perjantai 14. heinäkuuta 2017

Turveharkkoreunus ja ensimmäiset perennat O-penkkiin

Metsäpuutarhaan olen haikaillut viime kesästä lähtien turveharkoista tehtyä kukkapenkkiä ja paikka sille olikin jo valmiiksi mietitty suuren koivun alle Kolmiopenkin viereen. Tämä on ensimmäinen turveharkkoreunus, jonka tein, mutta ainakin tällä hetkellä voisin ajatella tekeväni näitä lisääkin, etenkin, jos saisin reunuksen kauniisti sammaloitumaan.

Pohjalle tuli juurimatto estämään koivun juurten pääsyn kukkapenkkiin. Turveharkkoreunuksen kannalta olisi varmasti ollut parempi, jos alemman kerroksen harkot olisi päässyt upottamaan muutaman senttimetrin verran maahan, mutta tässä kohdassa se ei ollut mahdollista. Tukevantuntuinen reunasta tuli siitä huolimatta.

Ensimmäinen kerros harkkoja valmiina. Mullat lisäsin jo tässä vaiheessa keskelle tukemaan harkkoja sisäpuolelta seuraavan kerroksen latomista ajatellen.

Turveharkot sahataan halutun kokoisiksi. Harkot eivät ole tismalleen samankokoisia, vaan parin senttimetrin eroja on sivujen pituudessa, sillä ne on sahattu käsityönä ennen pakkaamista. Tämä täytyy huomioida tehtäessä vähintään kaksikerroksista turveharkkoreunusta, ettei johonkin kohtaan tule kaksi korkeampaa ja toisaalle kaksi matalampaa harkkoa päällekkäin. Itse sahasin harkot kahtia pituussuunnassa, sillä tämänkokoisen istutusalueen reunaan harkkoja upposi jo tällä tavallakin valtavat määrät. Ohuempi harkkoreunus vaatii paremman tukemisen ja alussa myös tarkempaa kosteudesta huolehtimista kuin paksu reuna.

Harkot tuetaan paikoilleen tukikepein. Itse käytin miehen sahaamia ja terottamia kestopuisia tukikeppejä, mutta esim. bambukepit käyvät myös. Pidemmät tukikepit laitoin viistoon aina kolmen harkon läpi kuvan osoittamalla tavalla. Lisäksi lyhyemmät kepit iskin pystysuoraan aina maahan asti. Näin jokainen turveharkko tuli tukikeppien avulla yhdistetyksi kaikkiin ympäröiviin harkkoihin. Riippuen turveharkon kosteudesta tukikepit saattoivat upota ihan käsivoiminkin pohjaan asti, suurimman osan naputtelin loppuun kuitenkin varovasti vasaralla.

Minulla oli kiire saada ensimmäiset kasvit istutettua paikoilleen, sillä osa oli odottanut maahan pääsyä ruukuissaan jo toukokuulta asti. Tilaa jäi vielä, joten joitakin ihania hankintoja on luvassa. Lisäksi turveharkkoreunus kaipaa vielä viimeistelyä, harkkojen saumat täytyy vielä tilkitä kostealla turpeella ja pikkusahalla siistiä yläreunaa. Miestä olen pyytänyt rakentamaan koivun rungon ympärille penkin ja maisemointikankaan päälle tulee vielä hiekkaa.

Tässä vielä joitakin penkkiin jo päässeitä perennoja:

Kuunlilja "Praying Hands"

Sinivuokko, rotkolemmikki "Variegata" ja sinikämmen

Valkotäpläimikkä

Himalajanvuokko

Sinivaleunikko

Laitan O-penkin alueesta vielä uusia kuvia ja kasvilistauksen, kunhan saan loput kasvit hankittua ja alueen viimeisteltyä. Viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä jotain muutakin kuin puutarhahommia, sillä meillä on miehen kanssa 12-vuotishääpäivä. Varmasti sitä kuitenkin jotain tulee puutarhassakin touhuttua, jos vaikka jonkin kauniin pensaan istuttaisi hääpäivän kunniaksi.<3

Suloisia heinäkuun päiviä!

49 kommenttia:

  1. Hieno tuli O-penkistä. Kunhan nuo turveharkot vähän sammaloituvat ja kasvit kasvavat reheviksi penkissä, niin lopputulos on varmasti hieno. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin toivon! Mietin, pitäisikö yrittää sammaloitumista edistää piimän ja sammalsilpun yhdistelmällä, mutta ehkä katson, lähtisikö reuna sammaloitumaan ihan itsekseen.

      Poista
  2. Hieno idea ja toteutus! Hyvältä näyttää jo nyt ja penkin kehitystä tulee olemaan mielenkiintoista seurata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varmasti jo ensi kesänä penkki näyttää vähän rehevämmältä, kunhan vaan kaikki taimet selviäisivät talvesta.

      Poista
  3. Hienolta näyttää! Kaunis tuo himalajanvuokko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa! Minustakin tuo himalajanvuokon kukka on aivan ihana.

      Poista
  4. Hyvä irea laittaa penkin keskelle penkki :)
    Mukavaa hääpäivää!

    VastaaPoista
  5. Mukavaa hääpäivää. Turveharkoista olen haaveillut mutta on jäänyt käyttämättä hinnan takia. Penkistä tulee vielä kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Katja! Aika tyyriitä nuo harkot tosiaan ovat. Sen vuoksi itsekin päädyin halkomaan niitä, ettei reunukselle tulisi ihan kohtuutonta hintaa.

