maanantai 12. marraskuuta 2018

Palmujen, sitruksien ja muiden eksoottisten kasvien kylvökuulumisia

Kerroin aiemmin kylväneeni viime talvena monien kaupasta ostamieni hedelmien siemeniä. Multiin pääsivät silloin myös Teneriffalta ostetut palmujen ja kaktusten siemenet. Nyt on taas aika käydä läpi näiden eksoottisten kasvien kuulumisia.

Kylvin viime marraskuussa satsuman, joulukuussa granaattiomenan, tammikuussa klementiinin ja huhtikuussa sitruunan siemeniä, ja näistä kaikista on kasvanut söpöjä pikkupuita. Kuluneen kesän aikana taimet tosin kärsivät, sillä muistin kastella niitä todella epäsäännöllisesti oltuani niin innoissani puutarhan suhteen. Nyt syksyllä olen tsempannut niiden hoidon kanssa ja ne onneksi näyttävät taas jo virkeämmiltä. Viime syksynä kylvin myös muutaman nektariinin siemenen, jotka eivät ole vieläkän itäneet ja niiden suhteen taidan nyt luovuttaa.

Vasemmalla satsuman, klementiinin ja sitruunan taimia, oikealla granaattiomenat ja takana palmuja.

Teneriffan tuliaisista etenkin kanariantraakkipuut ovat kasvaneet jo kauniiksi pikkupuiksi. Myös presidentinpalmu ja pari nimetöntä palmua ovat kivassa kasvussa. Kaktuksista sen sijaan iti vain yksi ja sekin näivettyi jo parin viikon jälkeen. En oikein tiedä, mikä niiden kohdalla meni pieleen. Kaktuksien siemeniä minulla on vielä reilusti jäljellä, joten onneksi voin kokeilla niiden kasvatusta uudelleen, toivottavasti paremmalla menestyksellä.

Kanariantraakkipuu

Presidentinpalmu

Näiden viime talvena kylvettyjen eksoottisten huonekasvien lisäksi minulla on kaksi itsekasvatettua avokadopuuta, jotka ovat nyt noin parivuotiaita. Niistä toinen on kasvanut koko ajan mukavaa tahtia ja siinä lehtiäkin on runsaasti alhaalta alkaen. Toinen puista sen sijaan on ollut hidaskasvuisempi ja se on ulkonäöltäänkin aivan erilainen, sillä sen lehdet ovat pelkästään latvassa hassuna töyhtönä.

Avokadopuut

Näiden viime talvena tehtyjen kylvöjen ennakoitua paremman onnistumisen myötä minulla on huonekasveja nyt kertynyt vähän yllättäenkin niin paljon, että niiden paikkoja pitäisi alkaa paremmin suunnittelemaan. Nämä eksoottiset pikkupuut ovat tähän asti kasvaneet keittiön ikkunan edessä, mutta siirrettyäni ne viime kuussa suurempiin ruukkuihin tila alkaa käydä ahtaaksi. Huomasin tämän etenkin viime viikolla, kun leivoin herkkuja viikonloppuna olleille nuorimmaisemme 3-vuotissynttäreille. Toiveissani olisikin saada nyt jonkinlainen kasvipöytä tai -hylly, jota olen kyllä jo alustavasti kaupoista katsellutkin. Toisaalta olen myös miehelleni vihjaissut sellaisen tarpeesta, joten nähtäväksi jää, päädymmekö kuitenkin toteuttamaan pöydän tai hyllyn itse.

 Leppoisaa alkavaa viikkoa!

38 kommenttia:

  1. Tätä "puutarhaa" on yhtä mielenkiintoista ja inspiroivaa seurata kuin sitä teidän ulkona olevaa.
    Kaikkea hyvää viikkoosi!

    VastaaPoista
  2. Sähän tarttet kohta talavipuutarhan, ku nua hyvi onnistut kasvatukses. Tästä muistinki, että mulla o pualivuatta kasvanu avokaaro klasis. Tarttis istuttaa purkkihi, jos o viälä jotaki istutettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvipuutarha olisikin ihana. Taitaa tosin tilan puutteen vuoksi jäädä vain haaveeksi. Toivottavasti avokadosi on kasvanut hyvin.

      Poista
  3. Ompa hienosti lähteneet kasvuun. Minulla ei ole huonekaveja, jostain syystä en saa niitä viihtymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minullakin on valikoitunut jäljelle vain sellaiset huonekasvit, jotka selviävät vähän vaihtelevasta hoidostani huolimatta.

      Poista
  4. Hyvänen aika, miten upeaa. Uskomaton viherpeukalo olet.

    VastaaPoista
  5. Hienoa kun pystyy kasvattamaan itse siemenistä noin eksoottisia puita! Itsekin haluaisin enemmän viherkasveja kotiin ja vieläpä melko isokokoisiakin, mutta tilaa ei ole riittävästi sellaisen toteuttamiseen.
    Mukavaa viikon alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina! Isokokoiset huonekasvit olisivat kyllä näyttäviä. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Hyvin ovat kokeilut onnistuneet. 👍🏽

    VastaaPoista
  7. Hienosti ovat kasvussa kaikki. Toivottavasti saat kivan kukkapöydän tulevalle sademetsällesi :) Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Paria kukkapöytämallia katselin jo, mutta aloin epäröimään, ovatko liian pieniä. Muutama kauppa on vielä kiertämättä ja netistäkin voisi vielä vilkaista. Mukavaa viikkoa sinnekin!

