tiistai 30. elokuuta 2022

DIY: Ruusuhillo

Puutarhassamme kasvaa useita tuoksuvia ruusuja ja näistä erityisesti tarhakurtturuusut kukkivat pitkään. Aiemmin olen hyödyntänyt ruusujen suloiselle tuoksuvia terälehtiä löylytuoksupussien teossa. Tällä kertaa kuitenkin halusin kokeilla niitä myös ruokapuolella ja päätinkin keitellä niistä ruusuista hilloa. Ruusuhillo osoittautui aivan ihanaksi herkuksi, joka sopii hyvin niin puuron päälle, lettujen ja pannarin kera tarjottavaksi kuin jäätelöannoksen kruunuksikin. 

Ruusuhillo on herkullisen väristä.

Ruusuhillo
1 litra tuoksuvia ruusun terälehtiä
1 rkl sitruunankuoren keltaista osaa suikaleina
3 dl vettä
3-4 dl hillosokeria

Laita ruusun terälehdet ja sitruunankuorisuikaleet kattilaan. Kaada päälle vesi. Keitä 5-10 minuuttia. Nouki pois sitruunankuoret (ja halutessasi osa ruusun terälehdistä). Lisää hillosokeri ja jatka keittämistä vielä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja jäähdytä.

Itse tosiaan käytin tähän hennon vaaleanpunaisen tarhakurtturuusun 'Snow Pavement' terälehtiä ja lisäksi väriä tuomaan tuoksuvan, tummanpunaisen köynnösruusun terälehtiä. Vaaleanpunaisen ruusun terälehdet muuttuivat keitettäessä ikävän harmaiksi, ja siksi otin ne pois, mutta tummanpunaiset terälehdet taas jätin hillon sekaan.

Oletko sinä käyttänyt ruusun terälehtiä ruoanlaitossa?

Hauskaa tiistaita!

maanantai 29. elokuuta 2022

Lumoavat liljat, osa 2/2

Tällä hetkellä puutarhassamme kukkivat monet suloiset liljat. Postailin viime viikolla kuvia näistä kaunottarista ja keräsin nyt tähän vielä lisää kuvia niistä. Tämän hetken suosikkililjani on ehdottomasti puulilja 'Pink Palace', joka on Kohopenkissä levinnyt sivusipuleista komeaksi kasvustoksi. Samaa puuliljaa minulla on myös Kaaripenkissä, mutta siellä se ei ole viihtynyt yhtä hyvin, vaan siellä nousevat edelleen samat kolme liljaa kuin istutusvaiheessakin. Tervetuloa piipahtamaan näiden kuvien välityksellä jälleen hetki puutarhamme lumoavien liljojen parissa!

Puulilja 'Pink Palace'

Kohopenkissä puulilja 'Pink Palace' on levinnyt alkuperäisistä kolmesta kukkasipulista näyttäväksi kasvustoksi.

Liljarinteestä löytyy tämä keltainen, nimetön lilja...

... ja samoin tämä sipulisekoituksesta peräisin oleva punainen kaunotar.


Keltaisesta Pisteestä löytyy komea kerrottu tiikerililja 'Flore Pleno'. Sen taustalla kukkii korkea, keltainen syyspäivänhattu 'Herbstsonne'.


Tiikerililja 'Flore Pleno'


Aurinkoisia elokuun viimeisiä päiviä!

lauantai 27. elokuuta 2022

Esittelyssä Vihertunnelin kivikko

Postailin aiemmin uudesta kiinanlaikkuköynnöksien verhoamasta Vihertunnelistamme, jonka teimme tonttimme toiselle reunalle. Vihertunnelin luo tuli myös uusi kivikkokasvialue, jota aloittelin jo viime syksynä. Nyt tänä kesänä laajensin kivikkoaluetta kattamaan Porraspenkin koko Vihertunnelin puoleisen reunan. 

Uusi kivikkoalue jää tästä suunnasta katsottuna Vihertunnelin vasemmalle puolelle. Alueen etureunassa kukkii mustilanhortensia.

Porraspenkin ja Vihertunnelin väliin jäävän kivikkoalueen alaosassa kasvaa mm. sininataa.

Ketoneilikka 'Albiflorus', sininata ja hauskan punavihreä mehitähti 'Sprite'

Kivikkoalue Vihertunnelin ja Porraspenkin yläreunasta katsottuna. Aivan etualalla pilkottaa sulkakellukka, sen takana amerikanvuokot.


