maanantai 28. elokuuta 2017

Kasvihuoneen satoa (ja arvontamuistutus)

Saimme kasvihuoneen valmiiksi vasta noin kuukausi sitten ja ajattelin, että tänä kesänä ei vielä vehreydestä juuri päästä kasvihuoneessa nauttimaan. Olin kuitenkin täysin väärässä! Myönnän, että tosin vähän "huijasin" kasvihuoneen vehreyttämisessä, sillä olen nyt säiden viilennyttyä siirtänyt terassilla ruukuissa kasvaneita kasveja sinne. :) Olen kuitenkin tämän ansiosta päässyt jo tänä kesänä istuskelemaan ja tunnelmoimaan viherhuoneessa.

Vasemmalla avomaankurkku "Rhensk Druv" ja ämpäriperunat, takana rukola ja viiniköynnökset "Somerset Seedless" ja "Zilga", oikealla miekkaliljat ja kosmoskukka, jotka eivät tänä kesänä ehtineet kukkaan, tomaatit, salaatit ja lamopinaatti.

Avomaankurkut "Rhensk Druv" tekivät maistuvia kurkkuja jo terassilla. Nyt kasvihuoneessa satokausi jatkuu edelleen ja uusia kukkiakin avautuu vielä.

Uudenseelannin pinaatti l. lamopinaatti puskee satoa laatikossa runsaasti. Takana rukola, basilika "Bascuro" ja lehtisalaatti "Red Salad Bowl".

Tomaatti "Tiny Tim" teki muutamia pikkutomaatteja jo aiemmin ja alkoi sen jälkeen kukkimaan uudelleen. Näistä tuskin enää satoa saadaan, mutta nätiltä ne silti näyttävät.

Ruukuissa keväällä siemenestä kylvämäni venäläinen rakuuna, iisoppi ja ryytisalvia

Viime vuonna kylvämäni ja ulkona ruukussa talvettamani mäkimeirami on ehtinyt kukkaan.

Myös timjamin kylvin siemenistä viime vuonna ja talvetin sen ulkona ruukussa tuivion oksien alla.

Hyllyt ja ruukutuspöytä kasvihuoneeseen pitäisi vielä saada. Eri vaihtoehtoja olen jonkin verran vertaillut, mutta täysin mieluisia en ole vielä löytänyt. Etsiminen siis jatkuu. Kasvihuoneen suurempi sisustaminen taitaakin  jäädä ensi vuoteen. Toisaalta talven aikana nettikaupoissakin on enemmän aikaa surffailla ja vertailla valikoimia.

Tähän loppuun muistutan vielä blogissani käynnissä olevasta Omenakirjan arvonnasta. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 3.9.2017 saakka.

Iloa elokuun viimeisiin päiviin!

50 kommenttia:

  1. Oikein hyvää kuivaharjoitusta tulevia kesiä varten :). Mukavaa viikkoa.

    VastaaPoista
  2. Ihanan tilava kasvihuone sinulla. Ja kiva, että pääsit jo tänä kesänä sitä jo vähän testailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin toistaiseksi kasvihuone tuntuu tilavalta. Luulen, että jos oikein innostun, niin voi tila loppua kesken. :D Mutta ainakin näin aloittelijalle tilaa on hyvin.

      Poista
  3. Ihailen tuota hienoa järjestystä, joka sinun viljelyksillä on. Kaikki siististi omilla kasvupaikoillaan. Silmä nauttii kuviasi katsoessa. Meidän avomaankurkku tekee satoa nihkeästi. Taisin jo osallistua tuohon omenakirjan arvontaan, mutta varmuuden vuoksi vielä (uudestaan?) kai3ki@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Eihän tua mitää huijausta oo, vaan normaalia toimintaa. Sehän on kannustavaa ja palakittevaa, ku huamaa heti kasvihuanehen vaikutuksen kasvuhun. Voi olla torella tyytyvääne hankintahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vähän huijaukselta tuntui siinä vaiheessa, kun ruukkuja miehen kanssa sinne kannettiin, ja kasvihuone muuttui hetkessä vehreäksi. :D Mutta tosiaan, niinhän sitä syksyn tullessa täytyy aremmat kasvit siirtää suojaan jo hyvissä ajoin.

