maanantai 10. huhtikuuta 2017

Omenapuiden leikkaus

Istutimme neljä omenapuuta vajaa viisi vuotta sitten, ja olen yrittänyt ohjata leikkauksilla ja oksia taivuttamalla niiden kasvua. Toissa talvena yksi puista joutui jänisten uhriksi, kun jänissuojaus petti, ja pitkäkorvat olivat jyrsineet rungon melkein kokonaan ympäri, vain pieni kuoren suikale oli jäljellä. Puu vaikutti kuitenkin viime kesänä toipuneen vauriosta yllättävän hyvin. Viime vuonna leikkasin omenapuita melko reilusti. Lyhensin oksia ja latvaa ja poistin väärään suuntaan kasvaneita oksia. Luulen, että viimekeväinen leikkaus kannusti puita turhan kiivaaseen kasvuun ja muutamien vesiversojenkin kasvattamiseen. Tänä keväänä päätinkin tyytyä poistamaan vain mahdolliset kilpalatvat ja väärään suuntaan kasvavat tai liian tiheät oksat, ja leikkaan sitten heinä-elokuussa tarvittaessa lisää. Meillä "Pirja" on tuottanut muutaman omenan satoa jo parina vuonna, "Punakaneli", "Huvitus" ja "Vuokko" ovat antaneet vielä odottaa herkkujaan.

Omenapuiden hoitoleikkaukset suositellaan tehtäväksi kevättalvella maalis-huhtikuussa silmujen ollessa vielä lepotilassa kovien pakkasten hellitettyä. Itse leikkasin omenapuut viikko sitten. Puolimetrinen hanki kantoi hyvin, joten yletyin kivasti leikkaamaan ihan ylhäältä asti ilman tikkaita tai sen kummempia apuvälineitä. 

Tässä vielä ohjeet omenapuiden leikkausta varten:
- poistetaan kuivat, repeilleet ja toisiaan hankaavat oksat
- poistetaan kilpalatva
- poistetaan liian tiheässä (alle 15cm päässä toisistaan) kasvavat oksat
- leikataan latvuksen sisäosia kohti tai ristikkäin kasvavat oksat
- poistetaan tai lyhennetään oksia, jotka kasvavat jyrkässä kulmassa runkoon nähden. Lyhennettäessä leikataan niin, että viimeinen oksaan jäävä silmu osoittaa ulospäin rungosta. Repeämisalttiit oksat poistetaan.
- leikataan kulkua haittaavat oksat
- poistetaan runko- ja juuriversot
- latva katkaistaan n. 2.5 - 3 metrin korkeudelta, jotta puusta ei kasvaisi liian korkea ja omenoiden kerääminen olisi jatkossa helppoa
- oksat leikataan aivan oksankauluksen vierestä, mitään tappeja ei jätetä
- heinä-elokuussa voidaan poistaa pehmeitä, oksasta ylöspäin kasvavia vesiversoja ja tarvittaessa lyhentää hyvin pitkää vuosikasvua (riittävä yhden kesän kasvu on n. 30cm)

"Punakaneli" joutui vuosi sitten talvella omenapuistamme pahiten jänisten syömäksi, jonka vuoksi se on vähän muotopuoli. Kuva on otettu ennen tämänkeväistä leikkausta ja merkkasin tähän punaisella suurin piirtein ne oksat, jotka leikkasin pois.

"Punakanelin" runko oli syöty toissa talvena lähes ympäri, vain noin senttimetrin levyinen kaistale oli kuorta jäljellä. Puu on kuitenkin korjannut vauriota ja tämän verran on haava-aluetta vielä jäljellä.

Päärynäpuut kävin katsastamassa leikkaustarpeen varalta, mutta nepä eivät tänä keväänä leikkausta tarvineetkaan. Luumu- ja kirsikkapuiden leikkaus onkin sitten ajankohtaista vasta elokuulla kumivuodon vuoksi. Niitä ei tosin juuri ole tarvinutkaan leikata, ihan joku yksittäinen kuiva tai toista hankaava oksa joskus. Pensaitakaan en vielä pääse leikkaamaan, sillä ne ovat lumen alla.