Tässä vielä alueen kasvilista:

Vihertunnelin kivikko
- sulkakellukka (Geum triflorum)
- mykerömaksaruoho (Sedum anacampseros)
- varjorikko 'Variegata' (Saxifraga umbrosa)
- mehitähti 'Sprite' (Sempervivum)
- sininata (Festuca glauca)
- mustilanhortensia (Hydrangea paniculata)
- taponlehti l. peittolehti (Asarum europaeum)
- amerikanvuokko ’Anabel Rose’ ja ’Anabel White’ (Anemone multifida)
- ketoneilikka ’Albiflorus’ (Dianthus deltoides)

 

Ihanaa viikonloppua!

perjantai 26. elokuuta 2022

Elokuun puutarhapuuhia

Elokuun alkupuolella meillä oli puutarhaprojektien suhteen taas rauhallisempi vaihe, sillä Avoimiin Puutarhoihin valmistautumisen takia emme aloittaneet heinä-elokuun vaihteessa enää uusia juttuja. Nyt viimeisen parin viikon aikana olemme tehneet suunnitelmia, mittailuja ja alkuvalmisteluja pienen maakellarin suhteen, joka on seuraava vähän isompi projektimme. Toivon mukaan saamme sen valmiiksi vielä tämän syksyn aikana. Tällä hetkellä maakellari on tosiaan vasta aivan alkuvaiheessa, ja postailenkin siitä tarkemmin, kunhan projekti pikku hiljaa etenee.

 

Aurinkokello pääsi väliaikaisesti Rinnepenkin edustalle itse tehdyn kukkapylvään päälle.

Pienempinä hommina kasasin vihdoin aurinkokellon, jonka toimme matkamuistona kesälomareissultamme Saksasta jo kolme vuotta sitten. Sen kasaaminen on ollut puutarhasuunnitelmalistallani jo kahtena edellisenä kesänä, mutta olen sen kummallakin kerralla unohtanut. Äskettäin kävin tämän vuoden suunnitelmalistaani läpi ja sen ansiosta muistin vihdoinkin kaivaa kellon osat paketistaan esille ja ruuvata ne yhteen. Lopulliselle paikalleen aurinkokello pääsee kuitenkin aikaisintaan ensi kesänä, kun saamme pihan keskiosaa taas tehtyä eteenpäin. 

Terassin toisen reunan luo tein lyhyen hiekkapolun pätkän, jotta Rinnepenkin vieressä menevä polku jatkuu terassin laidalle asti. Aiemmin hiekkapolku loppui Rinnepenkin yläosan tasalle ja siitä terassille oli lyhyt pätkä kivimursketta, joka jatkuu terassin alle. Näinkin pienen muutoksen myötä tämäkin alue selkeni taas kummasti!

Nyt terassin tältä reunalta on selkeä polku rinnettä alas kasvihuoneelle.

Lisäksi minulla on tekeillä ensimmäisen vähän suurempi betonityöni. Aiemmin olen tehnyt vain pieniä betonimunia risupesiin, mutta nyt tällä kertaa kokeilussa on tehdä raparperin lehteä muottina käyttäen linnuille betoninen kylpyallas. Tämä on tosiaan minulla vielä kesken, mutta kirjoittelen asiasta tarkemmin, kunhan saan altaan valmiiksi. :)

Minkälaisia puutarhapuuhia sinun elokuuhusi kuului?

Tunnelmallisia elokuun lopun iltoja!

torstai 25. elokuuta 2022

Lumoavat liljat, osa 1/2

Liljat kuuluvat lempisipulikukkieni joukkoon tulppaanien ohella. Liljat ovat todella näyttäviä suurine kukkineen ja niiden räiskyvine väreineen. Lisäksi kukkivat liljat tuovat ihanaa tuoksua puutarhaan. Niinpä niitä löytyykin puutarhastamme useista eri kukkapenkeistä ja Liljarinne on saanut nimensäkin niiden mukaan. Tässäpä muutamia kuvia puutarhamme lumoavista liljoista!

Tämä keltainen, nimetön, korkea lilja kasvaa Liljarinteessä palavanrakkaus 'Carnea' vieressä.

Samalta istutusalueelta löytyy myös kermanvalkeaa liljaa sekä vaaleanpunaista LA-hybridililjaa 'Brindisi'.

LA-hybridililja 'Brindisi'

Myös tämä korkea lilja löytyy Liljarinteestä. Nämä kaikki nimettömät kaunottaret ovat peräisin sipulisekoituspusseista, joissa ei kerrottu niiden sisältämien liljojen lajikkeita.

