maanantai 19. helmikuuta 2018

Hedelmätiskiltä hauskoja huonekasveja + arvonnan voittaja

Istutin reilu vuosi sitten avokadon siemenen ja siitä on kasvanut kiva pikkupuu. Avokado on ollut todella helppohoitoinen ja sopeutuvainen. Välillä kasvi on päässyt reilusti kuivahtamaan, joskus sitä taas on tullut kastelua turhankin runsaalla kädellä. Olen jo aiemmin kertonut, että huonekasvit eivät ole vahvinta alaani. Avokado on kuitenkin ollut sen verran vaivaton kasvatettava, että innostuin kokeilemaan muidenkin hedelmätiskin tuotteiden kasvattamista siemenestä. 

Avokado

Viime syksynä laitoin multiin nektariinin siemeniä. En tiedä, olisiko niistä pitänyt esikäsitellä jotenkin, sillä asiasta löytyi netistä todella niukasti tietoa. Niinpä kolmesta siemenestä paria liotin vedessä, kahden pintaa vähän raaputin ja kaikki siemenet laitoin multaan vähän eri tavalla. Neljän kuukauden jälkeen mitään elonmerkkiä ei kuitenkaan vieläkään ole nähtävissä. Pari kuukautta annan nektariineille vielä aikaa, mutta jos senkään jälkeen juuria ei ole kehittynyt, taidan niiden suhteen luovuttaa ainakin tällä erää.

Marraskuussa kylvin yhden satsuman siemenen. Enempää siemeniä talven aikana ostamissamme satsumissa ei olekaan ollut. Kahden kuukauden kuluttua kylvöstä olivat ensimmäiset itämisen merkit nähtävissä, ja nyt kolmen kuukauden kohdalla satsuma on n. 5cm:n kokoinen taimi. 

Granaattiomenan siemeniä istutin joulukuun alussa useita. En kuitenkaan älynnyt huuhdella niistä hedelmälihaa pois etukäteen, mikä kai lisäisi itämistodennäköisyyttä. Noin kymmenestä siemenestä kaksi on tähän mennessä itänyt, ja ne olenkin jo koulinut.

Myös klementiini on kokeilussa seitsemän siemenen voimin. Nämä kylvin vasta tammikuun alkupuolella ja tällä hetkellä kaksi pientä taimea on noussut.

Klementiini

Koulitut granaattiomenat, klementiini ja satsuma

Lapsena muistan piilotelleeni äidin huonekasviruukkuihin appelsiinin siemeniä, ja ne itivät ainakin silloin hyvin. Äiti tosin taisi aina kitkeä kylvökseni pois. Appelsiinia aion myös kokeilla, mutta kevätkylvöjä on sen verran paljon tulossa, että se saanee odottaa ensi talveen. Myös monia muita kiinnostavia hedelmiä odottaa vielä kokeiluvuoroaan. :) 

Oletko sinä kokeillut kasvattaa jotain hedelmä- ja vihannesosastolta hankkimastasi siemenestä? Miten onnistuit?

Sitten vielä hemmottelupakettiarvonnan tulosten pariin! Arvontaan osallistui yhteensä 77 lukijaa 130 arvalla. Arvonta toteutettiin perinteisenä lappuarvontana, ja onnettarena toimi keskimmäinen lapsemme. Onni suosi tällä kertaa Anun Askareita. Lähetäthän minulle yhteystietosi osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com, niin  laitan palkinnon postiin.:)

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!
Lämpimät onnittelut voittajalle ja aurinkoista viikkoa kaikille!

42 kommenttia:

  1. Minä yritin avokadoa saada alulleen, mutta ei onnistunut. Näitä siemeniä voisinkin kokeilla. Mä olen surkea huonekasveissa, en erota muovista aidosta. Mutta olen päättänyt, että musta tulee henkilö joka kasvattaa kasveja :)

    Ihanaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana päätös! Toivottavasti seuraavat kylvösi lähtevät paremmin kasvuun. Mukavaa viikkoa!:)

      Poista
  2. Onnea voittajalle<3 Granaattiomenan siemeniä pitäiskin kokeilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On jännittävää seurata, minkä näköinen kasvi granaattiomenasta tulee. Toivottavasti se olisi pitkäikäinen.

