keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Kirjaesittely: Samettinen sammal puutarhassa ja ruukussa

Kerroin äskettäin innostuneeni viime kesänä sammalista puutarhassa oikein toden teolla. Olenkin lukenut nyt viime aikoina Minerva Kustannus Oy:lta esiteltäväksi saamaani ihanaa, viime vuonna ilmestynyttä kirjaa, Samettinen sammal puutarhassa ja ruukussa (Ulrica Nordström, 2020, Minerva Kustannus Oy, 176 s.). Lämmin kiitos Minervalle kirjasta!


Kirjan aloittaa lyhyt ylistys sammalille, joka avaa lukijalle kirjailijan matkaa sammalten kauniiseen maailmaan. Sen jälkeen luvassa on upea tietopaketti sammalista luonnossa. Tässä luvussa annetaan mm. vinkkejä sammalten tunnistamiseen, käydään läpi eri kasvupaikoille tyypillisimpiä sammalia, kerrotaan sammalten kasvupaikoista ja keräämisestä ja lopuksi esitellään yleisimpiä sammallajikkeita. Esittelin äskettäin puutarhamme sammalmattoja, ja itse asiassa löysinkin kirjasta monelle puutarhamme sammaleelle nimen.

Eri sammallajikkeet on esitelty selkeästi mm. kuvan, tuntomerkkien, kasvuympäristön ja käyttökohteiden kera.

Seuraavassa luvussa käydään läpi yleistietoa sammalista, mm. sammalten rakenteesta, eri sammaltyypeistä ja sammalten lisääntymisestä. Hauskana lisänä on lyhyt juttu sammalkäsityöläisestä, joka kertoo kokemuksiaan sammalten käytöstä erilaisissa käsitöissä ja askarteluissa.

Neljännessä luvussa pohditaan sammalten asemaa eri puolilla maailmaa. Japanilaisessa puutarhassa sammal on usein tärkeä elementti, ja kirjassa esittelläänkin useita japanilaisia sammalpuutarhoja upeiden kuvien kera. Joukossa on myös muutamia lyhyitä henkilöesittelyjä japanilaisista sammaleksperteistä. Japanin jälkeen matkustetaan Yhdysvaltoihin ihaniin sammalpuutarhoihin.

Puutarhavierailut ulkomaisissa sammalpuutarhoissa ovat kiinnostavaa luettavaa. Komeat kuvat näistä kohteista ovat inspiroivia.

Tämän jälkeen kirja tarjoaa vinkkejä sammalprojekteihin ulkona. Tässä luvussa käydään läpi mm. kasvupaikan valintaa, sopivaa kasvualustaa ja sammalen istuttamista sekä sammalalueen hoitamista. Lisäksi kirja tarjoaa vinkkejä sammalen siirtämiseen ja kylvämiseen sekä sammalille sopiviin paikkoihin puutarhassa. Myös muutamia DIY-vinkkejä löytyy esimerkiksi karhunsammalmattoon ja karhunsammalharjaan.

Seuraavassa luvussa siirrytään ulkoa sisälle ja käydään läpi sammalen käyttömahdollisuuksia sisätiloissa. Kirja antaa neuvoja mm. sopivien kasvualustojen käyttöön, oikeisiin valo-olosuhteisiin, sammalistutuksen suunnitteluun ja hoitoon sekä sammalistutusten tekoon tarvittaviin välineisiin. Tämän jälkeen esitellään muutamia sisätiloihin sopivia sammalistutuksia ja annetaan ohjeet niiden tekemiseen ja hoitamiseen. Kirjan lopussa on vielä lukuvinkkejä sammalten ihanasta maailmasta ja sammaliin liittyvää sanastoa.

Sammaleen liittyvissä DIY-vinkeissä ulos ja sisälle on selkeä lista tarvikkeista ja yksityiskohtaiset ohjeet.

Itse en ole vähään aikaan ollut näin innostunut mistään puutarhakirjasta. Oma sammalhurahdukseni vain kasvoi kirjan lukemisen myötä, ja sain suuren määrän lisää ideoita, miten voisin hyödyntää sammalta puutarhassamme vielä enemmän ja eri tavoin. Jos sammal puutarhassa tai huonekasvien joukossa vähääkään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän inspiroivaan opukseen.

Onko sinulla sammalta puutarhassasi tai sisällä?

Hyvää loppiaista!

2 kommenttia:

  1. Näyttäs mielenkiintoselta kirjalta . Meidän vanha nurmikko kasvaa monessa kohdin sammalta,en ole poistellut ollenkaan antanut vaan olla.

    VastaaPoista
  2. Sammaleet ovat ihania! Olen niistä aina tykännyt, mutta nyt luontoalan opiskelujen myötä niitä jouduin oikein enemmänkin opiskelemaan ja nimiä opettelemaan.

    Sammal on kaunista puutarhassa. Sisälle en ehkä sitä lähtisi tuomaan. Tai no, kokedamoissahan on sammalia ja onhan minulla ollut joulukukkaistutuksissa sammalta. Sen olen palauttanut luontoon takaisin joulun jälkeen.

    Kivan oloinen kirja! Pitääpä katsoa kirjastosta.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...