Porraspenkin keskimmäisellä portaalla ilahduttaa tämä värikäs lilja...

... ja ylimmällä portaalla kasvaa reunuskasvina tämä joskus pääsiäiskukaksi sisälle ostamani keltainen, matala kaunotar, joka sai uuden elämän kukkapenkissä. Se muodostaa kivan yhdistelmän vaaleanpunaisen myskimalvan 'Rosea' kanssa.

Onko sinun puutarhassasi liljoja?

Hauskaa loppuviikkoa!

tiistai 23. elokuuta 2022

Sadonkorjuukuulumisia mökkipalstalta

Viime viikonloppuna kävimme taas parin viikon tauon jälkeen mökkipalstallamme. Tällä kertaa olimme lähinnä sadonkorjuuajatuksella liikkellä. Elokuun alkupuolella keräsin nimittäin puna- ja valkoherukat, mutta noin 10 mustaherukkapensasta ja kolme karviaispensasta jäi vielä silloin osin kypsyttelemään marjojaan. Nyt tarkoituksena olikin ahkeroida marjat talteen niistä ja lisäksi nostaa sipulit kuivumaan.

Keltasipulia

Palstan herukka- ja karviaispensaat ovat olleet edellisellä omistajalla huonolla hoidolla ja sen vuoksi ne eivät tee parasta mahdollista satoa. Silti marjoja kertyi reilut kymmenen litraa, joten mehuakin on niistä luvassa talven varalle. Oman puutarhan mustaherukoita pakastin jo aiemmin muutamia litroja. Aikomuksenani on pikku hiljaa uudistaa osa mökkipalstan marjapensaista kokonaan. Osan sen sijaan onneksi saa varmasti säännöllisillä hoitoleikkauksilla asialliseen kuntoon.

Mustaherukka

Omassa puutarhassamme sipuleita ovat aina vaivanneet sipulikärpäset, vaikka kuinka yritän suojata lavat harsoin ja hyönteisverkoin. Lähellämme on sipulipeltoja, joten sipulikärpäsiä varmasti onkin alueella liikkeellä jo siitäkin syystä. Mökkipalstalle laitoin toiveikkaana alkukesällä kelta- ja punasipulin istukassipuleita. Niiden istuttaminen jäi vähän myöhäisemmäksi kuin olisin toivonut, sillä kasvimaan perustamiseen meni aikaa. Jatkossa, kun pääsemme laittamaan istukassipulit maahan vähän keleistä riippuen jo touko-kesäkuun vaihteessa, sipulit ehtivät kasvaa vielä tätä vuotta paremmin. Kesän aikana olen aina tuonut mökkipalstalta muutamia "kesäsipuleita" lähipäivien ruoanlaittoa varten, mutta sipuleita jäi reilusti myös nyt kerralla korjattavaksi. Nostimme sipuleita riemulla, sillä ne olivat kaikki ihan priimakuntoisia ilman mitään merkkejä tuholaisten jäljistä. Nyt pääsimme myös ensimmäistä kertaa kuivaamaan sipuleita varastoimista varten.

Kelta- ja punasipulit saavat kuivua nyt noin viikon ulkona, ja sen jälkeen jatkan kuivatusta sisällä. Pisimpiä vihreitä sipulinvarsia leikkasin pakastettavaksi silppuna, jota on kätevä lisätä mm. erilaisiin pata- ja kastikeruokiin. Osa sipuleista olikin ehtinyt tuleentua hyvin jo kasvimaalla.


Iloa ja aurinkoa päivääsi!

maanantai 22. elokuuta 2022

Puutarhavierailijoita

Muutamana viime kesänä erilaisia puutarharyhmiä on käynyt tutustumassa puutarhaamme, ja pari viikkoa sitten osallistuimme ensimmäistä kertaa Avoimet Puutarhat -tapahtumaan. Nämä tällaiset vierailut ovat aina olleet tosi mukavia ja antoisia myös meille, sillä aina on kiva päästä juttelemaan puutarhajutuista samanhenkisten ihmisten kanssa. Viime viikolla meillä kävi Savon Ammattiopiston omavaraisuuskurssin opiskelijoita opettajansa kera. Tämä vierailu oli vähän erilainen kuin aiemmat, sillä puutarhasisällön lisäksi mukana oli myös omavaraistelunäkökulma.