      Poista
  5. Ihana kasvihuone :) Haaveena olisi saada omallekin pihalle vielä. Tänä kesänä avomaalla kasvatus oli vähän turhaa. Edes satovarma herne ei menestynyt kunnolla... Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä onnistui istutuslaatikoissa kasvatus yllättävän hyvin. Tämä olikin ensimmäinen kesä, kun niissä kasvatin. Toivottavasti saat ensi vuonna paremmin satoa! Ja toivottavasti kasvihuonehaaveesi toteutuisi pian. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Eihän sitä nyt valmista kasvaria tyhjänä voi pitää. Talvi on hyvää aikaa miettiä paremmin tulevan kesän kasvatuksia. Mittasuhteetkin on helpompi ymmärtää, kun voi ihan konkreettisesti käydä kokeilemassa. Hieno on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olet ihan oikeassa. Tyhjä kasvari suorastaan huusi täytettä. Pihalla on tosiaan tähän vuodenaikaan niin paljon touhua, että talvella ehtii sitten suunnitella tarkemmin.

      Poista
  7. Kiitos vinkistä eli yrttien -minulla timjami ja salvia- talvettaminen tuijan kainalossa.
    Kasvipenkissä, vaikkakin ruukussa, talvehtiminen on epävarmaa. Siisti kasvihuone! Arvonnassa mukana: rouva.myttynen@outlook.con

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Toivottavasti vinkistä on apua ja yrttisi talvehtivat hyvin. Tuija tosiaan toimi ainakin meillä hyvänä talvisuojana. Onnea arvontaan! Monellako arvalla osallistut?

      Poista
  8. Selkeän näköinen kasvihuone, oikein kiva 🌿Sillä saa pidennettyä kasvukautta.

    Ovatpa kauniita nuo kurkun kukat. Meillä oli kurpitsassa samannäköisiä kun yhtenä kesänä kasvatimme.

    Oi miten muhkeat pinaatit ! Pidän pinaatista ja kasvatin yhtenä kesänä. Hirveän kauan sai odottaa satoa 🌱

    Hyvää uutta viikkoa ja hauskoja hetkiä teille kasvihuoneeseen 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kurkun kukat tosiaan taitavat kovasti muistuttaa kurpitsan kukkia. Pinaatti on minustakin tosi hyvää. Laitoin sitä kasvatuslaatikoihinkin syyskylvönä, ja satoa tuli niistä heinäkuussa pakastimeen asti. Ihanaa uutta viikkoa sinullekin!:)

      Poista
  9. Upea kasvihuone kurkun kukka on kyllä kaunis:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yleensä keltaiset kukat eivät ole minulle niitä ihan mieluisimpia, mutta tuosta kurkun kukasta pidän.

      Poista
  10. Runsaasti mukavia hetkiä sinulle uudessa kasvihuoneessasi.

    VastaaPoista
  11. Kylläpä olet jo ehtinyt saada vihreää kasvamaan sinne! Mukavaa loppukesän aikaa!

    VastaaPoista
  12. Uusi kasvihuoneesi on jo kaunista vihreätä saanut sisälleen.
    Talvi on hyvää aikaa suunnitella ja miettiä kaikkea kivaa mitä kasvihuoneeseen ensi kesänä laitat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa. Talvella on hyvää aikaa tehdä suunnitelmia.

      Poista
  13. Olipa tosiaan kiva, että pääsit nauttimaan kasvihuoneesta jo tänä kesänä. Talvi kuluu helposti uusia suunnitelmia tehdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin uskon, että talvi kuluu nopsaan kasvisuunnitelmia tehdessä ja sisustusta miettiessä.

      Poista
  14. Minulla onkin jo tuo ihana omenakirja. Kasvihuoneessa saat pidettyä kurkut ym. Pidemmälle syksyyn, kivaa! Olen myös hurahtanut yrtteihin tänä kesänä. Ihana jos saisin minäkin meiramin ja timjamin talvehtimaan. Miten sinä timjamin talvetit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä laitoin yrttiruukut ihan sellaisenaan ison tuivion alle, oksien suojaan. Talvella koko komeus peittyi lopulta lumeen. Keväällä lumien sulettua ja säiden lämmettyä otin ruukut terassille aurinkoon. Toivottavasti onnistut timjamin talvettamisessa!

