perjantai 1. huhtikuuta 2022

Lukijan toive: Tomaattien kasvatus

Tomaatit ovat kuuluneet jo vuosia jokakeväisiin kylvöihini. Ennen kuin hankimme kasvihuoneen, kasvatin kirsikkatomaatteja terassin ruukkupuutarhassa. Sen jälkeen isomman kasvihuoneen tilasta suurin osa on ollut varattu tomaateille, ja nyt parina viime kesänä ne ovat valloittaneet myös pienen seinäkasvihuoneen. Minulla on muutamia suosikkitomaattilajikkeita, joita kylvän vuosittain, ja niiden lisäksi kokeilen joka kesä myös uusia lajikkeita.

Kirsikkatomaatti 'Tiny Tim'

Kylvän tomaatit aina maaliskuussa. Esikasvatukseen käytän niidenkin kohdalla kylvömultaa ja kaupan tomaatti- tai viinirypälerasioita, jotka sijoitan ensin takka-leivinuuniyhdistelmän päälle. Kun taimet ovat itäneet, siirrän rasiat viileämpään paikkaan keittiön ikkunan eteen kasvivalojen alle. Kun sirkkalehtien jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on näkyvillä, on aika koulia tomaatit. Tässä vaiheessa istutan tomaatit pestyihin, katkaistuihin maitotölkkeihin taimimultaan. Istutan taimet aiempaa kasvusyvyyttä syvemmälle niin, että sirkkalehdet ovat juuri mullan pinnalla. Jos taimien varret ovat ehtineet venähtää liian pitkiksi, voi taimet istuttaa vinoon tai varovasti kieputtaa vartta vähän spiraalinmuotoon, jolloin taimen saa istutettua riittävän syvälle. Tämän jälkeen taimet saavat köllötellä kasvivalojen alla ja kastelen niitä parisen kertaa viikossa. Noin kahden viikon kuluttua alan lannoittaa taimia kastelulannoitteella jokaisen kastelun yhteydessä. Kunhan taimet kasvavat ja lehtihankoihin alkaa ilmestyä varkaita, napsin ne pois niiltä lajikkeilta, joilta niiden poistoa suositellaan. Esimerkiksi parveke- ja amppelitomaateilla varkaita ei tarvitse poistaa. 

Tomaatin taimia huhtikuun alussa

Toukokuun alkupuolella vähän keleistä riippuen siirrän tomaatintaimet muiden esikasvatettavien kanssa kasvihuoneeseemme karaistumaan. Peittelen taimet 3-4-kertaisella harsolla, joka toisaalta suojaa viileältä, mutta myös kirkkaalta auringonvalolta. Ohennan harsokerrosta 2-kertaiseksi myöhemmin toukokuussa. Isommassa kasvihuoneessamme on lämmitin, jonka säädämme käynnistymään aluksi +12 asteessa viileiden öiden ja päivienkin varalta. Myöhemmin taimien totuttua tähän lämpötilaan, pudotamme lämmittimen käynnistymislämpötilan +10 asteeseen. Aiemmin, kun meillä ei ollut kasvihuonetta, karaisin ruukkupuutarhaan tulleita taimia vähitellen pitämällä niitä ensin tunnin ulkona suojassa auringonvalolta harson alla, sitten pari tuntia ja niin edelleen asteittain aikaa pidentäen. Nyt parina viime vuotena en ole enää tuota kasvien edestakaisin kantamista jaksanut tehdä, sillä taimet ovat selvinneet lämmitetyssä kasvihuoneessa tosi hyvin jo heti alusta alkaen.