Tämäkin vierailu oli todella hauska ja antoi hyvän mielen. Seuraavalle kesällekin sain jo yhdeltä ryhmältä alustavaa kyselyä, joten silloin nämä ihanat kohtaamiset puutarhassamme toivottavasti taas jatkuvat.:)

 

Kaunista alkanutta viikkoa!

perjantai 19. elokuuta 2022

Esittelyssä Vihertunneli

Yksi tämän kesän puutarhaprojekteistamme on ollut Vihertunnelin alue tontin toiselle laidalle. Olen sen kuulumisia lyhyesti muissa postauksissani sivunnut, mutta nyt alueen valmistuttua, ajattelin esitellä sen vihdoin tarkemmin. Vihertunnelissa kiipeilevät kiinanlaikkuköynnökset, jotka ovat jo useita vuosia vanhoja ja tekevät jo myös satoa. Niiden köynnösseinän muutimme tunnelin muotoon, jonka myötä myös hedelmien korjaamien on aiempaa helpompaa. Alueen halki tein askelpolun luonnonkivistä, joiden ympärillä kasvaa erilaisia ajuruohoja ja kaunokaista. Tässäpä muutamia kuvia Vihertunnelimme alueesta!

Vihertunnelin toinen pääty tulee oikealla näkyvän Porraspenkin yläosan luo. Askelkivet johdattavat kulkijan tunnelille.

Tunneli kokonaisuudessaan rinteen yläosasta katsottuna. Tunnelin seinällä on ikkuna, josta myöhemmin köynnösten kasvettua jää myös kurkistusaukko puutarhaan.

Näkymää ikkunasta puutarhaan. Etualalla vasemmalla kukkii mustilanhortensia.

Köynnöstunnelin toisessa päässä riippuvat tekemäni pajulyhdyt.

Tunnelia toisen sisäänkäynnin luota. Yläosan ajuruohot ja kaunokaiset istutin jo alkukesällä ja ne ovatkin kotiutuneet ja rehevöityneet mukavasti. Tämä pääty sai kasvinsa sen sijaan vasta muutama viikko sitten.

Tässä Vihertunnelin seutua vielä Porraspenkin vierestä katsottuna

 

Vihertunnelin viereen tein myös pari uutta, pikkuista istutusaluetta, joista postailen lähiaikoina vielä erikseen kasvilistojen kera.

Tunnelmallista viikonloppua!

torstai 18. elokuuta 2022

Oman puutarhan herkkuja

Elokuun aikana puutarhamme on tarjonnut taas ihania herkkuja moneen lähtöön. Muun muassa kesäkurpitsaa ja parsakaalia on riittänyt runsaasti ja niitä molempia olemme käyttäneet lähes päivittäin. Myös ilmasipuli on ollut meillä ahkerassa käytössä. Silpoydinherneitä olemme syöneet niin välipalana kuin piknikeillä, ja vaikka kylvin niitä tänä kesänä taas enemmän kuin edellisvuonna, ei niitä siltikään riitä esimerkiksi pakastimeen talven varalle. Ensi vuonna aionkin oman pihan naposteluherneiden lisäksi kylvää niitä mökkimetsäpalstallemme niitä kunnon rivin. Kirsikat tekivät jälleen hyvän sadon. Omenat sen sijaan ovat paljolti pihlajanmarjakoin vaurioittamia, ja niistä suurimman osan veimmekin mehustamolle, josta saamme taas herkullista omenamehua loppukesän ja syksyn iloksi.

Paprikaa 'Patio Red' ja 'Mini Bell', ilmasipulia ja kesäkurpitsaa 'Diamant' F1. Paprikat ja chilit ovat tänä kesänä tehneet hyvää satoa ulkona kasvihuoneen sivustalla.

Silpoydinherneitä 'Kelvedon Wonder'

Parsakaali 'Premium Crop', kasvihuonekurkku 'Iznik', kesäkurpitsa 'Diamant' F1, ilmasipulia ja basilikaa

Parsakaalia 'Miranda', ilmasipulia, kesäkurpitsa 'Diamant' F1, sokeriherneitä 'Norli'

Parsakaali 'Premium Crop', ilmasipulia, kesäkurpitsa 'Diamant' F1 ja punajuurien 'Egyptiläinen Litteänpyöreä' ja 'Cylindra' harvennustaimia

Kirsikkapuista 'Latvian Matala' teki jälleen hyvän sadon ja suklaakirsikka 'Chokoladnaja' taas pikkuisen enemmän marjoja kuin viime kesänä. Kirsikkapuu 'Sikkolan Kuulasmarja' teki vihdoin ensimmäiset kirsikkansa.

