perjantai 3. helmikuuta 2017

Siemenpussien rapinaa

Siemenpussit on täälläkin kaivettu esille ja kylvösuunnitelmia on pikkuhiljaa tehty. Ostin viime syksynä K-Raudasta sesongin loppuunmyynnistä ison kasan siemenpusseja, jotka maksoivat vain 10 senttiä/kpl. Innostuin silloin hamstraamaan, vaikka tiesin, etten tänä keväänä varmastikaan aivan kaikkia laatuja kylväisi. Pusseissa parasta ennen -päivämäärät ovat kuitenkin vasta parin-kolmen vuoden päästä, joten eiköhän niiden siemenistä vielä parina seuraavanakin keväänä idä ihan hyvä osuus.



Ajattelin, että nuo siemenet minulle riittäisivät täksi kevääksi ihan hyvin, mutta kummasti sitä kuitenkin ostoskärryyn hypähti viime viikollakin muutama siemenpussi ruokaostoksien yhteydessä.



Aiemmin olen kasvattanut siemenestä lähinnä tomaattia ja chiliä sekä erilaisia yrttejä ruukussa terassilla. Viime syksynä sain vihdoin pitkään haaveilemani istutuslaatikot, joihin syyskylvönä päätyivät talvivalkosipuli "Alexandra", pinaatti "Bazaroet", palsternakka "Guernsey", tilli, kehäkukka "Orange King", uudenseelannin pinaatti ja erivärisiä porkkanoita. Saapa nähdä itävätkö siemenet, vai täytyykö keväällä täydentää kylvöksiä.



Olen katsellut kumppanuuskasvilistauksia ja -taulukoita ja miettinyt pääni puhki, mitä muuta haluaisin kokeilla kasvattaa tänä vuonna. Esimerkiksi pensaspapu, silpoydin- ja sokeriherne sekä erilaiset salaatit voisivat olla mukavia. Kirsikkatomaattia aion kokeilla ruukussa terassilla. Myös erilaiset basilikat, rukola, mintut, ryytisalvia ja kurkkuyrtti pääsevät tänäkin vuonna ruukkuihin kasvamaan. Iisoppia voisin laittaa johonkin penkkiin kasvamaan. Mäkimeirami-, timjami- ja ruohosipuliruukut peittelin viime syksynä havuilla suojaisaan paikkaan ulos talvehtimaan. Vähän jännittää, miten niiden käy.







Maissit, lantut ja nauriit aion suosiolla jättää odottamaan vuoroaan seuraavaan vuoteen. Ei minulla esimerkiksi maissin suhteen suuria satotoiveita olisikaan, aionpahan vain ihan mielenkiinnosta kokeilla, saanko niitä edes kasvamaan.



Hyötykasvien suhteen siemensuunnitelmani ovat jo pidemmällä, kukkien suhteen vasta aivan alkuvaiheessa. Samettikukkia aion kylvää johonkin istutuslaatikoista, jos tilaa jää. Tuoksuherneille minulla on jo selvät suunnitelmat, mutta se, toteutuvatko ne jo tänä vuonna vai vasta seuraavana, jää nähtäväksi. Jotakin olen ajatellut laittaa ihan suorakylvönä johonkin jo valmiiseen penkkiin, ja toisaalta kiva olisi myös pieni, uusi penkki lähinnä pelkkiä yksivuotisia varten. Kuitenkin siinä, mitä kukkien siemeniä kylvän ja minne, on minulla vielä mukavaa aprikoimista. :)



Oletko Sinä jo tehnyt kylvösuunnitelmia? Vai oletko kenties jo laittanut jotain esikasvatukseen?
Mukavaa viikonloppua!