      Poista
  15. Hyvältä näyttää. Oletkin oikein asiantuntija puutarhahommissa. Kaiholla muistelen äitini lukuisia viljelyksiä. Hyöty- ja koristekasveja oli monenlaisia. Jotain siitä tarttui omaankin mieleen, mutta omenapuille ei valitettavasti ole tilaa, joten jätän mahdollisuuden arvonnassa toisille : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Monessa asiassa sitä itsekin olen vielä aloittelija, etenkin hyötykasvien ja kasvihuonekasvatuksen suhteen. Tekemällä sitten oppii.:)

      Poista
  16. Hyvälle näyttää kasvihuoneesi ja vielä sinulla kaikkea kivaa kasvamassakin. Äitini aikoinaan piti lämpökynttilöitä kasvihuoneen kivilattialla ja näkyy sinulla olevan samanlainen lattia, sillä sai lämmitettyä hiukan kasvaria ja yöksi laittoi peitteet. Aina voi yrittää, tosin sinun on isompi kasvari.Minulla on samantapainen omenakirja joten vain onnea toisille.:) Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lämpökynttilät oli minullakin käytössä viikonvaihteessa, kun ulkona oli kylmimmillään 5 astetta. Niillä sai kyllä kivasti kasvaria lämmitettyä muutamalla asteella. Pitäisi varmaan jossain vaiheessa hankkia ihan lämmitin. Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

      Poista
  17. Viherhuijaus on ilman muuta sallittua :). Näyttää kauniilta ja satoisalta teidän kasvihuoneessa.
    Ja aika pitkälle samoja suosikkeja (pinaatit, rucolat, basilikat, tomaatit...), joita itse olen kasvatellut Kekkilän yrttilaatikossa ja ruukuissa meidän lasiterassilla. On vähän niinkuin kasvihuone sekin :).

    Ja kiitti, kun mainitsit perunat. Tuli meinaan mieleen, että olen kokonaan unohtanut ne kasvatusämpäreihin.. Pitänee tarkistaa, josko jo saataisiin tähän aikaan vuodesta pöytään ns. varhaisperunaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Paljon kaikkea ihanaa on sinullakin kasvamassa. Lasiterassisi kuulostaa upealta!:)

      Poista
  18. hieno kasvihuone! Siitä on iloa että hyötyä.

    VastaaPoista
  19. Hyvälle näyttää. Minäkin pääsin pikkuisen nauttimaan vihreydestä kasvarissa. Ja kutrn myös huijasin tuomalla kelloköynnöksen sinne. Puoliso tosin toi chilit sisälle, joten nyt kasvarissa on tyhjempää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että teilläkin ehdittiin nauttia vehreydestä jo tänä kesänä! Pienellä viherhuijauksella saa ihmeitä aikaan. :)

      Poista
  20. Ihanaa vihreyttä ja hieno kasvihuone!
    Omenakirja näyttää hyvin kauniilta ja hyödylliseltä, mutta en ole viime aikoina osallistunut arvontoihin, kun kirjoja on jo liikaakin... eikä meillä ole omenapuille sopiva paikka. :)
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Puutarhakirjoilla tosiaan taitaa olla taipumus kertyä.:) Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  21. Omenakirjat kiinnostaa, yhdellä arvalla mukana. Minä olen ulkona maassa talvettanut mäkimeiramin ja timjamin, mutta me olemme niin etelässä. Meirami tuppaa levimään hurjasti ja kukkii kyllä kauniisti. Upeaa että olet päässyt jo karvari tunnelmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti timjami ja mäkimeirami selviävät ruukuissa ensi talvestakin. Ajattelin lisäksi kokeilla talvettaa salvia, rakuunaa ja iisoppia. Onnea arvontaan!

      Poista
  22. Toki omppukirja kiinnostaa, olen mukana.

    Noista yrteistäsi tuli mieleen, että olen saanut salvian talvehtimaan (siis vahingossa) viime talven yli yrttilaatikossa. Nyt tänä vuonna se alkoi heti keväällä kasvaa ja se on melkoinen pensas vaikka olen sitä leikellyt jatkuvasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota salviaa minäkin aion kokeilla talvettaa tänä vuonna. Kiva, että olet siinä onnistunut. Jospa se onnistuisi täälläkin. Kiva, että osallistut arvontaan. Monellako arvalla olet mukana?

      Poista
    2. Yhdellä arvalla, oletan.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...