Omenoita lähdössä mehustamolle. Vanhat mansikkalaatikot olemme viime vuosina säästäneet omenoiden keräämistä varten. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä tähän mehustuspalveluun, sillä pastöroidut mehut säilyvät ongelmitta huoneenlämmössä seuraavaan kesään (tosin meillä ne kuluvat jo loppukesän ja syksyn aikana) ja itsellämme ei aika riitä ainakaan tällä hetkellä vastaavasti säilyvän omenamehun tekemiseen.


Minkälaista satoa sinä olet saanut puutarhastasi? 

Kaunista loppuviikkoa!

tiistai 16. elokuuta 2022

Villiyrttejä: Vadelmanlehtitee

Rakastan teetä ja sitä kuluukin meillä paljon. Olen maistellut monia erilaisia kaupan teelaatuja ja tehnyt itse mintunlehtiteetä. Nyt ajattelin kokeilla vaihteeksi itse tehtyä vadelmanlehtiteetä. Vanhoista versoista vadelmanlehtiä kerätään ennen kukintaa, mutta uusista, tämänvuotisista versoista lehtiä voi kerätä vielä elokuussakin. Niinpä samalla, kun kävin poimimassa vadelmia talven varalle, napsin myös uusista versoista lehtiä teetarpeiksi. Itse tein teetä nyt tuoreista vadelmanlehdistä, mutta lehdet voidaan myös hiostaa ensin, jolloin maku irtoaa niistä vielä paremmin.

 

Tämän vuoden versoista voi lehtiä kerätä teeaineksiksi vielä elokuussakin.


Vadelmanlehtitee
20 vadelmanlehteä
1 litra vettä

Huuhtele vadelmanlehdet ja laita ne teekannuun. Kaada päälle kiehuvaksi kuumennettu vesi ja hauduta 10 minuuttia. Siivilöi lehdet pois. Vadelmanlehtiteen voi juoda kuumana tai halutessaan myös jäähdyttää sen vadelmanlehtijääteeksi.

Aiempia postauksiani villiyrttiherkuista:

- Siankärsämösuola
- Mesiangervopannacotta
- Mesiangervonkukkapannukakku
- Maitohorsmankukkajuoma
- Mesiangervonkukkajuoma
- Vuohenputkipesto
- Kuusenkerkkäsiirappi
- Vuohenputkipiirakka
- Voikukkamarmeladi
- Juhannuksen kaunein salaatti
- Voikukkasima
- Paistetut voikukannuput
- Paistetut maitohorsman versot ja nokkossipsit
- Villiyrttisuosikkejani 

 

Mukavaa tiistaita!

maanantai 15. elokuuta 2022

Ruusujen aika, osa 3/3

Tänään on vuorossa puutarhamme ruusuista kertovan postaussarjan viimeinen osa. Puutarhamme kesäkuisista ruusuista ja heinäkuisista ruusuista löytyy juttua edellä olevista linkeistä. Edellisen postauksen tarhakurtturuusut ja neilikkaruusut kukkivat edelleen, ja nyt niiden joukkoon ovat liittyneet myös mm. peittoruusu 'The Fairy' ja puutarhaportin pielessä kasvava, nimetön, punainen sulotar. Tässäpä siis jälleen ruusuisia tunnelmia puutarhastamme!

Söpöt peittoruusut 'The Fairy' kukkivat Liljarinteen alaosassa.

Nuotiopaikalle johtavan puutarhaportin pielessä ilahduttaa tämä nimetön, Lidlistä juurakkona ostamani ruusu.

Etupihalla punaisena hehkuu edelleen tämä Lidl:n runsaskukkainen, nimetön kaunotar.

Tämäkin kaunis, nimetön ruusu on ostettu kahden edellisen kanssa samasta paikasta juurakkona.


Ihanaa uutta viikkoa!

sunnuntai 14. elokuuta 2022

"Pikkuniityn" kierros

Toinen talon päätymme on kapea kaistale, josta löytyy kuitenkin vaikka mitä. Pienelle alueelle mahtuu nimittäin mm. pieni luonnonkivialue, seinäkasvihuone, sadevedenkeräyskontti viherkattoineen ja "Pikkuniitty"-niminen istutusalue, jossa kasvaa niin perennoja kuin luonnonkasvejakin. Tervetuloa tämän videon myötä kurkistamaan tätä varsinaista monitoimialuetta! (Jos video ei näy alla, pääset katsomaan sen tästä linkistä: "Pikkuniityn" kierros)


 

 

Leppoisaa sunnuntaita!

lauantai 13. elokuuta 2022

Elokuisen puutarhan yleisilmettä

Elokuu on puutarhassamme vehreää aikaa, jota värittävät mm. kärhöt, värimintut ja syysleimut. Kiertelin kameran kanssa kuvaamassa vaihteeksi kuvia puutarhamme tämän hetken yleisilmeestä. Siispä tervetuloa näiden kuvien välityksellä piipahtamaan kanssani hetki elokuisessa puutarhassamme!

