torstai 21. joulukuuta 2023

21. luukku: Joulukukista iloa myös joulun jälkeen - parhaat vinkit

Meillä hankitaan yleensä jouluksi kukkia niin ruukkuasetelmiin kuin leikkokimpuksikin. Olisi harmillista, jos kaikki nämä ihanuudet jäisivät vain hetkelliseksi somisteeksi. Niinpä yritänkin saada niistä pidempiaikaista iloa erilaisin konstein. Tässäpä muutamia vinkkejä joulukukkien hyödyntämiseen myös joulun jälkeen!


Huonekasviksi sopivia joulukukkia

Osa joulukukista sopii erinomaisesti myös huonekasviksi. Tähän ryhmään kuuluvat mm. joulutähti, joulukaktus, tulilatva ja timanttiananas. Näitä kaikkia on ollut meilläkin monivuotisena ilona. Joulutähdestä huonekasvina olen postaillut tarkemmin aiemmin. Uudelleen en ole vieläkään saanut sen lehtiä punastumaan, mutta tosi kaunis se on rehevänä viherkasvinakin.


Joulutähdestä saa upean, monivuotisen huonekasvin.


Puutarhaan sopivat joulukukat

Meillä jouluasetelmien hyasintit, jouluruusut ja narsissit otetaan talteen odottamaan kevättä ja istuttamista puutarhaan. Vähän vaihtelevalla menestyksellä ne ovat lähteneet puutarhassa kasvuun, mutta ajoittaisetkin onnistumiset ovat erittäin palkitsevia.


Joulun hyasinteista voi saada monivuotisia, keväisiä kukkijoita puutarhaan.


Useiden joulujen iloksi sopivat joulukukat

Amaryllikset kuuluvat yleisimpien jokajouluiseksi iloksi sopivien kasvien joukkoon. Kukinnan jälkeen amaryllista hoivataan ensin sisällä ja kelien lämmettyä sen voi siirtää kesäksi ulos keräämään voimia. Jotta amaryllis kukkisi uudelleen, se tarvitsee muutaman kuukauden lepojakson pimeässä ja viileässä alkusyksyllä. Myös esimerkiksi joulukaktus, joulutähti, tulilatva ja timanttiananas on mahdollista istuttaa jouluasetelmiin vuodesta toiseen.


Amarylliksen voi saada kukkimaan yhä uudestaan tulevinakin jouluina.


Kranssit ja kuivakukka-asetelmat

Monia joulun leikkokukista voidaan käyttää myös kransseissa ja kuivakukka-asetelmissa. Esimerkiksi isotähtiputki, skimmia, piikkiputket ja eukalyptuksen oksat ovat kauniita ja kestäviä myös tällaisessa käytössä. Niinpä siinä vaiheessa, kun joulun kukkakimppuni alkaa olla jo parhaat päivänsä nähnyt, pelastan kimpusta sopivaa materiaalia vielä hyödynnettäväksi vaikkapa kranssissa.

Joulun kukkakimpuissa monesti käytetty skimmia on ihana myös esimerkiksi kransseissa.


Jäälyhdyt ja muut jäiset koristeet

Toinen tapa hyödyntää joulun leikkokukkia ovat erilaiset jäiset koristeet. Näihin sopivat kaikki leikkokukat ja myös ruukkuasetelmien kukkia, kuten hyasintteja, on mahdollista käyttää vaikkapa jäälyhtyihin. 

Vähän jo kulahtaneetkin joulukukat voi käyttää vielä jäälyhtyjen tai muiden jäisten koristeiden somisteena.


Iloa päivääsi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...