Tomaatit ja muutkin esikasvatettavat ovat siirtyneet kasvihuoneeseen karaistumaan. (11.5.2021)

Kun sää on lämmennyt niin, että harsosuojausta ei enää tarvita, istutan tomaatit ruukkuihin. Kasvihuoneeseen jäävät tomaatit pääsevät 30-litran vetoisiin ruukkuihin, aina kaksi taimea samaa lajiketta kuhunkin. Istutusvaiheessa piilotan ruukun kumpaankin päähän kunnon satsin kanankakkaa, joka riittää varastolannoitukseksi tomaateille pitkään. Heinä-elokuussa tarvittaessa lannoitan tomaatteja vielä lisää. Seinäkasvihuoneeseen pääsevät mm. matalakasvuiset parveketomaatit, joiden ruukkuja pidän välillä myös terassilla tai isomman kasvihuoneen pikkupatiolla paistattelemassa auringossa. Syksyä kohden öiden viilentyessä tomaatit saavat kuitenkin pysyä jo seinäkasvihuoneen suojissa. 

Tomaatit ovat päässeet lopullisille kasvupaikoilleen. (7.6.2021)

Isossa kasvihuoneessamme kulkevat kattoon viritetyt vaijerit, joihin tomaattien tukinarut on helppo solmia. Kasvukauden aikana käyn napsimassa varkaita pois muutaman päivän välein ja kukinnan alettua käyn päivittäin ravistelemassa kukkaterttuja pölyttymisen turvaamiseksi. Nyt parina vuotena olen jättänyt runkotomaatteihin yhden varkaan kasvamaan yhtä isoksi kuin varsinaisen rungon, ja sen myötä satoa on tullut vielä enemmän. Loppukesää kohden alan vähitellen karsimaan tomaateista lehtiä alimpien tomaattien alapuolelta ja myöhemmin poistan myös sellaiset kukkatertut, jotka eivät ehdi enää tuottaa satoa. Vaikka amppeli- ja parveketomaateista ei tarvitsekaan poistaa varkaita, olen niistäkin etenkin loppukesää kohden poistanut lehtiä ja osan uusista varkaistakin, jotta ilma kiertäisi paremmin ja tomaatit myös saisivat enemmän valoa kypsyäkseen nopeammin.

Tomaattien satokausi alkaa meillä heinäkuussa ja jatkuu keleistä riippuen syys-lokakuun vaihteeseen, jolloin kerään raa'at tomaatit sisälle kypsymään. (29.7.2021)

Lempilajikkeitani ovat mm. kirsikkatomaatit  'Tiny Tim', 'Gardener's Delight' ja 'Sweet Million' sekä parveketomaatit 'Balcony Yellow' ja 'Balcony Red'. Näitä kaikkia on pakko kylvää joka kevät! Aiemmin en ole tomaatteja talvettanut, mutta tänä syksynä ajattelin kokeilla (jos vain tilaa riittää) parveketomaattiruukkujen tuomista sisälle kasvivalojen alle. Tarkoituksenani olisi leikata niistä sitten kevään tullen pistokkaita, joiden kasvuunlähtö olisi vielä nopeampaa kuin siemenestä kylvettyjen.

Kasvihuoneen loppusadonkorjuun myötä vihreät tomaatit pääsevät sisälle kypsymään. (4.10.2020)

Tässä vielä linkkejä aiempiin postauksiini, joista löytyy kokemuksiani ja vinkkejä muiden hyötykasvien ja kesäkukkienkin kasvatukseen:
 
Mitkä ovat sinun parhaat niksisi tomaatin kasvatukseen?
 
 Iloa päivääsi!

2 kommenttia:

  1. Mainio idea kokeilla tomaattien talvetusta ja ottaa niistä sitten keväällä pistokkaita. Minä olen yleensä istuttanut tomaatit kasvusäkkeihin, mutta tänä vuonna ajattelin istuttaa ne ruukkuihin. Jonkinlainen kasvihuone pitäisi yrittää väkertää. Vanha alkoi viime kesänä vedellä viimeisiään ja haluaisinkin ihan kunnollisen kasvihuoneen, enkä vanhan kaltaista muovipeitteistä pikkukasvihuonetta. Voi kyllä olla, etten vielä tälle kesälle saa kunnollista kasvihuonetta vaan on tyydyttävä jälleen johonkin halpaan viritelmään. Aurinkoista viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti kasvihuonehaaveesi toteutuisivat pian! Aurinkoista viikonloppua sinullekin!:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...