Tähän loppuun laitan vielä yhden keväisen kuvan puutarhastamme. Meillä on lunta vielä n. 30-40cm, joten yleisilme ei täällä todellakaan ole kovin keväinen, mutta yhdestä kohdasta on aivan pieneltä alalta lumi sulanut. Meinasin lentää viikonloppuna takapuolelleni, kun huomasin siinä krookuksen piippoja ja vielä yhden nupunkin jo! Näin aikaisin ei kyllä ole aiemmin piippoja puutarhassamme näkynyt. Tätä käyn nyt päivittäin ihastelemassa ja tiirailemassa, milloin nuppu aukeaa. :D


Onko sinun puutarhastasi lumet sulaneet, ja onko siellä kenties kevätkukkijoitakin jo?
Joko sinä olet leikannut omenapuusi tai muita puuvartisia kasveja?
Mukavaa viikon alkua!

38 kommenttia:

 1. Voi kun tämä postaus olisi tullut hiukan aiemmin :D Leikkasimme joku aika sitten ensimmäistä kertaa omenapuut, joita uudessa pihassamme kasvoi. En ymmärrä omenapuista mitään ja puhelimessa puutarhakaveri antoi ohjeita, joilla leikkasin. Lähti ehkä liikaa ja saattoi muutama pikkuvika tulla, mutta ainakin meidän ja kavereiden kanit saivat paljon hyviä oksia ja itse puu on nyt hiukan ilmavampi. Eilen aamulla yllätin oksalta kyyhkypariskunnan, joten ainakin joillekin puu vielä kelpaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, no toivottavasti tästä oli apua tulevia leikkauksia ajatellen. Onpa kiva, että kanit saivat ihania oksia!

   Poista
 2. Kiitos ohjeista, juuri olen pähkäillyt noiden omenapuiden leikkausta. Meillä ei vielä mitään kukkia näy, paitsi kuolanpioni lykkää piippojaan. Ei kylläkään ole lunta enää paljoa, mutta jäätä ja kylmää, joten aika hitaasti kevätkukat nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti näistä oli apua. Itsellenikin tulee välillä vähän epävarma olo omenapuita leikatessa, etenkin tuon yhden kanssa, kun jänisten jäljiltä se on vähän toispuoleinen.

   Poista
 3. Krookus pääsi melekee yllättämähän :) Hianoja nua tuallaaset löyröt. Meillä ei näy viälä eres nuppuja, vaikka krookusten piipot on ollu jo näkyvis jonku aikaa. Luntakaa ei paliua enää oo.
  Hävityslistalla olevasta ainuasta omppupuusta oon vesiversoja leikelly, että olis vähä siärettävämmän näkööne. Hyvä tua teirän koira :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookus kyllä yllätti kivasti. Tänään löysin vielä kaksi nuppua lisää. :) Saa nähdä, kauanko kestää, että aukeavat, kun nyt on ollut aika viileitä päiviä. Koira kirmaa tuolla pihalla hullun lailla, taitaa olla kevättä rinnassa silläkin. Olen odottanut, koska se talloo nuo krookukset, kun ne kasvavat melkein kulkuväylällä.

   Poista
 4. Meidän rivitalon pihalla on yksi omenapuu sitä emme leikkaa muuta kuin vesiversot myöhemmin. Täällä Lohjalla missä meidän rivari sijaitsee, leikataan omenapuut sateenvarjo malliin. Mökillä emme halua sellaista, siellä ne saa kasvaa vähän vapaammin. Minä talloin aina mökillä omenapuun ympäristö lumesta matalammaksi. Etteivät jänöt pääse oksien kärkiä syömään. Ne nousee takajaloille ja silloin ne yltävät tosi korkealle. Nyt on se aita puutarhan ympärillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen harkinnut leikkaavani latvat, kun puut ovat noin 2.5 metriä korkeita. Se aika koittaa varmaan vuoden kuluttua, joten hetki on aikaa vielä miettiä tuota. Tosi pitkälle jänikset kyllä ulottuvat kurkottelemaan. Minäkin olen yleensä polkenut lumet jänisverkon ympäriltä, mutta toissa talvena se jäi ja suojauksetkin jäivät tavallista huonommaksi, kun saimme silloin loppuvuodesta perheenlisäystä. Nyt oli kunnon korkeat jänisverkot ja puput jäivät tyhjin vatsoin.

   Poista
 5. Oho, miten urhea pieni krookus!

  Meillä on suunnilleen samanikäiset omenapuut, Pekka ja Pirja. Viime vuonna leikkasin ne, tänä vuonna siihen ei taida olla tarvetta. Pirja on tuottanut muutaman omenan, Pekka vain yhden. Niillä oli kummallakin kahden vuoden tauko kukinnassa, mutta viime keväänä tuli taas kukkiakin. Toivottavasti myös tänä vuonna!

  Mukavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin sinnikäs krookus! :) Eilen se oli saanut kaverikseen pari muutakin nupullista krookusta. Meillä Pirja on tosiaan muutaman omenan tuottanut jo parina vuonna, Huvitus kukki viime kesänä ensimmäisen kerran, joten saa nähdä, tekisikö sekin tänä kesänä maistiaisia. Punakaneli ja Vuokko eivät vielä ole kukkineet kertaakaan, toivottavasti tänä vuonna jo kukkisivat. Toivotaan ihanaa kukintaa teidänkin omppupuille! Mukavaa pääsiäisviikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Kävin vielä katsomassa hyttyspöllö ja poreallas juttua. Poreallas unelmanne olette jo saanut sen päätökseen. Meillä on vielä kaikki edessä . Hyttyspöllö toivottavasti se joskus osuu minun tielle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porealtaan saaminen oli kyllä unelmien täyttymys. Nyt on sitten jo uudet haaveet mielessä. :) Teillä on ihanaa suunnittelua edessä. Hyttyspöllöä en vielä olekaan päässyt testaamaan. Kiva nähdä kesällä, onko siitä apua hyttysten torjunnassa.

   Poista
 7. onpa teillä vielä lunta. Meillä ovat onneksi jo sulaneet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta tosiaan on vielä runsaasti, vaikkakin viime päivinä kinokset ovat selkeästi painuneet alaspäin. Hitaasti sulavat pois...

   Poista
 8. Meillä on vielä vähän lunta pihalla, mutta eiköhän loputkin lähde parin viikon sisään, jos säät pysyy yhtä lämpiminä kuin viime päivinä. Ihana krookuksen alku siellä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä kyllä toivoisi. Täällä on satanut viime päivinä vettä, mikä on myös hienosti nopeuttanut lumien sulamista. Loppuviikolle on kuitenkin luvattu kylmimmillään -14 asteen yöpakkasia ja päivisinkin lähelle nollaa, joten saattaa sulaminen hidastua. Täytyy käydä peittämässä lumella jo esiin tulleet kasvit.

   Poista
 9. Vielä on jonkinverran lunta, mutta eiköhän ne sula, kun taivaantäydeltä sataa nyt vettä! Omppupuut leikkasin jo muutama viikko sitten ja orvokki on meidän pihan eka kukkija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisade on kyllä tosi tehokas lumien sulattaja. Taisin aiemmin käydäkin ihastelemassa blogissasi kaunista orvokkia. :)

   Poista
 10. Omenapuut on leikattu mutta leikkasin todella varovasti sillä kaikki puut syötiin vuosi sitten keväällä. Silloin jätin leikkaamisen kokonaan väliin. Nyt seuraan lähinnä onko puista eläjiksi, vauriot näkee parhaiten vasta 1-2 vuoden päästä. Pirja säästyi myös meillä vaikka runkoon jäi vain kapea kaistale. Käytin niintä ja vahaa ensiapuna. Satoa yksikään puu ei tehnyt syömisen jälkeen. Ja vaikka olisi tehnyt niin olisin napsinut kaikki raakileet pois jotta puu ei rasitu liikaa. Tänä vuonnakin karsin jos raakileita tulee.
  Piha on lumeton mutta routa on vielä syvällä, pintamaa on vasta sulanut. Ensimmäiset kukat keväällä saa iloiselle tuulelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin leikkasin vuosi sitten syötyä Punakanelia tosi varovaisesti, lähinnä siistin kalutut oksat. Punakaneli ei ole meillä kertaakaan kukkinut, joten raakileita ei ole tarvinut poistaa. Raakileiden poistaminen vaurioituneesta puusta on kuitenkin varmasti paikallaan.

   Poista
 11. Tuntuu sinulla oleva hyvin hanskassa omenapuiden leikkaus. Nuoret puut näyttävät tasapainoisilta ja sopivasti kasvaneilta. Pirja on kova tuottamaan satoa ja varmasti Punakanelikin kohta pääsee alkuun. Ne ovat hyviä kesäomenoita, jotka säilyvät jonkin aikaa puusta kerättynä. Meillä leikattiin muutama viikko sitten omenapuut melko kevyesti juuri siitä syystä, että viime vuonna karsittiin reippaasti. Puut ovat jo vanhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Aluksi olin tosi epävarma omenapuiden leikkaamisen suhteen. Nyt muutaman vuoden jälkeen tuntuu sujuvan jo paremmin, ja leikkaaminen on nykyään itse asiassa tosi kivaa. Pirja tosiaan vaikuttaa satoisalta puulta. Punakanelia mies kehui lajikkeita valittaessa ja halusi ehdottomasti sen. Itsekin kyllä pidän sen mausta. Jospa lähivuosina pääsisimme maistelemaan sitä myös omasta puusta.

