perjantai 5. toukokuuta 2017

Puutarha puhkeaa kevääseen

Vihdoinkin alkaa tuntua, että kyllä se kevät tässä pikkuhiljaa alkaa. Lumet ovat sulaneet puutarhastamme yhdessä hujauksessa. Talon varjoon jäävällä kaistaleella ja Rinnepenkeissä on vielä lunta, muualla lähinnä yksittäisiä laikkuja. Kevään kukkasipulit ovat alkaneet työntää uusia versoja ja puiden ja pensaiden silmut turvota.Vihdoinkin! Tätä on malttamattomasti odotettukin... :) Tässäpä kuvakierros puutarhaamme:

Krookukset kukkivat jo monessa paikassa. Tämä värisekoitus ilahduttaa Kohopenkin edustalla.

Taustalla Sydänpolku ja oikeassa yläreunassa Kaaripenkki.





Kolmiopenkissä varjoyrtti ja tulppaanien punaiset piipot luovat kivaa kontrastia.

Tarha-alppikärhö "Albina plena" kasvattaa jo silmujaan Sydänpolulla.

Isokevättähdet kukkivat Kaaripenkissä...

...samoin erilaiset krookukset...



... kevätkurjenmiekat...

...ja posliinihyasintit.

Kaaripenkin toisessa laidassa tulppaanit ja ukkolaukat kasvavat melkein silmissä. Muutama päivä sitten näkyvissä oli vain pienet piipot. Nyt näistä erottaa jo selkeästi, mitkä ovat tulppaaneja ja mitkä laukkoja.

Atsaleoiden nuput lupailevat ihanaa kukkaloistoa Sydänpolulla.

Istutuslaatikossa ovat itäneet jo ensimmäiset syyskylvönä laittamani siemenet. Ainakin pinaatille näyttäisi syyskylvö sopivan hyvin.

Kirsikkasorvarinpensas selvisi ensimmäisestä talvestaan ja turvottelee jo silmujaan. Talvituhot näyttäisivät muutenkin jäävän ainakin puuvartisten joukossa vähäisiksi, ja arimmista kasveista kirsikkasorvarinpensaan lisäksi ainakin magnolia, kirjoangervo ja kääpiömanteli vaikuttavat olevan voimissaan. Jee! :)

Palloesikot puskevat pintaan Suunnikaassa, vaikka kyseinen penkki on osittain vielä lumen peitossa.

Ainavihanta mahonia viheriöi Pensasryhmässä.

Aloittelin vappuna kukkapenkkien siistimistä ja Suunnikasta lukuunottamatta sainkin ne valmiiksi. Osan kuivista lehdistä jätin penkkeihin maatumaan. Nurmikkoakin haravoimme kuivista kohdista. Paikoitellen maa on vielä sen verran kostea, että täytyy jonkin aikaa odottaa sen kuivahtamista ennen haravointia. Ehkä nyt viikonloppuna pääsisin siistimään loput istutusalueet ja saisimme nurmenkin haravoitua loppuun. Sitten pääsisimmekin jo aloittamaan tämän vuoden ensimmäistä puutarhaprojektia! :) Tästä se kevät alkaa! Joko sinä olet siistinyt kukkapenkit, haravoinut, siirtänyt taimia kasvihuoneeseen tai tehnyt muita kevätvalmisteluja puutarhassasi?

Aurinkoa ja iloa viikonloppuusi!

45 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä. Kyllä tämä on ihanaa aikaa ja kauan odotettu. Minulla on keittiön ikkunalla siemenkylvöjä, joista osaa rahtaan päiväksi kasvihuoneeseen. Melkoinen homma, mutta, ah, niin ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kevät on tosiaan aivan ihana vuodenaika. Minä en ole esikasvatuksiani päässyt vielä karaisemaan, kun ei ole kasvihuonetta. Ämpäriperunat sen sijaan ulkoilevat jo päivittäin.

