriperunat eivät tosiaan vie paljon tilaa. Aurinkoista viikonloppua sinullekin!

      Poista
  24. Minun on pitänyt kokeilla jo monena vuonna, mutta aina unohdan. Kun kevät vihdoin tulee, on niin paljon puuhaa, ettei kaikkea muista. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan totta, että kevätpuuhia on paljon ja siinä tohinassa meinaa aina joku juttu unohtua. Onneksi nämä puutarhahommat eivät ole niin vakavia. :) Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  25. Ehtisiköhän tätä vielä täksi kesäksi kokeilla :D Tää tuntuu niin helpolta että jopa minäkin osaisin ehkä perunat kasvattaa ;)Aurinkoista lauantaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ehtii vielä laittaa perunat täksi kesäksi! Aurinkoista viikonloppua sinulle!

      Poista
  26. Kyllä olen kasvattanut sekä ämpärissä että kasvarissa ja Siikli on ehdoton suosikkini. Toinen on Rosamunda.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan Siiklistä olen minäkin aina pitänyt, ja siksi meillä on tällä kertaa sitä. Saa nähdä, miten kasvaa. Rosamunda on kyllä myös hyvää.

      Poista
  27. Olen kasvattaut ämpärissä ja kasvimaalla Minulla on ollut Timoa, Nicola.ja antonia Hyvää viikonloppua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole kasvimaalla perunaa kokeillut, ei oikein ole ollut sopivaa paikkaa. Nyt, kun siemenperunoita jää muutama yli, mietin, laittaisinko ne raparperin ja maa-artisokan väliin kasvimaalle. Siinä olisi vielä riittävästi tilaa muutamalle perunapuskalle. Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  28. Me kasvatettiin yhtenä kesänä syvissä styrox-laatikoissa samalla idealla. Aika vähänlaiseksi taisi silloin kyllä sato jäädä, enkä muista lajiketta... Sinulla näyttää onnistuneen hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Styrox-laatikot ajavat varmasti saman asian. Se tässä oikeastaan on myös yksi mukava puoli, että astiavalinnalla saa muutettua ämpäriperunaistutuksen melkein mihin tahansa tyyliin sopivaksi.

      Poista
  29. Yksityinen lainatarjous sinulle
    Etsit rahoitusta joko toiminnan virkistämiseksi tai projektin toteuttamiseksi tai asunnon ostamiseksi, mutta valitettavasti pankki asettaa sinut ehdoille, joita et pysty täyttämään.
    Tarjoamme luottoa lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Korko on 2%. Ota minuun yhteyttä suoraan sähköpostitse:
    Sähköpostiosoitteeni: smajslova.jarmila@hotmail.com
    Sähköpostiosoitteeni: smajslova.jarmila@hotmail.com

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...