maanantai 17. huhtikuuta 2023

Viikonlopun puutarhapuuhia

Viikonloppuna pääsimme puuhastelemaan pihalla jo ihan kunnolla. Etupihallamme ja takapihamme varjoisilla alueilla lunta on vielä reilusti, mutta esimerkiksi kasvihuoneen ja kesäkeittiön ympäristöstä ja metsäpuutarhan puolelta lumet ovat huvenneet nopsaan. Ensisijaisena hommana viikonlopulle olin suunnitellut omenapuiden leikkausta ja sen saimmekin tehdyksi. Omenapuiden leikkaamisesta löytyy tarkemmat ohjeet aiemmasta postauksestani ja myös Omenapuun leikkaus -videoltani.

Jänis oli kaikista suojauksista huolimatta päässyt taas kevättalvella yhtenä yönä omenapuiden kimppuun ja yksi puista täytyy varmaankin sillastaa. Niinpä omenapuiden leikkauksen yhteydessä otimme talteen viimevuotisia versoja sillastusmateriaaliksi, joka saa nyt odottaa hankeen piilotettuna muutaman viikon, että toukokuussa ryhdymme sillastuspuuhiin. Muutama vuosi sitten sillastimme samaan tapaan jänisvaurioista kärsineen 'Vuokon' ja se selvisi silloin hyvin. Postailinkin tuolloin sillastamisesta tarkemmin. Toivottavasti nyt 'Huvituksen' kanssa meillä olisi samalla tavalla onnea matkassa!

Omenapuut olivat viikonloppuna leikkausvuorossa. 'Huvitus' oli joutunut jäniksen hampaisiin ja sen pelastamiseksi keräsimme samalla sillastusmateriaalia. Taustalla kasvihuoneen nurkalle toimme sadevesitynnyrin, johon keräsimme lunta sulamaan ensimmäisiksi kasteluvesiksi kasvihuoneeseen tulevia taimia ajatellen.

Omenapuiden oksia toin muutamia sisälle maljakkoon, jossa ne toivottavasti puhkeavat kukkaan. Tämä oksien hyötäminen kukkaan tai hiirenkorville on hauskaa ja helppoa keväistä puuhaa, johon voi hyvin hyödyntää kevätleikkauksen yhteydessä poistettavia oksia. Paksummat omenapuun oksat taas silppusimme talteen, sillä käytämme niitä savustukseen.

Omenapuiden hoitotoimien lisäksi laitoin ensimmäiset ämpäriperunat kasvamaan. Olin siemenperunoita idättänyt jo valmiiksi, ja nyt ne saavat kasvatella versojaan lattialämmityksen päällä kylpyhuoneemme nurkassa. Aikanaan ne pääsevät ensin kasvihuoneeseen ja myöhemmin sitten terassille jatkamaan kasvuaan. Laitan seuraavan ämpäriperunasatsin kasvamaan parin viikon päästä ja sen jälkeen ainakin vielä yhden satsin, jolloin saamme ämpäreistä satoa ensin ja mökkkipalstan kasvimaalta sekä kotipihan lavasta sitten sen jälkeen. Myös viimeiset huhtikuun kylvöt tein viikonloppuna.

Siemenperunat olen idättänyt ensin esimerkiksi sanomalehden päällä ja suihkutellut niitä suihkepullolla tarvittaessa. Yhteen ämpäriin olen laittanut aina kolme siemenperunaa, isompaan ruukkuun mahtuu neljäkin.

Pihalla levitin kuusenhavuja krookuksien suojaksi, jotta jänis ei kävisi napsimassa niitä suuhunsa. Peitettynä krookukset ovat säästyneet pitkäkorvalta, mutta heti jos havut puuttuvat, ne joutuvat parempiin suihin. Lisäksi täytimme sadevesitynnyrit lumella, jotta saamme niistä taas kevään ensimmäiset kasteluvedet kasvihuoneeseen tuleville taimille.

Tällä viikolla jatkan puuvartisten leikkaamista ja pääsen osan kukkapenkeistäkin siistimään silppuamalla viimevuotisten perennojen varret maahan maatumaan. Lisäksi luvassa on koulimispuuhia ja varmaan istutan jo ensimmäiset kevätkukkijatkin etupihan isoihin ruukkuihin.

Keväistä uutta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...