perjantai 18. maaliskuuta 2022

Puutarhasuunnitelmia ja -unelmia vuodelle 2022

Näin kevättalvella minulla on ollut tapana postailla puutarhasuunnitelmistani ja -unelmistani tulevalle kasvukaudelle. Tämän postauksen kirjoittaminen on aina yhtä ihanaa ja itse asiassa yksi blogivuoteni kohokohdista, koska siihen tiivistyvät koko tulevan kesän odotukset ja haaveet. Näitä suunnitelmia alamme aina hahmotella jo edellisenä syksynä, ja nyt talven aikana ne on vihdoin hiottu jo ainakin pääpiirteittäin valmiiksi. Pohjana tässä suunnittelussa käytimme jälleen viime puutarhavuoden yhteenvetoa, josta keskeneräiset ja tekemättä jääneet projektit siirtyivät melko suoraan tälle vuodelle.

Pilariruusu 'John Davis'

- varasto-polttopuu-yhdistelmän viherkaton tekeminen loppuun. Rakennuksen katto on itse asiassa jo sulanut, joten tämän homman pääsemme hoitamaan loppusuoralle varmasti aika pian. Ainoastaan kasvien istuttaminen jää sitten touko-kesäkuulle. Viherkatolle aion istuttaa puolivarjossa-varjossa viihtyviä maanpeitekasveja, jotka löytyvät omasta puutarhasta. Rakennuksen edustalle haluaisin lisäksi pienen puupaloilla katetun alueen ja toivoisin varaston luo myös vehreyttä kasvien muodossa.

- Porraspenkin viereen aloittamani kivikkokasvialue: Tämä jäi syksyllä vielä kesken ja tarkoitus olisikin heti alkukesästä jatkaa tämä loppuun. Tontin tähän laitaan haaveilen myös vihertunnelista ja askelpolusta, joka kulkee monivuotisen kukkamaton halki.

- terassin edustan istutusalue. Tästä haastavasta alueesta postasin aiemmin, ja tänä vuonna tarkoitus olisi alkaa tehdä pohjia ja hahmotella alueen muotoja. Kasvien istutus jäänee sitten ensi vuoteen.

- pieni vesiaihe etupihan Vehreälle keitaalle. Lintujen juoma-/kylpyallas minulla siinä jo parina kesänä on ollutkin, mutta haluaisin vähän isomman, pulputtavan altaan.

- aurinkokellon kasaaminen ja asettaminen paikoilleen: Aurinkokellon toimme tuliaisina muutama vuosi sitten Pohjois-Saksasta. Tarkistimme silloin, että kellossa kaikki osat ovat tallella, mutta sen kokoaminen on jäänyt, sillä sille tarkoitettu paikka ei vielä ollut valmis. Jospa sen tänä vuonna vihdoin saisimme toimintaan.

- metsäpuutarhassa tontin reunan istutusalue: Tätä aluetta olen jo muutamana vuonna vähitellen tehnyt, mutta se on edelleen pahasti kesken. Alueelle on tarkoitus tulla suuria luonnonkiviä, joiden lomassa on pensaita ja perennoja. Kivet vaativat vielä asettelua, kasveista osa on jo paikoillaan, osa täytyy hankkia.

- kesäkeittiön edustalle patio: Haluaisin kesäkeittiörakennuksen eteen runsaiden istutusten ympäröimän pation, jossa olisi ruokailuryhmä. Pation toiseen reunaan olisi tarkoitus saada uima-allas, jonka perustustyöt yritämme saada tehtyä ensi kesänä ja altaan hankinta ja maisemointi jää sitten seuraavaan.

- pieni maakellari: Pation ja uima-altaan perustuksista tulevia maamassoja on tarkoitus hyödyntää mm. maakellarin teossa. Maakellaria olemme suunnitelleet Sydänpolun alueelle, jota olisi muutenkin tarkoitus lähivuosina uudistaa.