      Poista
  6. Tulipa siitä kiva! Tällaiset projektit on niin kivoja toteuttaa ja tuolla tavalla tuli valmistakin nopeasti. Meilläkin juhlitaan hääpäivää viikonloppuna, vuosia vaan on melkein tuplat eli 23. Onnea teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Myöhästyneet hääpäiväonnittelut teillekin!:)

      Poista
  7. Penkistä tulee varmasti upea, kun se on sammalloitunut ja kasvit asettuneet paikoilleen. Turveharkot ovat mainio keksintö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eilen sain saumat tiivistettyä ja tilkittyä märällä turpeella ja sen myötä penkistä tuli vielä siistimmän näköinen. Nyt vaan peukut pystyyn, että reuna lähtisi hyvin sammaloitumaan. :)

      Poista
  8. Ooh hieno penkki vaan niin on syötävän suloinen tuo himalajanvuokko<3

    VastaaPoista
  9. Hieno penkki tulee.
    Mielenkiinnolla odottelen lopputulosta.

    VastaaPoista
  10. Hienoa tulee. Teillä on monta projektia meneillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuntuu tosiaan, että vähän joka suunnalla puutarhassa jotain on kesken. :D

      Poista
  11. Paljon onnea hääpäivän johdosta.
    Hieno harkkopenkki.

    VastaaPoista
  12. Tosi hieno! Minunkin pitäisi vielä syksyllä tehdä turveharkoista reunuksia, joten oli tarpeen lukea näitä kokemuksia. Tuosta tulee varmasti tosi upea, kun kasvit kasvavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva lukea blogistasi myöhemmin sinun turveharkkopenkkisi vaiheista.

      Poista
  13. Turveharkoista tulee siisti reunus, kun sen noin huolella tekee. Ja jossain vaiheessa siihen tulee sammalkerros. joka näyttää hienolta.

    VastaaPoista
  14. Näyttää hienolta jo tässä vaiheessa, oi, miltä näyttääkään jo ensi kesänä, kun kasvit pääsevät vauhtiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On kyllä ihana nähdä, miltä penkki näyttää myöhemmin. :)

      Poista
  15. Tulipas kaunista, siisti lopputulos. Keskellä tuleva penkki onkin ihana idea! Lämpimät onnittelut hääpäivänne johdosta ❤

    VastaaPoista
  16. Hyvää hääpäivää! Mielenkiintoinen projekti. Etenkin sinivaleunikko hiveli silmiä, kaunis kukka. Aina ei vain tajua pysähtyä näitä ihailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olet ihan oikeassa, että välillä pitäisi muistaa pysähtyä katselemaan kaikkea kaunista, mitä ympäriltä löytyy.

      Poista
  17. Hyvältä näyttää! Tuota turveharkkoreunusta olen itsekkin harkinnut alppiruusujen ympärille. Sammaloituneena se olisi varmasti hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Odotan mielenkiinnolla, milloin sammalpeitettä alkaa näkyä. Nyt reunus on ainakin hyvin pysynyt kosteana sateiden ansiosta, ei ole itse tarvinnut kastella sitä.

      Poista
  18. Varmasti huikea tunne kun sait tuon penkin jo tähän vaiheeseen. Ehkä ihailit sitä vielä illalla ennen nukkumaan menoa :) Minä aina teen niin kun saan jotain valmiiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ihan sama tapa!:) Illalla viimeiseksi ja aamulla ensimmäiseksi tulee aina uusimpia istutusalueita ym projekteja ihailtua.

      Poista
  19. Hieno!Voin hyvin kuvitella kuinka kaunis tämä on jonkun vuoden päästä penkkeineen ja sammaloitumisineen, kun kasvit ovat levinneet ja täyttäneet istutusalueen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tuota mielikuvaa itsekin ajattelen, kun penkkiä katselen.:)

      Poista
  20. Kyllä turveharkko sammaloituu aika nopeasti. Meillä on rivarinpihalla sitä pieni pätkä. Itse käytin kokonaisia harkkoja. Kasvit on jo levinnyt sen päällekkin. Hyvää hääpäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti reuna lähtisi meilläkin helposti itsekseen sammaloitumaan.

      Poista
  21. Jäänpä innolla seuraamaan miten tuo penkkisi tuosta kehittyy ja kasvaa. Meillä olis pikkusen suurempi koivun alusta, jolle pitäis tehdä jotain. Ei kai tuo puu tuosta kärsine? Kun juuriston päälle tulee "tavaraa". Kastelua vaatii runsaasti, sillä koivu imee rutkasti vettä.
    Olen haaveillut joskus myös sellaisesta puuta kiertävästä penkistä, se on varmasti kaunis.
    Onnellista hääpäivää teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin mietin tuon koivun kannalta asiaa, mutta useasta eri lähteestä löysin vinkin laittaa hiekkaa istutusalueen pohjalle edesauttamaan koivun juurien ilmastoitumista. Saa nähdä, mitä puu tykkää. Toisaalta penkki ei kierrä koko puuta ja on melko kapea, joten muokkaamatonta juuristoaluetta jää kuitenkin suurin osa. Toivottavasti koivu ei ota nokkiinsa.

      Poista
  22. Käteviä tuollaiset turveharkot. Meilläkin kuluu puutarhassa paljon turvetta täällä Oulussa. Pitäisi varmaan taas pian katsoa joku kuljetusliike ja tilailla isompi satsi pihaan kevääksi. Kaunis kyllä tuo kukkapenkki ja rungon ympärille tuleva penkki varmasti kruunaa kaiken.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...