Ajattelin pitkästä aikaa kirjoitella vähän huonekasviemme kuulumisia. Olen aiemminkin tunnustanut, että huonekasvien kanssa en ole yhtä kuin puutarhassa, vaan yleensä vuosittain niistä ainakin jokin kuolee. Useimmiten syynä on liikakastelu talven aikana, vaikka kuinka yritän kastelumääriin kiinnittää huomiota. Koska muistan kastella kasveja varsin epäsäännöllisesti, suurin osa huonekasveistamme on altakasteluruukuissa ja loput olen salaojittanut kunnolla. Meille onkin vakiintunut tietty kasviporukka, joka pärjää vuodesta toiseen, ja uusista tulokkaista löytyy aina silloin tällöin ilahduttavan sitkeitä selviytyjiä.
Marraskuunkaktukset ovat ainoita huonekasveja, jotka kukkivat meillä vuodesta toiseen. |
Tämä valkoinenkin on avaamassa pian nuppunsa. |
Osan meillä viihtyvistä huonekasveista olen itse kasvattanut siemenestä. Näihin kuuluvat avokadopuu ja kanariantraakkipuut. Viime kuussa kylvämistäni kaktuksista toivon saavani tähän joukkoon jatkoa. Marraskuunkaktuksia taas olen lisännyt pistokkaista, ja ne ovat niitä harvoja huonekasveja, jotka kukkivat meillä vuodesta toiseen.
Siemenestä kasvattamistani kanariantraakkipuista tämä on suurin ja kaipaisi jo isompaa ruukkua. |
Kaktukset ovat uusi innostukseni, ja niistä postailinkin äskettäin. Myös keihäsanopinkielestä tykkään kovasti, ja sitä aion jakaa vähän keväämpänä. Palmuvehka on yksi uusimmista tulokkaista, jonka halusin nimenomaan sen kestävyyden ja sopeutuvaisuuden vuoksi. Se pääsikin haasteelliseen paikkaan aulan lipaston päälle, jossa valoa on vähän ja ulko-ovelta käy välillä veto. Tähän paikkaan pitkäikäisen huonekasvin löytäminen on ollut tosi vaikeaa. Aika näyttää, miten palmuvehka viihtyy meillä.
Keihäsanopinkieli on yksi uusimmista suosikeistani huonekasviemme joukossa. Se on tosi helppohoitoinen ja tarvitsee kasteluakin vain harvakseltaan. |
Palmuvehka on ollut meillä nyt noin kuukauden ja ainakin toistaiseksi se näyttää ihan tyytyväiseltä ikkunattomassa, vetoisessa paikassa lipaston päällä. |
Mitkä ovat sinun lempihuonekasvejasi?
Kaunista uutta viikkoa!
Keihäsanopinkieli näyttää hauskalta.
VastaaPoistaMeillä on aika vähän viherkasveja. Ikkunalaudat ovat valon vuoksi kasveille parhaita paikkoja, mutta alla olevat sähköpatterit laittavat kasvit liian koville. Lehtikaktuksista tykkään. Ne viihtyvät ja kukkivat kiitollisesti joka vuosi.
Lehtikaktukset kuuluvat minunkin suosikkeihini. Meillä ei ole sähköpattereita, mutta haasteena on tosi kuiva sisäilma näin talvisin osin varmasti koneellisen ilmanvaihdon vuoksi.
PoistaVietkö avokadopuusi kesällä kasvihuoneeseen, vai onko se koko ajan sisäkasvina? Huonekasvit tahtovat jäädä kovin heikolle hoidolle, kun mieli alkaa tehdä ulos ja puutarhakasvit pilkottavat maasta. Mutta on talvella kivaa, kun on jotakin vihreää sisälläkin. Toisaalta esim. juurikin marraskuun kaktus kukkii parhaimmillaan, kun sen unohtaa kokonaan ja kastelukaan ei ole säännöllistä. Olin jo heittämässä ikivanhaa kaktustani menemään, kun huomasin siinä useita nuppuja :) Anopinhampaat on helppoja, eivätkä kaatuile ja vie turhaa tilaa. Palmuvehkaa et saa kuolemaan, jos et ala hoitaa sitä liikaa.
VastaaPoistaMinulla on ihan sama, puutarha vie aina keväällä mennessään ja huonekasvien hoito kärsii. Avokadopuu kävi aiemmin kesäisin ulkona, mutta viime vuonna en sitä enää sinne vienyt, on sen verran jo hankala ja hutera kuljetettava.
PoistaMinäkin saan kaktukset pysymään hengissä ja kukkimaan. Vien kaktukset koko kesäksi ulos puolivarjoon ja luoja kastelee ja hoitaa koko kesän. Välillä ovat litimärkiä ja välillä rutikuivia. Loppusyksyllä otan kukat sisälle ja heti tulee nuput
VastaaPoistaMinä en ole kaktuksia vielä ulkoiluttanut, mutta ensi kesänä niistä osa voisi muuttaakin väliaikaisesti pihalle.
Poista