maanantai 8. lokakuuta 2018

Syksyinen puutarhakierros

Syksyllä puutarhan ilme muuttuu nopeasti, ja jo parin päivän aikana puutarha on saattanut muuttua ihan toisennäköiseksi. Meillä on nyt parin viikon aikana ollut jo useita pakkasöitä, kylmimmillään -6 astetta, mikä on jättänyt jälkensä kasveihin. Esimerkiksi katvio, isoinkarvillea ja syyskimikki 'Brunette' ovat jo lakastumassa. Kuitenkin sitkeimmät kasvit kukkivat yhä, pakkasöistä ja hallasta huolimatta. Viime perjantaina meillä satoi itse asiassa myös tämän syksyn ensimmäinen, ohut lumipeite, joka tosin suli päivän aikana vähitellen pois. Kävin lauantaina kiertelemässä kameran kanssa puutarhassa ja kuvaamassa tämän hetken tunnelmia. Tervetuloa mukaani syksyiselle puutarhakierrokselle!:)

Syksyn matalalta tulevat auringonsäteet valaisevat pihaa kauniisti. Porraspenkissä talveen valmistautuvat mm. myskimalva 'Rosea', kultahelokki, syyshortensia 'Grandiflora' ja keltamaljakataja 'Lime Glow'.

Kohopenkissä hopeatäpläpeippi 'Beacon Silver' kukkii sinnikkäästi pakkasista huolimatta.

Purppuraheisiangervo 'Lady In Red' ja viiruhelpi tuovat kontrastia Kivikaaren luona. Taustalla vasemmalla heisiangervo 'Amber Jubilee' kupariin vivahtavine lehtineen.
Kirsikkasorvarinpensaassa loistavat jälleen kirkkaanväriset siemenkodat.

Mantsuriankärhön koristeelliset siemenhahtuvat heiluvat kevyessäkin tuulenvireessä.

Nuotiopaikalta Ruusuryhmän ja Keltaisen pisteen yli Sydänpolulle päin. Kärhöt viheriöivät vielä tukipylväissään.

Loistokärhö 'John Paul II' ei pakkasista ja lumesta hätkähtänyt, vaan avaa yhä uusia nuppuja.
Myös terassilla amppelissa petuniat ja kiinanasterit ovat vielä voimissaan. Nämä ovat olleet ulkona suojaamattomina pakkasyötkin.

Kiinanasteri
 
Yllä olevat kuvat ovat siis lauantailta. Tässä vielä muutama kuva perjantai-iltapäivältä, jolloin näkymä oli aivan toinen.

Lunta oli perjantaina takapihan nurmi valkoisenaan, mutta töistä kotiin tultuani ja kameran kanssa pihalle päästyäni niistä suurin osa oli jo ehtinyt sulaa.

Kivikkokasvialueella mm. lusikkamaksaruoho 'Cape Blanco' on jäänyt lähes kokonaan lumen alle. Vasemmalla euroopanalppitähti.Onko teilläpäin ollut jo pakkasia tai maa valkeana?

Raikasta uutta viikkoa!

42 kommenttia:

 1. Sinun puutarhasi on kaunis myös kylmän tultua.
  Kasvit ovat kuin me ihmiset. Toisaalta äärimmäisen hauraita ja taas toisaalta äärimmäisen sitkeitä.
  Meilläkin vielä hopeatäpläpeippi ja kärhöt jaksavat sinnitellä.
  Raikasta syysviikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Kirsti Kaija! Tosi sinnikkäästi osa tosiaan vielä kukkii. Nyt on luvattu vähän lämpimämpää, joten kukkijoista saadaankin varmaan nauttia vielä hetken aikaa. Raikasta viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Onhan noita pakkasia jo ollut ja perjantaina satoi lunta, mutta viikonlppuna hävisi pois.

  VastaaPoista
 3. Voi, sinulla vielä kärhöt jaksavat kukkia. Sinulla varmaan puut suojaavat sen verran, ettei ihan pahin kylmyys käy niihin. Itse yllätyin leijonankidan pakkasenkestosta, vasta nyt alkaa pakkanen näkyä niiden olemuksessa. Yllättävän sitkeitä ovat kesäkukatkin syksyisin, kuten petunioistasi ja astereistasi huomaa. Syksyisen värikästä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärhöt ovat tosiaan suojaisalla paikalla. Kuuraakaan ei niiden luona ole ollut, vaan se on rajoittunut aukeammille kohdille. Ovatpa leijonankitasi tosiaan olleet sitkeitä! Värikästä viikkoa teillekin!

   Poista
 4. Taitavasti rakennetut istutusalueet moni-ilmeisine kasveineen ovat näyttäviä ihan kaikkina vuodenaikoina! Valoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Pirkko! Valoisia syyspäiviä sinullekin!

   Poista
 5. Täällä meillä pakkanen vieraili, viime yönä toisen kerran tänä syksynä (-5 astetta) ja piha sai ylleen kauniin valkoisen kuurapeitteen. Osa kasveista on yllättävän pakkasenkestäviä. Meilläkin osa kärhöistä vielä jatkaa sinnikkäästi kukintaansa osan jo taivuttua kylmyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuran peittämä maisema on kyllä tosi kaunis. Yllättävän kestäviä osa kasveista tosiaan on.

   Poista
 6. Ihanalta näyttää syksyinenkin puutarha.