38 kommenttia:

  1. Mukavia suunnitelmia siellä!
    Pitäähän sitä aina vähän kylvää ;)

    VastaaPoista
  2. Hops! On sulla hyvä siämenvalikooma. Mullon vasta kokonaasta kolome siämenpussia. Kyllä niitä varmasti viälä kertyy, muttei ny tuallaasia määriä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli sillä hinnalla ostettua kaikki, jotka kuulostivat vähänkään mieluisilta, joten niitä kertyi ihan hyvä määrä. Jotain erilaisia basilikoja vielä haluaisin, mutta sen jälkeen nuo saisivat kyllä riittää pariksikin vuodeksi (vaikka vähän epäilen, että jos jotain kivaa löytyy aiemmin, niin saatanpa sortua ostamaan kuitenkin :) ) Iloista viikonloppua!

      Poista
  3. Hieno valokoima, nyt sinulla on mistä valita!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Noilla siemenillä kyllä kylvää useamman vuoden. Usein yhdestä pussistakin riittää useammalle vuodelle. Mutta onneksi olivat edullisia, niin ei harmita jos kaikki eivät tule käytetyiksi.
    Kyllä maissin kasvattaminenkin onnistuu. Täytyy esikasvattaa ajoissa ja siirtää taimet aurinkoiseen paikkaan.
    Mukavia kylvöpuuhia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin minäkin ajattelin, että ostan kerralla siemenet vähän pidemmälle ajalle, kun päivämäärääkin niissä on mukavasti jäljellä. Täytyy sitä maissiakin kokeilla, mutta ehkä vasta vuoden päästä. Saa nyt nähdä, miten tässä innostuu kylvämään. :) Hauskoja kylvöhetkiä sinullekin!

      Poista
  5. Hihii, samoissa tunnelmissa olet kuin minäkin, siemenien parissa. <3 Minäkin tulin suosittelemaan sitä maissin kokeilemista. Jos sattuu lämmin kesä kohdalle, saa siitäkin satoa ja kasvina se on näyttävä ja mielenkiintoinen. Kukkasten siemenpussisi näyttävät myös mukavalle, kauniita värejä tulossa. Suosittelen esikasvattamaan samettikukan, tuoksuherneen ja kosmoskukan, niin ehdit nauttia niiden kukoistuksesta huomattavasti pidempään! Kyllä tämä kevät vaan on ihanaa, voi omien kylvöjen lisäksi iloita kaverinkin kasvatusprojekteista. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Täytyy pitää ne mielessä. Kerron sitten täällä, miten kylvösten kanssa kävi. On tosiaan kiva seurata toistenkin kasvatusprojekteja omien lisäksi. :)

      Poista
  6. Siemenpusseja 10 senttiä/kpl, eihän noita voisi jättää ostamatta! :) Varsinkin kukkavalikoimasi näyttää aivan ihastuttavalta.
    Minulla on aika maltilliset kylvösuunnitelmat, kun valoisia ikkunalautoja ei ole kovin paljon ja haluan selvitä ilman lisävaloja. Kylvömultaa ostin tänään.
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan samaa minäkin ajattelin, kun huomasin pussien hinnan. :) Minulla on kylvömulta kylvömulta vielä ostamatta. Jospa sitä vaikka ensi viikolla kävisi hakemassa. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  7. Sait siemenet todella edullisesti, silloin kannattaa ostaa paljon, minun kokemuksen mukaan itävät ihan hyvin vaikka päiväys olisi mennyt. Siementen hinnat ovat nousseet jyrkästi, huomasin tällä viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Viime kesänä käytin yrttien kasvatukseen laatikon pohjalle muutama vuosi sitten jääneitä siemeniä, ja ihan hyvin ainakin ne itivät.

      Poista
  8. Olisipa ihana rapistella ja selailla tuollaista määrää siemenpusseja. Oikein sormia rupeaa syhyhyttämään. Itselläni on nyt hankittuna muutamapussi ja tilaus lähti tänään muutamalle muulle. Ekat siemenet kylvin tänään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole vielä kylvänyt mitään, mutta siihen malliin noita siemenpusseja tulee hypisteltyä, että voi olla, että lähipäivinä ensimmäiset siemenet pääsevät multaan.