      Poista
  3. Onnia voittajalle!
    Sähän oot kohta omavaraane tuallaki saraalla, ei tartte ostaa minkää valtakunnan herelmää :) Itte en oo kokeellu, mutta äitee kasvatti kans siämenistä appelsiinipuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vasta olisikin hienoa, jos jostain näistä saisi edes yhden hedelmän maisteltavaksi, mutta luulen, että saan tyytyä pelkkään silmän iloon.:)

      Poista
  4. Hih, olipa hyvä otsikko postauksella. Tulin kiinnostuneena katsomaan että mitä huonekasveja hedelmätiskillä on ollut myytävänä 😀 Olen joskus kauan sitten kasvattanut appelsiiniä, paprikaa, tomaattia yms. kun oltiin nuoria opiskelijoita. Maapähkinästä tuli ihastuttava kasvi, mutta ei se talveen asti kestänyt. 🌱

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapähkinää minulla ei olisi tullut mieleen kokeillakaan, mutta täytyy pistää tuo muistiin ja yrittää sitäkin joskus.:)

      Poista
  5. Täytyy kokeilla avokadoa. Olen aika laiska sisäkasvien hoitaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ihan sama vika. Avokado on kyllä ollut tosi vaivaton. Se on saanut jo heti alusta lähtien tottua epäsäännölliseen kasteluun.:)

      Poista
  6. Avocadoja meillä on nyt kasvamassa varmaanikin 5 kpl, tuollaisia pitkijä honteloita. Mangokin lähti hyvin kasvamaan ja on jo kaksi vuotta vanha, kuten ne avocadotkin. Muita en ole edes yrittänyt.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mango voisikin olla hauska. Meillä sitä tosin tulee ostettua kovin harvoin. Mukavaa viikonjatkoa sinullekin!

      Poista
  7. Onpa jo iso avokado. Joskus lapsena laitoin appelsiinin siemeniä multaan ja pari niistä lähtikin kasvuun. Toinen oli jo aika isokin, mutta olisi pitänyt varmaan latvoa sitä kun oli sellanen roipikka.
    Olisi hauskaa kokeilla uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset kokeilut on tosiaan tosi kivoja, kun ei siinä oikein mitään menetäkään, jos löytyneitä siemeniä multakippoon laittaa.

      Poista
  8. Hyvin olet avokadon saanut kasvamaan! Olen kokeillut vaikka mitä mutta huonolla menestyksellä.
    Mukavaa viikonalkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla avokado lähti kasvuun tosi hyvin. Laitoin neljä siementä kerralla ja kaikki itkivät muutaman kuukauden kuluttua. Tosi reilusti kastelin kylvöjä. Harmi, ettei avokadon kasvatus ole sinulla onnistunut. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  9. Hihi, minäkin piilottelin lapsena appelsiinin siemeniä mamin kukkaruukkuihin! :D Olen myös tässä aikuisiällä koittanut kasvattaa avokadoa, mutta en ole onnistunut vielä kertaakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa seuraavalla kerralla avokado yllättäisi ja lähtisi hyvin kasvuun.:)

      Poista
  10. Kivoja kokeiluja! Avokadot on lähtenyt meilläkin hyvin kasvuun, mutta ei niistä kovin pitkäikäisiä ole tullut vaikka muuten huonekasveista tykkäänkin (kuten uusimmasta Viherrin postauksestani ehkä huomaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva on nähdä, kuinka kauan saan tuon avokadoni pidettyä hengissä. Olisi tosi ihanaa, jos näistä kokeiluista saisi jonkin pitkäikäisen huonekasvin.