      Poista
  8. Tulossa siis hyvin eksoottinen sisäpuutarha - onnea kukkapöydän hankintaan!

    VastaaPoista
  9. Onpas hieno kokoelma pikkupuita! Mukavaa, että ovat lähteneet noin hyvin kasvuun :) Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  10. Aika huippua kaikki nuo sitrukset ja palmut ym.! Pitäisikin kokeilla kun tykkään kaikenlaisista kokeiluista! Mulla on kans kaksi avokadoa ja ne on just samannäköiset kuin nuo sinun. Mikähän siinäkin on? Onkohan ne jotenkin eri lajikkeita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Satu! Minäkin mietin, ovatko nuo avokadot eri lajiketta. Ihan samalla tavalla olen niitä hoitanut ja toinen tekee rungon alaosiinkin uusia lehtiä, toinen vain aivan latvaan. Samalla kertaa ne kuitenkin kaupan hyllystä ostettiin, vaikka voihan siinäkin toki olla sekaisin eri lajikkeita.

      Poista
  11. Vau! Itsekkin sain aika helposti avokadon kasvamaan ja nyt se pitäisi siirtää suurempaan ruukkuun, kuin myös mandariinin alku🌿 erilaisia siemeniä on kiva kokeilla aina isomman huonekasvin kanssa samaan ruukkuun, ja seurata lähteekö kasvamaan, ja tämän saman muistan kyllä myös lapsuudesta 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tein tuota samaa lapsena. Äiti tosin kitki kylvökseni aina pois huonekasvien ruukuista. Olen ihan samaa mieltä tuosta kokeilusta, se on hurjan kivaa.

      Poista
  12. Ihania kasvatuksia ja niin hauskaa, kun taimikasvatuksista ei tarvitse luopua talveksikaan! Ja matkamuistojakin mukana!
    Täälläkin on pari sitruunapuuta kasvamassa, ihan pieniä vielä. Hermostuin viime syksynä pasuunakukan talvettamiseen ja halusin tilalle jonkin toisen puun olohuoneeseen. Pasuunassa alkoivat lehdet lurpottaa ja putoilla aina, kun käväisin kaupungissa. Sitruksille taitaa sopia puutalon viilet olosuhteet eivätkä ne kaipaa ihan niin paljon vettä. Olisi ihanaa nauttia sitruunankukkien ylellisestä tuoksusta kotisohvalla.
    Kylvin muuten viime talvena myös kumkvattia, mutta siitä ruukusta ei vielä tiedä, onko mitään tulossa vai ei, pelkkää multapintaa vain näyttää. Puiden kanssa taitaa olla kuitenkin viisasta odottaa tuo mainitsemasi vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minustakin nuo sitrukset ovat tuntuneet aika vaivattomilta. Ne pääsivät kesällä pari kertaa kuohahtamaan aika pahastikin, mutta eivät menneet miksikään. Granaattiomenat sen sijaan ottivat herkemmin nokkiinsa. Olisipa hauska, jos kumkvatisi itäisi!

      Poista
  13. Eksoottinen harrastus vaatii pian viherhuoneen😉... hienoja onnistumisia👏

    VastaaPoista
  14. Kiehtovia,erikoisia viherkasveja....vaativatko kohta "viherhuoneen" :) ?
    Kärsivällinen ja maltillinen "puutarhuri ,olt Tiiu!
    Leppoisaa viikon jatkoa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Liisa! Viherhuone olisi kyllä ihana, mutta sellainen taitaa jäädä haaveeksi.:) Leppoisaa viikon jatkoa sinullekin!

      Poista
  15. Voi mikä yllätys nähdä tuloksia kokeilustasi. Jatka tätä, keksi jatkoa, usko unelmiin. Näen täällä useimmiten jo täysikasvuisina näitä sinun pienokaisiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Olisipa ihana saada näistä jokin vaikka kukkimaan kotona!:)

      Poista
  16. Sinulle ei taitaisi ihan pieni hylly riittäkään! Minä olin onnessani kun löysin rottinkisen 50-luvun tyylisen, jossa kukat yllä kauniin lasin päällä ja alla tilaa vaikka sisustus- ja puutarhalehdille.

    On ihanaa kasvattaa sisällä kaikkea tarpeellista ja myös kaunista turhuutta. Minä haaveilen siitä yrttivaloruukkusysteemistä.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kuulostaa upealta tuo hyllysi! Sisälle tosiaan kaipaa vehreyttä ympärilleen, etenkin näin talven tullessa. Meillä oli yhden mallinen yrttivaloruukkusysteemi, mutta sen vesikierto oli niin kovaääninen, että se häiritsi lasten yöunta, joten annoimme sen pois. Varmasti hiljaisempiakin malleja löytyy.:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...