      Poista
  2. Ihanaiset kevätkukkijat! Täytyy yrittää syksyllä aktivoitua idtuttamaan niitä paljon lisää. Yhtä kukkapenkki olen hiukan jo kuopsutellut, jospa tänä viikonloppuna ehtisi ja pääsisi jatkamaan. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuntuu, ettei kevätkukkijoita voi koskaan olla liikaa. Etenkin noita idänsinililjoja päätin ensi syksynä lisätä taas reilusti, koska ne muodostavat niin upean yhtenäisen kukkameren. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. Siis TÄH! Justhan teillä oli viälä lunta vaikka kuinka palio :O Täs taas huamaa tuulisen tontin haitat. Vaikka meillä on ollu palio vähemmä lunta ja son lähteny osittain palio ennemmi, nii tänää EHKÄ ensimmääset kevättähäret aukee. Kevätkurijenmiakat on kolomisenttisiä. Krookuksia sentäs on jo joitaki kukas.
    Penkkien putsausta oon alootellu, ehkä pualet oon käyny läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltä tosiaan lumet sulivat ihan muutamassa päivässä ja lumen alla oli jo pikkusipuleilla jo kunnon piipot näkyvissä. Vajaassa parissa viikossa muuttuivat lumiset näkymät kukintaan. Etenkin Kaaripenkki on lämpimällä paikalla ja aika suojainen on puutarhamme muutenkin, kun metsä on vieressä, joten varmasti sen vuoksi eteneminen olikin niin nopeaa. Toivottavasti pääset nauttimaan pian kurjenmiekkojen ja kevättähtien kukinnasta!

      Poista
  4. Hyvältä näyttää. Hyvää viikonloppua:)

    VastaaPoista
  5. Ihanat kevätkukat! Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Voi kun ihanaa kasvun voimaa nähtävissä kuvissa! Siivoan penkit aina kaikesta roskasta, en jotenkaan kestä kuivia lehtiä mullan pinnalla. Näin alkukeväästä vielä motivaatio riittää moiseen ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Alkukeväästä ne vähän ikävämmätkin puutarhahommat tuntuvat tosiaan mukavilta. :)

      Poista
  7. Kevät etenee.
    Kauniit kevään kukkijat.

    VastaaPoista
  8. Tuosta se kevät alkaa. meillä on jo haravoitu ja kalkittu. lannoitus hevosenlannalla on vielä kesken. Nyt odottelen vain lämpimämpää että pääsen suorakylvöön kasvimaalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lannoitus on minulla vielä edessä ja joitain paikkoja, joihin tuhkaa ei riittänyt, pitäisi vielä kalkita. Minäkin odotan suorakylvöihin pääsyä.

      Poista
  9. Nyt alkaa näyttää hyvältä! Tänään olisi ollut loistava sää siistiä kukkapenkit, mutta töissä meni päivä. Huomiselle luvattiinkin sitten jo aika kylmää ja räntäsadetta ensi viikkoon, joten taitaa olla parasta antaa kaiken olla paikallaan. Onpahan suojana kasveille. Kasvihuoneessa sen sijaan eilen revittelin! Istutin muutamia uusia perennan juurakoita ja parit kukkasipulit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kasvihuonerevittelyä! Kateeksi käy. :) Säiden kylmenemistä tosiaan taas luvattiin, tosi kurja juttu.

      Poista
  10. Puuvartiset näyttävät selvinneen talvesta ihan helpolla. Perennoja jännään sulavan maan äärellä... viime keväänä oli tunnelmat ihan toiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että teilläkin on vältytty puuvartisten menetyksiltä. Nyt on tosiaan paljon toiveikkaammat tunnelmmat perennojenkin suhteen kuin vuosi sitten.