   Poista
 12. Onpa teillä paljon lunta vielä meillä on kaikki jo sulaneet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olisipa meilläkin. Vaikka toisaalta on hyvä, että lunta on vielä jäljellä loppuviikon yöpakkasia ajatellen.

   Poista
 13. Lisäisin leikkausohjeisiin latvan katkaisun noin 3 metrin korkeudelta. Se helpottaa tulevia sadonkorjuita. Mulla on vielä leikkomatta omput, kun ne isot leikkurit on hukassa vielä. Tarttis löytää ne pikaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita! Tuo latvan katkaisu pääsi ohjeista unohtumaan, täytyykin lisätä se sinne. Omat puuni ovat vielä sen verran nuoria, että katkaisu ei ihan vielä ole ajankohtainen.

   Poista
 14. Pitäisi omenapuita istuttaa, kun vain keksisi hyvän paikan niille. Tällaisella metsäisellä kalliotontilla on vähän vaikea löytää riittävän syvämultaista ja aurinkoista paikkaa. Mökillä on kaksi leikkaamatta vuosiksi jäänyttä omenapuuta ja ne huitelevat varmaan viidessä metrissä ja sadonkorjuu on vähän vaikeaa😁 Eli kannattaa leikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä omenapuut istutettiin heti ensimmäisenä kesänä muuton jälkeen. Samoin muutkin hedelmäpuut olemme yrittäneet istuttaa mahdollisimman varhain, jotta saisimme satoakin jo melko pian. Nyt onkin sitten perennojen ja muiden koristekasvien aika! :) Teillä on kiva, kun on kaksi erilaista ja monipuolista puutarhaa.

   Poista
 15. Minä leikkasin kaksi kääpiöomenapuuta. Luin ohjeita, mutta en ole sittenkään varma, menikö oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiöomenapuiden leikkauksessa taitaa olla omat niksinsä. Kyllä puistasi varmasti tuli oikein hyviä. :)

   Poista
 16. Täällä lunta on enää ojan pohjissa. Narsissit ja tulppaanit ovat jo kunnolla työntyneet mullan pinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kevät jo pitkällä siellä! Täällä saa kyllä odotella narsisseja ja tulppaaneja vielä jonkin aikaa.

   Poista
 17. On teillä lunta! Mutta silti krookus jo kukassa:) Meillä on toisella pihalla tosi vanhoja omenapuita, joita leikellään tarpeen mukaan. Toisella pihalla on perheomenapuu, samassa puussa kolmea lajiketta. On kyllä päässyt kasvamaan luvattoman korkeaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookus tuo onneksi vähän kevättunnelmaa tänne lumen keskelle. Perheomenapuu on varmasti hauska. Ne ovat kivan näköisiä, kun omenatkin saattavat olla erivärisiä eri puolella puuta.

   Poista
 18. Olipa puu onnekas kun selvisi jäniksen hampaista, vaikka kuorta jäi niin pieni suikale jäljelle! Kevätleikkaus tosiaan innostaa omenapuut kasvuun toisin kuin elokuussa tehdyt leikkaukset. Ihana pilkahdus keväästä nuo aikaiset kevätkukkijat :) Mukavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aikaisista kevätkukkijoista tulee kyllä tosi hyvä mieli, keväällä osaa iloita ihan pienestäkin. Kesän kuluessa yhdestä nupusta ei ehkä innostu näin paljon, ellei kyseessä ole jotenkin erityinen kasvi. Mukavaa pääsiäisviikkoa sinullekin!

   Poista
 19. Omenapuut karsittu, vielä pitäisi marjapensaita vähän siistiä. Krookukset kukkivat ja jouluruusu, muutamia sinivuokkojakin jo näkyy pensaiden alla.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mitä ihania kevätkukkijoita puutarhastasi jo löytyy! Meilläkin on nyt ihan parin päivän aikana osa herukoista paljastunut lumen alta, joten niiden leikkaamista voisi ensi viikolla harkita, jos kovia yöpakkasia ei enää silloin olisi luvassa. Muiden pensaiden kanssa saan vielä tovin odottaa lumien sulamista.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...