      Poista
  9. Minäkin ole huomannut, että siemenpusseja jotenkin vain hyppää ostoskoriin. Minä en ole vielä kylvänyt mitään, mutta pian täytyy alkaa tehdä suunnitelmia. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi varmaan tosiaan alkaa toistaiseksi kiertää siemenpussitelineet kaukaa, kun aina sieltä tahtoo jotain tarttua mukaan. Tämä määrä pusseja saisi jo alkaa riittää minulle. Mutta on niitä vaan niin ihana katsella ja haaveilla sadosta ja kukista omassa puutarhassa. Ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  10. Varsinainen viherpeukalo sinä siellä. Toivon hyvää kasvua tälle vuodelle.

    VastaaPoista
  11. Jotain tulee vähän kasvatettua. Minulla on pieni kasvihuone pihalla ja sitten on myös kasvimaa sekä viinimarjaa ja vattua. Meillä on lasiterassi puutarhaan päivän ja kesällä on parasta istua ja ihailla vain omaa pihaa sekä kasveja siellä. Sielu lepää!

    VastaaPoista
  12. Siinä riittää valikoimaa kerrakseen, eikä todellakaan ollut hinnalla pilattu! :) Sain ystävältä lahjaksi noita Suvipiha-siemeniä viime keväänä ja kaikki kasvoi todella hyvin. Kyllä täälläkin on rapistelut meneillään ja vastaavanlainen kasa siemenpussukoita. Todellisia aarteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kasvoivat hyvin. Minulla ei ole ennen ollutkaan tämän merkkisiä. Kyllä se siemenpussien hypistely ja tulevasta kesästä haaveilu on vain niin ihanaa!

      Poista
  13. Onpas iso kasa siemenpusseja. Ja halvalla sait.
    Ihana valikoima kaikenlaista.
    Kivaa illan jatkoa!

    VastaaPoista
  14. Voi ihanuus! Kyllä sinulla on kohta taimi poikineen poteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä mahtavaa päästä taas kasvatushommiin! Vähän täytyy viellä suunnitella, minkä verran laittaisin tänä vuonna kasvamaan. En tiedä, saanko kaikki, mitä haluaisin, ikkunoiden eteen vai pitääkö miettiä lisävalaistusta.

      Poista
  15. Vasta ensi kuussa teen kylvöjä, mulla kun ei ole lisävaloa kasveille. Mutta suunnitelmia kyllä jo on:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnittelu on kyllä ihanaa, melkein yhtä kivaa kuin kylväminen ja muut puutarhapuuhat. Minäkin olen yrittänyt vielä malttaa kylvämisen kanssa, mutta ehkä tässä jo jonakin päivänä voisi jotain vähän laittaa kasvamaan ja loput sitten myöhemmin. :)

      Poista
  16. Hui, onpa sinulla paljon kylvettävää, mutta on se niin mukavaa. MItäs sitä sitten tekisi, ellei kylväisi ja kylvöksiä vaalisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. ;) Vaikka täytyy varmaan vähän rajoittaa tuota kasvatettavien määrää ja jättää osa suosiolla ensi vuodeksi.

      Poista
  17. Mukava valikoima siemeniä! Mä aion kasvihuonetta ajatellen kylvää tomaateja, kasvilavat on tarkoitus uusia kesällä, joten porkkanat sun muut saa nyt jäädä. Ensi viikolla aion kylvää ensimmäiset mm. Kelloköynnös ja mustasilmäsusanna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tällä viikolla minäkin ajattelin laittaa ensimmäiset siemenet potteihin. Onnea kylvöillesi!

      Poista
  18. Onpa hyvä setti siemeniä! Tsemppiä kasvatuksiin, sulla tulee kasvamaan kaikkea mielenkiintoista :)

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...