      Poista
  11. Appelsiinia on tullut joskus kokeiltua ja varmaan jotain muutakin. Kyllä jotkut voi kasvaa hyvinkin. Aina kannattaa kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä, ehdottomasti kannattaa aina yrittää.:)

      Poista
  12. Voi miten kivoja, pitää itsekin kokeilla ja laittaa siemenet multaan :) .. onhan stä joskus lapsena kanssa istuteltu jotakin hedelmän siemenistä, mutta ei muistaakseni kauhean hyvin menestyneet!
    Jee.. ihanaa.. oikeesti olenko voittanut kerrankin arvonnasta,kiiitoos :D:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea vielä voitosta! Paketti on huomenna lähdössä postiin.:)

      Poista
  13. Tällaiset kokeilut ovat hauskoja. Minulle tuli syksyllä persimonista vastaan siemeniä. Oli sen verran kummallista, että otin siemenet talteen ja nyt luultavasti pitäisi laittaa ne multaankin asti. Katsotaan, kuinka käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kuulostaa mielenkiintoista! Kerrothan, miten persimonikokeilun kanssa kävi.:)

      Poista
  14. Hauska, kuulla sinun kokeiluista. Itse kasvatin lapsena appelsiinin taimen. Jossain vaiheessa se heitettiin pois :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kurja kohtalo appelsiinillasi! Appelsiini taitaa kasvaa aika hyvin, kun itsekin sain lapsena pikkutaimia useasti aikaiseksi.

      Poista
  15. Onnea voittajalle! Onpa kivoja kokeiluja, pitääkin ottaa noita avokadon siemeniä talteen:) Mukavaa alkanutta viikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onnea avokadokokeiluun ja mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!❤

      Poista
  16. Kivat kokeilut. Itse olen joskus kokeillut appelsiinin ja sitruunan kasvatusta siemenistä ja onnistunutkin aina välillä. Pidempiaikaista iloa ei kasvatuksista kuitenkaan ole tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin vähän mietityttää, kuinka pitkäikäisiä näistä kasvatuksesta tulee. Aika näyttää.:)

      Poista
  17. Kokeilut on kivoja, itse olen vaan vähän kärsimätön ja aika huono sisäkukkien kasvattaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin nuo sisäkasvit ovat se heikoin lenkki, mutta näistä itse siemenestä kasvatetuista olen jotenkin enemmän innoissani kuin kaupasta ostetuista. Jospa jaksaisin näitä paremmin hoitaakin.:)

      Poista
  18. Kivoja kokeiluja! Sitruksia on tullut kokeiltua, mutta niistä on tullut vain sellaisia hujoppeja :) . Lehdet kuitenkin aina tuoksuvat niin hyville. Avokadoja olen laittanut aika moniakin hyvin kauan aikaa sitten. Kovasti tekee mieli istutella kun valo lisääntyy! Kivaa viikkoa ja kokeiluja sinulle! Terveisin Ulla Annika/Simpukka ja meriheinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Päivän pidentyminen tosiaan innostaa kylvöpuuhiin. Kivaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  19. Onpas ihania :) En ole kasvattanut mitään mutta vähän alkoi multasormia syyhyttään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeile ihmeessä, jos yhtään alkoi kiinnostaa:)

      Poista
  20. En ole oikein koskaan onnistunut siemenistä idättämisen kanssa, taidan olla unohtanut pitää mullan tarpeeksi kosteana. Toisinsanoen kastelu on unohtunut. Olen kuullut, että joillakin pitäisi olla kylmäkäsittely ennen istuttamista, eksoottisemmilläkin hedelmillä. Se onnistunee jääkaapissa, vaan ei mitään hajua kuinka kauan pitäisi siellä pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäkäsittely ei minulla tullut näiden kanssa mieleenkään, mutta tosiaan jotkinhan saattavat sen vaatia. Avokadon pidin ainakin tosi kosteana, kun sitähän voi idättää vesilasissakin.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...