- nykyistä isompi hyönteishotelli: Toissa kesänä jo aloitimme hyönteishotellia ja saimme sen melkein valmiiksi, mutta täytteet jäivät vielä puuttumaan. Viime kesänä unohdin tämän täysin, joten tänä vuonna toivon, että saisimme tämänkin vihdoin valmiiksi.

- osallistuminen Avoimet Puutarhat –tapahtumaan (oman puutarhan ilmoittaminen mukaan ensimmäistä kertaa). Tapahtuma on tänä vuonna elokuussa ja ajankohta on tosi hyvä meidän kannaltamme. Kahtena edellisenä vuotena olemme osallistuneet Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -tapahtumaan, ja lisäksi puutarhassamme on vieraillut muutamia ryhmiä. Olisi kuitenkin ihanaa vihdoinkin päästä avaamaan puutarhamme tässä tapahtumassa!

- kaurisaita tontin ympäri: Kerroin aiemmin, että metsäkauriit ovat löytäneet puutarhaamme. Riistanauhan laiton jälkeen niitä ei ole nyt näkynyt, mutta harkitsemme silti tontin ympäröimistä parimetrisellä aidalla, sillä en halua yhtään lisää kauristuhoja. Aita on tarkoitus maisemoida monilajisin istutuksin.

- mökkipalstalle kasvimaa ja suorakylvettäviä perennoja varten oma penkkinsä. Lisäksi suunnitelmissa olisi istuttaa oman puutarhamme elävän pajumajan siistimisestä saatavia pistokkaita mökille, jotta saisin sieltä luonnonpajun lisäksi jatkossa myös siperianpajua pajutöihini.

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta aikaisintaan kesälle 2023, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- pieni vertikaalinen puutarha
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- muuripuutarha
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen ja uusien penkkien tekeminen. Pienestä laavustakin haaveilen tälle alueelle.
- suuri kivipylväs metsäpuutarhaan
- porraspergola
- kasvihuoneen luo hana, johon vesi tulee sadevedenkeräyskontista
- paremmat valot terassille ja puutarhaan 

Tässä vielä ilmakuvaan merkittynä osa tulevan kesän projekteista.

Tällä viikolla sää on ollut ihanan aurinkoinen ja lumet tuntuvat sulavan vauhdilla. Odotankin jo malttamattomana, että pääsemme taas puutarhahommiin. 

Onko sinulla puutarhasuunnitelmia ensi kesälle?

Oikein hyvää loppuviikkoa!

2 kommenttia:

  1. Sinulla on aina paljon kivoja suunnitelmia ja saat myös ihailtavan paljon aikaan. :) Mukava seurata, mitä kaikkea puutarhassasi tapahtuu tänä vuonna. Viherkatto ja maakellari kuulostavat erityisen mielenkiintoisilta. Ainakin viherkaton toivon itsekin pääsevän joskus toteuttamaan jonnekin. Minun suurimmat suunnitelmat tälle kesälle liittyvät mökkitonttimme hyötytarhaan. Haluan sinne ainakin kunnollisen kasvimaan ja ehkä joitain hedelmäpuita sekä lisää marjapensaita. Jokin kasvihuoneratkaisu pitäisi keksiä, kun vanha (ja turhan pieni ja heppoinen) kasvihuone alkoi viime kesänä hajoilla sieltä täältä. Lisäksi tilasin siemeniä pientä ruiskaunokkiniittyä varten. Mökille aion myös hiljalleen tehdä kukkatarhaa, mutta sen toteutukselle en ole asettanut aikataulua. Kotipihalla on tarkoitus lähinnä ehostaa ja uudelleenjärjestellä vanhoja kukkapenkkejä. Ihanaa kun pian päästään toteuttamaan puutarhasuunnitelmia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihania suunnitelmia on sinullakin! Tuo ruiskaunokkiniitty on varmasti upea ja pörräistenkin mieleen. Muutaman viikon kuluttua tosiaan puutarhassa pääsee varmasti touhuamaan jo vaikka mitä!

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...