maanantai 8. toukokuuta 2017

Kirjaesittely: Puutarhurin käsikirja

Sain aiemmin Gummerukselta muutamia puutarhakirjoja esittelyä varten. Yksi niistä on Puutarhurin käsikirja, Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa (Taina Koivunen, 2016, Gummerus, 176 sivua). Kyseinen kirja on aikaisemmin ilmestynyt nimellä Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa. Kirja kertoo kattavasti ja monipuolisesti kotipuutarhan keskeisistä teemoista ja puutarhassa kunakin vuodenaikana huomioitavista asioista. Aluksi kirjassa käsitellään yleisesti Suomen ilmastoa ja sen vaikutusta puutarhan kasvivalintoihin. Samalla käydään lyhyesti läpi myös kasvihuoneilmiötä.

Seuraava luku käsittelee puutarhan kevättä ja alkukesää. Siinä esitellään mm. varhain kukkivia kivikkokasveja, puita ja pensaita. Kirjasta löytyvät myös hyvät yleisohjeet puiden ja pensaiden istutukseen. Ruukkupuutarhasta, kylvökukista ja perennoista on kustakin omat kappaleensa, samoin heinistä, köynnöksistä ja köynnösruusuista. Mielenkiinnolla luin myös vesiaiheista ja vesi- ja kosteikkokasveista. Kirjassa on runsaasti taulukoita, joihin on listattu kuhunkin teemaan sopivia kasveja ja näiden avulla sopivien kasvien löytäminen omaankin puutarhaan on vaivatonta.

Reilun kokoisista kuvista näkee selkeästi pienikukkaistenkin kasvien ilmettä.

Kirjassa on monia kasveja esitelty lyhyin kuvauksin ja valokuvin.

Taulukoita löytyy mm. ruukkuihin sopivista koristeheinistä, hopeanharmaista kasveista, vihreistä koristekasveista, tuoksuvista kasveista ja amppelikasveista.

Värikkäitä kuvia on ilo katsella.

Loppukesästä ja alkusyksystä kertovassa luvussa ohjeistetaan syksyn sipulikukkien istutusta niin maahan kuin ruukkuihin ja toisaalta daalioiden yms. vastaavien juurakoiden ja mukuloiden ylösnostamista ja talvisäilytystä. Myös kuivakukkatöitä, siementen keruuta ja kukkien syyskylvöä käsitellään, samoin ruskan syntytapaa ja niitä muutoksia, joita kasveissa solutasolla tapahtuu kasvukauden päättyessä. 

Seuraavaksi vuorossa on yleiskatsaus syksyyn väriä tuoviin marjoihin ja hedelmiin, syksyn koristeellisiin ruukkuistutuksiin, nurmikon syksyyn ja talveen, pajutöihin, arkojen lajien talvisuojaukseen ja pihavalaistukseen. Luvussa esitellään myös pihan eläinvieraita ja kerrotaan ohjeita kasvien suojaamiseen mm. jänis- ja myyrätuhoilta ja vinkkejä lintujen talviruokintaan.

Taulukoita mm. perhoskasveista ja värien mukaan lajiteltuna leikko- ja kuivakukista.

Viimeinen luku on omistettu talvelle ja siinä annetaan ohjeita mm. jääkoristeiden tekemiseen ja vinkkejä erilaisten näkösuojakasvien valintaan. Käsittelyssä ovat myös kasvien talvehtimistavat, talvivauriot ja niiden hoitaminen, monivuotisten kukkien kylvöt ja vinkit erilaisten puuvartisten kasvien leikkaamiseen. Kirjan lopussa on vielä kasvihakemisto kirjassa mainituista kasveista aakkosjärjestyksessä.Kirjassa on paljon upeita puutarhakuvia ja erilaisia mielenkiintoisia karttoja mm. vuotuisesta lumipeitepäivien lukumäärästä ja termisen kasvukauden keskimääräisistä alkamis- ja päättymispäivämääristä. Itse pidin erityisen paljon kirjassa olevista kasvitaulukoista, joissa kasveja on lajiteltu uskomattoman monen eri ominaisuuden mukaan. Joka luvun lopussa on muutama sivu kyseiseen aiheeseen liittyen näitä taulukoita ja lisäksi pienempiä taulukoita löytyy tekstin lomasta. Taulukoista on helppo etsiä uusia kasveja erilaisten valintakriteerien perusteella. Kirja sisältää paljon perustietoa puutarhasta ja sen hoidosta, mutta lisäksi myös mukavasti syventävää tietoa esimerkiksi vuodenaikoihin liittyvistä ilmiöistä.

Lämpimät kiitokset Gummerukselle kirjasta ja riemukasta uutta viikkoa kaikille!

28 kommenttia:

 1. Varmaan mielenkiitoinen kirja. Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
 2. Kirja on varmaan monipuolinen. Täytyy lainata se kirjastosta. Minulla on runsaasti vanhoja puutarhakirjoja, mutta en ole täydentänyt hyllyäni vähään aikaan.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on tosiaan ihan tutustumisenarvoinen, joten kannattaa lainata kirjastosta. :)

   Poista
 3. Hei Tiiu, pistäydythän blogissani, siellä on sinulle jotain...
  http://valoisampaakohti.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Varmasti mielenkiintoinen ja hyvä kirja. Olen saanut paljon puutarhakirjoja ja kirjasarjoja lahjaksi mieheltäni ja nyt kirjahyllyni tila alkaa olla loppuun kulutettu, mutta täytyypä tutustua kirjaan lähemmin, jos se osuu kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on varmasti hieno kokoelma puutarhakirjoja. Minulla on vasta muutamia, olen pääsääntöisesti lainannut kirjat kirjastosta. Kirjoista saa kyllä paljon hauskoja ideoita omaan puutarhaan.

   Poista
 5. Näyttää mielenkiintoiselta kirjalta. Kiitos esittelystä, Tiiu.

  VastaaPoista
 6. Tälläisellä kirjalla varmasti onnistuu noissa puutarhahommissa :) Hyvältä kirjalta näyttää :)

  VastaaPoista
 7. Kuulostipa mukavalta kurjalta. Vaikka kirjoissa on paljon vanhan kertausta, niin aina sieltä löytyy jotain uutta opittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa! Eikä pahitteeksi ole välillä kerrata perusjuttujakaan, jotain sitä on kuitenkin ajan kuluessa päässyt unohtumaan.

   Poista
 8. On ihan fiksua kirjassa tarkastella puutarhaa eri vuodenaikoina!

  VastaaPoista
 9. Taulukot kuulostavat hyvältä lisältä. Niihin mahtuu paljon tietoa ja ne helpottavat uuden lajikkeen etsimisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taulukoista tykkäsin ihan erityisen paljon. Löysin niistä helposti hyviä vaihtoehtoja mm. tänä kesänä toteutettaviin istutusalueisiin.

   Poista
 10. Kirja vaikuttaa oikein kunnon perusteokselta, täytyypä laittaa nimi muistikirjaan. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kirja sisältää kyllä aika hyvän peruskattauksen puutarhajutuista.

   Poista
 11. Mielenkiintoinen kirja. Minulla on todella paljon puutarha ja kukka kirjoja. Mutta koskaan niitä ei ole liikaa. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Puutarhakirjoista löytyy aina jotain uutta, vaikka niitä olisi jo monia erilaisia lukenutkin.

   Poista
 12. Taisinkin tuota kirjaa selailla kerran, vaikutti hyvältä! Tässä on viime aikoina paljon puutarha-aiheisia kirjoja kulkeutunut kotiin :)

  VastaaPoista
 13. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta kirjalta.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...