  VastaaPoista
 7. Kaunis puutarha ja te olette saaneet jo luntakin. Meillä ei vielä lunta ole satanut täällä lännessä, nytkin sataa vettä. Mutta, yöllä on kyllä ollut jo pakkasta.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sateet ja pakkaset ovat tehneet liukkaita kelejä on ollut nyt aamuisin, mutta viikoksi eteenpäin on nyt onneksi luvattu vielä vähän lämpimämpää. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 8. Kauniita puutrhakuvia.
  Oi onko teillä jo tullut lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kyllähän sitä lunta oli, muutaman tunnin ajan:)

   Poista
 9. Ihania kuvia puutarhasta, meillä täällä lounaisessa osassa maata taisi olla ensimmäinen pakkasyö viimeyönä. Ja päivällä muuttui lotistelevaksi vesisateeksi. Kesäkukat rehottavat edelleen, ja puutarha on hauskassa syysvärissä. Lunta ei taideta saada ihan vähään aikaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tännekään ei ihan lähiviikkoina vielä lunta toivoisi uudestaan. Hetken aikaa olisi kiva nauttia vielä syystunnelmista.

   Poista
 10. Ihania kuvia <3 Itse en tosin lunta vielä kaipaa :D Ihanaa uutta viikkoa teidän poppoolle <3

  VastaaPoista
 11. Pikkupakkasta on ollut monena yönä, mutta sitkeimmät kasvit yhä vain kukkivat. Katsotaan mitä luvattu lämpöaalto tekee taas kukinnalle. Lunta ei ole täällä lauhalla rannikolla vielä nähtykään, eikä vielä tarvitsekaan.

  Puutarhasi on seesteisen kaunis ja sävykäs myös syksyllä. Syksyssä muutenkin on ihan omanlaisensa tunnelma, josta haikeasti nautin. Pian sanotaan hyvästit talven ajaksi. Talvi mielestäni on kirotun pitkä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita! Saa tosiaan nähdä, mitä lämpimämmät päivät nyt saavat aikaan. Tänään oli jo parhaimmillaan täälläkin yli kymmenen astetta, mikä tuntuu tosi lämpimältä verrattuna viime viikon parin plusasteen päivälämpöihin. Talvi on tosiaan pitkä, lyhyempikin riittäisi!:)

   Poista
 12. Sinnikkäästi jaksaa sinun kärhösi kukkia syksyn hätyyttelyistä huolimatta. Ihana!
  Meillä on parina yönä ollut pakkasta, lunta ei vielä ole tullut. Onneksi. En ole vielä yhtään valmis talven saapumiseen, puutarhassa olisi vaikka kuinka paljon syyspuuhiakin vielä jäljellä. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin haluaisin vielä nauttia syksystä ennen lumentuloa. Oli kyllä järkytys viime viikolla huomata työhuoneen ikkunasta, että lunta tupruttaa taivaalta ihan kunnolla. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 13. Muutama pakkasyö on ollut mutta ei vielä lunta. Onneksi syksyllä on värejä, on vähän helpompi kestää talven tulo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn kauneus tosiaan lievittää haikeutta kesän perään.

   Poista
 14. Onpa uskomatonta, että loistokärhö kukkii edelleen! Meillä selopetti kukkimisen jo aiokoja sitten.
  Niin se puutarha valmistautuu vähitellen talvea kohti. Itse tunnen aina haikeutta, kun kesä loppuu ja kasvit alkavat lakastua.
  Hyvää viikon jatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tosi sinnikäs on etenkin tuo loistokärhö ollut. Se alkoi kukkimaan muita myöhemmin ja aikoo kai nyt viimeisenä myös lopettaa. Syksy on tosiaan haikeaa, luopumisen aikaa. Hyvää viikon jatkoa Sinullekin!

   Poista
 15. Ooh,kuinka kauniita kuvia....mitkä ihanat syksyn sävyt. On täällä ollut muutaman kerran pieni yöpakkanen.Mutta....onneksi...ei lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Onneli! Tännekään ei lunta ihan vielä tarvittaisi.:)

   Poista
 16. Monet kasvit ovat yllättävän kestäviä! Pakkaset eivät heti menoa haittaa.
  Täällä vaan sataa ja tuulee😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran kylmiä öitä on tosiaan ollut, että olin ihan varma kukinnan loppumisesta, mutta sain yllättyä iloisesti.:)

   Poista
 17. Kaunista on vielä puutarhassasi... meillä ei ole vielä satanut lunta, eikä kunnon yöpakkasia ole ollut.
  Leppoisaa tiistaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Toivottavasti täälläkin olisi nyt pieni tauko vielä pakkasöistä. Mukavaa tiistai-iltaa!

   Poista
 18. Niin sievä tuo kirsikkasorvarinpensaan siemenkota! <3
  Kimikit ovat rakkauskukkiani ja niitä täällä on hieman ikävä ollut.
  Kauniita lokakuun päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minun kimikkini eivät ole vielä koskaan kukkineet, mutta olen ihaillut niiden kukintaa muualla. Jospa jonakin vuonna omanikin yllättäisivät iloisesti. Kaunista lokakuuta sinnekin!

   Poista
 19. Kauniita kuvia. Minä olen jo yhtä ruusua lukuunottamatta laittanut kaikki kukat talviteloille. Ja kesäkukat kompostiin :) Muutama yöpakkanen on ollut, mutta lumen sijasta on tullut vettä. Kaunista lokakuun jatkoa sinulle ja kiitos, kun löysit minunkin aloittelevan blogini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aina on kiva löytää uusia, kiinnostavia blogeja.:) Kiva, että tulit vastavierailulle!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...