Metsäpuutarhassa on näin loppukesällä aivan erityinen tunnelma. Vasemmalla loisto- ja tarhaviinikärhöt aloittelevat kukintaansa.

Luonnonkivin reunustetut hiekkapolut kiemurtelevat puiden katveessa.

Kuutamopenkiltä Tähdenlennon polulle ja O-penkille päin. Etualalla kukkii kuutamohortensia.

Liljarinteessä kukassa on mm. erilaisia liljoja ja runsaasti pörriäisiä houkutteleva purppurapunalatva. Taustalla puutarhaportissa kiipeilevät loistokärhöt 'Piilu' ja 'Ville de Lyon'.

Terassin portailta kesäkeittiölle päin. Tällä alueella elokuussa kukkii mm. useita erilaisia hortensioita.

Etupihan Vehreä Keidas on ilmeeltään todella runsas. Kärhöt ja köynnösruusut tuovat väriä vihreyden sekaan. Etualalla hopeisena hohtavat hiekkamarunat 'Boughton Silver'.

 

Hauskaa viikonloppua!

perjantai 12. elokuuta 2022

Esittelyssä takapihan oleskeluterassi

Meillä takapihan terassin osa, joka jää kummankin takaoven väliin, on yleensä ollut aika sotkuinen paikka. Siinä katoksessa on nimittäin lojunut mm. kenkiä ja kumisaappaita, jotka on riisuttu jaloista ennen sisälle menoa. Vähitellen kesän edetessä siihen kertyy myös aina kaikenlaista muuta tavaraa, mm. lasten leluja, omia puutarhavälineitäni sun muuta sekalaista roinaa. Tänä kesänä mies purki vanhan laudoituksen tältä alueelta, sillä haaveissamme olisi jossain vaiheessa tämän terassin osan lasitus. Uudet, leveät lankut ovat niin kivannäköiset, että innostuin laittamaan aluetta muutenkin vähän nätimpään kuntoon. Alueesta tulikin sen verran mukava, että enää siihen ei raaski jättää tavaroitakaan lojumaan.:) 

Valkoisen puupenkin sisällä on säilytystilaa mm. lasten pihaleluille. Huonekasvit pääsivät ulkoilemaan terassin tälle osalle. Vasemmalla taustalla pilkottaa säleikössä kasvavien päivänsinien ja aitoelämänlankojen lehtiä ja aivan kuvan reunassa kiipeilee koruköynnös.

Keihäsanopinkieli ja matalassa kulhossa kasvavat viirukirjotähti ja pikkuinen rahapuu tuovat väriä pienelle pöydälle.


Ihanaa alkavaa viikonloppua!

torstai 11. elokuuta 2022

Ruukkupuutarhan monivuotisia kaunottaria

Yhteistyössä Huiskula

Minulla on nyt muutamana kesänä ollut terassin ruukkupuutarhassa kesäkukkien lisäksi myös monivuotisia kasveja. Tänäkin vuonna istutin yhteen ruukkuryhmään näitä pitkäikäisiä kaunottaria, jotka tosin syksymmällä siirrään kukkapenkkeihin jatkamaan eloaan. Tällä kertaa ruukkuihin päätyi mm. syyshortensiaa ja maksaruohoa. Koko kesän jatkuvaa kukintaa tarjoamaan istutin näiden monivuotisten kasvien lisäksi myös petuniaa 'Million Bells'.

Syyshortensia 'Limelight', komeamaksaruoho 'Herbstfreude' ja petuniat 'Million Bells' saivat kaverikseen myös sirosaraa ja elefanttiheinää 'Adagio'.

Syyshortensia 'Limelight' on todella kaunis loppukesän ja syksyn kukkija.

Tämä hauskan kaksivärinen petunia 'Million Bells' on itselleni ihan uusi lajike. Taustalla pilkottaa valkokirjavaa sirosaraa 'Variegata'.


 Onko sinulla tapana käyttää monivuotisia kasveja ulkona ruukkupuutarhassa?

Kaunista kesäpäivää!