maanantai 3. heinäkuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Satokauden pidentäminen syksyyn

Nyt heinäkuun ensimmäisenä maanantaina on taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen aika. Tällä kertaa postauksissa mietitään muun muassa, miten satokautta voidaan pidentää syksyyn. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Kasvihuone auttaa pidentämään kasvukautta niin keväästä kuin syksystäkin etenkin, jos siellä on viileiden öiden varalta lämmitin.

Omassa puutarhassamme satokausi on pitkä. Sen avaavat mm. raparperi, erilaiset yksi- ja monivuotiset yrtit, parsa sekä maa-artisokka. Näistä varhaisimpien satoa pääsemme korjaamaan jo toukokuussa. Toisaalta satokausi jatkuu meillä pitkälle loppusyksyyn, sillä esimerkiksi lehtikaali ei vielä pikkupakkasista hätkähdä ja myös maa-artisokkaa voi nostaa maan jäätymiseen asti. Lisäksi kasvihuoneen asukeista ananaskirsikka sekä osa chileistä siirtyvät aina kypsyttelemään satoaan vielä sisälle. Yksi keino satokauden pidentämiseen onkin monipuolinen hyötykasvivalikoima.

 

Maa-artisokkaa voi nostaa aina maan jäätymiseen asti ja toisaalta keväällä lumien sulettua ennen kasvin kasvuunlähtöä.

Satokautta on mahdollista pidentää myös uusintakylvöillä, joita voi tehdä nopeakasvuisten kasvien osalta pitkin kesää. Esimerkiksi monet salaatit, mangoldi, rukola, tilli ja retiisi tuottavat satoa nopsaan ja niitä on näppärä kylvää kesän aikana myös sadonkorjuun myötä tulleisiin aukkopaikkoihin. Monia muitakin hyötykasveja ehtii vieläkin hyvin kylvää, jolloin niiden sadonkorjuuaika vain tulee myöhemmin kuin touko-kesäkuussa kylvettynä. Itsekin tein viime viikolla esimerkiksi herneiden täydennyskylvöjä, kun rivistössä ihan kaikki kesäkuun alkupuolella kylvetyt siemenet eivät olleet itäneet. Myös ämpäriperunoita olen pistänyt kasvamaan vielä heinäkuun alkupuolella sitä mukaa, kun huhti-toukokuussa parin viikon välein istuttamistani olen korjannut sadon ja ämpärit ovat vapautuneet seuraavia siemenperunoita varten.

Esimerkiksi mangoldi ja erilaiset salaatit sopivat kylvettäväksi vielä heinäkuussakin.

Jonkin tietyn hyötykasvin kohdalla satokautta voidaan pidentää myös kasvattamalla eri lajikkeita. Sen vuoksi meilläkin kasvaa kasvihuoneissa useita eri tomaatti- ja kasvihuonekurkkulajikkeita. Suurta herkkuamme, parsakaaleja, kasvatan myös vähintään kahta lajiketta, jonka ansiosta pääsemme nauttimaan omista parsakaaleista muutaman viikon pidempään kuin jos kasvattaisin vain yhtä lajiketta. Myös monista juureksista, kuten esimerkiksi porkkanoista, löytyy varhaisempia lajikkeita herkuteltavaksi suoraan kasvimaalta ja myöhäisiä lajikkeita, jotka taas monesti sopivat paremmin varastoitavaksi.

Parsakaaleista kasvatan vuosittain lajikkeita 'Premium Crop' F1 ja punertava 'Miranda', joista ensimmäisen pääkukintojen sadonkorjuu on noin paria-kolmea viikkoa ennen jälkimmäistä. Näin parsakaalien satokausi pitenee. Kuvassa näkyviä sivukukintoja keräilemme kummastakin sen jälkeen aina pakkasiin asti.

Tähän lopuksi kirjoitan vielä lyhyesti kuulumisiamme omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisen suhteen. Lavatarhan päivitys on meillä tosiaan ollut kevään ja alkukesän aikana työn alla ja vielä viimeiset yksityiskohdat pitäisi saada valmiiksi. Postailen lavatarhan uudistuneesta ilmeestä heti, kunhan saan kuvat ihan valmiista kokonaisuudesta. Sieltä saamme kuitenkin jo monenlaista satoa mm. yrttien, ilmasipulin, ryväs- ja punasipulin harvennustaimien, raparperin, pinaatin, salaattien ja papujen ansiosta. Myös marjasinikuusamat ja kuukausimansikat ovat kypsytelleet ensimmäisiä marjojaan. Ämpäriperunoista ensimmäiset nostin juhannusviikolla ja vielä muutamissa ämpäreissä on perunoita sadonkorjuuvalmiina. Täydennyskylvöjä tosiaan tein viime viikolla mm. herneiden osalta ja ämpäriperunoita istuttelen vielä parin viikon aikana lisää syksyn satoa ajatellen. Mökkipalstan kasvimaata laajensimme kesäkuussa vielä lisää. Palstan kuulumisista postailinkin tarkemmin parisen viikkoa sitten.

Mökkipalstan kasvimaan laajennus oli taas kesäkuussa työn alla. Syksyllä tarkoitus olisi suurentaa sitä  vielä lisää jo valmiiksi ensi kevättä varten.

Kasvihuonekuulumisiamme kirjoittelin vasta viime viikolla, joten niitä en nyt tähän erikseen kertaa. Maakellariprojektimme odottelee nyt parempia kelejä kivien muuraamista ajatellen. Villiyrteistä mm. vuohenputkea, nokkosta ja kuusenkerkkiä on meillä päätynyt lautaselle ja myös pakastimeen. Lisäksi tänä kesänä aiomme tutustua paremmin syötäviin koristekasveihin, joista kuunliljoja ja syreeniä olemme jo ehtineetkin testata. Mehiläistarhojen suhteen hoitotoimet rullaavat kuten aiempinakin kesinä. Yhden tarhan paikkaa jouduimme kuitenkin vaihtamaan, sillä karhu oli käynyt apajilla ja rikkonut yhden pesistä. 

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Kesäkuu: Monimuotoisuutta puutarhassa
- Toukokuu: Kasvihuoneen monipuolista käyttöä
- Huhtikuu: Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön
- Maaliskuu: Siemenet kiertoon ja juttua omavaraisuudesta
- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Jovela, Krutbacken

Vyöhyke 2: Finland urban farming, Pilkkeitä Pilpalasta, Sarin puutarhat, Päivänpesän elämää

Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia

Vyöhyke 7: Korpitalo

 

Kaunista ja satoisaa heinäkuuta!

4 kommenttia:

  1. Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta -blogi3. heinäkuuta 2023 klo 10.23

    Tuota juuri mietin, että voisikohan varhaisperunoita saada pidempään, jos kylväisi vielä heinäkuussa. Teillä se on siis onnistunut? Taidanpa kokeilla itsekin.

    VastaaPoista
  2. Voi että, maakellari! Täytyypä seurailla sitä teidän puuhaanne, kun saatte sen käyntiin. Ties vaikka saisimme inspiksen ja nytkähdyksen kohti omaa maakellaria, josta on hiljakseen haaveiltu vasta kymmenisen vuotta ;D

    VastaaPoista
  3. Minuakin kiinnostaa tuo heinäkuinen potaattikylvös. Omat kebätkylvöt kun jäi sattuneesta syystä aika heikolle tolalle. Pitääpä testata.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...