      Poista
  11. Hyvältä näyttää, siellä jo kärhöjenkin silmut pullistelevat.. Minulla muutama kasvi menehtyi jo viime talvena, mm. mahonian paleltuminen harmittaa vieläkin. Atsaleat näyttävät aina hyviltä, mutta nuput kuivuvat ennen kuin alkavat kukkia- missä lienee syy? Hienoa, että magnoliasikin on elossa:) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kasvimenetykset ovat kyllä kurjia ja osa niistä harmittaa pitkäänkin. Minulla jänikset söivät vuosi sitten melkein kaikki atsaleoiden nuput, joten kukinta oli niukkaa. Nyt puput eivät ole päässeet suojausten ansiosta niihin käsiksi, joten elättelen toiveita runsaammasta kukinnasta. Voisiko nuppujen kuivuminen johtua talven olosuhteista tai kosteus-/ravinneoloista. Minulla tuota ongelmaa ei ainakaan vielä ole ollut. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  12. Kevät <3 Aivan ihanaa aikaa! Meillä on tarkoituksena siivota kasvihuone tänään ja sitten voi alkaa tomaatitkin ulkoilla, vähän olen ollut laiska niiden kanssa tänä keväänä. Tosin kelitkin on olleet mitä on.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sinulla onkin ihania suunnitelmia! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  13. Kyllä siellä on jo kevät huomattavasti pidemmällä kuin meillä. Hieman olen siivoillut kukkapenkkejä ja osan nurmikosta haravoinut, mutta meilläkin on vielä hieman lunta. Kyllä sitä odottaa, että kevät ja lämpö tulisi oikein kunnolla. Mukavaa viikonloppua!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimiä kelejä odotan minäkin malttamattomana. Harmittaa, kun vähän jo pääsi lämpimämmän sään makuun ja nyt taas kylmenee reilusti. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  14. Krookukset ovat lemppareitani, kauniita palleroita avautumisvaiheessa nuo kaksiväriset ja liilat krookukset! Tollaisen nuotiopaikan tahtoisin minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin krookukset ovat ihania, ne tuovat kevään! Nuotiopaikka on kiva lisä puutarhaan ja meillä ainakin koko perheen suosiossa, käytössä ympäri vuoden. Suosittelen lämpimästi:)

      Poista
  15. Ihania krookuksia, etenkin ensimmäisen kuvan väriloisto muistuttaa vahvasti keväästä :)
    Meillä on kevään pihatyöt ja aloitettu, mutta eivät läheskään valmiina: penkkien kattaminen on kesken ja kohta pitäisi myös kylvää ulos kylvettävät kesäkukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihania kevättöitä sinullakin luvassa! Minä sain siistittyä eilen viimeiset istutusalueet, tänään leikkasin kärhöt ja miehen kanssa aloimme vähän mittailla ja valmistella tämän kesän ensimmäistä puutarhaprojektia.

      Poista
  16. Krookuksia, ihanaa :) Tykkään! Ehtii se kevät teillekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Krookukset ovat ihania kevään sulostuttajia :)

      Poista
  17. Haravointia aloiteltu, kasvari pesty sisältä ja perennojen varsia katkottu kukkapenkkiin, siinä mun kevättouhuja. Tänään kävin parissa puutarhamyymälässä, ostokset odottelevat kasvihuoneessa suotuisempia istutuskelejä:)
    Teillä on jo ihanan paljon pikkukukkasia puutarhassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olet ehtinytkin tehdä jo vaikka mitä kevätpuuhia. Minä olen selaillut puutarhamyymälöiden mainoksia ja muutamassa käynyt katselemassa valikoimia, mutta suurempia ostoksia en ole vielä tehnyt, kun ei oikein ole säilytyspaikkaa taimille. Lidlistä tosin hankimme muutaman pionin ja ne yritän saada säilymään hengissä, kunnes pääsen istutushommiin.

      Poista
  18. Toivottavasti ei tosiaan taas tulisi lunta. Suojaharsoja kävin tänään virittelemässä istutuslaatikoille. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  19. Just ihmettelin meitin pihalla, että mitä sinisiä sieltä tupsahteee, mutta onneksi päädyin tänne ja sain vastauksen - kevätkurjenmiekkoja - kiitos sinulle Tiiu!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuipa postaukseni sitten sopivaan aikaan! Kiva, että löysit vastauksen täältä!

      Poista
  20. ihania alkuja ja kevätkukkia!

    VastaaPoista
  21. Ihanan paljon kukkijoita jo siellä! Minä olen haravoinut ja siistinyt kukkapenkit, kovasti haluttaisi jo viedä taimet pihalle, mutta eihän ne tuolla vielä pärjäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti jo vähitellen lämpenisi, niin pääsisi tosiaan ulkoiluttamaan taimia.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...